Ο μανάβης της καρδιάς μας μάς μαθαίνει τα άγρια χόρτα

Ο μανάβης της καρδιάς μας μάς μαθαίνει τα άγρια χόρτα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ σταμναγκάθια και ασκολύμπρους, ταραξάκους και βρούβες, παπούλες, που είναι κρητικό χόρτο, αγκιναράκια και καβουράκια. Συνήθως αυτά είναι καλλιεργήσιμα, η εποχή τους ξεκινάει από τέλη Νοέμβρη και φτάνει μέχρι τον Φλεβάρη.

Όλα τα υπόλοιπα βγαίνουν την άνοιξη: χόρτα βουνού διάφορα που δεν μαζεύονται χωριστά και είναι διάφορες ποικιλίες μαζί, άγριο μάραθο, που χρησιμοποιείται πολύ σε πίτες, στίφνα, που καταναλώνεται πολύ στη Θήβα και γύρω από τη Στερεά Ελλάδα. Έπειτα είναι τα φύλλα και τα ανθάκια των άγριων σκόρδων, οι μολόχες, η οξαλίδα, που είναι όντως όξινη και τη βρίσκουμε και το καλοκαίρι, οι άγριοι ζοχοί, που σχεδόν ποτέ δεν καλλιεργούνται, οι οβριές και τα σπαράγγια, οι τσουκνίδες και οι παπαρούνες, τα βλίτα, που μπορεί να τα βρούμε και άγρια, αλλά λόγω της μακράς τους διάρκειας συνήθως είναι καλλιεργήσιμα.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα χόρτα είναι ότι έχουν αρχίσει να είναι είδη υπό εξαφάνιση, μια και δεν τα χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά, σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με αυτά γιατί βαριέται να τα καθαρίσει.

Πιο ιδιαίτερο χόρτο, που λίγοι το ξέρουν και μαζεύεται συνήθως στα βουνά στο Πήλιο, είναι ο βλαστός της φτέρης, ο οποίος είναι φοβερή λιχουδιά, είτε βραστή, είτε ωμή, είτε τουρσί.

Όπως μου λένε και μου ξαναλένε στο Μποστάνι (Ιφικράτους 2, πλατεία Μεσολογγίου, Παγκράτι), το μεγάλο πρόβλημα με τα χόρτα είναι ότι έχουν αρχίσει να είναι είδη υπό εξαφάνιση, μια και δεν τα χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά, σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με αυτά γιατί βαριέται να τα καθαρίσει. Ακόμα και τα γλυκά ραδίκια, που ήταν μεγάλο χιτ της δεκαετίας του ’90, έχουν αρχίσει να χάνονται.

Το μόνο χόρτο που καλλιεργείται και είναι σταθερά στα πάνω του είναι το σπανάκι και το σταμναγκάθι, που έχει γνωρίσει επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Το ξαναείπα, βρείτε μανάβη να τον εμπιστεύεστε και θα σας καθοδηγήσει εκείνος στο πώς να βάλετε μια τροφή πολύτιμη σαν τα χόρτα στην κουζίνα σας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιζαμπώ: Η μικρή φάρμα της Μεσσηνίας που εμπιστεύονται οι καλύτεροι μάγειρες της Αθήνας 

Γεύση / Η μικρή φάρμα της Μεσσηνίας που εμπιστεύονται οι καλύτεροι μάγειρες της Αθήνας 

Ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος δανείστηκε για να βγάλει τα πρώτα του χωριάτικα αυγά και να χτυπήσει την πόρτα κορυφαίων σεφ. Πλέον τρέχει την Ιζαμπώ που, βασισμένη στην ανακυκλώσιμη αγροτική οικονομία, αναδεικνύει τα καλύτερα προϊόντα της περιοχής του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί

Γεύση / Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο

Από την τριάδα που έφτιαξε το Tsiftis gastrokoutouki+ και με την υπογραφή του Σφακιανού Σήφη Μανουσέλη, αυτό το καινούργιο κρητικό βρίσκεται σε έναν πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει αντικριστό και γαμοπίλαφο κάθε μέρα, παραδοσιακή κουζίνα χωρίς twists και πιάτα που δεν πολυπαίζουν στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ένα νομάς μάγειρας αναλαμβάνει την κουζίνα του Artisanal

Γεύση / Ένας νομάς μάγειρας αναλαμβάνει την κουζίνα του Artisanal

Το εστιατόριο της Κηφισιάς υποδέχεται τον Παναγιώτη Σιαφάκα των Nomade et Sauvage που κάνει ένα φαγητό τραχύ και comfort, μαγειρεμένο απλά, με πολλές ηπειρώτικες αναφορές, που μας μεταφέρει σε χωριάτικα τοπία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ