Το Mellem βρίσκεται ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί

Mellem: Η νέα άφιξη ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί Facebook Twitter
Mellem στα δανέζικα σημαίνει ανάμεσα και περιγράφει ιδανικά τη νέα άφιξη που αξίζει να επισκεφθείτε στην Κυψέλη. Φωτ.: Φώτης Μπακλώρης
0

ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να το κανονίσω τις καθημερινές, κάποια μεσημέρια Σαββάτου δίνω ραντεβού για καφέ γύρω στις 12 το μεσημέρι. Αφού τελειώσουμε με το αργοπορημένο πρωινό μας και όσα είχαμε στα φλιτζάνια μας, κάποιος θα κάνει την αρχή, θα πει «να πάω να διαλέξω ένα κρασί;». Θα φέρει ένα μπουκάλι, θα το ανοίξουμε, θα συνεχίσουμε το κουβεντολόι στο ίδιο μέρος, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε βήμα. Αυτά τα μεσημέρια που φτάνουν να γίνονται απογεύματα δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ.  

Σε αυτήν τη νέα άφιξη της Κυψέλης τα προσφέρουν όλα απλά, χωρίς πολλά πολλά, και καλά. Γι’ αυτό και θα γίνει πολύ γρήγορα στέκι. 

Tα πιο ενημερωμένα και hip καφέ αυτής της πόλης, εκτός από την Αιθοπία, την Κένυα και τη Νικαράγουα, δηλαδή πέρα από τους specialty καφέδες που φιλοξενούν και μας προτείνουν, πλέον έχουν και ένα-δύο ράφια με επιλεγμένες ετικέτες που ταιριάζουν με τη φιλοσοφία τους, προτιμούν συνήθως δουλειές μικρών παραγωγών, κρασιά του τώρα.

Άλλωστε, όπως οι οινόφιλοι μιλάνε για τερουάρ, για στυλ οινοποίησης, για το αν ένας οινοποιός εμφιαλώνει την προσωπικότητά του στα μπουκάλια που φτάνουν στα χέρια μας, οι επαΐοντες του καφέ συζητάνε πια για υψόμετρα και φάρμες, για τρόπους επεξεργασίας που επίσης μαρτυρούν κάτι για τον χαρακτήρα ενός παραγωγού. Και όπως στήνεται μια γευσιγνωσία κρασιού, έτσι πια γίνεται και με τον καφέ, και όποιος ξέρει για το ένα συνήθως δείχνει ενδιαφέρον και για το άλλο, πρόκειται για δύο κόσμους που τείνουν να συναντιούνται.

Mellem: Η νέα άφιξη ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί Facebook Twitter
Ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σημείο συνάντησης μαζεμένο και χαλαρό, που λειτουργεί από νωρίς το πρωί μέχρι νωρίς το βράδυ. Φωτ.: Φώτης Μπακλώρης

Mellem στα δανέζικα σημαίνει «ανάμεσα» και περιγράφει ιδανικά τη νέα άφιξη που αξίζει να επισκεφθείτε στην Κυψέλη. Πρόκειται για ένα μαγαζί που μοιάζει να ισορροπεί σε μια κατηφόρα, στέκεται μεταξύ δύο δρόμων –στα πεντακόσια μέτρα προς τα κάτω βρίσκεται η πλατεία Κυψέλης, στα πεντακόσια μέτρα προς τα πάνω ξεκινάει το Γαλάτσι– και μοιράζεται μεταξύ του καφέ και του κρασιού.

Δύο άνθρωποι του καφέ, ο Νικολής Υφαντής, τον οποίο μπορεί να θυμάστε από το επίσης κυψελιώτικο Kick, και ο Βασίλης Παύλου, που εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο Cafeistas (το specialty project της Coffee Republic, με το οποίο συνεργάζονται), ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σημείο συνάντησης μαζεμένο και χαλαρό που λειτουργεί από νωρίς το πρωί μέχρι νωρίς το βράδυ. Τις καθημερινές, λοιπόν, είναι έτοιμοι να μας υποδεχτούν από τις 7:30 και σβήνουν τα φώτα τους στις 10:30 το βράδυ.   

Εκείνο το πρωινό καθημερινής που έκανα μια παράκαμψη και πέρασα να δω τι κάνουν σε αυτό το μαγαζί των τριάντα πέντε τετραγωνικών δούλευαν με ένα ευκολόπιοτο αφρικανικό blend, ενώ έχουν πάντα και έναν μονοποικιλιακό καφέ ο οποίος αλλάζει συνέχεια, ανά μία ή δύο μέρες, για να έχουν να δοκιμάζουν όσοι γίνουν τακτικοί επισκέπτες τους.

Mellem: Η νέα άφιξη ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί Facebook Twitter
Και όπως στήνεται μια γευσιγνωσία κρασιού, έτσι πια γίνεται και με τον καφέ, και όποιος ξέρει για το ένα συνήθως δείχνει ενδιαφέρον και για το άλλο, πρόκειται για δύο κόσμους που τείνουν συναντιούνται. Φωτ.: Φώτης Μπακλώρης

Για το ξεκίνημα της μέρας έχουν γλυκά του Παύλου Τσιολέκα που δεν τα βρίσκαμε έξω μέχρι τώρα παρά μόνο με παραγγελία στο Ιnstagram προφίλ του, μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας, banana bread και κέικ με λάιμ, cinnamon και pineapple roll, πράγματα που θα εναλλάσσονται στη βιτρίνα. Παράλληλα, ο Νικολής επισκέπτεται κάθε πρωί το γειτονικό Flake και προμηθεύεται ψωμί για να φτιάξουν λίγα σάντουιτς, μια μπαγκέτα με χοιρινό μπούτι, τυρί κρέμα, ντοματίνια και ρόκα, ένα με προζυμένιο ψωμί ολικής με κασέρι Καρδίτσας, μπαλσάμικο, ρόκα και τσάτνεϊ εποχής, και ακόμα ένα vegan με χούμους, αβοκάντο, τσάτνεϊ αγγούρι και ρόκα.   

Η οινική τους λίστα είναι πολύ σύντομη, τα κρασιά τους είναι δουλειές από τον ελληνικό αμπελώνα, προσφέρουν εφτά επιλογές σε ποτήρι, όλες τους βιολογικές και ήπιας παρέμβασης, ενώ υπάρχει και μια έξτρα λίστα με guest κρασιά η οποία θα ανανεώνεται κάθε έναν με δύο μήνες και περιλαμβάνει ετικέτες πιο ιδιαίτερες, natural wines και προτάσεις σε orange που θα πωλούνται μόνο σε φιάλη.

Mellem: Η νέα άφιξη ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί Facebook Twitter
Η οινική τους λίστα είναι πολύ σύντομη, τα κρασιά τους είναι δουλειές από τον ελληνικό αμπελώνα. Φωτ.: Φώτης Μπακλώρης

Έτσι, στο Mellem που βγάζει κάτι το σπιτικό με το διακριτικό του design, που σε κρατάει και δεν σε διώχνει, θα πίνουμε Sant'Or, Σκλάβο, Μαρκοβίτη και θα τσιμπάμε από ένα πλατό με τυριά ή αλλαντικά από τα Καραμανλίδικα του Φάνη, από πιατάκια με πίκλες και ψωμιά με τσάτνεϊ, θα ταιριάζουμε το καπνιστό σκουμπρί με τη ρετσίνα του Τετράμυθου. Σε αυτήν τη νέα άφιξη της Κυψέλης τα προσφέρουν όλα απλά, χωρίς πολλά πολλά, και καλά. Γι’ αυτό και θα γίνει πολύ γρήγορα στέκι. 

Φαιδριάδων 76, Κυψέλη, 210 8677057 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο καφές πάει με όλα

Γεύση / Ο καφές πάει με όλα

Η Αθήνα έχει να προσφέρει καλύτερο καφέ από ποτέ, όχι μόνο στα μέρη που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτόν αλλά και σε αυτά oπου μπορούμε να αγοράσουμε βιβλία και κεραμικά, φυτά και ρούχα, να γνωρίσουμε τις δουλειές Ελλήνων και ξένων artisans, να βρούμε γλυκά και ποπκόρν κατάλληλα για σκύλους και να υιοθετήσουμε μια γάτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ