Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Επιλέξαμε και σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τρεις ετικέτες (ένα λευκό και δύο ερυθρά) από τις ανατολικές και βόρειες πλαγιές του ηφαιστείου, περιοχές που θεωρείται ότι παράγει τα ποιοτικότερα κρασιά στη ζώνη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η τάση των Ελλήνων να ταξιδεύουν στη Σικελία ξεκίνησε τα τέλη της δεκαετίας του '90. Κάτι το ενδιαφέρον για τις αρχαίες ελληνικές αποικίες της «Magna Graecia» που βρίσκονται εκεί, κάτι η εκρηκτική Mόνικα Μπελούτσι στη «Mαλένα» του Toρνατόρε, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου έγινε δημοφιλής προορισμός.

Μέχρι τότε, για τους περισσότερους η Σικελία ήταν γνωστή λόγω του αιματηρού παρελθόντος της. Ούτε λόγος για τα υπέροχα διατροφικά προϊόντα, τα φημισμένα γλυκά και παγωτά ή τα κρασιά με χαρακτήρα που παράγονται στο νησί.

Προσγειώθηκα για πρώτη φορά στο Παλέρμο τέλη Ιουλίου του 2001 και ακολούθησε road trip από άκρη σ' άκρη. Ενδοχώρα, ψαροχώρια, αρχαιολογικά αξιοθέατα, κοσμικά θέρετρα και κατάληξη στην Κατάνια, γενέθλια πόλη του Μπελίνι, που απέχει μόνο 40 χιλιόμετρα από τον κρατήρα της Αίτνας.

Οινική ονομασία προέλευσης από το 1968, αξίζει να λάβετε υπόψη ότι το πλούσιο σε άμμο ηφαιστειακό έδαφος την προστάτεψε από τη φυλλοξήρα που μάστιζε την Ευρώπη τα τέλη του 19ου αιώνα, με αποτέλεσμα κάποια από τα κλήματα να ξεπερνούν τα 100 έτη και κάποια να αγγίζουν τα 200.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι για να κάτσουμε σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο καφέ ή εστιατορίου οι σερβιτόροι τίναζαν τις καρέκλες και τα τραπέζια λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που κατέκλυζε την όμορφη πόλη εκείνη την περίοδο εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκρήξεων.

Η τελευταία ημέρα του ταξιδιού ήταν ο γύρος του ηφαιστείου κι έτσι αισθάνθηκα το μεγαλείο του τοπίου και όσων αγαθών παράγονται σ' αυτήν την ιδιαίτερη ζώνη της ανατολικής Σικελίας.

Με τα χρόνια, η μεγάλη μου αγάπη, το κρασί, με οδηγεί στην ανακάλυψη και στην απόλαυση των «θησαυρών» της.

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Η Αίτνα είναι η Βουργουνδία της Μεσογείου.

Ο καπνός που αναδίδει ο κεντρικός κρατήρας του ενεργού ηφαιστείου της Αίτνας, το οποίο κυριαρχεί στο τοπίο της ανατολικής Σικελίας, είναι μια καθημερινή υπενθύμιση της αβέβαιης κατάστασης, με την τελευταία έκρηξη να χρονολογείται μόλις στις 24 Δεκεμβρίου 2018.

Οινική ονομασία προέλευσης από το 1968, αξίζει να λάβετε υπόψη ότι το πλούσιο σε άμμο ηφαιστειακό έδαφος την προστάτεψε από τη φυλλοξήρα που μάστιζε την Ευρώπη τα τέλη του 19ου αιώνα, με αποτέλεσμα κάποια από τα κλήματα να ξεπερνούν τα 100 έτη και κάποια να αγγίζουν τα 200.

Εκτείνεται από το Randazzo στον Βορρά έως τη Santa Maria di Licodia στον Νότο. Το κλιματικό εύρος, σε συνδυασμό με την τοπογραφία, το πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και ποικίλο στη σύστασή του υπέδαφος καθιστούν την περιοχή μοναδική και δικαιολογούν τη γνώμη του Marc de Garzia «η Αίτνα είναι η Βουργουνδία της Μεσογείου», που αναφέρεται στον χαρακτήρα και την εκφραστικότητα των κρασιών της.

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter

Επιλέξαμε και σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τρεις ετικέτες (ένα λευκό και δύο ερυθρά) από τις ανατολικές και βόρειες πλαγιές του ηφαιστείου, περιοχές που θεωρείται ότι παράγει τα ποιοτικότερα κρασιά στη ζώνη.

QUANTICO ETNA BIANCO

Ralti A.A / Carricante - Catarratto - Grillo

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

O Giovanni Ralti εισήγαγε τη σειρά Quantico το 2009, θέλοντας να αναδείξει το terroir της περιοχής με εφαρμογή οργανικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας και ελάχιστη ή και καθόλου παρέμβαση στη διαδικασία της οινοποίησης.

Aπό αμπελώνες στην περιοχή της Linguaglossa που κυμαίνονται υψομετρικά από 600 έως 800 μέτρα και ηλικιακά έως τα 80 έτη, μας προτείνει ένα φινετσάτο λευκό κρασί με αρώματα εσπεριδοειδών και φρέσκων βοτάνων, τονισμένη οξύτητα και αίσθηση ορυκτότητας.

TERRE NERE ETNA ROSSO D.O.C

Tenuta Delle Terre Nere / Nerello Mascalese - Nerello Cappuccio

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το κτήμα βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Solicchiata και την πόλη Randazzo. Ιδρύθηκε το 2002 από τον Marc de Garzia, θρύλο του ιταλικού κρασιού, ο οποίος το 1980 άρχισε να επιλέγει και να προωθεί περιοχές της Ιταλίας που μέχρι τότε ήταν άγνωστες, όπως το Piemonte, κάνοντας το Barolo διάσημο brand σε όλον τον κόσμο!

Ο συνδυασμός νέων και παλιών αμπελώνων χαμηλής στρεμματικής απόδοσης δίνει ένα καλοφτιαγμένο ερυθρό με φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων, εναρμονισμένη οξύτητα, βελούδινες τανίνες και απολαυστικό πιπεράτο τελείωμα.

PALMENTINΟ

Vino di Anna / Nerello Mascalese - Nerello Cappuccio - Alicante (Grenache) - Minella -Catarratto - Grecanico

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Anna Martens, με πλούσιο βιογραφικό ως οινοποιός σε θρυλικούς οίκους της Τοσκάνης, μαζί με τον Eric Narioo, ιδρυτή της Cave de Pyrene στο Λονδίνο, άρχισαν το 2008 να φτιάχνουν κρασί στην περιοχή της Αίτνας.

Το 2010 αγόρασαν και αποκατέστησαν ένα οινοποιείο (Palmento) 250 ετών στο χωριό Solicchiata, μαζί με 6 εκτάρια γης στην οποία εφαρμόζουν αρχές βιοδυναμικής καλλιέργειας σε παλαιά κλήματα τοπικών ποικιλιών, ηλικίας 60 έως 100 ετών.

Ελαφρύ σώμα με πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων, αισθητή οξύτητα, νότες ντομάτας και ελιάς και επίγευση αποξηραμένης φράουλας. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερυθρά κρασιά που δοκιμάσαμε τον τελευταίο καιρό.

Στην ελληνική αγορά μπορείτε να βρείτε ετικέτες ακόμα δύο αξιόλογων οινοποιείων της περιοχής: I Vigneri του Salvo Foti και Pietradolce. Όποια κι αν επιλέξετε, σκοπός είναι να αισθανθείτε και να γευτείτε την ιδιαιτερότητα του τόπου.

Τα ποτήρια ψηλά και «Salute!».

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα

Γεύση / Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα

Εντυπώσεις και συμπεράσματα από τις φετινές εκθέσεις κρασιών του Λίγηρα, όπου, με επίκεντρο τη γαλλική πόλη Angers, επισκέπτες από όλο τον κόσμο δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο για να δοκιμάσουν και να γιορτάσουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την ιδιαίτερη ποικιλία Μούχταρο

Το κρασί με απλά λόγια / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την ιδιαίτερη ποικιλία Μούχταρο

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης αποκαλύπτουν τα μυστικά της ποικιλίας Μούχταρο με τους παραγωγούς του είδους, Στέλιο Ζαχαρία από το Κτήμα Μουσών και ο Πάνο Σαμαρτζή από το ομώνυμο οινοποιείο.
THE LIFO TEAM
10 + 1 ελληνικές σούπες του χειμώνα

Γεύση / Πώς να φτιάξετε σούπες σαν αυτές που κάνει η «Ήπειρος» στη Βαρβάκειο

Μπήκαμε στην κουζίνα της «Ακρόπολης της ελληνικής εστίασης» -όπως αποκαλεί ο Βασίλης Ακριβός το εμβληματικό οινομαγειρείο που ανανέωσε πρόσφατα- και ζητήσαμε να μάθουμε τα μυστικά για τις πιο νόστιμες ελληνικές σούπες του χειμώνα. Μαγείρεψε για μας ούτε μία, ούτε δύο αλλά έντεκα διαφορετικές συνταγές.  
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Παγκράτι κάποιοι έστησαν ένα ATM που αντί για μετρητά βγάζει φοβερά μπέργκερ

Γεύση / Στο Παγκράτι έστησαν ένα ATM που αντί για μετρητά βγάζει φοβερά μπέργκερ

Το World X11 είναι ένα μπεργκεράδικο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην πόλη. Ετοιμάζει ολόσωστο smash burger και κλασικές τηγανητές πατάτες, ενώ μπαίνοντας δεν βλέπουμε κανέναν για να πάρει την παραγγελία μας. Έχει και arcade παιχνίδια για να παίξουμε όσο θέλουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Για μουσακά, φαλάφελ και ναπολιτάνικη πίτσα στην Ιπποκράτους 

Γεύση / Για μουσακά, παστουρμαδόπιτα και ναπολιτάνικη πίτσα στην Ιπποκράτους

Ο δρόμος των Εξαρχείων που οι περισσότεροι Αθηναίοι έχουν συνδέσει με τις κλήσεις που έχουν μαζέψει για παράνομο παρκάρισμα πλέον έχει να μας χορτάσει με πολλά νόστιμα και διαφορετικά, πριν ξεχυθούμε για φυσικά κρασιά στο Τανίνη Αγάπη Μου ή για ποτά στο πιο χοτ μπαρ του δρόμου, το Lulu. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Γεύση / Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Μαγαζιά κοντά στη θάλασσα που είτε τη βλέπουν είτε όχι, κάποια που θέλουν φεριμπότ για να τα βρει κανείς, μια καλά κρυμμένη αυλή στο βουνό, στέκια του κέντρου που ομορφαίνουν λίγο παραπάνω όταν τα λούζει ο ήλιος. Η ομάδα της LiFO επιλέγει εκείνα τα μέρη όπου θέλει να περάσει τις πιο καλές μέρες του χειμώνα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το αρμένικο μαντί

Γεύση / Αρμένικα μαντί: Τα πιο μπελαλίδικα γεμιστά ζυμαρικά είναι και τα πιο ωραία

Θέλουν παρέα για να γίνουν γρήγορα. Όμως, όπως όλα τα φαγητά που απαιτούν χρόνο και πολλά χέρια, η παρασκευή των μαντί είναι παραδοσιακά μια ευκαιρία για κοινωνική επαφή. Η Ιζαμπέλα Μπογοσιάν ξεδιπλώνει τα μυστικά το εμβληματικής συνταγής του τόπου της.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Επιστροφή στο Annie Fine Cooking για τη φασολάδα της Κωνσταντίνας Κασπαρίδου

Γεύση / Annie Fine Cooking: Σκυτάλη στην Κωνσταντίνα Κασπαρίδου – και τη φοβερή φασολάδα της

Το εστιατόριο του Νέου Κόσμου που έχει αποδειχθεί φυτώριο φοβερών μαγείρων έδωσε τα ηνία της κουζίνας του σε μια Εβρίτισσα σεφ που μεγάλωσε μακριά από τη θάλασσα, αλλά αγαπάει την πρώτη ύλη που της δίνει και μαγειρεύει απλά συνδυασμούς πληθωρικούς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ