Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Oι πολυκατοικίες κυριαρχούν στο δομημένο περιβάλλον, είναι τα κύτταρα μιας ανήσυχης πόλης, μια μικρογραφία συνηθειών, συμπεριφορών και εμπειριών που αποτυπώνει ανάγλυφα τις αλλαγές, κοινωνικές και πολιτικές, που συντελούνται στην ιστορία της Αθήνας
0

Όμορφες, άσχημες, καινούργιες, παλιές, διαφορετικές η μια από την άλλη, οι πολυκατοικίες κυριαρχούν στο δομημένο περιβάλλον, είναι τα κύτταρα μιας ανήσυχης πόλης, μια μικρογραφία συνηθειών, συμπεριφορών και εμπειριών που αποτυπώνει ανάγλυφα τις αλλαγές, κοινωνικές και πολιτικές, που συντελούνται στην ιστορία της Αθήνας παράλληλα με τις ιστορίες που εκτυλίσσονται σε διαδρόμους και σε ταράτσες, σε μικρά ή μεγάλα διαμερίσματα. Ψίθυροι σε κουζίνες που φτάνουν μέσα από τον φωταγωγό, μουσικές που πλημμυρίζουν τους διαδρόμους, φωνές σε συνελεύσεις, αιώνιες κόντρες γειτόνων, μάχες ιδιοκτητών - ενοικιαστών, μυρωδιές φαγητών, οι Έλληνες και οι «άλλοι»∙ το παλίμψηστο της πρωτεύουσας.

Μια ελεύθερη περιήγηση σε αυτόν τον μικρόκοσμο και το προφίλ του ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες της έκδοσης του Ιδρύματος Ωνάση 37 ιστορίες αθηναϊκών πολυκατοικιών. Με ιστορίες που εκτυλίσσονται σε πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας –Πατήσια, Κυψέλη, Βικτώρια, Εξάρχεια, Γκύζη, Αμπελόκηποι, Σύνταγμα, Κολωνάκι, Παγκράτι, Κουκάκι, Νέος Κόσμος, Καλλιθέα–, το βιβλίο αυτό μας επιτρέπει να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις αθηναϊκές πολυκατοικίες της αντιπαροχής, μέσα από τις εμπειρίες και τις ιστορίες παλαιότερων και νέων κατοίκων.

Η μεταπολεμική οικοδομική περίοδος της αντιπαροχής άφησε ένα ασύγκριτο οικιστικό αποτύπωμα και διαμόρφωσε το κοινωνικό, αισθητικό και τεχνικό στίγμα της αθηναϊκής πολυκατοικίας.

Κτίρια που συμβολίζουν ολόκληρες εποχές, οι πολυκατοικίες της Αθήνας άρχισαν να χτίζονται στον Μεσοπόλεμο σε κεντρικές λεωφόρους, ως δείγματα του σύγχρονου τρόπου ζωής που απευθυνόταν στα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα. Μέχρι τη δεκαετία του ’60, οι πολυκατοικίες αποτελούσαν ακόμα μειοψηφία. Τα διαμερίσματα στους επάνω ορόφους είχαν θέα ανεμπόδιστη, κάτι που άλλαξε όταν πύκνωσε η δόμηση, ενώ οι χιλιάδες πολυκατοικίες που χτίστηκαν μεταξύ του ’60 και του ’80 εξακολουθούν να στεγάζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στο κέντρο της πόλης.

37 ιστορίες
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ. 37 ιστορίες αθηναϊκών πολυκατοικιών, Συλλογικό, Εκδ.: Εκδόσεις του Ιδρύματος Ωνάση

Οι περισσότερες πολυκατοικίες της Αθήνας κατασκευάστηκαν με έναν ιδιότυπο τρόπο, με αντιπαροχή, μια διαδικασία που βρισκόταν σε πλήρη αντιστοιχία με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των εμπλεκόμενων μερών καθώς και με τις επιλογές της πολιτικής εξουσίας, που στη μετεμφυλιακή συνθήκη με αυτό τον τρόπο παρείχε ευκαιρίες ιδιοκατοίκησης στα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα. Η μεταπολεμική οικοδομική περίοδος της αντιπαροχής άφησε ένα ασύγκριτο οικιστικό αποτύπωμα και διαμόρφωσε το κοινωνικό, αισθητικό και τεχνικό στίγμα της αθηναϊκής πολυκατοικίας. Η μοντέρνα πρωτοποριακή πολυκατοικία του Μεσοπολέμου υποχωρεί εξαιτίας των περιορισμένων πόρων, της περιορισμένης σχεδιαστικής ελευθερίας, του μικρού μεγέθους των οικοπέδων, ανάμεσα σε άλλα.

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Η μεταπολεμική οικοδομική περίοδος της αντιπαροχής άφησε ένα ασύγκριτο οικιστικό αποτύπωμα και διαμόρφωσε το κοινωνικό, αισθητικό και τεχνικό στίγμα της αθηναϊκής πολυκατοικίας.

Οι 26 συγγραφείς του βιβλίου, αφού μελέτησαν, αντλώντας από ερευνητικό υλικό, τις πολυκατοικίες, παρουσιάζουν μια συνεκτική και ενδιαφέρουσα ιστορία, που συνδέει την έρευνα και τη βιωμένη εμπειρία. Γραμμένες με τρόπο απλό, οι ιστορίες συνδέονται με τις αφηγήσεις κατοίκων και επαγγελματιών και επενδύονται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Αφηγήσεις, μνήμες, προσωπικά βιώματα, φωτογραφίες, διαγράμματα, οικοδομικοί κανονισμοί, συμβόλαια και κανονισμοί λειτουργίας αποτυπώνουν ιστορίες ανθρώπων και κτιρίων, ενώ παράλληλα χαρτογραφούν τις σύνθετες διαδικασίες και αλλαγές που συντελούνται στο επίπεδο της γειτονιάς, αλλά και συνολικά στην αθηναϊκή κοινωνία.

Τρεις μικρές ιστορίες από αθηναϊκές πολυκατοικίες

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Οι περισσότερες πολυκατοικίες της Αθήνας κατασκευάστηκαν με έναν ιδιότυπο τρόπο, με αντιπαροχή, μια διαδικασία που βρισκόταν σε πλήρη αντιστοιχία με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των εμπλεκόμενων μερών καθώς και με τις επιλογές της πολιτικής εξουσίας.

Στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, που αρχίζει να αστικοποιείται από τη δεκαετία του ’60 με ταχείς ρυθμούς και είναι μια από τις πιο πυκνοδομημένες και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, η ζωή στο διαμέρισμα και στην πολυκατοικία σηματοδοτεί για τα νοικοκυριά της εποχής σημαντική αναβάθμιση των στεγαστικών τους συνθηκών και εκμοντερνισμό της οικιακής καθημερινής ζωής. Η αξία όμως των διαμερισμάτων δεν θα διαρκέσει για πολύ. Ειδικά στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ένας σημαντικός αριθμός ευκατάστατων νοικοκυριών θα εγκαταλείψει την περιοχή, όπως και πολλές άλλες κεντρικές γειτονιές της Αθήνας, αναζητώντας περισσότερο πράσινο, φως, καθαρό αέρα και χώρους στάθμευσης.

Η πολυκατοικία της ιστορίας μας χτίστηκε το 1963 από μια οικογένεια, με αντιπαροχή. Έχει έξι ορόφους και 24 διαμερίσματα και για τρεις δεκαετίες η σύνθεση των ενοίκων παραμένει αμετάβλητη. Την κατοικούν μέλη της οικογένειας και αποκλειστικά «ελληνικά» νοικοκυριά, πυρηνικές οικογένειες διαφόρων κοινωνικών κατηγοριών, άλλοι ιδιοκτήτες και άλλοι ενοικιαστές. Στη δεκαετία του ’80 κάποιοι αρχίζουν να την εγκαταλείπουν για τα προάστια. Το ’90 μετανάστες από την Αλβανία αρχίζουν να νοικιάζουν τα διαμερίσματα των χαμηλότερων ορόφων. Η νέα σύνθεση των κατοίκων μένει αμετάβλητη και αυτή μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000 και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Έκτοτε θα συμβούν πολλές αλλαγές.

Σήμερα κανένα διαμέρισμα δεν ανήκει στους πρώτους ιδιοκτήτες και οικοπεδούχους και δεν κατοικείται από αυτούς. Οι Έλληνες κάτοικοι καταλαμβάνουν τα μισά διαμερίσματα και είναι περισσότερο ιδιοκτήτες προχωρημένης ηλικίας και όχι ενοικιαστές. Το ένα τρίτο των διαμερισμάτων είναι κενά. Οι μετανάστες ένοικοι μένουν στους χαμηλότερους ορόφους, είναι πολύ νεότεροι από τους ιδιοκτήτες και κάτω των 40 ετών. Τα τελευταία χρόνια η πολυκατοικία έχει και τρία νοικοκυριά μεικτής καταγωγής, με διαφορετικό προφίλ από αυτό των μεταναστών. Πρόκειται για έναν εργένη από το Ισραήλ, έναν από τη Γαλλία και ένα ομόφυλο ζευγάρι από την Ελλάδα και την Ολλανδία. Είναι όλοι σε παραγωγική ηλικία, μεταξύ 30-55 ετών, ιδιοκτήτες, και τα διαμερίσματά τους βρίσκονται ψηλά. Οι δυο από αυτούς διαμένουν στα διαμερίσματα, ενώ το τρίτο έχει γίνει Airbnb.

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Η αθέατη κίνηση της πολυκατοικίας εκλείπει σήμερα.

Η πολυκατοικία της Κυψέλης είναι από τη δεκαετία του ’60 και τα κλιματιστικά σε τυχαία σημεία της πρόσοψης δείχνουν τις ατομικές αποφάσεις των κατοίκων για λίγη δροσιά ή λίγη ζέστη, υποκαθιστώντας το κεντρικό σύστημα θέρμανσης που δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια τον χειμώνα. Το ίδιο ισχύει και με τις πολλές κεραίες και τους ηλιακούς θερμοσίφωνες στις ταράτσες. Η αποσπασματική συντήρηση της πολυκατοικίας φαίνεται και από τις πολλές τέντες διαφορετικών χρωμάτων, ενώ στα ρετιρέ εμφανίζονται αυθαίρετες κατασκευές, μια καμινάδα από υπαίθρια ψησταριά και ένα δωμάτιο από γυψοσανίδες με οροφή από ελενίτ.

Η πολυκατοικία της ιστορίας μας δεν μοιάζει να έχει περάσει σε φάση απόπειρας να προσελκύσει νέα ζήτηση στην αγορά ακινήτων της περιοχής, που θα φαινόταν μέσα από συγκεκριμένα συστατικά στοιχεία και την αισθητική στον τρόπο επισκευής και συντήρησης. Η κατάσταση του κτιρίου δείχνει ότι κατοικείται από ηλικιωμένους παλιούς ιδιοκτήτες που γέρασαν μαζί με το κτίριο ή από κληρονόμους τους με χαμηλό εισόδημα που είτε μένουν οι ίδιοι είτε το νοικιάζουν. Αυτοί είναι μεταξύ των νέων κατοίκων της Κυψέλης που αλλάζουν την κοινωνική φυσιογνωμία της τα τελευταία χρόνια.

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Το βιβλίο μας επιτρέπει να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις αθηναϊκές πολυκατοικίες της αντιπαροχής

Η πολυκατοικία στο Παγκράτι ή στην περιοχή Χίλτον, όπως την τοποθετούν οι νεότεροι, προέρχεται από συνένωση δυο μικρότερων οικοπέδων δυο διαφορετικών ιδιοκτητών που ενοποίησαν τις ιδιοκτησίες τους. Τα οικόπεδα δόθηκαν αντιπαροχή και εξήντα χρόνια αργότερα οι χώροι, οι χρήσεις και οι ένοικοι έχουν αλλάξει. Στο ισόγειο υπάρχουν καταστήματα, άλλα επιτυχημένα και ανθεκτικά στο πέρασμα των χρόνων και άλλα με μικρή διάρκεια ζωής.

Η πολυκατοικία είναι γωνιακή και τα καταστήματα στην πλευρά του κεντρικού δρόμου έχουν υψηλά ενοίκια, καθώς η «βιτρίνα» παίζει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση πελατών. Κάποια έμειναν κλειστά στα χρόνια της κρίσης και ανακαινίστηκαν με νέες χρήσεις, κομμωτήριο, περιποίηση κατοικίδιων, προϊόντα βιολογικής κάνναβης. Η πολυκατοικία διαθέτει 21 διαμερίσματα, με τα πιο μικρά να βρίσκονται στους χαμηλότερους ορόφους, ενώ τα μεσαία και μεγαλύτερα διάσπαρτα από τον πρώτο μέχρι τον πέμπτο.

Το σύνολο των διαμερισμάτων που νοικιάζονται βρίσκεται σε χαμηλότερους ορόφους, ενώ τα διαμερίσματα που ιδιοκατοικούνται στους ψηλότερους. Με εξαίρεση ένα οδοντιατρείο, τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται ως κατοικίες. Επίσης, οι κάτοικοι δεν είναι φιλικοί προς όσους έχουν κατοικίδιο, με εξαίρεση τον πρώτο ιδιοκτήτη, που στον κανονισμό της πολυκατοικίας αναγράφεται ότι μπορεί να έχει τον σκύλο «Ποπ» εφ’ όρου ζωής. Οι πρώτοι ιδιοκτήτες ή πούλησαν τα διαμερίσματά τους ή είναι σήμερα κενά, και εξαιτίας των κληρονόμων που αυξάνονται στο πέρασμα του χρόνου. Επίσης απαξιώθηκαν χώροι που ήταν κάποτε ενεργοί, το θυρωρείο, το δεύτερο κρυφό ασανσέρ και η δεύτερη είσοδος για το υπηρετικό προσωπικό. Η αθέατη κίνηση της πολυκατοικίας εκλείπει σήμερα.

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Γραμμένες με τρόπο απλό, οι ιστορίες συνδέονται με τις αφηγήσεις κατοίκων και επαγγελματιών και επενδύονται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Με τα χρόνια υπάρχουν σημάδια φθοράς. Άβαφοι τοίχοι, σημάδια υγρασίας και κατεστραμμένα στηθαία στις σκάλες. Οι οικονομικές δυσκολίες των σημερινών νοικοκυριών της πολυκατοικίας φαίνονται στην περιορισμένη χρήση κεντρικής θέρμανσης, ιδιαίτερα μετά την κρίση. Αυτή η πολυκατοικία είναι ένα δείγμα και της κοινωνίας μας σήμερα. Κανένας δεν θέλει να αναλάβει μια ευθύνη, η συλλογική διαχείριση τής καθημερινότητάς της προκαλεί αποστροφή στους κατοίκους, και ακόμα χειρότερα η πορεία προς τον ατομισμό και την αδιαφορία δεν φαίνεται να αλλάζει κατεύθυνση, ειδικά μπροστά σε κοινές δυσκολίες, οικονομικές αντιξοότητες και την αδυναμία συνύπαρξης και συνεννόησης, που γίνεται ολοένα πιο σύνθετη και σοβαρή.

Δείτε στο slideshow σελίδες από το βιβλίο που κυκλοφορεί 

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Το εξώφυλλο της έκδοσης. Φωτ.: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Σελίδα από το βιβλίο 37 ιστορίες αθηναϊκών πολυκατοικιών. Φωτ.: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
 
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Σελίδα από το βιβλίο 37 ιστορίες αθηναϊκών πολυκατοικιών. Φωτ.: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
 
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Σελίδα από το βιβλίο 37 ιστορίες αθηναϊκών πολυκατοικιών. Φωτ.: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
 
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Σελίδα από το βιβλίο 37 ιστορίες αθηναϊκών πολυκατοικιών. Φωτ.: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
 
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Σελίδα από το βιβλίο 37 ιστορίες αθηναϊκών πολυκατοικιών. Φωτ.: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
 
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Σελίδα από το βιβλίο 37 ιστορίες αθηναϊκών πολυκατοικιών. Φωτ.: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
 
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας Facebook Twitter
Σελίδα από το βιβλίο 37 ιστορίες αθηναϊκών πολυκατοικιών. Φωτ.: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς χτίστηκε το μικροαστικό διαμέρισμα της μετεμφυλιακής Αθήνας

Θέματα / Πώς χτίστηκε το μικροαστικό διαμέρισμα της μετεμφυλιακής Αθήνας

Μια συζήτηση με τους δημιουργούς του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας», Τάσο Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη και με τον σύμβουλο της ταινίας, αρχιτέκτονα Πάνο Δραγώνα, για την πολεοδομική, χωροταξική και ανθρωπογεωγραφική εξέλιξη της μεταπολεμικής πρωτεύουσας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το Μπάουχαους στην Ελλάδα του ’30

Βιβλία και Συγγραφείς / Το Μπάουχαους στην Ελλάδα του ’30

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Ανδρέα Γιακουμακάτο για το εγχείρημα της Βαϊμάρης και του Ντεσάου που έφτασε πολύ νωρίς στην Ελλάδα και άφησε τη σφραγίδα του στο κτισμένο περιβάλλον της χώρας μας.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ