Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Επιλέξαμε και σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τρεις ετικέτες (ένα λευκό και δύο ερυθρά) από τις ανατολικές και βόρειες πλαγιές του ηφαιστείου, περιοχές που θεωρείται ότι παράγει τα ποιοτικότερα κρασιά στη ζώνη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η τάση των Ελλήνων να ταξιδεύουν στη Σικελία ξεκίνησε τα τέλη της δεκαετίας του '90. Κάτι το ενδιαφέρον για τις αρχαίες ελληνικές αποικίες της «Magna Graecia» που βρίσκονται εκεί, κάτι η εκρηκτική Mόνικα Μπελούτσι στη «Mαλένα» του Toρνατόρε, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου έγινε δημοφιλής προορισμός.

Μέχρι τότε, για τους περισσότερους η Σικελία ήταν γνωστή λόγω του αιματηρού παρελθόντος της. Ούτε λόγος για τα υπέροχα διατροφικά προϊόντα, τα φημισμένα γλυκά και παγωτά ή τα κρασιά με χαρακτήρα που παράγονται στο νησί.

Προσγειώθηκα για πρώτη φορά στο Παλέρμο τέλη Ιουλίου του 2001 και ακολούθησε road trip από άκρη σ' άκρη. Ενδοχώρα, ψαροχώρια, αρχαιολογικά αξιοθέατα, κοσμικά θέρετρα και κατάληξη στην Κατάνια, γενέθλια πόλη του Μπελίνι, που απέχει μόνο 40 χιλιόμετρα από τον κρατήρα της Αίτνας.

Οινική ονομασία προέλευσης από το 1968, αξίζει να λάβετε υπόψη ότι το πλούσιο σε άμμο ηφαιστειακό έδαφος την προστάτεψε από τη φυλλοξήρα που μάστιζε την Ευρώπη τα τέλη του 19ου αιώνα, με αποτέλεσμα κάποια από τα κλήματα να ξεπερνούν τα 100 έτη και κάποια να αγγίζουν τα 200.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι για να κάτσουμε σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο καφέ ή εστιατορίου οι σερβιτόροι τίναζαν τις καρέκλες και τα τραπέζια λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που κατέκλυζε την όμορφη πόλη εκείνη την περίοδο εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκρήξεων.

Η τελευταία ημέρα του ταξιδιού ήταν ο γύρος του ηφαιστείου κι έτσι αισθάνθηκα το μεγαλείο του τοπίου και όσων αγαθών παράγονται σ' αυτήν την ιδιαίτερη ζώνη της ανατολικής Σικελίας.

Με τα χρόνια, η μεγάλη μου αγάπη, το κρασί, με οδηγεί στην ανακάλυψη και στην απόλαυση των «θησαυρών» της.

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Η Αίτνα είναι η Βουργουνδία της Μεσογείου.

Ο καπνός που αναδίδει ο κεντρικός κρατήρας του ενεργού ηφαιστείου της Αίτνας, το οποίο κυριαρχεί στο τοπίο της ανατολικής Σικελίας, είναι μια καθημερινή υπενθύμιση της αβέβαιης κατάστασης, με την τελευταία έκρηξη να χρονολογείται μόλις στις 24 Δεκεμβρίου 2018.

Οινική ονομασία προέλευσης από το 1968, αξίζει να λάβετε υπόψη ότι το πλούσιο σε άμμο ηφαιστειακό έδαφος την προστάτεψε από τη φυλλοξήρα που μάστιζε την Ευρώπη τα τέλη του 19ου αιώνα, με αποτέλεσμα κάποια από τα κλήματα να ξεπερνούν τα 100 έτη και κάποια να αγγίζουν τα 200.

Εκτείνεται από το Randazzo στον Βορρά έως τη Santa Maria di Licodia στον Νότο. Το κλιματικό εύρος, σε συνδυασμό με την τοπογραφία, το πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και ποικίλο στη σύστασή του υπέδαφος καθιστούν την περιοχή μοναδική και δικαιολογούν τη γνώμη του Marc de Garzia «η Αίτνα είναι η Βουργουνδία της Μεσογείου», που αναφέρεται στον χαρακτήρα και την εκφραστικότητα των κρασιών της.

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter

Επιλέξαμε και σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τρεις ετικέτες (ένα λευκό και δύο ερυθρά) από τις ανατολικές και βόρειες πλαγιές του ηφαιστείου, περιοχές που θεωρείται ότι παράγει τα ποιοτικότερα κρασιά στη ζώνη.

QUANTICO ETNA BIANCO

Ralti A.A / Carricante - Catarratto - Grillo

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

O Giovanni Ralti εισήγαγε τη σειρά Quantico το 2009, θέλοντας να αναδείξει το terroir της περιοχής με εφαρμογή οργανικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας και ελάχιστη ή και καθόλου παρέμβαση στη διαδικασία της οινοποίησης.

Aπό αμπελώνες στην περιοχή της Linguaglossa που κυμαίνονται υψομετρικά από 600 έως 800 μέτρα και ηλικιακά έως τα 80 έτη, μας προτείνει ένα φινετσάτο λευκό κρασί με αρώματα εσπεριδοειδών και φρέσκων βοτάνων, τονισμένη οξύτητα και αίσθηση ορυκτότητας.

TERRE NERE ETNA ROSSO D.O.C

Tenuta Delle Terre Nere / Nerello Mascalese - Nerello Cappuccio

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το κτήμα βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Solicchiata και την πόλη Randazzo. Ιδρύθηκε το 2002 από τον Marc de Garzia, θρύλο του ιταλικού κρασιού, ο οποίος το 1980 άρχισε να επιλέγει και να προωθεί περιοχές της Ιταλίας που μέχρι τότε ήταν άγνωστες, όπως το Piemonte, κάνοντας το Barolo διάσημο brand σε όλον τον κόσμο!

Ο συνδυασμός νέων και παλιών αμπελώνων χαμηλής στρεμματικής απόδοσης δίνει ένα καλοφτιαγμένο ερυθρό με φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων, εναρμονισμένη οξύτητα, βελούδινες τανίνες και απολαυστικό πιπεράτο τελείωμα.

PALMENTINΟ

Vino di Anna / Nerello Mascalese - Nerello Cappuccio - Alicante (Grenache) - Minella -Catarratto - Grecanico

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Anna Martens, με πλούσιο βιογραφικό ως οινοποιός σε θρυλικούς οίκους της Τοσκάνης, μαζί με τον Eric Narioo, ιδρυτή της Cave de Pyrene στο Λονδίνο, άρχισαν το 2008 να φτιάχνουν κρασί στην περιοχή της Αίτνας.

Το 2010 αγόρασαν και αποκατέστησαν ένα οινοποιείο (Palmento) 250 ετών στο χωριό Solicchiata, μαζί με 6 εκτάρια γης στην οποία εφαρμόζουν αρχές βιοδυναμικής καλλιέργειας σε παλαιά κλήματα τοπικών ποικιλιών, ηλικίας 60 έως 100 ετών.

Ελαφρύ σώμα με πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων, αισθητή οξύτητα, νότες ντομάτας και ελιάς και επίγευση αποξηραμένης φράουλας. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερυθρά κρασιά που δοκιμάσαμε τον τελευταίο καιρό.

Στην ελληνική αγορά μπορείτε να βρείτε ετικέτες ακόμα δύο αξιόλογων οινοποιείων της περιοχής: I Vigneri του Salvo Foti και Pietradolce. Όποια κι αν επιλέξετε, σκοπός είναι να αισθανθείτε και να γευτείτε την ιδιαιτερότητα του τόπου.

Τα ποτήρια ψηλά και «Salute!».

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ