Όλο και κάποιο queer πάρτι παίζει – και είναι σίγουρα fun
Η queer σκηνή της πόλης χορεύει, κάνει τζέρτζελο, κάνει ό,τι θέλει. Πού να βγεις και να χορέψεις; Λοιπόν, εκτός από τα θεσμικά πλέον Be Queer, τα events στο Ρομάντσο και τα πάρτι που διοργανώνει η ομάδα του Purple Night, η παλέτα των επιλογών ανοίγει, γεμίζει με περισσότερα χρώματα. Πάμε και φέτος Smut για underground techno ηλεκτρονικούς ήχους. Αυτός ο χώρος ακολουθεί τα βερολινέζικα πρότυπα· μπαίνοντας εκεί, βάζεις αυτοκολλητάκι στην κάμερα του κινητού σου, μια και είναι sex positive queer club. Και να θυμάσαι, όσο πιο έξτρα ντυμένος είσαι, τόσο το καλύτερο. Αυτό το Σάββατο στα ντεκς θα βρίσκονται οι DJ Loser, DJ Scammer, Troy Violens, Chivari, Ιce Εyes. Τα mobile queer parties εμφανίστηκαν στην αθηναϊκή νύχτα πριν από κάμποσα χρόνια και από την πρώτη στιγμή απέκτησαν φανατικό κοινό.
Πρωταθλήτριες για φέτος σε αυτή την κατηγορία είναι οι διοργανώτριες του @Dieverseparty: τα πάρτι τους «πάνε τάπα», έχουν πλάκα, κάνουν τοπ δουλειά στα social media, αξίζουν το follow και το hype και έχουν πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα. Η ομάδα Slam!Athens διοργανώνει queer club nights. Το επόμενό του θα γίνει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Burger Disco club. Το Communitism φιλοξενεί επίσης πολλά ωραία queer events. Αν θες κάτι πιο dark, τα πάρτι του @bloodypleasuresofficial είναι ιδανικά: πρόκειται για darkwave, queer, fetish party.
Η techno δεν είναι απλά hot, είναι το νέο mainstream. Αυτή η διαπίστωση έχει μια καλή και μια όχι και τόσο καλή πλευρά: οι φαν του «σφυροκοπήματος» έχουν πλέον κάθε εβδομάδα, κάθε Σαββατοκύριακο, αξιόλογα events, χώρους και ονόματα και στην Αθήνα και δεν χρειάζεται να τρέχουν στο Βερολίνο ή στα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ για να περάσουν καλά.
Έπειτα, έχουμε τα ξεχωριστά πάρτι του @Barbie.Psychanella, ένα safety zone όπου η συμπερίληψη είναι κανόνας. Το μουσικό τους spectrum κινείται ανάμεσα σε pop, hyperpop, electropop, latin pop, rnb κ.ά.
Το νεοσύστατο art space @acollectiveofcollectives είναι μια συλλογική πρωτοβουλία ανθρώπων που ασχολούνται με την καλλιτεχνική σκηνή της Αθήνας, ένας χώρος στο κέντρο της Αθήνας όπου μπορείς να πετύχεις περφόρμανς ή και κάποιο ωραίο πάρτι.
— Μίνα Καλογερά
Φεστιβάλ, αφιερώματα και curated προβολές γεμίζουν τα σινεμά
Κάποιοι πίστεψαν ότι με την πανδημία ήρθε το τέλος του σινεμά. Το σινεμά όμως, όπως το ξέρουμε, έχει «τελειώσει» πολλές φορές και άλλες τόσες έχει καταφέρει να επανεφεύρει τον εαυτό του, προσελκύοντας ξανά κόσμο, νέο και παλιό, στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτό που ξεκίνησε στην Αθήνα την περσινή σεζόν και μοιάζει να κορυφώνεται φέτος είναι ενδεικτικό: την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι Νύχτες Πρεμιέρας σημειώνουν καθημερινά αλλεπάλληλα sold-out όχι μόνο στις ταινίες-κράχτες αλλά και στις πιο «δύσκολες» προτάσεις, όπως το αφιέρωμα στον Κουροσάβα. Το αδιαχώρητο επικράτησε άλλωστε και στην εβδομάδα Ταρκόφσκι που διοργάνωσε η Ριβιέρα πριν από λίγο καιρό.
Παράλληλα, η είδηση που μόλις κυκλοφόρησε και χαροποίησε ιδιαίτερα τους Αθηναίους σινεφίλ είναι ότι η Αλεξάνδρα της Πατησίων, ακόμα ένα ιστορικό σινεμά που κινδύνευε με λουκέτο, πέρασε στη διαχείριση του Cinobo και ως Cinobo Πατησίων πλέον, με την επιμέλεια του κριτικού και συνεργάτη της LiFO Άκη Καπράνου, θα εξελιχθεί σε αυτό ακριβώς που έλειπε από την πόλη, μια arthouse αίθουσα με προσεκτικό curation που θα παίζει σινεμά ρεπερτορίου όλο τον χρόνο, μαζί με κάποιες πολύ επιλεγμένες προβολές νέων ταινιών. Η αρχή θα γίνει τον Οκτώβριο με αφιερώματα στο ιαπωνικό anime του Studio Ghibli και στους πρώιμους Αλμοδόβαρ και Τζάρμους, με action Sundays και βέβαια με το Midnight Express, τη λέσχη με τους φανατικούς οπαδούς που τρέχει εδώ και χρόνια ο Καπράνος.
Παράλληλα, η πάντα ανήσυχη Ταινιοθήκη έχει συνεχώς ενδιαφέρουσες προτάσεις: αυτές τις μέρες προτείνει αφιέρωμα στην Κατίνα Παξινού (17-20/10), ενώ τον Δεκέμβριο επιστρέφει το αγαπημένο αβανγκάρντ Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου. Λίγο πριν θα έχει επιστρέψει και το Untold Φιλμ Φέστιβαλ (17-23/10) στο Τριανόν με όχι και τόσο γνωστές ελληνικές ταινίες των τελευταίων ετών, το φεστιβάλ ταινιών τρόμου Horror Things στο Βυρσοδεψείο (25/10-3/11), το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην 37η διοργάνωσή του (21-27/11) αλλά και το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (18-24/11). Μεμονωμένες προβολές παλιών ταινιών που ανακοινώνονται διαρκώς και με κάθε αφορμή στις λιγοστές εναπομείνασες ιστορικές αίθουσες του κέντρου της πόλης δείχνουν προς τα πού θα κινηθεί η κινηματογραφική διασκέδαση το προσεχές διάστημα.
— Αλέξανδρος Διακοσάββας
Η techno είναι hot, η Αθήνα φιλοξενεί κάθε εβδομάδα και έναν επιδραστικό DJ
Η techno δεν είναι απλά hot, είναι το νέο mainstream. Αυτή η διαπίστωση έχει μια καλή και μια όχι και τόσο καλή πλευρά: οι φαν του «σφυροκοπήματος» έχουν πλέον κάθε εβδομάδα, κάθε Σαββατοκύριακο, αξιόλογα events, χώρους και ονόματα και στην Αθήνα και δεν χρειάζεται να τρέχουν στο Βερολίνο ή στα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ για να περάσουν καλά. Από την άλλη, όπως καθετί που από underground περνά στη σφαίρα του mainstream, η σκηνή έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και προφανώς δεν είναι όλα τα events αξιόλογα μόνο και μόνο επειδή φέρουν τη σφραγίδα του techno. Πάντως, το είδος περνά σίγουρα νέες μέρες δόξας, τόσο που και στην Αθήνα πλέον υπάρχουν ακόμα και βραδιές ή χώροι ή line-ups αφιερωμένα αποκλειστικά σε υποείδη όπως η psytrance και η hard techno.
Νέοι χώροι όπως το Smut και το Universe γεμίζουν ασφυκτικά, παλιοί χώροι όπως το Oddity και το Temple ανανεώνουν το κοινό τους, ομάδες και events όπως το Blend, το VLCT, το SEDS και το CoMA κρατούν τα σκήπτρα, άλλες εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα (Cosmo, 2/11, σε αποθήκη κάπου στη Μεταμόρφωση, Mama told ya το ίδιο βράδυ στο Universe), τα mega events με τα μεγάλα ονόματα γίνονται sold out μήνες πριν, ενώ ξεφυτρώνουν διαρκώς speakeasy βραδιές και μικρά πάρτι σε διάφορους χώρους της πόλης.
Προσεχώς θα έχουμε την επιστροφή των δύο μεγάλων κυριών της βελγικής σκηνής (τι ωραίο που θα ήταν να μπορούσαμε να τις δούμε μαζί, back to back, όπως θα παίξουν στην πατρίδα τους σε μερικούς μήνες): Charlotte de Witte στη δεύτερη μέρα του φετινού Techniques (26/10) στο TaeKwonDo (μαζί με τον σύντροφό της Enrico Sangiuliano) και Amelie Lens (23/11) στο ΣΕΦ (μαζί με την Ki/Ki). Στο ενδιάμεσο έρχεται το Photon του Ben Klock στο Universe (9/11). Παράλληλα, events με λιγότερο σκληρό ήχο που εστιάζουν κυρίως στο φάσμα της house, όπως το Eden στο Ωδείο (με Hector Oaks στις 29/12) ή το Dimensions (με Camelphat, Innellea και Whomadewho στις 20/12 στο TaeKwon Do), συμπληρώνουν τον χάρτη και κρατούν τους Αθηναίους μονίμως σε εγρήγορση.
— Αλέξανδρος Διακοσάββας
Χειμώνας 2024 -25: Περισσότερες μεγάλες συναυλίες και από το καλοκαίρι
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο συναυλιακός χειμώνας παίρνει φωτιά. Είναι τόσο πλούσιος σε rock και pοp συναυλίες που δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς να ζεστάνει ο καιρός για να δει κάποιο αγαπημένο σου συγκρότημα. Είναι ένα φαινόμενο που είχαμε να δούμε πριν ακόμη και από την πανδημία. Κάθε εβδομάδα παίζει μια σειρά από μικρές και μεγάλες συναυλίες, πολλές φορές με τους συναυλιακούς χώρους να φιλοξενούν τα πιο φρέσκα και πιο πολυσυζητημένα ονόματα των σημερινών τάσεων στην παγκόσμια μουσική. Μάλιστα, συχνά μπορεί να πέσουν ταυτόχρονα την ίδια ημερομηνία και δυο και τρία, βάζοντάς σε σε μεγάλο δίλημμα για το τι να πρωτοδιαλέξεις να δεις, ή ένας καλλιτέχνης ή συγκρότημα μπορεί να παίζει δυο μέρες στη σειρά λόγω της μεγάλης ζήτησης(!).
Αναφέρουμε καλλιτέχνες και ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής: John Maus (7-8/11), Cigarettes After Sex (25-26/10), Black Coffee (18/10), Jason Derulo (16/11), Oneohtrix Point Never (1/11), Heilung (12/10), Chelsea Wolfe (18/11), Il Volo (21/10), Curtis Harding (12/9), Godspeed You! Black Emperor (18/10), Amyl+the Sniffers (29/11), Starsailor (1/11), Fu Manchu (10/10), Gamma Ray (9-10/12), Tindersticks (2/11), Puressence (14/12), Current 93 (9/11), Death Disco Indoor Festival (30/11-1/12), Colin Stetson (19/10), Cripple Black Phoenix (23/11), Deus (1/11), Ry X (29/11), Kovacs (14-15/12), Mos Fest: Rack+Lila (1/11), Man or Astro-Man (31/10), Hunee (24/11), A Hack and a Hacksaw (19/10), Gaye Su Akyol (15/11), Front Line Assembly (5/12), Buzzcocks (16/11), The KVB (16/11), New Model Army (29/11), RapnRoll Festival (9-10/11), Voltage Riot Festival (22/11), Twin Noir (5/10), Optimo b2b Erol Alkan (3/11), The Underground Youth (15/11), Shabaka(31/10), Alessandro Cortini (30/1/2025), Stella Rose (22/11), Faun(6/12), hackedepicciotto(7/12), Stegi.Radio Takeover (23-25/1/2025), Luna (18/11).
— Μαρία Παππά
Tα νέα μπαρ είναι τα wine bars
Άλλα έχουν επιλέξει να αναδεικνύουν τον ελληνικό αμπελώνα, κάποιοι μας συστήνουν κρασιά από την πατρίδα τους, τη Γαλλία, υπάρχουν οι φανατικοί των φυσικών κρασιών κι εκείνοι που βάζουν μερικά από αυτά στη λίστα τους γιατί κατανοούν ότι πρόκειται για αδιαμφισβήτητη τάση. Από κει που μέχρι πριν από μερικά χρόνια συζητούσαμε ότι ο κόσμος του κρασιού βγάζει κάτι το σνομπ, γι’ αυτό πολλοί φοβούνται να τον γνωρίσουν, τώρα πια οι νέες αφίξεις που συζητιούνται ή είναι αμιγώς wine bars ή, αν δεν είναι, δίνουν σίγουρα προσοχή στις οινικές προτάσεις που θα έχουν στον κατάλογό τους.
Στο Τανίνη αγάπη μου (Ιπποκράτους 91 & Μεθώνης) και το Gamay των Εξαρχείων (Ζωοδόχου Πηγής 42), στο Heteroclito (Φωκίωνος 2) του κέντρου που μας έμαθε τι πάει να πει φυσικό κρασί before it was cool, όπως και στο Junior Does Wine των Ιλισίων (Μαιάνδρου 5) και στους Επτά Μάρτυρες του Νέου Κόσμου (Μεναίχμου 3Β) γίνεται διαρκώς προσκύνημα, ενώ το Wine is Fine με τη φοβερή κουζίνα στον δρόμο των πομολάδικων (Βύσσης 6) είναι το απόλυτο place to be. Επίσης, με το που άνοιξε το Fellos (Βασιλικής & Κολοκοτρώνη) τα τραπέζια του γέμισαν. Είναι όμως κι άλλες πολλές οι διευθύνσεις όπου το κρασί είναι σε πρώτο πλάνο: Βy the Glass (Σουρή 3, Σύνταγμα), Warehouse (Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια) και Warehouse assemblage (πλ. Μητροπόλεως 8, Σύνταγμα), Κάρολος Wine bar (Ομήρου 41-43, Νέα Σμύρνη), Materia Prima (πλ. Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, & Φαλήρου 68, Κουκάκι, 210 9245935), Oinoscent (Βουλής 45-47, Σύνταγμα), Paleo (Πολυδεύκους 39, Πειραιάς), Psyche (Κορνάρου 4, Σύνταγμα), Terroirist (Θουκυδίδου 12, ανοίγει σύντομα και στο Παγκράτι), Το Κοπερτί (Τριών Ιεραρχών 188, 2117503084), Lost Roots (Ηρακλειδών 30, Θησείο).
— Ζωή Παρασίδη
Τα πρωινά του Σαββάτου είναι τα νέα Σαββατόβραδα
Έρχεται η στιγμή που μπαίνεις στη φάση «βράδυ Σαββάτου δεν βγαίνω, ούτε το να το σκέφτεσαι». Ίσως αυτή η φάση συνδέεται με το ότι στην Αθήνα στήνονται μποτεγιόν και γεμίζουν δρόμοι από το πρωί. Μια βόλτα στην περιοχή γύρω από τη λαϊκή που στήνεται κάθε Σάββατο στην Καλλιδρομίου των Εξαρχείων να κάνετε θα καταλάβετε τι εννοώ: θα χρειαστείτε υπομονή για να βρείτε τραπέζι στα μαγαζιά που λειτουργούν γύρω της. Εγώ κάνω τα ψώνια μου και περνάω τη μέρα μου στο μανάβικο της πλατείας Μεσολογγίου, στο Μποστάνι (Ιφικράτους 2), ενώ την ίδια στιγμή, στη spritzeria του Κουκακίου, στο Drupes & Drips (Ζήτρου 20), πίνουν από νωρίς το μεσημέρι, όπως και στο Έπρεπε (Αγίας Ζώνης 1) και στο Mellem της Κυψέλης (Φαιδριάδων 76), όπου μετά τον καφέ μπορείτε να ανοίξετε κρασί. Σταθερά ραντεβού είναι το Αλλιώς (Κερκύρας 17-19) και το Αλάργα του Υμηττού (Αμισού 1), η Δεξαμενή στην ομώνυμη πλατεία του Κολωνακίου, η Αφαία του Θησείου (Αίθρας 1), ο Μπάμπουρας των Πετραλώνων (Δημοφώντος 43), η Ευλαλία του Παγκρατίου, που εξελίσσεται σε στέκι (Φρύνωνος 10). Γενικά, όπου υπάρχει ωραίο καφενείο. τα πρωινά του Σαββάτου γίνεται χαμός.
— Ζωή Παρασίδη
Η Αθήνα έχει πια Hi - Fi ήχο
Οι νέες λέξεις που ακούγονται στην πόλη είναι Hi- Fi και Audiophile bar. Στη Νέα Υόρκη, στο Τόκιο, στο Λονδίνο, στο Δουβλίνο, στο Βερολίνο, στη Ρώμη, στο Άμστερνταμ και τελευταία και στην Αθήνα υπάρχουν κάποια μπαρ που δίνουν έμφαση στον ποιοτικό ήχο τόσο ώστε εκείνοι που τα ανοίγουν να επενδύουν τουλάχιστον το μισό, μπορεί και παραπάνω από το budget τους στον εξοπλισμό που χαρίζει άψογη ακουστική στον χώρο τους. Συνήθως, σε αυτά τα μέρη ακούμε μουσική από βινύλια.
Ποια είναι τα αθηναϊκά μέρη όπου ο ήχος είναι υψηλής πιστότητας και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο; Η japanese pub του Birdman (Βουλής 35), το wine bar-restaurant των Εξαρχείων Pharaoh (Σολωμού 54), το άρτι αφιχθέν Kennedy (Νικίου 9), το καλά κρυμμένο σε έναν εμπορικό κέντρο της Αγίας Παρασκευής Finos (Αγίου Ιωάννου 63 & Ελευθερίας 1) και το Burger Disco Club (Νίκης 11) με τον άπαιχτο ήχο. Αυτά που έρχονται και μας υπόσχονται ότι θα ακούμε ηχογραφημένη μουσική όσο καθαρά θα έπρεπε είναι το Τέλειον, που θα ανοίξει στον χώρο ενός παλιού ζαχαροπλαστείου στην Κυψέλη, και το Βουλκανιζατέρ στο Κουκάκι.
— Ζωή Παρασίδη
Οι πίστες έγιναν κουλ
«Θα πάμε πολύ μπουζούκι φέτος» μου είπαν πριν από λίγες μέρες και δεν αμφιβάλλω, είμαι σίγουρη ότι όλο και κάποιο ποτό στο κέντρο θα με βγάλει στο Hotel Ermou που, αν δεν έχεις πάει, είναι λες και δεν ζεις σε αυτή την πόλη. Το λαϊκό τραγούδι, εφόσον ο εκάστοτε καλλιτέχνης δεν κάνει δηλώσεις που οδηγούν στο cancel, είναι πια τόσο απενοχοποιημένο που βλέπουμε πια να επισκέπτονται τις μεγάλες πίστες ακόμα και οι μη συνήθεις ύποπτοι. Αν δεν είδατε το story που έγινε στο Ιnstagram του @onassis.stegi, το οποίο μας παρακινούσε μετά τη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο να πάμε να δούμε τους μεταμεσονύχτιους χωρισμούς της Στεφανίας Γουλιώτη στο Second Woman, να σας πω ότι αυτό συνέβη.
Κρατήστε, λοιπόν, ότι από τον Νοέμβριο ο Κωνσταντίνος Αργυρός θα εμφανίζεται στο Κέντρο Αθηνών και η Νατάσα Θεοδωρίδου στην Ακτή Πειραιώς. Θα τα πούμε και στον Γιώργο Μαζωνάκη που έχει ανοίξει τη σεζόν στο Fantasia Live.
— Ζωή Παρασίδη
H πόλη συζητάει (και) τα βράδια για βιβλία
Το Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως ήταν το πιο πετυχημένο των τελευταίων χρόνων, με πλήθος εκδηλώσεων, παρουσιάσεων βιβλίων και συζητήσεων, το Athens Art Book Fair που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη στοά Τρίστρατο μάζεψε επίσης πολλούς βιβλιόφιλους· το κοινό της Αθήνας διαβάζει ή, έστω, ενδιαφέρεται για το βιβλίο και τον κόσμο του και οι λέσχες ανάγνωσης και τα fairs αυξάνονται και πληθύνονται. Αν έχεις όρεξη για διάβασμα ή για συζητήσεις για το βιβλίο, μπορείς να βρεις κάθε μέρα και μια εκδήλωση στα βιβλιοπωλεία και στους χώρους πολιτισμού της Αθήνας, ακόμα και συγγραφέων-σταρ παγκοσμίου φήμης, όπως ο Μπενχαμίν Λαμπατούτ που έρχεται στη Στέγη την άνοιξη και αναμένεται να γίνει κοσμοσυρροή.
Μπορεί χειμώνας να μην έχει μεγάλα φεστιβάλ βιβλίου και κόμικς αλλά έχει πολλά μπαζάρ και άπειρες εκδηλώσεις σε βιβλιοπωλεία, σε στάνταρ βιβλιοφιλικούς χώρους όπως η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το Ρομάντσο, σε αυτό-οργανωμένους/αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους όπως το Τρισέ στην Κολοκοτρώνη 31, αλλά και σε βιβλιοπωλεία όπως το Hyper Hypo, το Κομπραί, οι Πλειάδες, ο Μετεωρίτης, το Red ’n’ Noir, το Λεμόνι, οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, το Μπερλίν στα Πετράλωνα και άλλα πολλά. Οι λέσχες ανάγνωσης έχουν πολύ πλούσιο πρόγραμμα που αξίζει να αναζητήσεις, με αναγνώσεις βιβλίων, ποίησης και ευκαιρία για κουβέντα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις λέσχες ανάγνωσης του Ζάτοπεκ, του Librofilo & Co, της «Συνάντησης», του Βιβλίου Αθήνας, του Μεταιχμίου, του βιβλιοκαφέ Σαίξπηρ, του Women on Top, του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός και αυτή στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
— M.Hulot
«I only attend art shows for the wine»* ή μήπως οι γκαλερί έχουν χτίσει ένα πραγματικά μεγάλο art crowd;
Έχουμε μάλλον βαρεθεί να ακούμε να μιλάνε για την Αθήνα ως art capital ή νέο Βερολίνο, αλλά το γεγονός παραμένει: η εικαστική σκηνή της πόλης μας πετάει και μας δίνει, πέρα από ευκαιρίες να δούμε φανταστική τέχνη, πολλές αφορμές για έξοδο, κοινωνικοποίηση και κάπως πιο χαλαρό socializing με ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν. Λίγο πριν ξεχυθείς, λοιπόν, στους δρόμους και στα μπαρ του κέντρου, που θα βουλιάξουν και αυτό το φθινόπωρο, καλή ιδέα θα ήταν να περάσεις από κάποια από τα εγκαίνια που αναφέρουμε παρακάτω. Από μικρές γκαλερί, και artist-run ή αυτοδιαχειριζόμενους χώρους έως τα πιο γερά ονόματα της εικαστικής μας σκηνής, ένα είναι δεδομένο: αν κανείς το ψάξει λιγάκι και φροντίσει να παραμείνει ενημερωμένος (καθώς μένουν πολλά ακόμη να ανακοινωθούν), μπορεί να κρατήσει το εβδομαδιαίο του ημερολόγιο γεμάτο ενδιαφέρουσες στάσεις τέχνης.
Οι δράσεις και τα εγκαίνια στην Breeder (Ιάσονος 45) γίνονται διαχρονικά talk-of-the-town και συγκεντρώνουν περίπου τους πάντες, οπότε μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε δύο αφορμές για να την επισκεφτούμε (Maria Hassabi, «Mirrors», 21/11, και Μαργαρίτα Μυρογιάννη, «Transmutation», 12/12). Στις 16/11 ο Thomas Schütte επιστρέφει στην γκαλερί Bernier/Eliades, από την γκαλερί της Ελευθερίας Τσέλιου (Ηρακλείτου 3) θα περάσουμε μέσα στον Νοέμβριο για μια έκθεση με έργα του καταξιωμένου Γιάννη Γκανά, ενώ στην γκαλερί της Σύλβιας Κούβαλη θα δούμε έργα των Liliane Lijn, Banu Cennetoglu και Τάσου Γκαϊτατζή.
Την Πέμπτη 24/10 το Radio Athènes (Πετράκη 15) και το Akwa Ibom (Βαλτετσίου 35) ενώνουν τις δυνάμεις τους φιλοξενώντας δύο ταυτόχρονες ατομικές παρουσιάσεις του έργου της Κύπριας καλλιτέχνιδας Μαριέττας Μαυροκορδάτου, ενώ στα επόμενα σχέδια της διεθνούς γκαλερί Gagosian είναι η παρουσίαση μιας εγκατάστασης της Sarah Crowner (14/11). Οι εκθέσεις που έρχονται είναι πολλές: στην Callirrhoë της Ολυμπίας Τζώρτζη στις 22/11 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση της Νικόλ Οικονομίδη και στις 25/1 του Γιώργου Σταμκόπουλου. Ο χώρος KYAN τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα παρουσιάσει τα έργα που δημιούργησαν κατά τη φιλοξενία τους στην Αθήνα οι δικοί του artist-in-residence Luke Alex Atkinson και Julien Saudubray αντίστοιχα.
Τρεις νέες εκθέσεις από τους Βάλλυ Νομίδου, Σταύρο Κάσση και Άρη Κατσιλάκη θα παρουσιάσει το ερχόμενο διάστημα (στις 31/10, 5/12 και 16/1 αντίστοιχα) η γκαλερί Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου, ενώ στον χώρο Potential Project ο Δημήτρης Χαλάτσης θα παρουσιάσει την έκθεσή του με τίτλο «Συγχίσεις» στις 6/11. Επίσης, 1/11, στο Space52, η έκθεση «Cycloptics» θα φέρει κοντά καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από το έργο και τις δραστηριότητες του καλλιτέχνη και σαμάνου Brian Catling και στις 26/11, στο επταήμερο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας & Τέχνης «Διάλογοι», θα συνεργαστούν με τον μη-κερδοσκοπικό χώρο ΥΛΗ[matter]HYLE της εικαστικού, καλλιτέχνιδας και αναπληρώτριας καθηγήτριας της ΑΣΚΤ, Γεωργίας Σαγρή.
— Ίωνας Καλλιμάνης
* Φράση του street artist και εικαστικού Soteur
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.