Ταϊλανδέζικο hot-dog, ιταλικά panzerotti και άλλα πρωτότυπα στο Athens Street Food Festival

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Η πιο αγαπημένη μου γεύση στο φετινό ASFF ήταν το ένα από τα δύο αποκλειστικά πιάτα που ετοίμασε το δημοφιλές Tuk Tuk του Κουκακίου για το φεστιβάλ, το Thai dog με χειροποίητο λουκάνικο από την Chiang Mai.
0

Ήταν 2016 όταν διοργανώθηκε το πρώτο φεστιβάλ στην πόλη που πήρε στα σοβαρά το φαγητό του δρόμου και συγκέντρωσε σε έναν χώρο προτάσεις από πολλές και διαφορετικές κουζίνες, από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Από τότε μέχρι τη φετινή του 6η διοργάνωση το Athens Street Food Festival μας έκανε να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο πέρα από σουβλάκι, και έχει φτάσει να είναι πια μια αθηναϊκή παράδοση που περιμένουμε κάθε χρόνο, κάθε Μάιο, στο γνωστό του σημείο, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, που μεταμορφώνεται κάθε φορά για να μας φιλοξενήσει.

Έτσι και φέτος τα τέσσερα τριήμερα του Μαΐου είναι ημέρες Athens Street Food Festival. Μέσα στα χρόνια το φεστιβάλ έχει προτείνει διάφορες ξεχωριστές ιδέες γύρω από την έννοια του street food, έχει παρουσιάσει και έχει δημιουργήσει διάφορα νέα trends στην εστίαση. Πολλοί μάγειρες, ήδη γνωστοί αλλά και ανερχόμενοι, έχουν τεστάρει τις ιδέες τους εκεί, ενώ κάποιοι άλλοι πρωτοεμφανίστηκαν στο αμαξοστάσιο ως pop-up και, μετά από αυτό, κατέληξαν να γίνουν κανονικό μαγαζί.

Το 6ο Athens Street Food Festival έχει στηθεί έτσι ώστε οι Αθηναίοι foodies να δοκιμάσουν αποκλειστικότητες και ξεχωριστές ιδέες από κουζίνες ολόκληρου του κόσμου, προκειμένου να νιώσουν τη χαρά και την ικανοποίηση που βρίσκει κανείς στη διαδικασία εξερεύνησης ενός καινούργιου γευστικού «σύμπαντος».

Μία από τις πιο αγαπημένες μου Athens Street Food Festival ιστορίες είναι αυτή που η Γωγώ Δελογιάννη μου είχε περιγράψει ως εξής: «Όταν τους είπα ότι θα κατέβω με έναν κωδικό, με κοίταζαν σαν εξωγήινη». Τελικά αυτό έκανε, και τα καταπληκτικά κεφτεδάκια της, που φτιάχνονται με μοσχίδα Κερκίνης, φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκα αυγά και πάνκο για ψωμί, έγιναν συνώνυμο του ονόματός της. Και μια και μιλήσαμε για εξωγήινους, παρατηρήστε το φετινό theme του φεστιβάλ, που είναι Space.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
To φεστιβάλ είναι ιδανικό για να δώσει ραντεβού μια μεγάλη παρέα, έτσι ο καθένας μπορεί να φάει ό,τι θέλει αλλά και να δοκιμάσουμε όλοι απ’ όλα όσα θα φτάσουν στο τραπέζι.

Να σας πω τι μου αρέσει εμένα σε αυτό το φεστιβάλ: Είναι ιδανικό για να δώσει ραντεβού μια μεγάλη παρέα, έτσι ο καθένας μπορεί να φάει ό,τι θέλει αλλά και να δοκιμάσουμε όλοι απ’ όλα όσα θα φτάσουν στο τραπέζι. Επίσης, ακόμα και σόλο να βρεθείς εκεί, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχεις γνωστούς.

Μπορείς ακόμα και να πας να πιεις ένα ποτό και να τσιμπήσεις κάτι πριν ξεχυθείς στα μπαρ του κέντρου. Αλλά αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι αυτή η αίσθηση ότι εκεί θα ανακαλύψω και θα δοκιμάσω κάτι που δεν θα ξαναβρώ εύκολα.

Το 6ο Athens Street Food Festival έχει στηθεί έτσι ώστε οι Αθηναίοι foodies να δοκιμάσουν αποκλειστικότητες και ξεχωριστές ιδέες από κουζίνες ολόκληρου του κόσμου, προκειμένου να νιώσουν τη χαρά και την ικανοποίηση που βρίσκει κανείς στη διαδικασία εξερεύνησης ενός καινούργιου γευστικού «σύμπαντος». Έχει συγκεντρώσει αυθεντικές και πρωτότυπες, αλμυρές και γλυκές γεύσεις, πολλές vegan και vegetarian προτάσεις από το Περού, την Κίνα, το Μεξικό, το Βιετνάμ, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ινδία, Ιαπωνία και, φυσικά, από την Ελλάδα.

θα βρούμε κορεάτικο κεμπάπ, ινδικό μπέργκερ και ιταλικά panzerotti, χοτ-ντογκ με γαρδούμπα, vegan fish ‘n’ chips, μέχρι και βατραχοπόδαρα.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Η TYSON Comfort Pub συμμετέχει στο Athens Street Food Festival με ένα ειδικά φτιαγμένο street food menu, με smashed burgers σε ψωμάκια μπριός και σε τέσσερις εκδοχές.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι φετινές αποκλειστικότητες του ASFF. O chef patron του Po’ Boys, ο Βασίλης Σπόρος, που έμαθε στην Αθήνα τι πάει να πει αυθεντικό αμερικάνικο BBQ, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο φεστιβάλ ένα ολοκαίνουργιο πρότζεκτ, το SLIDER, που τρώγεται στο χέρι και όχι σε πιάτο. Θα δοκιμάσετε κλασικά αμερικανικά μπέργκερ σε τετράγωνα πατατόψωμα-sliders με συνδυασμούς γεύσεων που παραπέμπουν στα diners, ενώ στην κατηγορία των slider sandwiches θα συναντήσετε και ένα smashed vegan burger (The Future) για το οποίο ο σεφ είναι ιδιαίτερα περήφανος. Και αν θέλετε το γλυκό σας αμερικανιά, το SLIDER σερβίρει φρέσκα, γεμιστά donuts με διάφορες επικαλύψεις και γλάσα.

H νέα μπιραρία της πόλης που έχει κατεβάσει πολύ κόσμο μέχρι τη Γλυφάδα, η Tyson Comfort Pub, συμμετέχει στο Athens Street Food Festival με ένα ειδικά φτιαγμένο street food menu, με smashed burgers σε ψωμάκια μπριός και σε τέσσερις εκδοχές: Classic Cheese, BBQ Classic, Truffle και το ομώνυμο Tyson για τετραπλή smash εμπειρία. Παίζει κι άλλο μπέργκερ- αποκλειστικότητα στο Αμαξοστάσιο, αλλά αυτήν τη φορά έχει ελληνικές αναφορές. Η Καλλιόπη Μπεζαντέ του Master Chef 6 κάνει ντεμπούτο στο φεστιβάλ και στο περίπτερο «Της Πόπης» ετοιμάζει μπέργκερ με προβατίνα αλλά και χοτ-ντογκ με γαρδουμπάκι.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Η comfort κουζίνα του Σχεδία Home ετοίμασε για το φεστιβάλ το πιο διάσημο αγγλικό πιάτο σε δύο απίθανες παραλλαγές: fish’n’chips κλασικό αλλά και vegan.

Άλλη μια αποκλειστική συμμετοχή στο 6ο Athens Street Food Festival είναι αυτή του Mac 'n' Cheesus που προφανώς σερβίρει mac ‘n’ cheese με το σωστό elbow μακαρονάκι σε μια σάλτσα 5 διαφορετικών τυριών και topping της επιλογής σας. Μαζί κάνει και corn dogs, τα χοιρινά λουκάνικα σε κρούστα καλαμποκιού που γίνονται ανάρπαστα. Επίσης, η comfort κουζίνα του Σχεδία Home ετοίμασε για το φεστιβάλ το πιο διάσημο αγγλικό πιάτο σε δύο απίθανες παραλλαγές: fish 'n’ chips κλασικό αλλά και vegan.

Θα κλείσω με όσα με κέρδισαν την προηγούμενη Παρασκευή. Περάστε οπωσδήποτε από το pop-up περίπτερο Luca E Fabio. Στήνουν παραδοσιακό ξυλόφουρνο και ετοιμάζουν μπροστά μας πίτσες με άψογο αλά Νάπολη ζυμάρι: ξεκινούν από την κλασική Μαργαρίτα –να την πάρετε, είναι σούπερ– και φτάνουν σε πιο πληθωρικές με υλικά ιταλικά, πορκέτα από τη Ρώμη, λουκάνικο από τη Φλωρεντία, πέστο από τη Γένοβα. Έχουν και σπιτικό τιραμισού. Απορώ γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμα μαγαζί.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Περάστε οπωσδήποτε από το pop-up περίπτερο Luca E Fabio.

Μένω στη γείτονα, προκειμένου να σας μιλήσω για μια αλμυρή έκπληξη που τη συναντά κανείς κυρίως στην κεντρική και νότια Ιταλία! Το panzerotto ή panzarotto είναι η τηγανισμένη παραλλαγή του ιταλικού calzone και το βρίσκουμε με τυπικές αλμυρές γεμίσεις και σε γλυκιά εκδοχή. Το περίπτερο που ψάχνετε είναι το Amore di Panzerotti.

Αλλά η πιο αγαπημένη μου γεύση στο φετινό ASFF ήταν το ένα από τα δύο αποκλειστικά πιάτα που ετοίμασε το δημοφιλές Tuk Tuk του Κουκακίου για το φεστιβάλ, το Thai dog με χειροποίητο λουκάνικο από την Chiang Mai. Έχει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της ταϊλανδέζικης κουζίνας συγκεντρωμένες σε ένα street food που θα μπορούσαμε να πάρουμε έξω από ένα γήπεδο – είναι άχαστο.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Το panzerotto ή panzarotto είναι η τηγανισμένη παραλλαγή του ιταλικού calzone και το βρίσκουμε με τυπικές αλμυρές γεμίσεις και σε γλυκιά εκδοχή. Το περίπτερο που ψάχνετε είναι το Amore di Panzerotti.

Φυσικά, τη γιορτινή ατμόσφαιρα του Athens Street Food Festival συμπληρώνει πάντα η μουσική από γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς, ενώ κάθε βράδυ γίνονται πάρτι με αγαπημένους DJs για να απολαύσετε το ποτό και το κοκτέιλ σας. Μάλιστα, το Σάββατο 27 Μαΐου το ASFF θα υποδεχτεί μια εμβληματική μορφή της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής, τον James Lavelle, τον άνθρωπο πίσω από τους UNKLE, σε ένα ένα αποκλειστικό DJ set.

Athens Street Food Festival: 19-21 & 26-28 Μαΐου
Παρασκευή 17:00 - 00:30
Σάββατο 12:00 - 01:00
Κυριακή 12:00 - 00:00

Εισιτήρια: 3 ευρώ

Φέτος, για πρώτη φορά, υπάρχει και online προπώληση εισιτηρίων για όλες τις ημέρες του φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ