Ταϊλανδέζικο hot-dog, ιταλικά panzerotti και άλλα πρωτότυπα στο Athens Street Food Festival

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Η πιο αγαπημένη μου γεύση στο φετινό ASFF ήταν το ένα από τα δύο αποκλειστικά πιάτα που ετοίμασε το δημοφιλές Tuk Tuk του Κουκακίου για το φεστιβάλ, το Thai dog με χειροποίητο λουκάνικο από την Chiang Mai.
0

Ήταν 2016 όταν διοργανώθηκε το πρώτο φεστιβάλ στην πόλη που πήρε στα σοβαρά το φαγητό του δρόμου και συγκέντρωσε σε έναν χώρο προτάσεις από πολλές και διαφορετικές κουζίνες, από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Από τότε μέχρι τη φετινή του 6η διοργάνωση το Athens Street Food Festival μας έκανε να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο πέρα από σουβλάκι, και έχει φτάσει να είναι πια μια αθηναϊκή παράδοση που περιμένουμε κάθε χρόνο, κάθε Μάιο, στο γνωστό του σημείο, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, που μεταμορφώνεται κάθε φορά για να μας φιλοξενήσει.

Έτσι και φέτος τα τέσσερα τριήμερα του Μαΐου είναι ημέρες Athens Street Food Festival. Μέσα στα χρόνια το φεστιβάλ έχει προτείνει διάφορες ξεχωριστές ιδέες γύρω από την έννοια του street food, έχει παρουσιάσει και έχει δημιουργήσει διάφορα νέα trends στην εστίαση. Πολλοί μάγειρες, ήδη γνωστοί αλλά και ανερχόμενοι, έχουν τεστάρει τις ιδέες τους εκεί, ενώ κάποιοι άλλοι πρωτοεμφανίστηκαν στο αμαξοστάσιο ως pop-up και, μετά από αυτό, κατέληξαν να γίνουν κανονικό μαγαζί.

Το 6ο Athens Street Food Festival έχει στηθεί έτσι ώστε οι Αθηναίοι foodies να δοκιμάσουν αποκλειστικότητες και ξεχωριστές ιδέες από κουζίνες ολόκληρου του κόσμου, προκειμένου να νιώσουν τη χαρά και την ικανοποίηση που βρίσκει κανείς στη διαδικασία εξερεύνησης ενός καινούργιου γευστικού «σύμπαντος».

Μία από τις πιο αγαπημένες μου Athens Street Food Festival ιστορίες είναι αυτή που η Γωγώ Δελογιάννη μου είχε περιγράψει ως εξής: «Όταν τους είπα ότι θα κατέβω με έναν κωδικό, με κοίταζαν σαν εξωγήινη». Τελικά αυτό έκανε, και τα καταπληκτικά κεφτεδάκια της, που φτιάχνονται με μοσχίδα Κερκίνης, φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκα αυγά και πάνκο για ψωμί, έγιναν συνώνυμο του ονόματός της. Και μια και μιλήσαμε για εξωγήινους, παρατηρήστε το φετινό theme του φεστιβάλ, που είναι Space.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
To φεστιβάλ είναι ιδανικό για να δώσει ραντεβού μια μεγάλη παρέα, έτσι ο καθένας μπορεί να φάει ό,τι θέλει αλλά και να δοκιμάσουμε όλοι απ’ όλα όσα θα φτάσουν στο τραπέζι.

Να σας πω τι μου αρέσει εμένα σε αυτό το φεστιβάλ: Είναι ιδανικό για να δώσει ραντεβού μια μεγάλη παρέα, έτσι ο καθένας μπορεί να φάει ό,τι θέλει αλλά και να δοκιμάσουμε όλοι απ’ όλα όσα θα φτάσουν στο τραπέζι. Επίσης, ακόμα και σόλο να βρεθείς εκεί, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχεις γνωστούς.

Μπορείς ακόμα και να πας να πιεις ένα ποτό και να τσιμπήσεις κάτι πριν ξεχυθείς στα μπαρ του κέντρου. Αλλά αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι αυτή η αίσθηση ότι εκεί θα ανακαλύψω και θα δοκιμάσω κάτι που δεν θα ξαναβρώ εύκολα.

Το 6ο Athens Street Food Festival έχει στηθεί έτσι ώστε οι Αθηναίοι foodies να δοκιμάσουν αποκλειστικότητες και ξεχωριστές ιδέες από κουζίνες ολόκληρου του κόσμου, προκειμένου να νιώσουν τη χαρά και την ικανοποίηση που βρίσκει κανείς στη διαδικασία εξερεύνησης ενός καινούργιου γευστικού «σύμπαντος». Έχει συγκεντρώσει αυθεντικές και πρωτότυπες, αλμυρές και γλυκές γεύσεις, πολλές vegan και vegetarian προτάσεις από το Περού, την Κίνα, το Μεξικό, το Βιετνάμ, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ινδία, Ιαπωνία και, φυσικά, από την Ελλάδα.

θα βρούμε κορεάτικο κεμπάπ, ινδικό μπέργκερ και ιταλικά panzerotti, χοτ-ντογκ με γαρδούμπα, vegan fish ‘n’ chips, μέχρι και βατραχοπόδαρα.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Η TYSON Comfort Pub συμμετέχει στο Athens Street Food Festival με ένα ειδικά φτιαγμένο street food menu, με smashed burgers σε ψωμάκια μπριός και σε τέσσερις εκδοχές.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι φετινές αποκλειστικότητες του ASFF. O chef patron του Po’ Boys, ο Βασίλης Σπόρος, που έμαθε στην Αθήνα τι πάει να πει αυθεντικό αμερικάνικο BBQ, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο φεστιβάλ ένα ολοκαίνουργιο πρότζεκτ, το SLIDER, που τρώγεται στο χέρι και όχι σε πιάτο. Θα δοκιμάσετε κλασικά αμερικανικά μπέργκερ σε τετράγωνα πατατόψωμα-sliders με συνδυασμούς γεύσεων που παραπέμπουν στα diners, ενώ στην κατηγορία των slider sandwiches θα συναντήσετε και ένα smashed vegan burger (The Future) για το οποίο ο σεφ είναι ιδιαίτερα περήφανος. Και αν θέλετε το γλυκό σας αμερικανιά, το SLIDER σερβίρει φρέσκα, γεμιστά donuts με διάφορες επικαλύψεις και γλάσα.

H νέα μπιραρία της πόλης που έχει κατεβάσει πολύ κόσμο μέχρι τη Γλυφάδα, η Tyson Comfort Pub, συμμετέχει στο Athens Street Food Festival με ένα ειδικά φτιαγμένο street food menu, με smashed burgers σε ψωμάκια μπριός και σε τέσσερις εκδοχές: Classic Cheese, BBQ Classic, Truffle και το ομώνυμο Tyson για τετραπλή smash εμπειρία. Παίζει κι άλλο μπέργκερ- αποκλειστικότητα στο Αμαξοστάσιο, αλλά αυτήν τη φορά έχει ελληνικές αναφορές. Η Καλλιόπη Μπεζαντέ του Master Chef 6 κάνει ντεμπούτο στο φεστιβάλ και στο περίπτερο «Της Πόπης» ετοιμάζει μπέργκερ με προβατίνα αλλά και χοτ-ντογκ με γαρδουμπάκι.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Η comfort κουζίνα του Σχεδία Home ετοίμασε για το φεστιβάλ το πιο διάσημο αγγλικό πιάτο σε δύο απίθανες παραλλαγές: fish’n’chips κλασικό αλλά και vegan.

Άλλη μια αποκλειστική συμμετοχή στο 6ο Athens Street Food Festival είναι αυτή του Mac 'n' Cheesus που προφανώς σερβίρει mac ‘n’ cheese με το σωστό elbow μακαρονάκι σε μια σάλτσα 5 διαφορετικών τυριών και topping της επιλογής σας. Μαζί κάνει και corn dogs, τα χοιρινά λουκάνικα σε κρούστα καλαμποκιού που γίνονται ανάρπαστα. Επίσης, η comfort κουζίνα του Σχεδία Home ετοίμασε για το φεστιβάλ το πιο διάσημο αγγλικό πιάτο σε δύο απίθανες παραλλαγές: fish 'n’ chips κλασικό αλλά και vegan.

Θα κλείσω με όσα με κέρδισαν την προηγούμενη Παρασκευή. Περάστε οπωσδήποτε από το pop-up περίπτερο Luca E Fabio. Στήνουν παραδοσιακό ξυλόφουρνο και ετοιμάζουν μπροστά μας πίτσες με άψογο αλά Νάπολη ζυμάρι: ξεκινούν από την κλασική Μαργαρίτα –να την πάρετε, είναι σούπερ– και φτάνουν σε πιο πληθωρικές με υλικά ιταλικά, πορκέτα από τη Ρώμη, λουκάνικο από τη Φλωρεντία, πέστο από τη Γένοβα. Έχουν και σπιτικό τιραμισού. Απορώ γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμα μαγαζί.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Περάστε οπωσδήποτε από το pop-up περίπτερο Luca E Fabio.

Μένω στη γείτονα, προκειμένου να σας μιλήσω για μια αλμυρή έκπληξη που τη συναντά κανείς κυρίως στην κεντρική και νότια Ιταλία! Το panzerotto ή panzarotto είναι η τηγανισμένη παραλλαγή του ιταλικού calzone και το βρίσκουμε με τυπικές αλμυρές γεμίσεις και σε γλυκιά εκδοχή. Το περίπτερο που ψάχνετε είναι το Amore di Panzerotti.

Αλλά η πιο αγαπημένη μου γεύση στο φετινό ASFF ήταν το ένα από τα δύο αποκλειστικά πιάτα που ετοίμασε το δημοφιλές Tuk Tuk του Κουκακίου για το φεστιβάλ, το Thai dog με χειροποίητο λουκάνικο από την Chiang Mai. Έχει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της ταϊλανδέζικης κουζίνας συγκεντρωμένες σε ένα street food που θα μπορούσαμε να πάρουμε έξω από ένα γήπεδο – είναι άχαστο.

Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Το panzerotto ή panzarotto είναι η τηγανισμένη παραλλαγή του ιταλικού calzone και το βρίσκουμε με τυπικές αλμυρές γεμίσεις και σε γλυκιά εκδοχή. Το περίπτερο που ψάχνετε είναι το Amore di Panzerotti.

Φυσικά, τη γιορτινή ατμόσφαιρα του Athens Street Food Festival συμπληρώνει πάντα η μουσική από γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς, ενώ κάθε βράδυ γίνονται πάρτι με αγαπημένους DJs για να απολαύσετε το ποτό και το κοκτέιλ σας. Μάλιστα, το Σάββατο 27 Μαΐου το ASFF θα υποδεχτεί μια εμβληματική μορφή της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής, τον James Lavelle, τον άνθρωπο πίσω από τους UNKLE, σε ένα ένα αποκλειστικό DJ set.

Athens Street Food Festival: 19-21 & 26-28 Μαΐου
Παρασκευή 17:00 - 00:30
Σάββατο 12:00 - 01:00
Κυριακή 12:00 - 00:00

Εισιτήρια: 3 ευρώ

Φέτος, για πρώτη φορά, υπάρχει και online προπώληση εισιτηρίων για όλες τις ημέρες του φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ