Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο

Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Aρκετά από τα πιάτα που προτείνουν για να μην πίνουμε ξεροσφύρι είναι στη λογική του bar food και μπορούμε να τσιμπάμε ακόμα και στο όρθιο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί πια τα πράγματα στην έξοδο της Αθήνας είμαστε πιο εξοικειωμένοι με τον κόσμο του κρασιού. Ακόμα και αν δεν είναι επικεντρωμένα σε μια fine dining εμπειρία, πλέον τα εστιατόρια προσέχουν τις λίστες τους, και τα μπαρ έχουν μπει σε αυτό το δρόμο, ακόμα και τα καλά καφέ έχουν να μας προτείνουν ψαγμένες ετικέτες.

Και κυρίως, αυτή η πόλη έχει πια wine bars που απευθύνονται σε όλους, μέρη που δεν πουλάνε ύφος, που φτιάχτηκαν για να περνάμε casual βράδια είτε ξέρουμε δυο  - τρία πράγματα από κρασί είτε απλά θέλουμε να αφεθούμε στις προτάσεις τους.

Ένα από αυτά τα wine bars μόλις άρχισε να λειτουργεί σε ένα κτίριο - απομεινάρι του αθηναϊκού μοντερνισμού που στέκει Ζωοδόχου Πηγής και Βαλτετσίου γωνία από το 1928. Το ισόγειο όπου έστησαν το μαγαζί τους τρεις φίλοι και Εξαρχιώτες, ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο Θοδωρής Αλεξάκης και ο Γιάννης Παππάς κάποτε ήταν βιτρίνα του βραβευμένου για τη δουλειά του οργανοποιού Νικόλαου Μπρα - όποιος θέλει να επενδύσει σε ένα καλό βιολί έχει επισκεφθεί αυτό το εργαστήριο που εξακολουθεί να λειτουργεί δίπλα. Μόνο που κατά την προηγούμενη χρήση του τα παράθυρα του δεν άφηναν το φυσικό φως να μπει στον χώρο, βαριά κάγκελα και μαύρες κουρτίνες έκρυβαν το εσωτερικό και το καθιστούσαν απρόσιτο.

Και πως ορίζουν το μπαρ; «Είναι ένα χαλαρό μέρος στο οποίο κάποιος έρχεται για να διασκεδάσει, να γελάσει, να μιλήσει, να μιλήσει ακόμα και δυνατά, ίσως και να φασωθεί στις τουαλέτες».

Μέχρι που ήρθε η τριάδα του Gamay να αποκαλύψει την ομορφιά αυτού του ισογείου που μετράει κοντά έναν αιώνα ζωής. Με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Μάρκου Μαραμπώτου και με σεβασμό στο παρελθόν του κτιρίου ανέδειξαν τα πιο γοητευτικά του στοιχεία, τη βαριά και περίτεχνη πόρτα του -ένα εξαίσιο δείγμα της ξεχασμένης τέχνης της κιγκαλερίας- τα πρώτα του δίχρωμα πλακάκια, ενώ έφτιαξαν και μια μπάρα από πράσινο μάρμαρο Τήνου και εμφανές τούβλο που απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει.

Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Αυτή η μπάρα είναι ο πυρήνας του μαγαζιού, γύρω από αυτή τρώμε και πίνουμε, τραπέζια δεν υπάρχουν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αυτή η μπάρα είναι ο πυρήνας του μαγαζιού, γύρω από αυτή τρώμε και πίνουμε, τραπέζια δεν υπάρχουν. Γιατί το Gamay είναι ένα μπαρ σαν αυτά που κάνουμε στέκια, μόνο που είναι αφιερωμένο στο κρασί.

Και πως ορίζουν το μπαρ; «Είναι ένα χαλαρό μέρος στο οποίο κάποιος έρχεται για να διασκεδάσει, να γελάσει, να μιλήσει, να μιλήσει ακόμα και δυνατά, ίσως και να φασωθεί στις τουαλέτες», όπως το περιγράφει ο Γιάννης που είναι ο ειδικός επί του κρασιού και τον οποίο μπορεί να γνωρίζετε απ’ όταν ήταν wine manager του Mr. Vertigo, της ενημερωμένης κάβας του Κολωνακίου.

Αυτό που θέλει να πει είναι ότι δεν ήθελαν να κάνουν άλλο ένα σοβαροφανές wine bar, ότι είχαν στο μυαλό τους κάποια παρισιάνικα, κάποια βαρκελονέζικο, μια τέτοια κατάσταση. Γι’ αυτό και η μουσική τους δεν είναι απλά ένα χαλί, ενώ και αρκετά από τα πιάτα που προτείνουν για να μην πίνουμε ξεροσφύρι είναι στη λογική του bar food και μπορούμε να τσιμπάμε ακόμα και στο όρθιο -γιατί δεν είναι ότι καθόμαστε πάντα σε ένα μπαρ.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, στην οινική λίστα που αυτή τη στιγμή αποτελείται από 135 ετικέτες βρίσκουμε ως επί το πλείστον κρασιά ήπιας οινοποίησης, τα λεγόμενα «φυσικά».  Συναντάμε δουλειές από τον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα, τα πράγματα είναι μοιρασμένα, σχεδόν 50 - 50, και Ελλάδα θα πιούμε και πολλή Γαλλία, θα βρούμε κρασιά από την Ισπανία, την Ιταλία και όχι μόνο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στο Gamay είναι δογματικοί, ότι δεν επιτρέπουν σε κανένα κρασί συμβατικής οινοποίησης να περάσει το κατώφλι τους «πιστεύω πάρα πολύ στους ανθρώπους, έτσι αν υπάρχει ένας παραγωγός που γνωρίζω τη νοοτροπία και τη φιλοσοφία του και τον σέβομαι πολύ, που ξέρω ότι και εκείνος με τη σειρά του σέβεται το περιβάλλον αλλά μπορεί να μην ακολουθεί το πρωτόκολλο φυσικής οινοποίησης αυστηρά για τους δικούς του λόγους δεν θα με εμποδίσει κάτι από το να τον συμπεριλάβω στη λίστα», εξηγεί ο Γιάννης. 

Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Στην οινική λίστα που αυτή τη στιγμή αποτελείται από 135 ετικέτες βρίσκουμε ως επί το πλείστον κρασιά ήπιας οινοποίησης, τα λεγόμενα «φυσικά». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Από τις 135 ετικέτες τις 20 από αυτές τις βρίσκουμε και σε ποτήρι, οι οποίες φυσικά θα ανανεώνονται ανά διαστήματα προκειμένου να έχουμε να δοκιμάζουμε διαφορετικά πράγματα. Tο πιο οικονομικό τους μπουκάλι είναι στα 25 ευρώ και τα ποτήρια ξεκινούν από τα 6. Τι βρίσκουμε σε κρασί στο Gamay (προφέρεται «γκαμέ», αν και οι δημιουργοί του ξέρουν πως σε κάποιους μας αρέσει να το λέμε όπως το διαβάζουμε)  που δεν πολυπαίζει έξω; Σίγουρα κρασιά από την ομώνυμη, κόκκινη και παραγνωρισμένη γαλλική ποικιλία που έδωσε και το όνομα της στο μαγαζί μια και αρέσει πάρα πολύ στον Γιάννη, και μας προτείνει να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Είναι το σταφύλι  - δευτεραγωνιστής στη Βουργουνδία, έρχεται μετά το pinot noir που έχει πάρει όλη τη δόξα, είναι κάπως αδικημένο γιατί δεν είναι fancy, έχει ταυτιστεί με το Beaujolais Nouveau και γι’ αυτό δεν του έχουμε την απαραίτητη σημασία, «ο περισσότερος κόσμος νομίζει πως ότι Beaujolais και αν πιει δεν θα αξίζει, στην  πραγματικότητα όμως αν δοκιμάσετε Beaujolais crus ή ακόμα και Beaujolais Villages θα αλλάξετε γνώμη, μάλιστα, οι τιμές τους είναι αυτή τη στιγμή δέκα φορές χαμηλότερες από μια ερυθρή Βουργουνδία και αυτό τα καθιστά ιδανικά για να γίνουν τα everyday κρασιά μας».

Ποτά δεν έχουν, φτιάχνουν όμως τρία κοκτέιλ - συνταγές του Νίκου Σωτηρόπουλου - το νεγκρόνι τους είναι σοβαρό, να το προτιμήσετε. Στα του φαγητό τώρα, αυτό το έχει επιμεληθεί ο Μίλτος Αρμένης και το εκτελεί ο Νίκος Μαυροματάκης. Το μενού πατάει σε διάφορες διεθνείς αναφορές και σε γεύσεις που λίγο - πολύ όλοι αγαπάμε, βασίζεται σε δικές τους παρασκευές. Επίσης, στο Gamay δεν θα ακολουθούν την εποχικότητα μόνο στα λαχανικά, θα το κάνουν και για τη λίστα των τυριών τους που είναι και ντόπια και ξένα, κάποια από αυτά έρχονται από μικρούς παραγωγούς.

Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Το μενού πατάει σε διάφορες διεθνείς αναφορές και σε γεύσεις που λίγο - πολύ όλοι αγαπάμε, βασίζεται σε δικές τους παρασκευές. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φτιάχνουν όμως και το δικό τους τυρί, ένα λιβανέζικο κρεμώδες λάμπνε που έρχεται μαζί με ψωμί από την Kora και είναι πολύ ωραίος μεζές ενώ σύντομα θα μπορούμε να δοκιμάσουμε και τα δικά τους αλλαντικά - ήδη το μπέικον που βάζουν στο στο mac 'n' cheese τους δεν είναι αγοραστό. Στα must - try είναι σίγουρα το ταρτάρ σαν κερκυραϊκό παστιτσάδο με κρέμα γραβιέρας, η τυροκαυτέρη τους με φέτα που την καπνίζουν οι ίδιοι και στην οποία βουτάμε μπαγκέτα από το Τρομερό Παιδί, η καβουροσαλάτα τους με πράσινο μήλο και πεκάν, η pinsa τους με μορταδέλα bologna και φιστίκι που είναι βέβαιο ότι θα σαρώσει.

Δεν έχουν αυστηρό μουσικό ύφος, πότε παίζουν ντίσκο, πότε ροκιές, μια μέρα έπαιξαν και Olympians και η μπάρα ανταποκρίθηκε. Και αν ανήκετε σε εκείνους που είστε επιφυλακτικοί με τη φυσική οινοποίηση, είναι μεγάλη κουβέντα αυτή και δεν καλύπτεται εύκολα, θέλει δοκιμές και χρόνο για να πειστείτε πως υπάρχουν και εκείνα που είναι δουλεμένα, πολύ νόστιμα, αληθινά κρασιά με χαρακτήρα, ή μπορείτε πολύ απλά να εμπιστευτείτε έναν άνθρωπο σαν τον Γιάννη που τα γνωρίζει πολύ καλά και φροντίζει στη λίστα του να να μην πέσετε πάνω σε πτητική οξύτητα.

Ζωοδόχου Πηγής 42, Εξάρχεια

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ