Επτά Μάρτυρες: Το νέο μπαρ του Νέου Κόσμου σερβίρει πολύ κρασί

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Για τα τραπέζια τους μπορείτε να κάνετε κράτηση, για το μπαρ θα λειτουργούν στη λογική του walk in. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Τα νέα μπαρ της Αθήνας είναι τα wine bars, και έχουν ανοίξει πολλά τέτοια, που και πλούσιες λίστες έχουν και έχουν αποκτήσει σχετική ατμόσφαιρα. Από μια ώρα και μετά γίνονται ορθάδικα, δεν βάζουν απλώς μια μουσική να υπάρχει ως χαλί αλλά δίνουν σημασία στο τι θα παίξουν και τι όχι· είναι νομίζω ανεπιτήδευτα με τέτοιον τρόπο που δεν μας κάνουν να νιώθουμε ότι πρέπει να ξέρουμε τα πάντα γύρω από το κρασί για να τα επισκεφθούμε. Σίγουρα είναι από τα μέρη που ενδιαφέρουν τους Αθηναίους, γίνεται σε όλα χαμός.

Η τελευταία άφιξη στην πόλη που είναι αφιερωμένη στο κρασί και συζητιέται πολύ έχει φτιαχτεί από μια εξαμελή ομάδα και μας πάει σε ένα σημείο του Νέου Κόσμου όπου έχει στηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πιάτσα. Εκεί όπου λειτουργεί το ιδιοσυγκρασιακό καφενείο του Τιτάνα, η κουζίνα του Annie Fine Cooking, που δουλεύει πάντα με τα καλύτερα υλικά και την προτείνει και ο οδηγός Μichelin, στο σημείο όπου άνοιξε το ζυθοπαντοπωλείο Baubo, που σερβίρει κιόλας, μόλις εμφανίστηκαν οι Επτά Μάρτυρες που έχουν πάρει το όνομά τους από το ξωκλήσι που στέκεται στην κορυφή ενός βράχου στο Κάστρο της Σίφνου και είναι ένα από τα πιο γραφικά (και πολυφωτογραφημένα) των Κυκλάδων.

Έχοντας ξεκινήσει με λίγες παραπάνω από εκατό ετικέτες και έχοντας στόχο να φτάσουν τις διακόσιες, η λίστα με τις επιλογές που προσφέρουν σε ποτήρι ανανεώνεται κάθε δύο - τρεις μέρες ενώ σκοπεύουν να σερβίρουν τα by the glass αποκλειστικά από magnum φιάλες.

Η σύνδεση με το νησί προκύπτει από το γεγονός ότι οι τρεις από τους έξι της ομάδας είναι οι μουσικοί Nώντας Παππάς (ή Noda Pappa) και Ορέστης Φαληρέας που έχουν και τη Loggia του Κάστρου, και ο Σεραφείμ Αθανασίου που τα καλοκαίρια τρέχει την κουζίνα του wine bar της Σίφνου. Ο Σεραφείμ είναι Βολιώτης, όπως και ο Νάκος και ο Γιώργος Μπαλαμώτης, και αυτή η καταγωγή παίζει τον ρόλο της στο τι και κυρίως στο πώς σερβίρει φαγητό το μαγαζί. Ο έκτος της παρέας είναι ο Ρομέν Γαβράς, ο γνωστός Ελληνογάλλος σκηνοθέτης, του οποίου η καταγωγή επίσης έχει επηρεάσει την αισθητική των Επτά Μαρτύρων.

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Η τελευταία άφιξη στην πόλη που είναι αφιερωμένη στο κρασί και συζητιέται πολύ έχει φτιαχτεί από μια εξαμελή ομάδα και μας πάει σε ένα σημείο του Νέου Κόσμου όπου έχει στηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πιάτσα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στον χώρο όπου κάποτε λειτουργούσε το Cobra High εκείνοι έστησαν μια μεγάλη και πολύ κομψή μπάρα. Τον έκαναν να φέρνει σε γαλλικό μπιστρό, το logo τους ανέλαβε να σχεδιάσει ο So Me, κρέμασαν έργα του Michael McGregor και του Κωνσταντίνου Μουχταρίδη, τα κεραμικά δοχεία τους, που κρατάνε τη θερμοκρασία του κρασιού, μας παραπέμπουν στη Σίφνο και στην παραδοσιακή της τέχνη.

Έχοντας ξεκινήσει με λίγες παραπάνω από εκατό ετικέτες και έχοντας στόχο να φτάσουν τις διακόσιες, η λίστα με τις επιλογές που προσφέρουν σε ποτήρι ανανεώνεται κάθε δύο-τρεις μέρες, ενώ σκοπεύουν να σερβίρουν τα by the glass αποκλειστικά από magnum φιάλες που και εντυπωσιακές είναι και αποτυπώνουν συνήθως τις καλύτερες χρονιές ενός κρασιού.

Σομελιέ τους είναι ο Bradley Tomlinson, που μπορεί να γνωρίσατε στο Pharaoh, και οι προτάσεις του είναι μόνο από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα. Υπάρχουν σαμπάνιες και ασύρτικα κλασικής οινοποίησης, παρ’ όλα αυτά, σίγουρα έχουν μια τάση στα κρασιά ήπιας παρέμβασης, χωρίς όμως να θέλουν να είναι δογματικοί. Εκεί θα μπορείτε να δοκιμάσετε και το Fùa, το κρασί που βγάζει η ομάδα του Loggia, το σιφνιό βιολογικό ασύρτικο που φτιάχνουν σε συνεργασία με το οινοποιείο του Αρτέμη Καραμολέγκου στη Σαντορίνη, το οποίο σερβίρουν αποκλειστικά οι ίδιοι στην Αθήνα.

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Στον χώρο όπου κάποτε λειτουργούσε το Cobra High εκείνοι έστησαν μια μεγάλη και πολύ κομψή μπάρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η άλλη αναφορά των Επτά Μαρτύρων είναι τα βολιώτικα τσιπουράδικα και αυτήν τη βλέπουμε στο πώς είναι στημένο το μενού τους, το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει. Εκτός από στρείδια, που μπορείτε να τα παραγγείλετε ξεχωριστά, αν θέλετε να μην πιείτε το κρασί σας ξεροσφύρι και να τσιμπάτε κάτι με αυτό, ζητάτε μεζέ και ο σεφ σάς βγάζει ό,τι πιστεύει – όσο εσείς παραγγέλνετε, τόσο έρχονται πιάτα.

Για να καταλάβετε λίγο τη φιλοσοφία του Σεραφείμ Αθανασίου στην κουζίνα, έχει περάσει από τις Σεϋχέλλες, το ΦΙΤΑ, τη Μεγάλη Βρετανία. Το μενού του βγαίνει αυθημερόν, αναλόγως του τι θα βρει στον ψαρά και στον μανάβη του, και στήνεται με πιατάκια, κάποια πιο παραδοσιακά και κάποια πιο μοντέρνα, που είναι αρκετά οικονομικά (κοστίζουν όλα πέντε ευρώ) ώστε μια παρέα τεσσάρων ατόμων να μπορεί να δοκιμάσει όλους του μεζέδες.

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Μπορείτε να παραγγείλετε στρείδια μαζί με το κρασί σας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Όλα τα πιάτα είναι αρκετά οικονομικά (κοστίζουν όλα πέντε ευρώ) ώστε μια παρέα τεσσάρων ατόμων να μπορεί να δοκιμάσει όλους του μεζέδες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Ξιδάτη πιπεριά και ψητό λάχανο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπορεί να πετύχετε πιάτα όπως φάβα, σαγανάκι κεφαλογραβιέρας, ξιδάτη πιπεριά και ψητό λάχανο αλλά και σασίμι τόνου, τσιπούρα και χτένι crudo, χταπόδι καρπάτσιο και λαβράκι σε beurre blanc. Το χτένι, το σαγανάκι και η ξιδάτη πιπεριά με το ψητό λάχανο που δοκίμασα εγώ ήταν όλα τους πολύ νόστιμα.

Σκοπεύουν όμως να ετοιμάσουν και ένα σταθερό μενού για όσους δεν θέλουν εκπλήξεις, το οποίο θα περιλαμβάνει επιλογές από κοπές κρεάτων. Επίσης, αν δεν είστε του κρασιού, έχετε επιλογές: φτιάχνουν κλασικά κοκτέιλ και απλά ποτά. 

Για τα τραπέζια τους μπορείτε να κάνετε κράτηση, για το μπαρ θα λειτουργούν στη λογική του walk in. Tις καθημερινές ανοίγουν στις έξι το απόγευμα και παίρνουν τελευταίες παραγγελίες στη μία, τα Σαββατοκύριακα θα ανοίγουν από τις δύο το μεσημέρι, θα ανακοινώνουν και live, ενώ τις υπόλοιπες μέρες θα ξεκινάμε από ’60s-’70s ροκ, θα περνάμε σε ’70s-’80s boogie disco και η μουσική θα εξελίσσεται σε ηλεκτρονική dance· στο σβήσιμο της βραδιάς μπορεί να ακούσετε κάτι απροσδόκητο, ίσως παίξει κάτι σε Καζαντζίδη και Γαβαλά, ίσως όχι, ανάλογα με τη διάθεση.

Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος.

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
O σεφ σας βγάζει ό,τι πιστεύει, και όσο εσείς παραγγέλνετε τόσο έρχονται πιάτα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ