Στο Παλαιό Φάληρο ένας Μυκονιάτης βγάζει κρεμμυδόπιτα και πλαστό από τα κάρβουνα

Στο Παλαιό Φάληρο, ένας Μυκονιάτης βγάζει κρεμμυδόπιτα και πλαστό από τα κάρβουνα Facebook Twitter
Οι πίτες του βγαίνουν τραγανές στο φύλλο και πλούσιες στη γέμιση, πεντανόστιμες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ο δρόμος της Κνωσού δεν είναι κάποια πιάτσα εξόδου, είναι αυτό που λέμε «γειτονιά». Εκεί συνορεύουν δύο περιοχές: ο ταχυδρομικός κώδικας δείχνει Παλαιό Φάληρο και ένας χαμηλός τοίχος, βαμμένος απ’ άκρη σ’ άκρη στα χρώματα του Πανιωνίου, υποδηλώνει τη Νέα Σμύρνη. 

Σε αυτόν τον δρόμο ένας Μυκονιάτης θέλησε να επιχειρήσει για πρώτη φορά στην Αθήνα. Χρόνια μάγειρας στο νησί, έχοντας περάσει από κουζίνες της Νότιας Αφρικής, από το Λονδίνο και το Μάντσεστερ, έφτασε πριν από δύο χρόνια στην Αθήνα για να εγκατασταθεί και να κάνει το δικό του εστιατόριο με ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις.

Μόνο που όταν κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες του, ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού. Η πανδημία είχε κάνει την εμφάνισή της και το μέλλον των εστιατορίων έμοιαζε αβέβαιο. 

Στη βιτρίνα και στο όνομά του συναντιούνται η Μύκονος, τα Τρίκαλα και τα Γιάννενα, συνταγές παραδοσιακές που ξέρουν να κάνουν στα νοικοκυριά. 

Έτσι άλλαξε τα σχέδιά του και ακολούθησε το δεύτερο πλάνο που είχε στο μυαλό του, κάνοντας ένα φαγητό για το χέρι με τα πιο ποιοτικά υλικά και μπόλικη χειροποίητη δουλειά. Έφτιαξε αυτοσχέδιες γάστρες.

Στο Παλαιό Φάληρο, ένας Μυκονιάτης βγάζει κρεμμυδόπιτα και πλαστό από τα κάρβουνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάθε μέρα μπαίνει στο μαγαζί γύρω στις τέσσερις και μισή το ξημέρωμα και αφού ανάψει τα κάρβουνα και ετοιμάσει τη χόβολη, αρχίζει να ψήνει τα ταψιά του – το μαγαζί είναι έτοιμο και ανοίγει τις καθημερινές στις οχτώ. Στη βιτρίνα και στο όνομά του συναντιούνται η Μύκονος, τα Τρίκαλα και τα Γιάννενα, συνταγές παραδοσιακές που ξέρουν να κάνουν στα νοικοκυριά. 

Για κάθε πίτα θα βγάλει από τα στοιβαγμένα στον πάγκο του πανιά είκοσι τέσσερα φύλλα, θα βάλει δώδεκα κάτω και δώδεκα πάνω από τη γέμιση, τα έξι από αυτά τα περνάει από την πλάκα πριν μπουν στο ταψί. Φτιάχνει την κρεμμυδόπιτα με τυροβολιά από το νησί και άνηθο. «Δεν θα τη βρεις έξω, δυο-τρεις παλιές ταβέρνες την κάνουν μόνο και μετά τη φτιάχνουν στα σπίτια, είναι μια συνταγή του τόπου που δυστυχώς δεν την προωθούμε. Παλιά έβαζαν και λαρδί για να τους κρατάει». 

Ο πλαστός του έχει τα ίδια υλικά με τη χορτοτυρόπιτα, έχει σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο, μαϊντανό, κρεμμυδάκι φρέσκο, πράσο και φέτα, μόνο που ψήνονται ζυμωμένα και ωμά, στη χορτοτυρόπιτα τα τσιγαρίζει πρώτα.

Κάνει έναν ακόμα με κίτρινη κολοκύθα και φέτα. Αντί για φύλλο, ο πλαστός έχει μια κρούστα από καλαμποκάλευρο και βούτυρο, «σε δυσκολεύει μέχρι να την πετύχεις», όπως λέει ο μάγειρας. «Και δεν είναι μια πίτα που θα έβγαινε το ίδιο αν την έβαζα στον φούρνο, θέλει κάρβουνα και γάστρα». Κάπως έτσι προέκυψε το όνομα του πρώτου δικού του εγχειρήματος: «Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα». 

Στο Παλαιό Φάληρο, ένας Μυκονιάτης βγάζει κρεμμυδόπιτα και πλαστό από τα κάρβουνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Παλαιό Φάληρο, ένας Μυκονιάτης βγάζει κρεμμυδόπιτα και πλαστό από τα κάρβουνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα τυριά του έρχονται από το πρότυπο και φημισμένο τυροκομείο Mykonos Farmers του Γιώργου Συριανού. Τα χόρτα του είναι από τη λαχαναγορά, από έναν παραγωγό στην Κάντζα ή από τη λαϊκή της νέας του γειτονιάς. Χρησιμοποιεί μόνο ελαιόλαδο και φρέσκο βούτυρο αντί για μαργαρίνη. Αν πετύχετε το δεύτερο φούρνισμα της μέρας, θα δείτε να ανοίγουν τα φύλλα μπροστά σας. Οι πίτες του βγαίνουν τραγανές στο φύλλο και πλούσιες στη γέμιση, πεντανόστιμες.  

Παραδοσιακή της Μυκόνου είναι και η μελόπιτά του, με πιο χοντρό φύλλο από τις υπόλοιπες, τυροβολιά, αυγά, κανέλα, ζάχαρη και μέλι φυσικά. Έχει και κοτόπιτα με φρεσκοψημένο κοτόπουλο φούρνου, τυρόπιτα με φύλλο από νερό ντομάτας που γίνεται ανάρπαστη, άλλη μια χορτόπιτα με τσουκνίδα (χωρίς τυρί), παστουρμαδόπιτα με παστουρμά άοσμο, κασέρι, μυρώνια και φρέσκια ντομάτα, φοβερή κιμαδόπιτα με μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμύδι και μπαχαρικά, λουκανικόπιτα με λουκάνικο του Μουτεβελή και κρέμα κοπανιστής.

Στο Παλαιό Φάληρο, ένας Μυκονιάτης βγάζει κρεμμυδόπιτα και πλαστό από τα κάρβουνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Παλαιό Φάληρο, ένας Μυκονιάτης βγάζει κρεμμυδόπιτα και πλαστό από τα κάρβουνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θα βάλει σύντομα και μια κιμαδόπιτα με σπανάκι και φέτα, μια αυγόπιτα με βραστό αυγό, σπανάκι και λάδι τρούφας και μια γαλατόπιτα φούρνου. 

Η ώρα είναι περίπου 12 και λίγο πριν φύγουμε ένα αυτοκίνητο σταματάει μπροστά από την πόρτα μαγαζιού και κορνάρει φιλικά. «Έχεις κρεμμυδόπιτα;» ρωτάει ο οδηγός. «Από Δευτέρα», απάντησε ο Νικόλας Αντωνόπουλος, που περιμένει να του στείλουν τα τυριά από το νησί.

Η πρόσφατη κακοκαιρία πήγε πίσω την παραγωγή, το γάλα δεν μπορούσε να φτάσει στη Μύκονο από τη Νάξο. Και ένας Μυκονιάτης στην Αθήνα δεν θέλει να συμβιβαστεί αγοράζοντας ένα άλλο τυρί, προτιμά να περιμένει. 

Στο Παλαιό Φάληρο, ένας Μυκονιάτης βγάζει κρεμμυδόπιτα και πλαστό από τα κάρβουνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Παλαιό Φάληρο, ένας Μυκονιάτης βγάζει κρεμμυδόπιτα και πλαστό από τα κάρβουνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Παλαιό Φάληρο, ένας Μυκονιάτης βγάζει κρεμμυδόπιτα και πλαστό από τα κάρβουνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα», Κνωσού 5, Παλαιό Φάληρο, 210 9596230



 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα από τα καλύτερα και πιο ιστορικά σουβλάκια της Αθήνας φτιάχνεται πλέον σε ένα πεζόδρομο ανάμεσα στο Σύνταγμα και το Μοναστηράκι

Γεύση / Λευτέρης ο Πολίτης: Ένα από τα πιο ιστορικά σουβλάκια της Αθήνας

Ο Λευτέρης προσφέρει τα πικάντικα σουβλάκια του από το 1951 στην Ομόνοια, που τότε ήταν η καρδιά της Αθήνας. Πλέον έχει και μια δεύτερη διεύθυνση στην περιοχή που μας έρχεται στο μυαλό όταν μας λένε «κέντρο-καράκεντρο».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ