Κι αν ήσουν νονός μιας στάσης, τι όνομα θα της έδινες;

Κι αν ήσουν νονός μιας στάσης, τι όνομα θα της έδινες; Facebook Twitter
Και η διαδρομή κλείνει με «Μοναξιά» στον Μαραθώνα στη γραμμή 314, όπως αρμόζει σε κάθε διαδρομή που σέβεται τον εαυτό της.
0

Ντάλιες, γαρδένιες και λοιπά οπωροφόρα

Μια «Ντάλια» στο Παλαιό Ψυχικό, μια «Γαρδένια» στου Ζωγράφου, κάτι «Φιστικιές» στη Νέα Σμύρνη, «Ηλιοτρόπιο», «Πασχαλιάς και «Παπαρούνας» στον οικισμό Τιτάν της Μάνδρας και πολλά, μα πολλά, «Πεύκα» και «Πευκάκια» ξέμειναν εκεί, στα ταμπλό των λεωφορείων, σαν αειθαλή φυτά που οι κάτοικοι των περιοχών τους αρνούνται να κόψουν, έστω κι αν δεν τα είδαν ποτέ οι ίδιοι ανθισμένα.

Οι σύγχρονες Πηνελόπες είναι αυτές που έφυγαν

Η «Λίτσα» κάνει τρεις εμφανίσεις στις γραμμές 790, Α13 και 12. Η «Χαρούλα», κάπως πιο εξωστρεφής και με μια αδυναμία στον αριθμό 3, ακούγεται στις γραμμές 304/5, 316, 322 και 323. Η «Γιάννα» δεν λέει πολλά και συμπληρώνει τις ώρες της «Χαρούλας» στις γραμμές 314 και 319. Στο τρόλεϊ 3 κάνουν μεταθανάτιες εμφανίσεις οι αδερφές «Άννα και Μαρία Καλουτά». Η «Σόνια» στην Αλεξάνδρας γεννήθηκε το 1930 ως παραδοσιακό καφενείο-καζάνι της Τέχνης για να καταλήξει από μαρκίζα σε ξεθωριασμένη ταμπέλα. Κοντά στη Δάφνη βρίσκεται και η δισύλλαβη «Νανά», στη γραμμή του Α3. Στις γραμμές 450, 451 και 460 ελπίζω να θάφτηκε από έρωτα το δίδυμο «Μήτσος - Άννα».

Το Λαύριο ανήκει στην Αθήνα;

Σύντομη ιστορία των συγκοινωνιών της πόλης: στις 4 Φεβρουαρίου του 1885 πάτησε τις ρόδες του στην Κηφισιά το «Θηρίο», το οποίο θα ένωνε μέχρι και το 1938 Αθήνα, Κηφισιά και Λαύριο. Τη θέση του πήρε ο Ηλεκτρικός, αλλά από τη διαδρομή του ξέμειναν μια «Αλυσίδα» στα Άνω Πατήσια και κάτι «Σίδερα», πρώην ισόπεδες διαβάσεις, στις γραμμές 402 και 421 ως υπενθύμιση της παλιάς Αθήνας.

Κι αν ήσουν νονός μιας στάσης, τι όνομα θα της έδινες; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Nicolas Hubesch

Οι ανώνυμες

Απομεινάρι της εποχής που η εκφώνηση αποτελούσε ιδέα επιστημονικής φαντασίας, η «Στροφή» 1, 2 και άλλη μία στον πληθυντικό, «Στροφές», στη γραμμή Α3 και οι «Πολυκατοικίες» 1, 2, 3 και 4 έδωσαν κάπως αυθαίρετα το όνομά τους στις αντίστοιχες στάσεις ή, μάλλον, έδωσαν αυθαίρετα το όνομά τους στις αντίστοιχες στάσεις οι επιβάτες που τις φώναζαν για να τις ορίσουν ως το σημείο αποβίβασής τους.

Ο Χριστός, η Παναγία και κάποιος που «Περιμένη»

Ο «Χριστός» των γραμμών 305 και 319 είναι κυριολεκτικά το Προσκύνημα της Αναστάσεως στα Σπάτα. Η «Παναγία» συναντά τον γιο της στην ίδια διαδρομή και περιοχή με τον Ναό της Κοιμήσεώς της. Στις γραμμές 219 και 816 μας «Περιμένη» η πλατεία ενός ανθρώπου με το ίδιο επίθετο, που υπήρξε δήμαρχος της Νέας Σμύρνης και σίγουρα κάτι θα περίμενε.

Άξιες αναφοράς και στάσης

Ο «Μαχαραγιάς», νυν Γήπεδο, στη γραμμή Α13 του Περιστερίου. Μια στάση «Ρεκόρ» στα Σπάτα στη γραμμή 304/5. Πάμε για «Καν-Καν» στη γραμμή 21 και για «Βενζίνα» στη 19. Μια ξεχασμένη «Σαγιονάρα» στην αφετηρία του 824 και κάποιος που βρέθηκε να περπατάει –μόνο αν διαβαστεί με αντίστοιχη προφορά– «Ξυπόλητου» στη Μεσογείων (Α5 και Β5). Η «Ελούλου» στη γραμμή 049 και η παρήχηση με το Ντελούλου δεν μπορεί παρά να είναι μια ευτυχής συγκυρίας σήμερα. Και η διαδρομή κλείνει με «Μοναξιά» στον Μαραθώνα στη γραμμή 314, όπως αρμόζει σε κάθε διαδρομή που σέβεται τον εαυτό της.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Newsroom / Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Τρώγλες προς ενοικίαση, παλάτια στο Airbnb. Ποιοι είναι οι λόγοι που το κόστος στέγασης στην Αθήνα έχει ξεφύγει; Γιατί η Αθήνα είναι πλέον μια υπερβολικά ακριβή πόλη για να ζήσεις; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Ντίνα Καράτζιου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο τις αιτίες και τις λύσεις της στεγαστικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Radio Lifo / ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Δεν είναι ΚΨΜ. Είναι το ΨΚΜ και είναι ένα μικρό μαγαζάκι στη Μάρκου Μουσούρου, ακριβώς δίπλα από το Odeon. Ένα μέτα-ψιλικατζίδικο που άνοιξαν πριν από τρία περίπου χρόνια με πολλή αγάπη και μεράκι ένα ζευγάρι που μεγάλωσε στο Μετς. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Μαρία Πολυξά και τον Δημήτρη Φάντη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Διεθνή / Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Κανένας αθλητής που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας
LIFO NEWSROOM
Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρεπορτάζ / Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πώς μοιάζει η καθημερινότητα στον πύργο ελέγχου; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ένα σκουπίδι στον διάδρομο; Ποιοι κουβαλάνε στα ταξίδια τους τις περισσότερες και μεγαλύτερες αποσκευές ανά άτομο; H LiFO εξασφάλισε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Urban Culture / Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Ο Hacky (Φώτης Γιορδαμνής), ο Gianuba (Γιάννης Θεοτοκάς), o GemiFrap (Κωνσταντίνος Γκεμιτζής), o Dorii (Γιάννης Μαγκνταλάσωβ) και ο Gunzar (Κρις Ελέζι) ζουν και δημιουργούν περιεχόμενο σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα στα νότια.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ