Τα πιο νόστιμα vegan πιάτα που φτιάχνονται στην Αθήνα τώρα

Τα πιο νόστιμα vegan πιάτα που φτιάχνονται στην Αθήνα τώρα Facebook Twitter
To Holy Llama το ξέρεις, είτε είσαι vegan είτε όχι.
0



ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ VEGAN
, δεν είμαι χορτοφάγος. Είμαι ένας άνθρωπος που τρώει οτιδήποτε νόστιμο. Κι αυτό εδώ είναι ένα άρθρο-ωδή στα νοστιμότερα plant-based πιάτα της Αθήνας.

Στο Holy Llama για brunch και γλυκάκια

To Holy Llama το ξέρεις, είτε είσαι vegan είτε όχι. Ξεκίνησε ως ο πρώτος αυστηρά vegan φούρνος για πρωινό, brunch και γλυκάκια. Θα φας αλμυρή κρέπα με σπανάκι, μανιτάρια, μυρωδικά και vegan τυρί, γλυκιές κρέπες με πραλίνα και μπισκότο lotus ή καραμέλα βουτύρου, καραμελωμένο μήλο, πεκάν και κανέλα, καγιανά φουλ στην πρωτεΐνη και πρωτεϊνική ομελέτα ρεβιθιού.

Θα δοκιμάσεις και θεϊκά επιδόρπια με εξίσου θεϊκά ονόματα. Το Flower of Gods, για παράδειγμα, είναι ο απόλυτος γευστικός συνδυασμός. Με μπισκότο τριαντάφυλλο, βελούδινη κρέμα μπαβαρουάζ με άρωμα τριαντάφυλλο και φρέσκιες φράουλες, θα έχεις την άνοιξη στο (γλυκό) πιάτο σου.

Η Divine Tarte με ανάλαφρη κρέμα μπαβαρουάζ βανίλιας Μαδαγασκάρης, gel raspberry και φρέσκα σμέουρα, και το Pistachio Delight –αέρινη ντακουάζ με πλούσια σπιτική πάστα φιστικιού Αιγίνης, αρωματική νότα φρεσκοκαβουρδισμένων φιστικιών και ολόφρεσκες φράουλες– αξίζουν επίσης. Θα μας θυμηθείς.

Νίκης 23, 210 3318913

Στο Madame Ginger’s Kitchen για ρεβιθοσαλάτα, μακαρονάδα και κέικ του ονείρου

Τα vegan πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις στην Αθήνα τώρα Facebook Twitter
Mακαρονάδα με κιμά σόγιας – είναι και για την ψυχούλα και για το στομάχι.

Η κουζίνα της Madame Ginger, με τις λαχταριστές της συνταγές, έρχεται στην πόρτα σου. Και θα πάρεις bowl με ρεβιθοσαλάτα, πράσινη σαλάτα, αγγούρι και μάραθο, για να σε δροσίσει τώρα που ο καιρός ανοίγει και να σε χορτάσει χωρίς να σε βαρύνει.

Τις ημέρες που θέλεις κάτι πιο comfort, θα φας μακαρονάδα με κιμά σόγιας – είναι και για την ψυχούλα και για το στομάχι.

Και για πρωϊνό (ή για όλες τις ώρες, επειδή, ας είμαστε ειλικρινείς, κάθε στιγμή είναι κατάλληλη γι' αυτό) θα διαλέξεις κέικ χουρμά με σάλτσα καραμέλας, για να χαμογελάσεις.

madamegingerskitchen.gr

Στο F*cking Avit για μανιτάρια με πατάτες dauphinoise

Τα vegan πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις στην Αθήνα τώρα Facebook Twitter
Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου/ LIFO

Το όνομα F*cking Avit προέρχεται από το Ανατολικό Λονδίνο και είναι μια πρόσκληση να δοκιμάσεις τη γαστρονομία χωρίς δεύτερες σκέψεις – να απολαύσεις την εμπειρία με όλη σου την καρδιά.

Αυτό ακριβώς πρεσβεύουν όλοι στο F*cking Avit: την αυθεντική απόλαυση που προκύπτει όταν το φαγητό φτιάχνεται με αγάπη και μεράκι, από αυθεντικούς ανθρώπους.

Κάθε πιάτο που βγαίνει από την κουζίνα του μαγαζιού είναι αποτέλεσμα της αφοσίωσης και του πάθους τους, κάτι που νιώθεις και γεύεσαι σε κάθε μπουκιά. Δοκιμάζεις οπωσδήποτε Lion’s mane dauphinoise (μανιτάρι lion’s mane μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί, δάφνη και miso, ψημένο στο μαντέμι, dauphinoise πατάτας, σπαράγγι σχάρας και espuma κολοκύθας με miso και φασκόμηλο) και Pasta alla cacciatore (γήινα μανιτάρια, ζουμερές μπουκιές κοτόφου, μεστή σάλτσα από ντομάτες με αρωματικά βότανα ενώνονται και αγκαλιάζουν τέλεια βρασμένα ζυμαρικά, δίνοντας έναν βαθύ αγροτικό χαρακτήρα στο πιάτο).

Καλαμιώτου 8, 210 3253568

Στο Wild Souls για χαλβά, BLT και μια μπάρα-έκπληξη

Τα vegan πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις στην Αθήνα τώρα Facebook Twitter
Ο χαλβάς του Wild Souls είναι αυτό που έχεις στο μυαλό σου όταν τον φαντάζεσαι, απλώς δέκα φορές καλύτερος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αυτό το εντελώς πορτοκαλί μέρος στο κέντρο έχει μερικές από τις πιο νόστιμες plant-based επιλογές. Θα ξεκινήσουμε από γλυκό, τον χαλβά. Ο χαλβάς του Wild Souls είναι αυτό που έχεις στο μυαλό σου όταν τον φαντάζεσαι, απλώς δέκα φορές καλύτερος. Αρχικά, έχει πάντα μέλι. Έπειτα, θα τον βρεις με καρύδια και κανέλα, με αμύγδαλο, με κάσιους, με φιστίκι Αιγίνης, με κακάο.

Θα βρεις χαλβά φιστικιού και χαλβά φουντουκιού. Συνεχίζουμε με ένα BLT αλλιώς –με μπέικον απο καπνιστό τόφου, iceberg, ντομάτα, μαγιονέζα από βούτυρο κάσιους, αβοκάντο, ponzu μυρωδικών, πατατοσαλάτα με miso και καλαμπόκι. Bonus, η πιο healthy μπάρα τύπου Snickers που θα δοκιμάσεις στη ζωή σου. Και μας ευχαριστείς αργότερα.

Βουλής 36, 210 3231438 & Ηροδότου και Καρνεάδου γωνία, 210 7249416

Στο Veganistan για street food από όλον τον κόσμο

Τα vegan πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις στην Αθήνα τώρα Facebook Twitter
Πρέπει να δοκιμάσεις, μεταξύ άλλων, εξαιρετικό γύρο seitan.

Το Veganistan είναι μια ιδέα που βασίζεται στις αρχές της συλλογικότητας, της προσφοράς και της αλληλεγγύης, η οποία αφορά κάθε πλάσμα, ενώ παράλληλα προάγει τον βιγκανισμό, όχι απλως ως μια διατροφή, έναν τρόπο ζωής ή lifestyle, αλλα ως μια έμπρακτη, πολιτική στάση ζωής, μακριά από προϊόντα εκμετάλλευσης και ανισοτήτων.

Δεν είναι μία ακόμα συλλογική χορτοφαγική κουζίνα στο κέντρο της Αθήνας. Πρέπει να δοκιμάσεις, μεταξύ άλλων, εξαιρετικό γύρο seitan αλλά και από μανιτάρια shawarma και τυλιχτό τόφου σε τορτίγια. Για γλυκάκι, το Vegan Banana – είναι σοκολατογλυκό ψυγείου με μπανάνες (προφανώς), μαύρη σοκολάτα, τριμμένο καρύδι, τριμμένο μπισκότο και σος φράουλας.

Κεραμεικού 101, 213 0995581

Στο Mότhεr Vegan για ροφήματα, μηλόπιτα και μπέργκερ

Τα vegan πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις στην Αθήνα τώρα Facebook Twitter
Mηλόπιτα crumble από βιολογικά μήλα.

Σ’ αυτό το μέρος στο Κουκάκι θα σε περιμένουν ζεστή ατμόσφαιρα, υπέροχοι καφέδες, χειροποίητα, νόστιμα vegan πιάτα και γλυκά. Θα δοκιμάσεις μηλόπιτα crumble από βιολογικά μήλα, μπιφτέκι κόκκινης φακής με τόφου καπνιστό και «πειραγμένο» παστίτσιο που περιέχει φακές, κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα, πιπεριές Φλωρίνης και μπεσαμέλ από κρέμα αμυγδάλου και διατροφική μαγιά.

Δημητρακοπούλου 95, 216 8090622

Στο Dao για vegan βιετναμέζικο

Τα vegan πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις στην Αθήνα τώρα Facebook Twitter
Pancakes με τόφου, μανιτάρια, καρότο, κρεμμύδι και γλυκιά soya sauce.

Vegan βιετναμέζικο γίνεται; Ε-ν-ν-ο-ε-ί-τ-α-ι και είναι πεντανόστιμο. Στο Dao, πέρα από σούπα pho, το πιο παραδοσιακό πιάτο που, στην plant-based εκδοχή του, έχει ταλιατέλες ρυζιού, μανιτάρια, bok choy, φύτρες φασολιών, καρότο, κρεμμύδι, τραγανό τόφου και κόλιανδρο σε ζωμό λαχανικών, πρέπει να πάρεις τα pancakes με τόφου, μανιτάρια, καρότο, κρεμμύδι και γλυκιά soya sauce και τα τηγανητά dumplings με λαχανικά, μανιτάρια και γλυκό καλαμπόκι.

Κι αν θέλεις κάτι πιο δροσερό, το vegan salad bowl είναι για σένα. Ρυζομακάρονα, τόφου, vegan spring roll, καρότο τουρσί, αγγούρι, μυρωδικά, φιστίκια – είναι χορταστικό, είναι ελαφρύ, είναι 100% cruelty free, κι αυτή είναι μια πολύ κακή ρίμα.

Λεπενιώτου 14, 210 3248547

Στη Γη για χορταστικά bowls 

Τα vegan πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις στην Αθήνα τώρα Facebook Twitter
Tο Multi Culti bowl με αναποφλοίωτο και άγριο ρύζι με raw ραΐτα, ψητά πλευρώτους, Jamaican Jerk κουνουπίδι, καρότα, καλαμπόκι και γλυκοπατάτα ή κολοκύθα.

Το εστιατόριο Γη είναι φωτεινό, γεμάτο χρώμα και ζωή, εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και δημιουργημένο για να μας εισαγάγει στην plant based διατροφή με τον πιο συνειδητοποιημένο τρόπο. Οι πρώτες ύλες είναι διαλεγμένες με μεγάλη προσοχή και το μαγείρεμά τους γίνεται είτε σε χαμηλή θερμική επεξεργασία, είτε με μαρινάρισμα, είτε με κάποιον άλλο τρόπο, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί η μεγάλη θρεπτική αξία των υλικών.

Όλο το μενού είναι νόστιμο, ωστόσο δύο είναι τα bowls που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε: Το Harvest, με τα καραμελωμένα ρεβίθια, την ψητή γλυκοπατάτα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το σπανάκι a la crème και τη σπιτική μαγιονέζα, και το Multi Culti με αναποφλοίωτο και άγριο ρύζι με raw ραΐτα, ψητά πλευρώτους, Jamaican Jerk κουνουπίδι, καρότα, καλαμπόκι και γλυκοπατάτα ή κολοκύθα.

Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, 210 9648512

Στο Veganaki για μουσακά, παστίτσιο και ομελέτα φούρνου

Τα vegan πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις στην Αθήνα τώρα Facebook Twitter
Mουσακάς με «κιμά» από κόκκινες φακές και μπεσαμέλ από κουνουπίδι και γάλα αμυγδάλου.

Αυτό δεν είναι ένα απλό μαγαζί με vegan φαγητά. Όλα στο μενού του είναι και gluten free, παρασκευάζονται από το μηδέν και δεν υπάρχει τίποτα τηγανητό, όντως.

Στο Veganaki τρώμε μουσακά που θα ζήλευε και η μάνα μας, με «κιμά» από κόκκινες φακές και μπεσαμέλ από κουνουπίδι και γάλα αμυγδάλου. Παίρνουμε και παστίτσιο με ζυμαρικά χωρίς γλουτένη και κιμά σόγιας.

Εξίσου καλή επιλογή, πιο ελαφριά, είναι η ομελέτα φούρνου με βάση ηλιόσπορους και σπόρους chia, φυτικό τυρί τύπου φέτα, μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά.

Αθανασίου Διάκου 38, 210 9244322

Στο Bamboo Vegan για «λουκανικόπιτα» και σάντουιτς

Τα vegan πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις στην Αθήνα τώρα Facebook Twitter
Η σαντουιτσάρα «New York» με τσιαμπάτα, ζαμπόν από αρακά, vegan τυρί και μαγιονέζα, αγγούρι και ντομάτα.

Αυτό το vegan καφέ στα Εξάρχεια είναι ένας κρυμμένος θησαυρός στο κέντρο της πόλης. Από μεσογειακή πίτα και «λουκανικόπιτες» μέχρι soft cookies και σάντουιτς, έχει ό,τι plant-based λαχταρά η ψυχή σου. Η σαντουιτσάρα «New York» με τσιαμπάτα, ζαμπόν από αρακά, vegan τυρί και μαγιονέζα, αγγούρι και ντομάτα είναι αυτό που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις δυναμικά την ημέρα σου, ενώ αυτή με scrambled τόφου με ντομάτα, ρόκα, μαγιονέζα, κέτσαπ και vegan παρμεζάνα σού ανοίγει την όρεξη και μόνο που την κοιτάς.

Ζωοδόχου Πηγής 8, 210 3300018

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ