Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα

Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα Facebook Twitter
Yum Guilt Free
0

Όχι κάποια τυχαία, αλλά η παγκοσμίου φήμης σχολή μαγειρικής Le Cordon Bleu  εγκαινίασε πρόσφατα το πρώτο vegan πρόγραμμα ζαχαροπλαστικής, ένα διαδικτυακό μάθημα δέκα εβδομάδων, το οποίο μάλιστα εξευρενά απαιτητικές τεχνικές όπως αυτές που απαιτεί ένα κρουασάν.

Προφανώς η σχολή αφουγκράστηκε την τάση που είναι αδιαμφισβήτητη και δείχνει έναν δρόμο πιο ηθικό και βιώσιμο όσον αφορά τη διατροφή μας, με περισσότερες επιλογές φτιαγμένες χωρίς ζωικά προϊόντα.

Vegans ή μη, όλοι μας κάποια στιγμή λαχταράμε ένα γλυκό. Τα γλυκά που θα βρείτε στην παρακάτω λίστα όχι μόνο θα σας γλιτώσουν από την περιττή ζάχαρη αλλά θα σας εκπλήξουν με τη γεύση τους.

Την επόμενη φορά που θα ψάχνετε για επιδόρπιο, δοκιμάστε κάτι νέο. Ποιος ξέρει, μπορεί ένα cheesecake φτιαγμένο με βούτυρο κάσιους και βασιλικούς χουρμάδες να σας κάνει να αφήσετε για λίγο στην άκρη εκείνα με την κρέμα τυριού.

Little Darling

Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα Facebook Twitter

Τον Αύγουστο του 2020 εμφανίστηκε στην Αργυρούπολη ένα απόλυτα vegan ζαχαροπλαστείο. Η Μάχη Δημοκίδου αποφεύγει στις συνταγές της την επεξεργασμένη ζάχαρη και τη γλουτένη, σε μια προσπάθεια να είναι τα γλυκά της όσο πιο υγιεινά γίνεται, ενώ η πλειοψηφία των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί είναι βιολογικές. «Καθώς είμαι η ίδια vegan, ήθελα ο χώρος μου να ταυτίζεται με τον τρόπο ζωής μου, να δείξω ότι υπάρχει και η healthy πλευρά στο γλυκό, η οποία μάλιστα δεν υπολείπεται καθόλου σε γεύση», εξηγεί η ίδια.

Ετοιμάζει ωμοφαγικα γλυκά (διαθέτει μεγάλη ποικιλία γεύσεων και σε ωμοφαγικές τούρτες), ψήνει κέικ, cookies και γκρανόλα. Στα top sellers είναι οι τάρτες σε διάφορες γεύσεις, οι οποίες φτιάχνονται με άλευρα ξηρών καρπών, λάδι καρύδας και φρούτα, χωρίς μαργαρίνη ή άλλα υποκατάστατα, αλλά και τα muffins με αλεύρι αμυγδάλου και βρώμης, βιολογική ζάχαρη καρύδας και γλάσο σοκολάτας με βούτυρο κακάο.

Εθνάρχου Μακαρίου 119, Αργυρούπολη, 211 1182145

Keenkies

Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα Facebook Twitter

Άλλο ένα μαγαζί που άνοιξε το καλοκαίρι του 2020. O Γιάννης και η Μαρίνα ήθελαν να δημιουργήσουν έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν όλα τα μέλη μιας παρέας, vegan και μη, να βρουν κάτι λαχταριστό να φάνε. Ξεκίνησαν φτιάχνοντας λουκουμάδες και πεϊνιρλί, σε διάφορες αλμυρές και γλυκές εκδοχές, που έχουν τους φανατικούς τους. Η ζαχαροπλαστική προέκυψε λίγους μήνες μετά, «πάντα φτιάχναμε γλυκά στο σπίτι και μια και ο ένας από τους δυο μας ήταν vegetarian και πλέον vegan, αρχίσαμε να κάνουμε πειράματα».

Προσφέρουν πάνω από δέκα διαφορετικά, πληθωρικά γλυκά. «Είμαστε άνθρωποι της υπερβολής στο γλυκό, οπότε αποκαλούμε τα γλυκά μας “street μαντσίλες”, γιατί δεν είναι ούτε στημμένα ούτε εστιατορικού στυλ». Τα πιο δημοφιλή τους γλυκά είναι το brownies chocolate, το cheesecake Lila Pause, το NY Cheesecake με μαρμελάδα από βιολογικές φράουλες. «Αρκετοί μας ρωτάνε “μα αυτό έχει αυγό κανονικά μέσα, εσείς τι βάζετε;”. Η απάντηση είναι μία: απλά δεν βάζουμε».

Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, 210 3815278

Slim Bites

Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα Facebook Twitter

Με μότο του το «γλυκό από την αρχή», το 2013 εμφανίστηκε στην Αθήνα το πρώτο ζαχαροπλαστείο που αντικατέστησε σε όλες τους τις προτάσεις τη λευκή ζάχαρη με στέβια. Στο κέντρο της φιλοσοφίας της Εύας και του Θοδωρή, δημιουργών της Slim Bites, είναι τα χειροποίητα, ολιγοθερμιδικά γλυκά, οι συνταγές των οποίων βασίζονται στη γαλλική ζαχαροπλαστική, χωρίς να λείπουν οι διεθνείς επιρροές από τον κατάλογό τους. 

Χωρίς τη χρήση έτοιμων μειγμάτων και συντηρητικών, οι πρώτες ύλες των προϊόντων τους έχουν χαμηλότερα λιπαρά. «Κάθε γλυκό παρουσιάζεται στα καταστήματα μας θερμιδομετρημένο, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι είναι κατάλληλο για τον ίδιο να αγοράσει, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Στοχεύοντας στην κάλυψη των διαφορετικών αναγκών του κοινού μας αλλά και στις σύγχρονες τάσεις της υγιεινής διατροφής, δημιουργήσαμε μια ευρεία ποικιλία γλυκών με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, τα οποία είναι σε θέση όχι μόνο να καλύψουν τις γευστικές απαιτήσεις των φανατικών της υψηλής ζαχαροπλαστικής, αλλά και να προσφέρουν μια γλυκιά διέξοδο στους μέχρι τώρα αποκλεισμένους από αυτή για λόγους υγείας». Δημιούργησαν και μια νέα σειρά γλυκισμάτων για όσους έχουν αφαιρέσει από τη διατροφή τους τα αυγά, τη γλουτένη και τη λακτόζη.

Μία από τις πιο επιτυχημένες vegan προτάσεις τους είναι το choco praline vegan από στρώσεις cremeux σοκολάτας με 70% κακάο και μους πραλίνας σε βάση πραλίνας φουντουκιού και στρώσεις σοκολάτας bitter, με επικάλυψη miroir σοκολάτας και ολόκληρα καβουρδισμένα φουντούκια. Μια άλλη είναι το γλυκό εσπεριδοειδών με αφράτη μους yuzu και λάιμ με σος πορτοκάλι και σαγκουίνι, με βάση crumble βανίλιας Μαδαγασκάρης και επικάλυψη coulis μανταρίνι – και τα δύο αυτά γλυκά προσφέρονται ως ατομικά επιδόρπια αλλά και σε μέγεθος τούρτας. Διαθέτουν επίσης δροσιστικά σορμπέ παγωτά με στέβια.

Βριλήσσια: Λ. Πεντέλης 59, 210 6646716 | Γλυφάδα: Λαοδίκης 33-35, 2111196140 | Κολωνάκι: Πατριάρχου Ιωακείμ 37, 210 7224757 | Νέα Ερυθραία: Κηφισίας 373, 210 6254165 | Νέο Ψυχικό: Σολωμού 9, 2106776764

Φύσις

Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα Facebook Twitter

Ο Νεκτάριος και ο Γιάννης Νταλιάνης δεν καταναλώναν ποτέ «έτοιμα» γλυκά, έψαχναν πάντα τα πιο άγλυκα γλυκά και γεύσεις πιο αυθεντικές. Έτσι, το ζαχαροπλαστείο Φύσις δημιουργήθηκε το 2009 εκφράζοντας την επιθυμία τους να παρασκευάσουν ποιοτικά γλυκά με ανάλαφρες υφές και λιγότερη ζάχαρη, από αγνές πρώτες ύλες, με βιολογικό γάλα, αλεύρι και αυγά, φρέσκο βούτυρο, φρέσκους χυμούς εσπεριδοειδών, φυσικά αρώματα και ξύσματα, χωρίς την ευκολία που προσφέρουν τα μείγματα, τα χρώματα και τα τεχνητά αρώματα.

«Το ζαχαροπλαστείο από την αρχή μέχρι σήμερα έχει έναν μοναδικό σκοπό: να προσφέρει γλυκά με ήθος, και με αυτό εννοούμε ότι τα προϊόντα μας δεν κρύβουν μυστικά, ούτε στα υλικά τους ούτε στον τρόπο παρασκευής τους».

Από το 2011 το Φύσις προσφέρει γλυκά χωρίς ζάχαρη και από το 2014 γλυκά χωρίς ζωικά λιπαρά. Πλέον η γκάμα των vegan γλυκών τους έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει το γνωστό τους τσουρέκι, παστάκια-κεράσματα και ατομικά γλυκά όπως η πανακότα, παγωτό σοκολάτα και τούρτες. Χρησιμοποιούν γάλα και κρέμα γάλακτος καρύδας, γάλα αμυγδάλου και ρυζιού, άγαρ άγαρ, ελαιόλαδο και σοκολάτα υγείας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.

Δοκιμάστε τη vegan τούρτα με διπλή μους σοκολάτας υγείας και μια στρώση κρέμας βανίλιας με γάλα καρύδας, σε τραγανή βάση με κακάο και πούδρα αμυγδάλου, το παγωτό σοκολάτα με γάλα καρύδας, χωρίς ζάχαρη, την ατομική κρέμα σοκολάτας υγείας με κύβους από φυστικοβούτυρο.

Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, 210 6090740 | Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, 211 406926

Yum Guilt Free

Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα Facebook Twitter

Υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής, η Λίζα Βαβούρη ξεκίνησε το 2016 να δημιουργεί γλυκά χωρίς να χρησιμοποιεί επεξεργασμένη ζάχαρη, ενώ αφαιρούσε και τα γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά προϊόντα από τις συνταγές της. Στην αρχή ετοίμαζε γλυκά κυρίως για την οικογένεια και τους φίλους της, τα οποία και ανέβαζε στον λογαριασμό της στο Instagram. Έτσι ανακάλυψε ότι υπάρχει κοινό για τέτοια γλυκά και τρία χρόνια μετά άνοιξε το πρώτο φυσικό της κατάστημα στη Γλυφάδα.

Στο Yum Guilt Free τα γλυκά είναι (κυρίως) ωμοφαγικά, φρέσκα, χειροποίητα και νόστιμα. «Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται αγνές, φυσικές και εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες, δεν έχουν ίχνος ζάχαρης, ούτε κάποιο άλλο χημικό γλυκαντικό. Η βάση τους είναι σχεδόν πάντα βασιλικός χουρμάς ή σύκο, που από μόνα τους είναι απίστευτα γλυκά. Όλα τα γλυκά του Yum Guilt Free είναι γεμάτα με θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός για να χορταίνει, χωρίς να καταναλώνει ποσότητες».

Εκτός από τα παγωτά της, που είναι και της εποχής, τα πιο δημοφιλή vegan γλυκά της είναι η τάρτα μπανόφι, τα μίνι semifreddo με κρέμα φουντουκιού και μαύρη σοκολάτα, με τριπλή σοκολάτας ή raspberry. Κατόπιν παραγγελίας, όλα γίνονται και τούρτες σε μεγαλύτερο μέγεθος. Η βάση των vegan γλυκών της είναι τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα καρύδια και οι βασιλικοί χουρμάδες, ενώ η κρέμα τους γίνεται εξ ολοκλήρου από κρέμα κάσιους και κρέμα καρύδας, ενώ κάποια έχουν σφένδαμο και άλλα ζάχαρη καρύδας, που από μόνη της δίνει ακόμα πιο ιδιαίτερη γεύση στα γλυκά.

Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, 210 9613374

Wild Souls

Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα Facebook Twitter

H Αρετή Κυριώτου πιστεύει ότι η τροφή πρέπει να είναι απόλυτα φυσική, έως και άγρια. Φτιάχνει τα δικά της βούτυρα καρπών στο εργαστήριό της στη Θεσσαλονίκη, και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο κάθε χρόνο για να προμηθευτεί τις πρώτες της ύλες. Όλα τα προϊόντα του μοντέρνου παντοπωλείου της στο κέντρο της Αθήνας είναι χωρίς ζάχαρη, χωρίς φοινικέλαιο, χωρίς συντηρητικά, είναι θρεπτικά και νόστιμα.

Εκτός από το ότι το Wild Souls έκανε με ξανά hip το ταχίνι και τον χαλβά, τα vegan γλυκά του που έχουν αγαπηθεί περισσότερο είναι το wild cheesecake, φτιαγμένο με το δικό τους βούτυρο κάσιους και με βασιλικούς χουρμάδες, αντί για κρέμα τυριού και ζάχαρη, το wild snickers με καραμέλα από το δικό τους φυστικοβούτυρο και χουρμάδες, τα wild coconut balls με ταχίνι, καρύδα και βασιλικούς χουρμάδες.

Βουλής 36, Αθήνα. Τηλ: 2103231438

SPOiLD

Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα Facebook Twitter

«Από τότε που ήμασταν παιδιά, το παγωτό δεν ήταν ποτέ αρκετό, έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κατάστημα αφιερωμένο σ’ αυτό. Μέσα από τη νέα μέθοδο επεξεργασίας που φέραμε, ένα ειδικό “κομπρεσέρ” δίνει στο δικής μας παραγωγής gelato μια μοναδική, βελούδινη υφή», εξηγεί η Αλίνα Ιωάννου για το Spoild, που προσφέρει και vegan επιλογές σε παγωτό. Aν πετύχετε τη γεύση κρέμα αμυγδάλου μπορείτε να τη συνδυάσετε με oreo μπισκότα, αφού η κρέμα τους είναι φυτική. Αυτές τις μέρες θα βρείτε ένα ωραίο σορμπέ φράουλας από φρέσκο φρούτο και δροσιστικό δυόσμο.

Τραγανά απ’ έξω και μαλακά μέσα, τα κλασικά american cookies του SPOiLD ξεφουρνίζονται κάθε πρωί και η μυρωδιά τους σπάει τη μύτη όσων περνούν από τη Βουλής. Το vegan μπισκότο του αυτή την περίοδο είναι το κλασικό chocolate chip, το οποίο ζυμώνεται με ελληνικά βιολογικά προϊόντα και έχει αγαπηθεί από vegans και μη.

Βουλής 5, Σύνταγμα, 210 320115, delivery μέσω e-food και Wolt

Morning Sweetie

Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα Facebook Twitter

Στο νέο all day καφέ της Κυψέλης συνοδεύουμε τον speciality καφέ του με γλυκές και αλμυρές παρασκευές από το in-house παρασκευαστήριο. Foodies και λάτρεις του καλού καφέ, ο Βασίλης Δενδρινός και η Ολίνα Αγγελίδου συνέλεγαν για χρόνια γευστικές εμπειρίες από τα ταξίδια τους, έτσι, μετά από μεγάλη έρευνα και αναζήτηση αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διοχετεύσουν τις ιδέες τους σε ένα κοινό project.

Με έμφαση στις πρώτες ύλες, διαμόρφωσαν ένα μενού ιδανικό για όλες τις ώρες, με επιλογές για όλες τις διατροφικές συνήθειες – vegan, vegetarian, no sugar, gluten free. Το μενού αυτό ανανεώνεται συχνά με βάση την εποχικότητα των πρώτων υλών, ενώ όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται καθημερινά στον φωτεινό και όλο χρώμα χώρο τους. 

Όπως επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι, «τα vegan πιάτα έδειξαν από νωρίς τη δυναμική τους και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όχι μόνο του vegan κοινού, καθώς το μενού που διαμορφώθηκε δεν υστερεί γευστικά σε σχέση με τις υπόλοιπες προτάσεις μας. Χουρμάδες, αλεσμένος λιναρόσπορος, σπόροι τσία, φυστικοβούτυρο, ταχίνι, ελαιόλαδο, σιρόπι αγαύης, plant-based γάλατα και βούτυρα ξηρών καρπών ή βούτυρα φυτικής προέλευσης είναι μόνο μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιούμε και μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, ενώ ταυτόχρονα απευθύνονται σε εκείνους που προσπαθούν να ακολουθούν μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφής».

Τα vegan soft cookies choco-peanut butter είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τους κωδικούς. Σε αυτήν τη συνταγή, το αυγό έχει αντικατασταθεί από αλεσμένο λιναρόσπορο, το βούτυρο που χρησιμοποιείται είναι φυτικής προέλευσης, η σοκολάτα είναι bitter. Άλλο προϊόν τους που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις είναι τα blueberry muffins βανίλιας με σπιτική granola. Σε αυτήν τη συνταγή το σιρόπι αγαύης έχει αντικαταστήσει το μέλι, ενώ το γάλα που χρησιμοποιείται είναι αμυγδάλου.

Η νέα προσθήκη που έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό είναι το strawberry cake με γλάσο λεμονιού και φιστίκι Αιγίνης, μια συνταγή για «περιορισμένες εμφανίσεις» καθώς η φράουλα θα αντικατασταθεί από κάποιο άλλο φρούτο που θα φέρει το καλοκαίρι.

Ζακύνθου 13, Κυψέλη, 211 7354924

Holy Llama

Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα Facebook Twitter

Πρόκειται για το πρώτο vegan bakery της Αθήνας. Η Κελλίνα Δημητριάδη και η Εριέττα Κούρκουλου εξηγούν ότι σκοπός του Holy Llama δεν είναι να αντιγράψει και να περιοριστεί σε ό,τι έως τώρα γνωρίζαμε αλλά να επανεξετάσει παραδοσιακές συνταγές, όπως το τσουρέκι, το κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, και να αντιπροτείνει «φρέσκες, εξίσου νόστιμες ή και πιο νόστιμες ιδέες», όλες vegan.

«Αισθανθήκαμε πως ένας χώρος με τέτοιου είδους προϊόντα θα εμπλούτιζε τον κόσμο της plant-based κοινότητας και όχι μόνο. Οραματιστήκαμε ένα bakehouse που θα απευθύνεται σε vegans και μη, δηλαδή ένα brand που θα προσελκύσει ανθρώπους οι οποίοι απλώς μοιράζονται την ίδια αγάπη για το καλό φαγητό και αναζητούν τα πιο νόστιμα καλούδια», όπως λένε.

Οι γλυκές συνταγές του Holy Llama είναι δημιουργίες του κορυφαίου Αλέξανδρου Παβλόβ. Αποφεύγουν τις επεξεργασμένες πρώτες ύλες, χρησιμοποιούν κυρίως εποχικές –γι’ αυτό και οι προτάσεις τους θα αλλάζουν συχνά–, πολλές από τις οποίες έρχονται από τοπικούς παραγωγούς. Θα βρείτε cruffin γεμιστό με crème pâtissière και χειροποίητη μαρμελάδα φράουλα, κρουασάν γεμιστό με γέμιση από βιολογικό φυστίκι Αιγίνης και crème pâtissière και carrot cake με γέμιση από τον ίδιο καρπό και την ίδια κρέμα, μεταξύ πολλών άλλων λαχταριστών που γεμίζουν τη βιτρίνα του καθημερινά.

Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, 210 7626078

Eri bakes Vegan

Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα Facebook Twitter

Μπορεί να μην έχει ανοίξει το δικό της φυσικό κατάστημα, όμως η Έρη Καρακούση δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα, μια και φτιάχνει μερικά από τα πιο νόστιμα vegan γλυκά που έχω δοκιμάσει ποτέ, όπως η babka της. Όταν πριν από δέκα χρόνια αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος, ανακάλυψε πως υπάρχει έλλειψη και ανάγκη για γλυκά χωρίς ζωικά προϊόντα. Και όχι, δεν έψαχνε τα πιο υγιεινά, ήθελε να απολαύσει pancakes και τάρτες, brownies και cookies, να μπορεί να παραγγείλει δίπατα κέικ με frosting. Ξεκίνησε, λοιπόν, να πειραματίζεται, θέλοντας να ικανοποιήσει κυρίως τη δική της ανάγκη για γλυκό, μια ανάγκη που θεωρεί πολύ σημαντική, όπως λέει.

Αυτό που την ώθησε, όμως, να ξεκινήσει να μαγειρεύει και να φτιάχνει γλυκά για άλλους ήταν οι φίλοι της, πολλοί απ’ τους οποίους είναι μουσικοί με μπάντες στον χώρο της DIY πανκ αθηναϊκής σκηνής. Έτσι, άρχισε να συνεργάζεται μαζί τους, κάνοντας vegan κέτερινγκ για συγκροτήματα που έρχονταν να παίξουν στην Αθήνα απ’ το εξωτερικό. Και σιγά-σιγά άρχισε να δέχεται παραγγελίες μέσω DM.

Ανακαλύψτε τον λογαριασμό της στο Instagram , που καθώς είναι γεμάτος με ιδέες σίγουρα θα σας κάνει να λαχταρίσετε κάτι, ακόμα και αν δεν είστε vegan.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας μόλις άρχισε να ξεφουρνίζει κρουασάν και babka

Γεύση / Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας ξεφουρνίζει κρουασάν και babka

Στην περιοχή του Υμηττού μια ομάδα δημιούργησε plant-based συνταγές για πρωινό και brunch, επανεξετάζει παραδοσιακές συνταγές, όπως το τσουρέκι, και τις προσφέρει με τέτοιον τρόπο, ώστε να ξεφύγει από το «για vegan καλό είναι».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Oι food bloggers μας δεν προτιμούν πια το κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη;

Γεύση / Oι food bloggers μας δεν προτιμούν πια το κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη;

Σκρολάροντας στα μπλογκ και στα προφίλ του Ιnstagram των The Foodie Corner, Funky Cook και Madame Ginger, βλέπουμε όλο και περισσότερες εναλλακτικές για μια διατροφή χωρίς κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη; Τελικά, πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε μακαρόνια με κιμά αλλιώς;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ