Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς Facebook Twitter
Η πρόληψη αφορά την υιοθέτηση σωστών συνηθειών και την πραγματοποίηση τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου, με τους ειδικούς να διευκρινίζουν πως σε κάποια ογκολογικά νοσήματα δεν υπάρχει πρόληψη αλλά έγκαιρη διάγνωση.
0


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ των πολιτικών υγείας είναι τα ευρήματα μελέτης για τα οφέλη της έγκαιρης χορήγησης των καινοτόμων ανοσοθεραπειών στη μάχη με τον καρκίνο. Η διερεύνηση σε μελέτη προσομοίωσης με 1.300 ασθενείς με μελάνωμα, καρκίνο νεφρού και τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού έδειξε ότι αν οι καινοτόμες ανοσοθεραπείες δοθούν στην πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση, αποφεύγονται 1 στους 4 θανάτους και μία στις 4 υποτροπές.

Επιπλέον, μειώνονται οι παρενέργειες, αυξάνονται τα κερδισμένα χρόνια με καλή ποιότητα ζωής και μειώνονται κατά 54% στην 3ετία οι δαπάνες υγείας, όπως εξηγεί ο Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ. Σε απόλυτους αριθμούς, αποφεύχθηκαν 881 θάνατοι, ενώ αυξήθηκαν κατά 5.556 τα κερδισμένα έτη ζωής χωρίς υποτροπή. Επιπλέον, οι ασθενείς κέρδισαν 2.556 επιπρόσθετα έτη ζωής και εξοικονομήθηκαν σε ετήσιο επίπεδο 40 εκατ. ευρώ. 

Με τα σημερινά δεδομένα, οι καινοτόμες ανοσοθεραπείες δίνονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, και κυρίως στη μεταστατική νόσο. Το κέρδος που διαφαίνεται απ’ όλα αυτά τα στοιχεία αφορά την αλλαγή του τοπίου, εφόσον δοθούν στην πρώτη γραμμή, στην πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση, προτού ή νόσος υποτροπιάσει.

Από τη μεριά της η Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, παθολόγος-ογκολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), διευθύντρια της Α’ Ογκολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital και επιστημονική υπεύθυνη του Ογκολογικού Τμήματος του «Ασκληπιός Διάγνωσις» στο Ηράκλειο Κρήτης, εξηγεί ότι την τελευταία δεκαετία άλλαξαν όλα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς πρώτη φορά έχουμε στη φαρέτρα τόσο αποτελεσματικές θεραπείες που προσφέρουν όφελος κατά πολύ μεγαλύτερο από το ομολογουμένως υψηλό τους κόστος.

Η μεγάλη συζήτηση που γίνεται αυτή την εποχή αφορά τους βιοδείκτες και, όπως υπογραμμίζει η κ. Σαριδάκη, έχουν περάσει δέκα χρόνια από την ένταξη στη συνταγογράφηση και την αποζημίωση του πρώτου βιοδείκτη. Η ΕΟΠΕ έχει συντάξει την πλήρη έκθεση-πρόταση έκτασης 108 σελίδων για την αποζημίωση των βιοδεικτών που επείγει προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς στις καινοτόμες θεραπείες. Με τη στήριξή της περισσότεροι από 8.000 ασθενείς έχουν εξεταστεί για βιοδείκτες, καθώς ελάχιστοι αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. 

Παράλληλα, ο Αναστάσιος Μπούτης, παθολόγος-ογκολόγος, διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ταμίας της Ένωσης Ογκολογών Παθολόγων Ελλάδας, ο Μιχάλης Λιόντος, επίκουρος καθηγητής Θεραπευτικής-Ογκολογίας του ΕΚΠΑ στη Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, και ο Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, υπογραμμίζουν ότι οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν πιο επιβαρυμένη υγεία και ζωή σε σύγκριση με τους άλλους πολίτες, με το 42% να αντιμετωπίζει προβλήματα στην κοινωνική ζωή, το 40% να χάνει ώρες εργασίας και το 76% να έχει αισθητά μειωμένο εισόδημα με βάση μια ολλανδική μελέτη.

Στην Ελλάδα οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες με μια καθυστέρηση 550 ημερών περίπου, η οποία αντιστοιχεί στον χρόνο κατάθεσης αίτησης έγκρισης στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Η μελέτη έγινε με τη στήριξη της MSD. 

Με τα σημερινά δεδομένα, οι καινοτόμες ανοσοθεραπείες δίνονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, και κυρίως στη μεταστατική νόσο. Το κέρδος που διαφαίνεται απ’ όλα αυτά τα στοιχεία αφορά την αλλαγή του τοπίου, εφόσον δοθούν στην πρώτη γραμμή, στην πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση, προτού ή νόσος υποτροπιάσει. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λιόντος, για να έχουμε ολιστικά όφελος στον καρκίνο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.

Η πρόληψη αφορά την υιοθέτηση σωστών συνηθειών και την πραγματοποίηση τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου, με τους ειδικούς να διευκρινίζουν πως σε κάποια ογκολογικά νοσήματα δεν υπάρχει πρόληψη αλλά έγκαιρη διάγνωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καρκίνος του μαστού που με το τακτικό τσεκάπ μπορεί να εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο. Χάρη στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 400.000 ψηφιακές μαστογραφίες στην Ελλάδα, από τις οποίες προέκυψαν χιλιάδες ύποπτες βλάβες σε πρώιμο στάδιο, που είναι πολύ πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες.    

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ