Κι όμως, και τα λευκά κρασιά παλαιώνονται: 12 ελληνικές ετικέτες που το αποδεικνύουν

Τανίνη αγάπη μου Facebook Twitter
O Super Taninios, κατά κόσμον Στέργιος Τεκερίδης, διατηρεί έναν κουλ χώρο αφιερωμένο στο κρασί και στην ανάδειξη του ελληνικού terroir. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από το κρασί: ότι για να είναι καλό πρέπει να είναι και απλησίαστα ακριβό, ότι το βιδωτό πώμα μαρτυρά κακή ποιότητα, ότι αν δοκιμάσουμε πολλά και διαφορετικά κρασιά σε ένα βράδυ θα μεθύσουμε, ότι στο καλοκαίρι πάνε τα ροζέ, τα λευκά και όχι τα κόκκινα, που όμως είναι τα μόνα κατάλληλα για παλαίωση.  

Προφανώς τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Υπάρχει ένα ακόμα κλισέ που θέλει τα wine bars να είναι σνομπ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία μπαρ. Μόνο που η νέα γενιά τέτοιων χώρων στην Αθήνα αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Ένας από αυτούς είναι το «Τανίνη Αγάπη Μου», στη γωνία που σχηματίζουν η Ιπποκράτους με τη Μεθώνης, εκεί όπου ο Super Taninios, κατά κόσμον Στέργιος Τεκερίδης, διατηρεί έναν κουλ χώρο αφιερωμένο στο κρασί και στην ανάδειξη του ελληνικού terroir, διαθέτοντας μια εκτενή λίστα ποιοτικής συμβατικής και ήπιας φυσικής οινοποίησης από σταφύλια κυρίως βιολογικής ή και βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Οι φιάλες που θέλουμε να παλαιώσουμε πρέπει να αποθηκεύονται υπό κλίση, οριζόντια και σε γωνία 45°, με το φελλό προς τα κάτω, προκειμένου αυτός να παραμένει πάντα υγρός, ώστε να αποφύγουμε να μπει αέρας στο κρασί μας. 

Ο Super Taninios, λοιπόν, είναι ο ινσταγκραμικός χαρακτήρας που έχει δημιουργήσει ο Στέργιος Τεκερίδης και μέσω αυτού έχει κάνει κατά καιρούς διάφορες δηλώσεις σχετικά με το κρασί. Όταν τον ρώτησα τι συμβαίνει με την παλαίωση των λευκών κρασιών, απάντησε: «Μπορώ να δεσμευτώ πως ορισμένα λευκά κρασιά επιδέχονται παλαίωση και είναι ιδανικά για να καταναλωθούν αργότερα». 

Ποια είναι τα λευκά κρασιά που μπορούμε να παλαιώσουμε; «Ο τύπος του κρασιού, οι ποικιλίες σταφυλιού που χρησιμοποιούνται σε αυτό αλλά και οι προθέσεις του οινοπαραγωγού είναι σχεδόν οι μόνοι παράγοντες που κάνουν ένα λευκό κρασί κατάλληλο ή μη για παλαίωση».

Τι μας προσφέρει ένα λευκό κρασί όταν το παλαιώσουμε και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; «Μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Τα κρασιά ελαχίστων παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια της οινοποίησης όχι απλά πίνονται αλλά μας δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου. Ένα κρασί με χαμηλή οξύτητα θα γίνει πιο σύντομα αμετάβλητο, ενώ ένα με υψηλή οξύτητα έχει περισσότερο δρόμο μπροστά του. Με την παλαίωση τα φρουτώδη στοιχεία του κρασιού ωριμάζουν, αλλά, αν υπάρχει υψηλή οξύτητα σε αυτό, θα γευτούμε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα. Υπάρχουν παραδείγματα κρασιών με υπέροχη γεύση και πολυπλοκότητα στα αρώματά τους, που εξελίσσονται συνεχώς».

μπουκάλια κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

  

ΣΕ ΤΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ μπορούμε να παλαιώσουμε σωστά στο σπίτι μας; Τα πιο χρήσιμα tips για τη σωστή συντήρηση και παλαίωση ενός λευκού κρασιού είναι: 

• Μια και δεν μπορούμε να αποφύγουμε να εισχωρήσει αέρας στο μπουκάλι από τον φελλό, καλό είναι να μην παλαιώνουμε τα κρασιά σε χώρους με έντονες μυρωδιές και αρώματα. 

• Σε αντίθεση με κάποια από τα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουν γεμίσει τα σπίτια των Αθηναίων, τα κρασιά δεν χρειάζονται φως, καλό είναι να αποθηκεύονται σε σημεία του σπιτιού όσο το δυνατόν πιο σκοτεινά. 

• Η ιδανική θερμοκρασία για διατήρηση και σωστή αποθήκευση των κρασιών μας είναι οι 15ºC. Αυτή η θερμοκρασία θα πρέπει να μην παρουσιάζει διακυμάνσεις μεγαλύτερες των 4ºC-5ºC, ενώ ακόμα κι αν αυτές συμβούν, θα πρέπει να μην είναι συχνές. 

• Οι φιάλες που θέλουμε να παλαιώσουμε πρέπει να αποθηκεύονται υπό κλίση, οριζόντια και σε γωνία 45°, με τον φελλό προς τα κάτω, προκειμένου αυτός να παραμένει πάντα υγρός, ώστε να αποφύγουμε να μπει αέρας στο κρασί μας. 

Ο Super Taninios μάς προτείνει 12 ετικέτες, μερικές μόνο από τις δεκάδες πλέον αξιόλογες προσπάθειες από Έλληνες οινοποιούς. Όπως λέει, «ό,τι κι αν κάνουν στο Μπορντό, θα είμαστε πάντα δύο ώρες μπροστά». 

λευκά κρασιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κτήμα Σκλάβου, Τσαούσι: Ο πρωτοπόρος Ευρυβιάδης Σκλάβος φημίζεται για την ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών της Κεφαλονιάς, με ήπιες μεθόδους καλλιέργειας. Το Τσαούσι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και προέρχεται από έναν αυτόριζο βιοδυναμικό αμπελώνα στην περιοχή Μονάμπελες.

Κτήμα Τάτση, Ροδίτης Orange: Αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τα μοναδικά χαρακτηριστικά των πορτοκαλί κρασιών, ο Ροδίτης των αδελφών Τάτση, του Στέργιου και του Περικλή, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της κατηγορίας. 

Κτήμα Οινογένεσις, Mataroa Amber: Τα κρασιά ήπιας οινοποίησης που μας παρουσίασε ο Μπάκης Τσάλκος τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει το κοινό τους, όχι τυχαία. 

Κτήμα Τετράμυθος, Chardonnay Naturε: O οινοποιός Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος έχει μπει δυναμικά στον χώρο των βιολογικών κρασιών ήπιας φυσικής οινοποίησης, προσφέροντάς μας κρασιά με χαρακτήρα, όπως αυτό.

Κτήμα Πετρακόπουλου, Orange: Ένα ζακυνθινό σε skin contact εκτέλεση, το πιο «ακραίο» κρασί ενός κορυφαίου οινοποιείου. 

Κτήμα Πατιστής, Ασύρτικο και Ροδίτης skin contact : Τα δύο βιολογικά, σπάνια κρασιά του οινοποιείου, που για πολλούς είναι το κορυφαίο ανερχόμενο. Σίγουρα δημιουργεί τη δική του σχολή. 

Κτήμα Ανατολικού Αμπελώνα, Natural Orange: Οι ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά παντρεύονται σε ένα συγκλονιστικό κρασί από τον βορειότερο παραθαλάσσιο βιολογικό αμπελώνα της χώρας. 

Κτήμα Κιουτσούκη, Nimbus Ritinitis: Αυτή είναι η πρώτη φυσική πορτοκαλί ρετσίνα από Ασύρτικο, πρέπει να τη γνωρίσετε.  

Κτήμα Χατζηβαρύτη, Mi: Η πιο δημιουργική Ελληνίδα οινοποιός, η Χλόη Χατζηβαρύτη καταφέρνει κάτι δύσκολο, παράγει πραγματικά απολαυστικά κρασιά ελαχίστων παρεμβάσεων και παρουσιάζει ένα διαφορετικό Ασύρτικο από τον αμπελώνα της Φιλυριάς στη Γουμένισσα.

Κτήμα Βουρβούλοι, Εμορφίλη: Ένα Βοστιλίδι με δύναμη και όγκο, ένα κρασί από μια μοναδική τοπική ποικιλία της Κεφαλονιάς. 

Τhe Knack Project, Chardonnay: Ένα μονοποικιλιακό chardonnay-εμπειρία από την Αττική, δοκιμάστε το όπου το βρείτε. 

Στο «Τανίνη Αγάπη Μου» θα βρείτε τα παραπάνω κρασιά, πολλά από αυτά ήδη παλαιωμένα. Καθώς πρόκειται για ετικέτες που παρουσιάζουν διαφορές στα χαρακτηριστικά τους από χρονιά σε χρονιά, δεν μπορείς να τα περιγράψει κανείς εύκολα.

Όσο για το πόσα χρόνια χρειάζεται για να παλαιώσουμε, είναι επίσης όλα σχετικά, «τώρα πειραματιζόμαστε με τις ήπιες φυσικές οινοποιήσεις. Το κρασί είναι φυσικός οργανισμός, μεταλλάσσεται. Πρέπει να εξετάσει κανείς την ποικιλία, την οινοποίηση που έχει κάνει κάθε παραγωγός», όπως διευκρινίζει ο Super Taninios. Άλλωστε, όποιος ξεκινά να ανακαλύπτει τον κόσμο του κρασιού, μπαίνει σε μια διαδικασία διερεύνησης και αναζήτησης. 

Τανίνη Αγάπη μου, Ιπποκράτους 91 & Μεθώνης, 211 1150145 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool

Γεύση / Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool

Τρεις επαγγελματίες της μουσικής, ερασιτέχνες και λάτρεις του κρασιού, δημιούργησαν το μοναδικό wine bar του νησιού στον γραφικό οικισμό του Κάστρου. Το Loggia προσφέρει φυσικά κρασιά κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, παντρεύει δύο τέχνες έχοντας την πιο ζηλευτή θέα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Manouka sommelier

Γεύση / Manouka: To νέο wine bar συστήνει ελληνικούς αμπελώνες στο μπαλκόνι με την πιο όμορφη θέα

Η νέα άφιξη στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αμπέλια, ενώ το μενού με τις μεσογειακές γεύσεις τιμά τα ΠΟΠ προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα εκατομμύριο τυροπιτάκια

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα ευκολότερα τυροπιτάκια

Προμηθευτείτε φύλλο, τυριά και αρωματικά και ετοιμάστε το γρηγορότερο και νοστιμότερο ελληνικό σνακ που διπλώνεται σε αμέτρητους συνδυασμούς. Με μια σαλάτα ή δίπλα σε μια αχνιστή σούπα γίνεται ένα χορταστικό γεύμα.
TWOMINUTES ANGIE
Μόνο γυναίκες στην κουζίνα του Lost

Γεύση / Μόνο γυναίκες στην κουζίνα του Lost

Έπειτα από μια πορεία σε fine dining και αστεράτα εστιατόρια, έχοντας γαλλικές βάσεις και ένα δυνατό βιογραφικό, η νεαρή σεφ του Lost Ελένη Σαράντη έχει κάνει μια στροφή στην απλότητα με μια γυναικοκρατούμενη κουζίνα, που πλέον θυμίζει κάθε μέρα κυριακάτικο τραπέζι. Και αυτή η στροφή τής πάει πολύ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιάννης Κίκιρας: «Μας αρέσει να δουλεύουμε, να εξελισσόμαστε κι όταν αυτό έχει αποδοχή, μας είναι αρκετό»

Γεύση / Γιάννης Κίκιρας: «Μας αρέσει να εξελισσόμαστε κι όταν αυτό έχει αποδοχή, μας είναι αρκετό»

Ο pastry chef και ένα από τα τρία ονόματα που βρίσκονται πίσω από τη Noble, την πρώτη start up που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες business consulting και management στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, μιλά για την καριέρα του, την εταιρεία και για τα μελλοντικά του σχέδια.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Morning Bar: Εκεί που η Αθήνα τρώει πλέον ένα πρωινό πραγματικά διαφορετικό

Γεύση / Morning Bar: Εκεί όπου η Αθήνα απολαμβάνει ένα διαφορετικό πρωινό

Με κρέπες και κρέμα μπουγάτσας, με αυγά δοσμένα απλά και ένα τυρόψωμο εμπνευσμένο από μια καλοκαιρινή καντίνα, το στέκι της hip Αθήνας προσφέρει πλέον συνταγές της μαμάς, ανανεώνοντας παράλληλα τον χώρο του με κομψό τρόπο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το μαγειρείο του Αντωνόπουλου στην Αριστοτέλους

Γεύση / Στο μαγειρείο του Αντωνόπουλου στην Αριστοτέλους

Βρίσκεται στο ίδιο σημείο περισσότερο από πενήντα χρόνια και από την κουζίνα του βγαίνουν, καθημερινά, είκοσι και παραπάνω νόστιμα σπιτικά φαγητά, όπως ζεστές σούπες, γίδα βραστή, χοιρινό στο πήλινο, γιουβαρλάκια και γεμιστά.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ - μπαρ μόλις εμφανίστηκε σε μια πλατεία του Παγκρατίου

Γεύση / Βενιαμίν: Ένα αλλιώτικο καφέ-μπαρ μόλις εμφανίστηκε στο Παγκράτι

Σε έναν χώρο με αναφορές στα φινιστρίνια των αεροπλάνων και στην Μπαουχάους χρωματική παλέτα τρώμε old school brunch με ποιοτικό καφέ το πρωί, fun dining πιάτα το βράδυ και πίνουμε κλασικά κοκτέιλ. Αν δεν έχετε βρεθεί ποτέ στην πλατεία Μεσολογγίου, μάλλον ήρθε η ώρα να την αναζητήσετε στον χάρτη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ