Psyche: To νέο wine bar της Αθήνας είναι πολύ καλά κρυμμένο στην καρδιά του κέντρου

Psyche Facebook Twitter
Σε ένα κτίριο της δεκαετίας του ‘30, στο ψηλοτάβανο ισόγειό του, το Psyche έχει στηθεί σε ένα φοβερά προνομιακό σημείο αφού ενώ βρίσκεται τόσο κεντρικά μοιάζει να είναι αλλού, χιλιόμετρα μακριά από τη βαβούρα της πόλης. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Αν έχετε ανεβοκατέβει την Ερμού πάνω από μια φορά μάλλον θα έχετε κοντοσταθεί μπροστά στη βιτρίνα του Αλεξανδράκη η οποία ξεχωρίζει έντονα ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες, καθώς πρόκειται για την πιο παλιά του εμπορικού δρόμου και μοιάζει μέχρι σήμερα με χρονοκάψουλα.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε εκεί κατευθυνθείτε απέναντι, στον μικρό πεζόδρομο της Κορνάρου. Στο δεξί σας χέρι θα δείτε μια επίσης μικρή στοά, στο τέρμα της θα συναντήσετε ένα κατάφυτο αίθριο και τα τραπέζια της καινούργιας άφιξης του κέντρου που έχει αφιερωθεί στην απόλυτη νέα και ποιοτική τάση που φαίνεται πως ήρθε για να μείνει και δεν είναι άλλη από το κρασί.

Σε ένα κτίριο της δεκαετίας του ‘30, στο ψηλοτάβανο ισόγειό του, το Psyche έχει στηθεί σε ένα φοβερά προνομιακό σημείο αφού ενώ βρίσκεται τόσο κεντρικά μοιάζει να είναι αλλού, χιλιόμετρα μακριά από τη βαβούρα της πόλης – δεν θα ακούσετε τίποτα όση ώρα μείνετε εκεί, θα δείτε όμως τον αττικό ουρανό.

Αυτή τη στιγμή προσφέρονται δεκαεπτά ετικέτες στο ποτήρι, οι οποίες θα ανανεώνονται συχνά, όπως και οι προτάσεις που θα συγκεντρώνουν στη walk in κάβα τους, από την οποία θα μπορούμε να επιλέξουμε κρασί αναλόγως με τα γούστα μας και με τη βοήθειά τους, αν θέλουμε να δοκιμάσουμε και κάτι πέρα από τον σύντομο κατάλογό τους. 

Kαι αυτή η στοά διατηρεί κάτι από το παρελθόν της: Τα τραπέζια του wine bar στέκονται μπροστά από ένα παλιό κατάστημα γραφικών τεχνών. Οι δημιουργοί του Psyche, η Αμαλία Αυγέρη και ο Αντώνης Μούγιας είδαν σε αυτό το σημείο στοιχεία της παλιάς Αθήνας και γοητεύτηκαν.

Πρώτος τους πελάτης ήταν ένας άντρας, μεγάλος σε ηλικία, που μπήκε στο μαγαζί πριν καλά-καλά αυτό ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του. Ζήτησε έναν χυμό πορτοκάλι και όταν εκείνοι τον ενημέρωσαν πως σερβίρουν μόνο κρασί παρήγγειλε ένα ποτήρι.

«Δεν θα το πιστέψετε αλλά εδώ με είχε στείλει ο πατέρας μου κάποτε για να κάνω την πρακτική μου στη χρυσοχοΐα, εδώ λειτουργούσε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια της πόλης», τους είπε δείχνοντας στο βάθος του μαγαζιού, εκεί όπου οι σημερινοί του ένοικοι έχουν πλέον διαμορφώσει την κάβα τους.

WINES Facebook Twitter
Ο Αντώνης Μούγιας λέει πως είναι εδώ και περίπου δύο δεκαετίες όνειρό του ήταν να ανοίξει ένα εστιατόριο, αφού το χόμπι του όλα αυτά τα χρόνια ήταν να μαζεύει φίλους στην ταράτσα του, να τους μαγειρεύει και να ανοίγουν κρασιά από την πλούσια κάβα του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Εκείνη απασχολείται εδώ και χρόνια στον τομέα της περιποίησης και της ομορφιάς, διατηρώντας τους δικούς της χώρους στο Κολωνάκι και το Σύνταγμα. Εκείνος είναι ψυχίατρος.

Οι δυο τους συναντήθηκαν τυχαία, όταν ένας κοινός τους φίλος μάγειρας κατάλαβε, μιλώντας με τον καθένα ξεχωριστά, ότι έχουν στο μυαλό τους το ίδιο concept, ένα μέρος με ποιοτικές προτάσεις σε κρασί, με φαγητό που μπορεί να μοιραστεί στη μέση, με νόστιμες μπουκιές που θα συνοδεύουν τα ποτήρια των επισκεπτών τους, αλλά και των ίδιων.

Ο Αντώνης Μούγιας λέει πως είναι εδώ και περίπου δύο δεκαετίες όνειρό του ήταν να ανοίξει ένα εστιατόριο, αφού το χόμπι του όλα αυτά τα χρόνια ήταν να μαζεύει φίλους στην ταράτσα του, να τους μαγειρεύει και να ανοίγουν κρασιά από την πλούσια κάβα του στην οποία κρύβει μέχρι σήμερα Σαντορίνες δεκαετίας και ξινόμαυρα δεκαπενταετίας, ετικέτες που δεν κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά και θα εμπλουτίσουν την κάβα του Psyche.

Όσο για την παρέα της ταράτσας, αυτή έχει συμβάλει πολύ στο στήσιμο του wine bar με διάφορους τρόπους, συνδέεται με τα πιάτα που τρώμε αλλά και με τις προτάσεις που βρίσκουμε στην οινική του λίστα. 

Το φαγητό που προσφέρουν λοιπόν βασίζεται σε συνταγές που έχουν σερβιριστεί όλα αυτά τα χρόνια στην ταράτσα του Αντώνη Μούγια, φροντισμένες και ελαφρώς πειραγμένες από τον σεφ τους Άγγελο Γρηγοράτο. Από την πλευρά της, η Αμαλία Αυγέρη είχε στο μυαλό της ένα μενού με γεύσεις που δεν θα μας βαραίνουν, που θα λειτουργούν συνοδευτικά με το κρασί και τις συζητήσεις που αυτό βοηθάει να ανοίξουν. 

Αντώνης Μούγιας Facebook Twitter
Τη λίστα των κρασιών έχει διαμορφώσει ο σομελιέ τους Λάμπρος Σιαφάκας και είναι μοιρασμένη ανάμεσα στον έγχωριο και τον διεθνή αμπελώνα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ετοιμάζουν λοιπόν ένα πολύ ωραίο ταρτάρ με ψάρι ημέρας –εμείς το πετύχαμε με τσιπούρα– και φρέσκιες γαρίδες, με τζίντζερ και λάιμ πάνω σε ψωμί ολικής άλεσης από τον φούρνο του Κολιού, χτένια με σάλτσα εσπεριδοειδών, τζίντζερ και κρέμα κουνουπιδιού, γαύρο μαρινάτο με πιπεριές και ψωμί από προζύμι με βασιλικό, μανιτάρια αρωματισμένα με φρέσκο βούτυρο, θυμάρι και ξύσμα από λεμόνι και ένα πολύ τρυφερό μοσχαρίσιο φιλέτο από το κρεοπωλείο του Αλαφούζου στα Πετράλωνα αρωματισμένο με βούτυρο και θυμάρι, που φτάνει στο τραπέζι με baby πατάτες αντιναχτές – με τη φλούδα τους, δηλαδή, με σπόρους κόλιανδρου και κόκκινο κρασί. 

Καμαρώνουν για την ποικιλία τυριών τους, που «μπορεί να μην είναι πολύ εντυπωσιακή στο μάτι αλλά είναι συγκλονιστική σε γεύση», για την οποία προμηθεύονται κασέρι από τον Βόλο, γραβιέρα και ένα κασέρι με βασιλομανίταρο από την Κοζάνη, κρασοτύρι από τη Φλώρινα, μια κρητική γραβιέρα δωδεκάμηνης παλαίωσης, ένα γαλοτύρι από το Ηράκλειο, ένα πολύσπορο κρακεράκι από τη Χαλκιδική, ένα τσάτνεϊ αγγουριού από την Έδεσσα και ένα τσάτνεϊ κρεμμύδι που φτιάχνει ο ίδιος ο σεφ.

Στον μαυροπίνακα που θα τοποθετήσουν σύντομα πάνω από την ανοιχτή τους κουζίνα θα βλέπουμε τα πιάτα αλλά και τα ποτήρια ημέρας. 

φαγητό Facebook Twitter
Το φαγητό που προσφέρουν βασίζεται σε συνταγές που έχουν σερβιριστεί όλα αυτά τα χρόνια στην ταράτσα του Αντώνη Μούγια. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Τη λίστα των κρασιών έχει διαμορφώσει ο σομελιέ τους Λάμπρος Σιαφάκας και είναι μοιρασμένη ανάμεσα στον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα, όπως και στα διαφορετικά στυλ που μπορεί να έχει η ίδια ποικιλία, αναλόγως με την οινοποίηση και την περιοχή. Έτσι βρίσκουμε τόσο έντονα αρωματικά sauvignon blanc από τη Νέα Ζηλανδία όσο και πιο αυστηρά από τους αμπελώνες του Chablis.

Στο Psyche φιλοξενούν και πολλούς μικρούς Έλληνες οινοπαραγωγούς, γηγενείς ποικιλίες, κρασιά φυσικά ή προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή προσφέρονται δεκαεπτά ετικέτες στο ποτήρι, οι οποίες θα ανανεώνονται συχνά, όπως και οι προτάσεις που θα συγκεντρώνουν στη walk in κάβα τους, από την οποία θα μπορούμε να επιλέξουμε κρασί αναλόγως με τα γούστα μας και με τη βοήθειά τους, αν θέλουμε να δοκιμάσουμε και κάτι πέρα από τον σύντομο κατάλογό τους. 

Γιατί έδωσαν αυτό το –όχι και τόσο εύηχο, όπως παραδέχονται οι ίδιοι– όνομα στο μαγαζί τους, γιατί συνέδεσαν το κρασί και το τσιμπολόγημα με την έννοια της ψυχής; «Οι δουλειές μας είναι διαφορετικές, αλλά στόχος τους είναι να κάνουν τον κόσμο ευτυχισμένο, η καθεμία με τον τρόπο της. Όπως λοιπόν η επίσκεψη σε ένα κομμωτήριο και η ψυχοθεραπεία μάς βοηθούν να νιώσουμε καλά, έτσι πιστεύουμε πως το φαγητό και το ποτό είναι πράγματα που μπορούν να κάνουν τους περισσότερους από εμάς χαρούμενους». 

Κορνάρου 4, Σύνταγμα, 2103221271

τραπέζι Facebook Twitter
Η Αμαλία Αυγέρη είχε στο μυαλό της ένα μενού με γεύσεις που δεν θα μας βαραίνουν, που θα λειτουργούν συνοδευτικά με το κρασί και τις συζητήσεις που αυτό βοηθάει να ανοίξουν. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

oinoscent

Γεύση / Τα wine bars της Αθήνας εξελίσσονται στα πιο ωραία μπιστρό της

Πλέον κάθε hip γειτονιά της πόλης διαθέτει το δικό της μέρος που είναι αφιερωμένο στα κρασιά και προσφέρει και φαγητό. Το επίπεδό τους ανεβαίνει, οι σεφ τους έχουν βιογραφικό και ωραίες ιδέες, έτσι στο εξής δεν θα τα ξαναπιούμε ξεροσφύρι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Λινού Σουμπάσης & ΣΙΑ

Γεύση / Έτσι τρώμε τώρα στην Αθήνα!

Για τη μόδα και τις τάσεις της σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλούς να λένε ότι δεν τους αφορούν, και να το εννοούν. Συμβαίνει όμως το ίδιο με το φαγητό; Μάλλον όχι. Αυτές είναι οι 23 τάσεις που ορίζουν τώρα το πώς τρώμε στην Αθήνα (και όχι μόνο), και μας αρέσουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
10 χρόνια Ηeteroclito: Το wine bar του κέντρου που μας έμαθε τι πάει να πει φυσικό κρασι

Γεύση / 10 χρόνια Ηeteroclito: Το wine bar του κέντρου που μας έμαθε τι πάει να πει φυσικό κρασι

Εκεί που η μπάρα μάς μεταφέρει σε ένα γαλλικό bar à vin, η Αθήνα άρχισε να δοκιμάζει τις ανήσυχες προσπάθειες των Ελλήνων οινοποιών. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και ακόμα και το πιο δύσκολο κρασί προτείνεται ανεπιτήδευτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παγωτίνια της Αθήνας: Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα

Γεύση / Τα παγωτίνια της Αθήνας: Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα

Χωνάκια και ξυλάκια, σάντουιτς και μπουκίτσες. Λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε ένα παγωτό με πλούσια γεύση και τέλεια υφή. Ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που μπορούν να πουν όχι στο απόλυτο καλοκαιρινό κέρασμα. Τους καταλαβαίνουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Stay

Γεύση / Πώς είναι να εργάζεσαι σε ένα από τα μισελενάτα εστιατόρια του Ντουμπάι;

Το Ντουμπάι έχει για πρώτη φορά φέτος έντεκα αστεράτα εστιατόρια στον διάσημο γαλλικό γαστρονομικό οδηγό Michelin. Ο Χαράλαμπος Δαυίδ του διάστερου πλέον Stay by Yannick Alleno περιγράφει πώς είναι να διευθύνει ένα εστιατόριο υψηλών γαστρονομικών ταχυτήτων, στο οποίο τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν για κρατήσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
The Rooftop: Στην Πλατεία Θεάτρου βρήκαμε την πιο cool ταράτσα του φετινού καλοκαιριού

Γεύση / The Rooftop: Στην πλατεία Θεάτρου βρήκαμε την πιο cool ταράτσα του φετινού καλοκαιριού

Εκεί που κάποιοι θα περνάνε απλώς τις ώρες των διακοπών τους, οι Αθηναίοι θα έχουν συνέχεια κάτι καινούργιο να δουν και να δοκιμάσουν: από εναλλακτικά μπάρμπεκιου και βραδιές αφιερωμένες στα φυσικά κρασιά μέχρι προβολές ταινιών που θα επηρεάζουν όσα σερβίρονται στο μπαρ και DJ sets για να χορέψουμε και όχι μόνο να γκρουβάρουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Γεύση / Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Το (φαινομενικά) πιο εύκολο και απλό κοκτέιλ πρωτοεμφανίστηκε ως γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και κατέληξε να φτιάχνεται σε μπαρ όλου του κόσμου – κάποια είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτό. Τελευταία, στην Αθήνα υπάρχουν μέρη που το προσφέρουν άψογο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Γεύση / Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Αφού συνεργάστηκαν σε τρία πολύ επιτυχημένα πρότζεκτ της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, ο Λέλος Γεωργόπουλος, ο ​​Βαγγέλης Θανάσης και o Δημήτρης Μπούκουρης άνοιξαν μόλις ένα καινούργιο μπαρ που θα συζητηθεί για τη χαλαρή του ατμόσφαιρα και για τα απλά, αλλά καθόλου απλοϊκά ποτά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα;

Γεύση / Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα;

Λέμε πως, αν δεν φτάσει Ιούνιος, δεν μπορούμε να τη βρούμε ποιοτική και νόστιμη. Ισχύει όμως αυτή μας η πεποίθηση; Ο μανάβης του Παγκρατίου που εμπιστεύονται οι foodies, o Στέλιος Χαρκιωλάκης από το «Μποστάνι» της πλατείας Μεσολογγίου, μας λύνει μερικές απορίες για ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ελληνικής κουζίνας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Θεόδωρος και Ελένη: Η ψαροταβέρνα που κάνει τους Αθηναίους να οδηγήσουν μέχρι τα Λεγραινά

Γεύση / Θεόδωρος και Ελένη: Η ψαροταβέρνα που κάνει τους Αθηναίους να οδηγήσουν μέχρι τα Λεγραινά

Έχει συνδέσει το όνομά της με τα αχνιστά μύδια, με μια σαλάτα «ποικιλία», με τις γαρίδες που σερβίρονται σε διάφορες βερσιόν. Από τη δεκαετία του ’80 μια οικογενειακή ταβέρνα που διαχειρίζεται απλά την καλή πρώτη ύλη της έχει καταφέρει να γίνει γνωστή σε όλη την Αττική, και ας μην έχει θέα τη θάλασσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ