Psyche: To νέο wine bar της Αθήνας είναι πολύ καλά κρυμμένο στην καρδιά του κέντρου

Psyche Facebook Twitter
Σε ένα κτίριο της δεκαετίας του ‘30, στο ψηλοτάβανο ισόγειό του, το Psyche έχει στηθεί σε ένα φοβερά προνομιακό σημείο αφού ενώ βρίσκεται τόσο κεντρικά μοιάζει να είναι αλλού, χιλιόμετρα μακριά από τη βαβούρα της πόλης. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Αν έχετε ανεβοκατέβει την Ερμού πάνω από μια φορά μάλλον θα έχετε κοντοσταθεί μπροστά στη βιτρίνα του Αλεξανδράκη η οποία ξεχωρίζει έντονα ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες, καθώς πρόκειται για την πιο παλιά του εμπορικού δρόμου και μοιάζει μέχρι σήμερα με χρονοκάψουλα.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε εκεί κατευθυνθείτε απέναντι, στον μικρό πεζόδρομο της Κορνάρου. Στο δεξί σας χέρι θα δείτε μια επίσης μικρή στοά, στο τέρμα της θα συναντήσετε ένα κατάφυτο αίθριο και τα τραπέζια της καινούργιας άφιξης του κέντρου που έχει αφιερωθεί στην απόλυτη νέα και ποιοτική τάση που φαίνεται πως ήρθε για να μείνει και δεν είναι άλλη από το κρασί.

Σε ένα κτίριο της δεκαετίας του ‘30, στο ψηλοτάβανο ισόγειό του, το Psyche έχει στηθεί σε ένα φοβερά προνομιακό σημείο αφού ενώ βρίσκεται τόσο κεντρικά μοιάζει να είναι αλλού, χιλιόμετρα μακριά από τη βαβούρα της πόλης – δεν θα ακούσετε τίποτα όση ώρα μείνετε εκεί, θα δείτε όμως τον αττικό ουρανό.

Αυτή τη στιγμή προσφέρονται δεκαεπτά ετικέτες στο ποτήρι, οι οποίες θα ανανεώνονται συχνά, όπως και οι προτάσεις που θα συγκεντρώνουν στη walk in κάβα τους, από την οποία θα μπορούμε να επιλέξουμε κρασί αναλόγως με τα γούστα μας και με τη βοήθειά τους, αν θέλουμε να δοκιμάσουμε και κάτι πέρα από τον σύντομο κατάλογό τους. 

Kαι αυτή η στοά διατηρεί κάτι από το παρελθόν της: Τα τραπέζια του wine bar στέκονται μπροστά από ένα παλιό κατάστημα γραφικών τεχνών. Οι δημιουργοί του Psyche, η Αμαλία Αυγέρη και ο Αντώνης Μούγιας είδαν σε αυτό το σημείο στοιχεία της παλιάς Αθήνας και γοητεύτηκαν.

Πρώτος τους πελάτης ήταν ένας άντρας, μεγάλος σε ηλικία, που μπήκε στο μαγαζί πριν καλά-καλά αυτό ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του. Ζήτησε έναν χυμό πορτοκάλι και όταν εκείνοι τον ενημέρωσαν πως σερβίρουν μόνο κρασί παρήγγειλε ένα ποτήρι.

«Δεν θα το πιστέψετε αλλά εδώ με είχε στείλει ο πατέρας μου κάποτε για να κάνω την πρακτική μου στη χρυσοχοΐα, εδώ λειτουργούσε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια της πόλης», τους είπε δείχνοντας στο βάθος του μαγαζιού, εκεί όπου οι σημερινοί του ένοικοι έχουν πλέον διαμορφώσει την κάβα τους.

WINES Facebook Twitter
Ο Αντώνης Μούγιας λέει πως είναι εδώ και περίπου δύο δεκαετίες όνειρό του ήταν να ανοίξει ένα εστιατόριο, αφού το χόμπι του όλα αυτά τα χρόνια ήταν να μαζεύει φίλους στην ταράτσα του, να τους μαγειρεύει και να ανοίγουν κρασιά από την πλούσια κάβα του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Εκείνη απασχολείται εδώ και χρόνια στον τομέα της περιποίησης και της ομορφιάς, διατηρώντας τους δικούς της χώρους στο Κολωνάκι και το Σύνταγμα. Εκείνος είναι ψυχίατρος.

Οι δυο τους συναντήθηκαν τυχαία, όταν ένας κοινός τους φίλος μάγειρας κατάλαβε, μιλώντας με τον καθένα ξεχωριστά, ότι έχουν στο μυαλό τους το ίδιο concept, ένα μέρος με ποιοτικές προτάσεις σε κρασί, με φαγητό που μπορεί να μοιραστεί στη μέση, με νόστιμες μπουκιές που θα συνοδεύουν τα ποτήρια των επισκεπτών τους, αλλά και των ίδιων.

Ο Αντώνης Μούγιας λέει πως είναι εδώ και περίπου δύο δεκαετίες όνειρό του ήταν να ανοίξει ένα εστιατόριο, αφού το χόμπι του όλα αυτά τα χρόνια ήταν να μαζεύει φίλους στην ταράτσα του, να τους μαγειρεύει και να ανοίγουν κρασιά από την πλούσια κάβα του στην οποία κρύβει μέχρι σήμερα Σαντορίνες δεκαετίας και ξινόμαυρα δεκαπενταετίας, ετικέτες που δεν κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά και θα εμπλουτίσουν την κάβα του Psyche.

Όσο για την παρέα της ταράτσας, αυτή έχει συμβάλει πολύ στο στήσιμο του wine bar με διάφορους τρόπους, συνδέεται με τα πιάτα που τρώμε αλλά και με τις προτάσεις που βρίσκουμε στην οινική του λίστα. 

Το φαγητό που προσφέρουν λοιπόν βασίζεται σε συνταγές που έχουν σερβιριστεί όλα αυτά τα χρόνια στην ταράτσα του Αντώνη Μούγια, φροντισμένες και ελαφρώς πειραγμένες από τον σεφ τους Άγγελο Γρηγοράτο. Από την πλευρά της, η Αμαλία Αυγέρη είχε στο μυαλό της ένα μενού με γεύσεις που δεν θα μας βαραίνουν, που θα λειτουργούν συνοδευτικά με το κρασί και τις συζητήσεις που αυτό βοηθάει να ανοίξουν. 

Αντώνης Μούγιας Facebook Twitter
Τη λίστα των κρασιών έχει διαμορφώσει ο σομελιέ τους Λάμπρος Σιαφάκας και είναι μοιρασμένη ανάμεσα στον έγχωριο και τον διεθνή αμπελώνα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ετοιμάζουν λοιπόν ένα πολύ ωραίο ταρτάρ με ψάρι ημέρας –εμείς το πετύχαμε με τσιπούρα– και φρέσκιες γαρίδες, με τζίντζερ και λάιμ πάνω σε ψωμί ολικής άλεσης από τον φούρνο του Κολιού, χτένια με σάλτσα εσπεριδοειδών, τζίντζερ και κρέμα κουνουπιδιού, γαύρο μαρινάτο με πιπεριές και ψωμί από προζύμι με βασιλικό, μανιτάρια αρωματισμένα με φρέσκο βούτυρο, θυμάρι και ξύσμα από λεμόνι και ένα πολύ τρυφερό μοσχαρίσιο φιλέτο από το κρεοπωλείο του Αλαφούζου στα Πετράλωνα αρωματισμένο με βούτυρο και θυμάρι, που φτάνει στο τραπέζι με baby πατάτες αντιναχτές – με τη φλούδα τους, δηλαδή, με σπόρους κόλιανδρου και κόκκινο κρασί. 

Καμαρώνουν για την ποικιλία τυριών τους, που «μπορεί να μην είναι πολύ εντυπωσιακή στο μάτι αλλά είναι συγκλονιστική σε γεύση», για την οποία προμηθεύονται κασέρι από τον Βόλο, γραβιέρα και ένα κασέρι με βασιλομανίταρο από την Κοζάνη, κρασοτύρι από τη Φλώρινα, μια κρητική γραβιέρα δωδεκάμηνης παλαίωσης, ένα γαλοτύρι από το Ηράκλειο, ένα πολύσπορο κρακεράκι από τη Χαλκιδική, ένα τσάτνεϊ αγγουριού από την Έδεσσα και ένα τσάτνεϊ κρεμμύδι που φτιάχνει ο ίδιος ο σεφ.

Στον μαυροπίνακα που θα τοποθετήσουν σύντομα πάνω από την ανοιχτή τους κουζίνα θα βλέπουμε τα πιάτα αλλά και τα ποτήρια ημέρας. 

φαγητό Facebook Twitter
Το φαγητό που προσφέρουν βασίζεται σε συνταγές που έχουν σερβιριστεί όλα αυτά τα χρόνια στην ταράτσα του Αντώνη Μούγια. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Τη λίστα των κρασιών έχει διαμορφώσει ο σομελιέ τους Λάμπρος Σιαφάκας και είναι μοιρασμένη ανάμεσα στον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα, όπως και στα διαφορετικά στυλ που μπορεί να έχει η ίδια ποικιλία, αναλόγως με την οινοποίηση και την περιοχή. Έτσι βρίσκουμε τόσο έντονα αρωματικά sauvignon blanc από τη Νέα Ζηλανδία όσο και πιο αυστηρά από τους αμπελώνες του Chablis.

Στο Psyche φιλοξενούν και πολλούς μικρούς Έλληνες οινοπαραγωγούς, γηγενείς ποικιλίες, κρασιά φυσικά ή προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή προσφέρονται δεκαεπτά ετικέτες στο ποτήρι, οι οποίες θα ανανεώνονται συχνά, όπως και οι προτάσεις που θα συγκεντρώνουν στη walk in κάβα τους, από την οποία θα μπορούμε να επιλέξουμε κρασί αναλόγως με τα γούστα μας και με τη βοήθειά τους, αν θέλουμε να δοκιμάσουμε και κάτι πέρα από τον σύντομο κατάλογό τους. 

Γιατί έδωσαν αυτό το –όχι και τόσο εύηχο, όπως παραδέχονται οι ίδιοι– όνομα στο μαγαζί τους, γιατί συνέδεσαν το κρασί και το τσιμπολόγημα με την έννοια της ψυχής; «Οι δουλειές μας είναι διαφορετικές, αλλά στόχος τους είναι να κάνουν τον κόσμο ευτυχισμένο, η καθεμία με τον τρόπο της. Όπως λοιπόν η επίσκεψη σε ένα κομμωτήριο και η ψυχοθεραπεία μάς βοηθούν να νιώσουμε καλά, έτσι πιστεύουμε πως το φαγητό και το ποτό είναι πράγματα που μπορούν να κάνουν τους περισσότερους από εμάς χαρούμενους». 

Κορνάρου 4, Σύνταγμα, 2103221271

τραπέζι Facebook Twitter
Η Αμαλία Αυγέρη είχε στο μυαλό της ένα μενού με γεύσεις που δεν θα μας βαραίνουν, που θα λειτουργούν συνοδευτικά με το κρασί και τις συζητήσεις που αυτό βοηθάει να ανοίξουν. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

oinoscent

Γεύση / Τα wine bars της Αθήνας εξελίσσονται στα πιο ωραία μπιστρό της

Πλέον κάθε hip γειτονιά της πόλης διαθέτει το δικό της μέρος που είναι αφιερωμένο στα κρασιά και προσφέρει και φαγητό. Το επίπεδό τους ανεβαίνει, οι σεφ τους έχουν βιογραφικό και ωραίες ιδέες, έτσι στο εξής δεν θα τα ξαναπιούμε ξεροσφύρι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Λινού Σουμπάσης & ΣΙΑ

Γεύση / Έτσι τρώμε τώρα στην Αθήνα!

Για τη μόδα και τις τάσεις της σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλούς να λένε ότι δεν τους αφορούν, και να το εννοούν. Συμβαίνει όμως το ίδιο με το φαγητό; Μάλλον όχι. Αυτές είναι οι 23 τάσεις που ορίζουν τώρα το πώς τρώμε στην Αθήνα (και όχι μόνο), και μας αρέσουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
10 χρόνια Ηeteroclito: Το wine bar του κέντρου που μας έμαθε τι πάει να πει φυσικό κρασι

Γεύση / 10 χρόνια Ηeteroclito: Το wine bar του κέντρου που μας έμαθε τι πάει να πει φυσικό κρασί

Εκεί που η μπάρα μάς μεταφέρει σε ένα γαλλικό bar à vin, η Αθήνα άρχισε να δοκιμάζει τις ανήσυχες προσπάθειες των Ελλήνων οινοποιών. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και ακόμα και το πιο δύσκολο κρασί προτείνεται ανεπιτήδευτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ