Εκθέσεις Facebook Twitter
Η έκθεση «Χένρι Μουρ και Ελλάδα» που εγκαινιάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου στην Gagosian που θα φιλοξενήσει έργα που ο Χένρι Μουρ δημιούργησε επηρεασμένος από τις αρχαιότητες.

Ένα πλούσιο εικαστικό φθινόπωρο

0

Όπως κάθε χρόνο, από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο 71 αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και άλλες δέκα χώρες δίνουν ραντεβού στην Art Athina 2024. Το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα και μία από τις παλαιότερες φουάρ στην Ευρώπη έχει ως κεντρικό άξονα τη σύγχρονη τέχνη, ενισχυμένη την παρουσία του design, δίνει έμφαση στη συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα. Αυτήν τη χρονιά θα ενεργοποιήσει αθέατες γωνιές του ιστορικού κτιρίου του Ζαππείου και θα επεκταθεί τόσο στον ευρύτερο χώρο που περιβάλλει το μέγαρο όσο και στον γειτονικό θερινό κινηματογράφο, την «Αίγλη».

Η περιοδική έκθεση που σχεδιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για το τέλος του χρόνου αφορά την αστείρευτη πηγή και τον πλούτο που έχουμε κληρονομήσει από τον κυκλαδικό πολιτισμό. Το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τη χειμερινή του δραστηριότητα με δύο εκθέσεις. Η πρώτη, με τίτλο «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους», είναι περιοδική και θα διαρκέσει από τις 12 Νοεμβρίου 2024 έως τις 27 Απριλίου 2025. Θα παρουσιάσει περισσότερα από 400 πολύτιμα αντικείμενα τέχνης με δάνεια από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού για να μας συστήσει έναν πλούτο θεμάτων και τεχνικών που αναπτύχθηκαν εκείνη την περίοδο. Από τα φυσιολατρικά θέματα μέχρι τις φιγούρες της Νίκης και του Έρωτα, τις λεοντοκεφαλές και τις επιρροές από τα ελληνιστικά κράτη της Ανατολής, η πολύτιμη τεχνική εξακολουθεί να επηρεάζει μέχρι σήμερα καλλιτέχνες και τεχνίτες σε όλο τον κόσμο. H δεύτερη έκθεση γίνεται με αφορμή τα 50 χρόνια σημαντικής παρουσίας του πρώην Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος που μετονομάστηκε σε Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ). Πλήθος πολύτιμων τεκμηρίων θα παρουσιαστεί μέσα από τις συλλογές του μουσείου που ιδρύθηκε το 1974 από την Ιωάννα Παπαντωνίου. Χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον λαϊκό και τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Ξεχωρίζουν η ενδυματολογική συλλογή, η συλλογή παιχνιδιών απ’ όλο τον κόσμο, τα κοσμήματα, η ζωγραφική, τα σχέδια και τα χαρακτικά.

Προτού το κτίριο μετατραπεί σε ξενοδοχείο θα παρουσιαστούν έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο (site-specific) και στο εννοιολογικό πλαίσιο (context-responsive), δημιουργώντας με το οπτικό, πολυμεσικό λεξιλόγιό τους εγκαταστάσεις χώρου, βίντεο, γλυπτά και ζωγραφική. Όσοι/-ες συμμετέχουν συνομιλούν με έννοιες του χωροχρόνου και μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος και του παρόντος πραγματεύονται νοήματα που σχετίζονται με το μέλλον.

Η πρώτη μεγάλη ομαδική έκθεση του φθινοπώρου, «space of togetherness», σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ, οργανώνεται από τον ίδιο οργανισμό στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, στο Σχολείον της Αθήνας - Ειρήνη Παπά και θα διαρκέσει από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει ιστορίες που αποκαλύπτονται όταν διασταυρώνονται οι φυλές, οι πολιτικές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, διερευνώντας πώς προκύπτουν προκαθορισμένες ιδέες για τον ρατσισμό, την κοινωνική κινητικότητα και τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά και τον τρόπο που αναπτύσσονται η αίσθηση του ανήκειν και η συνύπαρξη μέσα από τη διαφορετικότητα της τάξης, της φυλής, του φύλου. Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες, καλλιτέχνιδες και συλλογικότητες, παρουσιάζοντας πρακτικές που αμφισβητούν τα στερεότυπα και θέτοντας μερικά από τα πιο επίκαιρα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα.

Εκθέσεις Facebook Twitter
ΝΕΟΝ, Georgia Sagri, Stage of Recovery.

«Χένρι Μουρ και Ελλάδα» είναι ο τίτλος της έκθεσης στην Gagosian που εγκαινιάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα παρουσιαστούν έργα που ο Χένρι Μουρ δημιούργησε επηρεασμένος από τις αρχαιότητες. Είναι η πρώτη έκθεση του έργου του καλλιτέχνη στην Ελλάδα εδώ και είκοσι χρόνια, γίνεται σε συνεργασία με το Henry Moore Foundation και φωτίζει τη γοητεία που άσκησε στον καλλιτέχνη η γνωριμία του με την αρχαία ελληνική τέχνη κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ελλάδα το 1951, λίγους μήνες πριν από την πρώτη του αναδρομή στην Tate στο Λονδίνο. Στόχος της είναι να διερευνήσει τους δεσμούς μεταξύ της δικής του πρακτικής και της αρχαιοελληνικής, π.χ. της κυκλαδικής γλυπτικής. Ο καλλιτέχνης έκανε τη μία και μοναδική επίσκεψή του στην ηπειρωτική Ελλάδα το 1951 για μια έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο, ταξιδεύοντας επίσης στους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών, της Ολυμπίας και των Μυκηνών. Δεν εξέθεσε ξανά στην Αθήνα μέχρι το 1965.

Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου 46, στο Μέγαρο Σλήμαν-Μελά, από τις 17 Οκτωβρίου, σαράντα τέσσερις σύγχρονοι/-ες καλλιτέχνες/-ιδες παρουσιάζουν τα έργα τους στην έκθεση «wanderlust / all passports» σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου. Προτού το κτίριο μετατραπεί σε ξενοδοχείο θα παρουσιαστούν έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο (site-specific) και στο εννοιολογικό πλαίσιο (context-responsive), δημιουργώντας με το οπτικό, πολυμεσικό λεξιλόγιό τους εγκαταστάσεις χώρου, βίντεο, γλυπτά και ζωγραφική. Όσοι/-ες συμμετέχουν συνομιλούν με έννοιες του χωροχρόνου και μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος και του παρόντος πραγματεύονται νοήματα που σχετίζονται με το μέλλον. Τέτοιες ιδέες μετατρέπονται σε υποκειμενικές συνθήκες που η μία επηρεάζει την άλλη, οδηγώντας σε μια αναδιάρθρωση των νοητικών αξόνων και της αντίληψής μας για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

«Όταν αδειάζει και γεμίζει το φως» είναι ο τίτλος της έκθεσης που ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη σε επιμέλεια των Τάκη Μαυρωτά και Πάνου Γιαννικόπουλου. Εκατόν είκοσι πέντε καλλιτέχνες/-ιδες από διαφορετικές γενιές φέρνουν στο προσκήνιο τη σημασία του φωτός στην τέχνη μέσω του διαλόγου εμβληματικών έργων της Χρύσας, του Στήβεν Αντωνάκου, του Τάκη και του Γιάννη Μπουτέα με αυτά σύγχρονων εικαστικών. Μέσα από την αξιοποίηση σωλήνων φωτισμού νέον πραγματοποιείται μια επιστροφή στην υλικότητά του και προσεγγίζεται η λειτουργία του στο καταναλωτικό πλαίσιο και στον κόσμο της διαφήμισης. Μέσα από τις εγκαταστάσεις, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη φωτογραφία διερευνώνται οι εννοιολογικές αναφορές του φωτός, από τη μεταφυσική του διάσταση μέχρι την πλαστική, αλλά και η παρουσία του στην καθημερινότητα από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα.

Εκθέσεις Facebook Twitter
Σπύρος Δερβενιώτης, Σκιές στο Μνημείο

Μια πρωτότυπη έκθεση κόμικς με τον τίτλο «Ένα γλυκό ξημέρωμα - 14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής» ανοίγει στις 6 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Νέοι Φούρνοι στην Τεχνόπολη σε επιμέλεια Μενέλαου Χαραλαμπίδη και Γιάννη Κουκουλά. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του δήμου Αθηναίων «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της». Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν έργα δεκατεσσάρων Ελλήνων δημιουργών που αφηγούνται ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής, επικεντρωμένες στους ανθρώπους που έβλεπαν ή ονειρεύονταν «γλυκά ξημερώματα» τη στιγμή που βίωναν σκοτεινές ημέρες, ζοφερές νύχτες, εφιαλτικές εποχές. Τα έργα δεν αποτελούν ντοκουμέντα, μαρτυρίες, τεκμήρια, αποδείξεις ή ιστορικά στοιχεία. Κάποια εδράζονται σε ιστορικά δεδομένα και κάποια αποτελούν μυθοπλαστικές αφηγήσεις. Οι Soloup, Αλέκος Παπαδάτος, Αλέξια Οθωναίου, Γιώργος Γούσης, Γιώργος Φαραζής, Δημήτρης Καμένος, Θανάσης Πέτρου, Θοδωρής Μπαργιώτας, Λέανδρος, Πέτρος Ζερβός, Πέτρος Χριστούλιας, Σπύρος Δερβενιώτης, Τάσος Μαραγκός και Τόμεκ Γιοβάνης αποτυπώνουν με τον δικό τους τρόπο πτυχές των θλιβερών κατοχικών χρόνων.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας ο ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνει από τις 7 Νοεμβρίου την έκθεση «Γιάννης Φωκάς» σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου. Η έκθεση έχει αναδρομικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει πίνακες μεγάλων διαστάσεων που χρονολογούνται από το 1985 έως σήμερα. Ο Φωκάς θεωρείται από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, και δη της αφαιρετικής. Η αναδρομική του στην Πινακοθήκη εντάσσεται σε μια σειρά εκθέσεων Ελλήνων ζωγράφων που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’80, όπως ο Γιάννης Αδαμάκος και ο Αχιλλέας Χρηστίδης. Ο Φωκάς γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1951. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι. Την περίοδο 1995-2018 διετέλεσε καθηγητής του Δ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 25 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εκθέσεις Facebook Twitter
Jean Cocteau, Άτιτλο, Pastel on Paper, περ. 1950

Tο έργο του Jean Cocteau συνδιαλέγεται με το νέο σώμα δουλειάς της Mylene Jampanoi στην έκθεση «Temporal Transferences» που θα εκτίθεται από τις 12/9 στη Roma Gallery σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου. Ο κόσμος του Cocteau απεικονίζει έναν μετωπικό αντικατοπτρισμό, θα μπορούσε όμως να διακρίνει κανείς σε αυτόν και τη στιγμή μιας θελκτικής αναμονής π.χ. πριν από το φιλί δυο όμοιων αντικριστών μορφών. Το μοτίβο του αντικατοπτρισμού και του καθρέφτη επαναλαμβάνεται στη δουλειά του, καθώς αντιστρέφει την όποια ναρκισσιστική υπόνοια και ξεπερνά τις ψυχαναλυτικές διαπραγματεύσεις, δημιουργώντας περάσματα, πύλες εισόδου σε έναν άλλο κόσμο. Οι πίνακές του αποτελούν απόδειξη της ικανότητάς του να υφαίνει σύνθετες ιστορίες μέσα από απλά οπτικά στοιχεία αλλά με αφηγηματικό βάθος. Ο καθρέφτης γίνεται μεθοριακός χώρος μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Εδώ εντοπίζεται η αντιστοιχία με το έργο της Jampanoi.

Εκθέσεις Facebook Twitter
Δημήτρης Γκέτσις, Through the keyhole

Από τις 12 Σεπτεμβρίου, στο The Breeder Studyroom, έναν χώρο διαμορφωμένο μέσα στο κτίριο της Breeder, ο Δημήτρης Γκέτσις παρουσιάζει μια εγκατάσταση που εμβαθύνει στην καλλιτεχνική του διαδικασία και ευρύτερα στο δημιουργικό του σύμπαν. Στο προσωπικό αυτό studyroom θα μοιραστεί μέρος της δημιουργικής του διαδικασίας με το κοινό, παρουσιάζοντας αναφορές, αντικείμενα από το στούντιό του ή παράλληλα πρότζεκτ και πειραματισμούς. Ο Γκέτσις διερευνά θέματα που τον απασχολούν και τον εμπνέουν, προβάλλοντας έργα και υλικά από διάφορα στάδια της πορείας του. Συγκεκριμένα, η έκθεση παραθέτει στιγμιότυπα από την έρευνα, την προετοιμασία και την παραγωγή που χαρακτηρίζουν το διακριτό του ύφος. Επηρεασμένος από τα αναγεννησιακά studiolo, δημιουργεί έναν χώρο με υλικά που σχετίζονται με την καλλιτεχνική του πρακτική. Το έργο του δομείται γύρω από θέματα μυθολογίας, αλχημείας, storytelling και φανταστικών υβριδικών σωμάτων, επεκτείνοντας την αναζήτησή του σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα μέσα στο μετα-αποικιακό και πατριαρχικό περιβάλλον.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η  πολυσυλλεκτική Αrt Athina 2024 θα ενεργοποιήσει αθέατες γωνιές του Ζαππείου

Πολιτισμός / Η  πολυσυλλεκτική Αrt Athina 2024 θα ενεργοποιήσει αθέατες γωνιές του Ζαππείου

Μεγαλύτερη κατά μία ημέρα, με συμμετοχή 71 αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα, 10 ακόμη χώρες και διευρυμένο παράλληλο πρόγραμμα η  Art Athina επιστρέφει από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου.  
LIFO NEWSROOM
Δημοκρατία

Εικαστικά / «Δημοκρατία»: Η πολιτική λειτουργία της τέχνης στη νέα έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης

Η νέα έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης ανιχνεύει τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη νότια Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τα νέα έργα του Άνσελμ Κίφερ στην Αθήνα

Εικαστικά / Τα νέα έργα του Άνσελμ Κίφερ στην Αθήνα

Ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες και ίσως ο μεγαλύτερος μεταπολεμικός καλλιτέχνης της Γερμανίας παρουσιάζει τα αποκαλυπτικά τοπία του, μια συγχώνευση καταστροφής και δημιουργίας στην γκαλερί Gagosian.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT