ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τελικά, τι μαγειρέψαμε περισσότερο φέτος;

Τελικά, τι μαγειρέψαμε περισσότερο φέτος; Facebook Twitter
Εξωτικό κάρυ με ρεβίθια
0

Beets me

Το 2021 ήταν μια διαφορετική χρονιά. Ενώ άλλες χρονιές οι συνταγές που ξεχώριζαν αφορούσαν πιάτα τύπου street food, φέτος παρατήρησα να ανεβαίνει το comfort food, από το λαχταριστό mac 'n' cheese μέχρι τις ζεστές χυλωμένες σούπες. Επίσης, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς οι σπιτικές ζύμες για ψωμί, πίτες ή γλυκά. Τα cinnamon rolls είναι από τα γλυκά που φαίνεται να καταναλώθηκαν πολύ. Στο δικό μου σπίτι η ιταλική κουζίνα είχε την τιμητική της. Αγαπούσα πάντα την Ιταλία και την κουζίνα της και φέτος μπόρεσα να ταξιδέψω λίγο περισσότερο σε αυτή μαγειρικά. Η μπολονέζ στη vegan εκδοχή της, η aglio e olio, το ριζότο μανιταριών, η cacio e pepe, έγιναν τα αγαπημένα μου πιάτα.  

Εξωτικό κάρι με ρεβίθια

Μερίδες: 4 | Προετοιμασία: 10 λεπτά | Μαγείρεμα: 30 λεπτά 

Υλικά 

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

2 σκελίδες σκόρδο 

1 τσίλι πιπεριά ψιλοκομμένη (ή μια καυτερή πράσινη πιπεριά) 

1 κομμάτι τζίντζερ (2-3 εκ. τριμμένο) 

3/4 κ.γ. αλάτι 

2 κ.γ. κάρι

1 κ.γ. γκαράμ μασάλα 

1/2 κ.γ. κύμινο 

1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά 

1/2 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου (τριμμένοι)* 

2 πρέζες μουστάρδα σκόνη 

1 πρέζα πιπέρι καγιέν 

Μαύρο πιπέρι 

400 γρ. ντομάτες κονκασέ 

1 κονσέρβα γάλα καρύδας 

1/2 κούπα νερό 

240 γρ. ρεβίθια βρασμένα 

Εκτέλεση 

Σε ένα τηγάνι, πάνω από μέτρια φωτιά, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Βάζουμε και το σκόρδο, την πιπεριά και το τριμμένο τζίντζερ. Σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. 

Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε για μερικά ακόμα δευτερόλεπτα να σοταριστούν τα μπαχαρικά. Προσέχουμε να μην καούν. 

Βάζουμε στο τηγάνι τις ντομάτες, το νερό και το γάλα καρύδας. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τα ρεβίθια. Σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει και να χυλώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό. 

Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και ψιλοκομμένο κόλιανδρο από πάνω. 

Ενώ άλλες χρονιές οι συνταγές που ξεχώριζαν αφορούσαν πιάτα τύπου street food, φέτος παρατήρησα να ανεβαίνει το comfort food, από το λαχταριστό mac 'n' cheese μέχρι τις ζεστές, χυλωμένες σούπες.

Let's Treat Ourselves 

Οι ζύμες κάθε λογής είχαν την τιμητική τους. Επίσης, υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις vegetarian και τις vegan συνταγές, καθώς όλο και περισσότεροι προσπαθούν να υιοθετήσουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή.   

Αυτό που προσπάθησα να κάνω εγώ τη χρονιά που πέρασε ήταν να εκμεταλλευτώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα υλικά που ήδη είχα στην κουζίνα μου, να αξιοποιήσω ό,τι περίσσευε. Την ίδια στιγμή, οι πιο δημοφιλείς συνταγές στο blog μου για τη  χρονιά που πέρασε ήταν αυτές που έχουν απλά και λίγα υλικά, οι πιο υγιεινές και εύκολες. 

Τελικά, τι μαγειρέψαμε περισσότερο φέτος; Facebook Twitter

Τρούφες σοκολάτας με γέμιση καραμέλα χωρίς ζάχαρη

Υλικά για 14 τρούφες (στο μέγεθος περίπου ενός καρυδιού) 

320 γρ. βασιλικοί χουρμάδες, ζυγισμένοι χωρίς τα κουκούτσια  

3 κ.σ. αμυγδαλοβούτυρο (100% αμύγδαλο) 

200 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο ή με ζάχαρη καρύδας 

Μια πρέζα αλάτι (προαιρετικά) 

1 κ.γ. λάδι καρύδας (προαιρετικά) 

Εκτέλεση 

Αν οι χουρμάδες δεν είναι πολύ μαλακοί, τους μουλιάζουμε για περίπου 15 λεπτά σε ζεστό νερό και τους στραγγίζουμε πολύ καλά. Τους πολτοποιούμε πολύ καλά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα multi, μέχρι να γίνουν πάστα. 

Προσθέτουμε το αμυγδαλοβούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αν θέλουμε, στο σημείο αυτό προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι. 

Αδειάζουμε την καραμέλα σε ένα μικρό σκεύος και το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στην κατάψυξη για 15-20 λεπτά. 

Στη συνέχεια καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. 

Βγάζουμε την καραμέλα από την κατάψυξή και με ένα κουτάλι σχηματίζουμε μικρές τρούφες, τις οποίες τοποθετούμε πάνω στο αντικολλητικό χαρτί. Δεν είναι ανάγκη να είναι ολοστρόγγυλες. 

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζουμε τις τρούφες ξανά στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30-40 λεπτά. 

Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρότερα κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Αν είναι δύσκολο να λιώσει, προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας. 

Αδειάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού και με τη βοήθεια ενός ή και δύο πιρουνιών βουτάμε τις παγωμένες τρούφες μέσα στη σοκολάτα. Τις τινάζουμε λίγο για να φύγει η περίσσια σοκολάτα και τις τοποθετούμε πάλι πάνω στο αντικολλητικό χαρτί. 

Όταν τελειώσουμε με όλες τις τρούφες τις βάζουμε στο ψυγείο, στη συντήρηση αυτήν τη φορά. Αν περισσέψει σοκολάτα, γαρνίρουμε τις τρούφες στην επιφάνεια. 

Όταν παγώσει και σταθεροποιηθεί η σοκολάτα εξωτερικά, είναι έτοιμες για να τις σερβίρουμε. 

Οι τρούφες διατηρούνται στο ψυγείο. 

Surtuko

Στην καραντίνα το μαγείρεμα για μένα ήταν ένας τρόπος να σουρτουκέψω νοητά σε όλα τα μέρη του κόσμου που δεν μπορούσα να πάω. Όταν όμως βγήκαμε έξω, κατάλαβα ότι αυτό που πραγματικά μου είχε λείψει ήταν κάτι άλλο, το να συναντήσω έναν φίλο ή ακόμα και έναν γνωστό στον δρόμο και να αγκαλιαστούμε, όπως κάναμε κάποτε. Αυτή η ανάγκη για επαφή μού βγήκε στο φαγητό. Με έπιασα να αφήνω το pad thai και τα σεβίτσε και να στρέφομαι σε πιο παραδοσιακά υλικά και μαμαδίστικα πιάτα – εννοείται ότι πάντα τους έδινα μια πιο σύγχρονη πινελιά. Προσπάθησα να ψωνίζω εποχικά, απέκτησα εμμονή με τα «άσχημα» και περίεργα ζαρζαβατικά, πειραματίστηκα με τον τραχανά, το κριθαράκι, τις φακές Φαρσάλων, είδα αλλιώς τα γεμιστά και το πρασόρυζο. Βρέθηκα να συζητάω από κοντά και μέσω Ιnstagram τι είναι οι μπατάλες, πώς ξεχωρίζεις τις χωραφίσιες ντομάτες, πότε είναι η σωστή εποχή για μελιτζάνες, ποιος new age φούρνος έχει το καλύτερο προζυμένιο ψωμί. Όχι πως σταμάτησε να μου παίρνει τα μυαλά το κίμτσι, αλλά αυτήν τη στροφή σε κάτι πιο οικείο την έχω αγαπήσει τελικά.  

Τελικά, τι μαγειρέψαμε περισσότερο φέτος; Facebook Twitter

Ντοματένιο τραχανότο με λάδι βασιλικού και μανούρι

Μερίδες: 2 | Έτοιμο σε 20 λεπτά 

Υλικά 

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 

½ κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο 

½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο 

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη 

1 σφηνάκι λευκό κρασί 

1 φλιτζάνι του τσαγιού τραχανάς ξινός

2 μεγάλες ντομάτες στον τρίφτη ή μισή κονσέρβα 

2 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό 

10 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα 

Αλάτι 

Πιπέρι 

Μανούρι ή άλλο μαλακό λευκό τυρί για το σερβίρισμα 

Εκτέλεση 

Σοτάρουμε τα αρωματικά, βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τη μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τον μαραθόσπορο και το μπούκοβο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους, για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε  το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα για 1 ακόμα λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως. 

Ρίχνουμε τον τραχανά μέσα στο τηγάνι και τον κάνουμε δυο-τρεις σβούρες. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. 

Μόλις απορροφηθούν τα ζουμιά της ντομάτας, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφηθεί κι αυτό προσθέτουμε πάλι μισό φλιτζάνι νερό, ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς, αλλά να έχει ζουμιά. Γενικά, το τραχανότο στεγνώνει αρκετά γρήγορα μόλις βγει από τη φωτιά, οπότε φροντίστε να έχει το νεράκι του. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Τώρα, πόσο ακριβώς νερό θα πάρει και για πόσο χρόνο, εξαρτάται από το πόσο ζουμερή είναι η ντομάτα σας και από τον τραχανά σας. Δοκιμάστε μέχρι να μελώσει όσο θέλετε. Ευκαιρία για τσιμπολόγημα πάνω από την κατσαρόλα. 

Ετοιμάστε το λάδι βασιλικού. Βάλτε το 1/3 από τα φύλλα του σε ένα γουδί και κοπανήστε τα 1-2 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους, προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Ή ρίξτε τα όλα σε ένα μούλτι, αλλά έτσι θα χάσετε την ευκαιρία για εκτόνωση. 

Μόλις ο τραχανάς χυλώσει όσο θέλετε, βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίξτε τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού και ανακατέψτε. Δοκιμάστε, προσαρμόστε το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως σε δύο βαθιά πιάτα, πασπαλίστε από πάνω το λάδι βασιλικού, κομμάτια από μανούρι, φρέσκο πιπέρι γιατί ποτέ δεν είναι αρκετό, πάρτε αγκαλιά τον καναπέ και απολαύστε την γκουρμεδιά σας. 

Cool Artisan

Νιώθω πως πλέον οι μαγειρικές μας, τα trends, οι έξοδοί μας για φαγητό δεν αλλάζουν κάθε χρόνο αλλά κάθε μέρα. Είναι πολλές οι συνταγές και τα cooking hacks που ξεπηδούν από διάφορες γωνιές του πλανήτη και δημιουργούν φρενίτιδα με διάρκεια ζωής 1-2 εβδομάδες. Πέρα από αυτό, όμως, παρατηρώ μια γενικότερη στροφή στην υγιεινή μαγειρική, με μια μεγάλη μερίδα των οικιακών chefs να διαβάζει ευλαβικά τις ετικέτες και να δίνει την (καταναλωτική) ψήφο της στα μη επεξεργασμένα προϊόντα. Η φωνή των vegans γίνεται ακόμα πιο ηχηρή. Όταν άρχισα να ανεβάζω vegan παραλλαγές των κλασικών συνταγών, όπως ένα carrot cake το 2009, δεχόμουν ερωτήσεις για το τι σημαίνει vegan. Πλέον, αν ανεβάσω μια μη vegan συνταγή, δέχομαι ερωτήσεις για το πώς μπορεί να παραλλαχθεί. 

Τελικά, τι μαγειρέψαμε περισσότερο φέτος; Facebook Twitter

Τιραμισού με 5 μόνο υλικά, χωρίς αυγό, με πουράκια

Υλικά 

300 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), κρύα από το ψυγείο 

500 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου 

100 γρ. ζάχαρη άχνη 

500 γρ. πουράκια σοκολάτας 

Εκτέλεση 

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μεγάλο μπολ και τη χτυπάμε μέχρι να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα. 

Σε ένα ταψάκι με διαστάσεις 15 εκ. x 20 εκ. βάζουμε στη βάση τα πουράκια. Έπειτα προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) ή ένα κουτάλι. 

Έπειτα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα πουράκια και φτιάχνουμε ακόμα μία στρώση πάνω από την κρέμα. Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα πουράκια. 

Αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες να σφίξει καλά η κρέμα και να δέσουν οι στρώσεις. Ιδανικά το σερβίρουμε την επόμενη μέρα. 

Τhe Foodie Corner

Ψάχνοντας την πιο πολυμαγειρεμένη συνταγή μου για το 2021, ανακάλυψα ότι οι δύο που έχουν την πρωτιά είναι παλιές συνταγές, και οι δύο είναι για εύκολα κέικ με ελαιόλαδο, ένα με λεμόνι και ένα με μπανάνα. Το κοινό τους στοιχείο είναι τα λίγα και απλά υλικά. Αυτό είναι κάτι που παρατηρώ χρόνια, και είναι λογικό, αφού μια μακριά λίστα υλικών λειτουργεί μερικές φορές αποτρεπτικά γι' αυτόν που ψάχνει κάτι να μαγειρέψει, ακόμα κι αν πρόκειται για προϊόντα που υπάρχουν στα ντουλάπια των περισσότερων από εμάς. Ψηλά σε επισκεψιμότητα, όμως, βρίσκονται και οι σελίδες με πληροφορίες για το slow cooker, την αγαπημένη μου συσκευή. Και αν κρίνω από τα σχόλια στο σχετικό γκρουπ μου, νομίζω ότι οι συνταγές του βιβλίου μου «The Greek Slow Cooker» με μαμαδίστικα ελληνικά φαγητά ξεπερνούν τα κέικ σε «επισκεψιμότητα». 

Τελικά, τι μαγειρέψαμε περισσότερο φέτος; Facebook Twitter

Εύκολο κέικ λεμόνι με ελαιόλαδο (χωρίς μίξερ)

Υλικά  

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

220 γρ. ζάχαρη λευκή 

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

1/4 κ.γ. αλάτι 

180 ml ελαιόλαδο, απαλό σε γεύση 

4 αυγά 

60 ml χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος 

1 κ.σ. + 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού (από 1 μεγάλο λεμόνι) 

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 

Για το γλάσο 

140 γρ. ζάχαρη άχνη 

2 κ.σ. χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος 

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα (180ºC με αντιστάσεις). Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι των 25 cm και το στρώνουμε με λαδόκολλα έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες στις μεγάλες πλευρές (αργότερα θα τραβήξουμε το κέικ να το ξεφορμάρουμε). 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι. 

Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο, τα αυγά, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη βανίλια. Μεταφέρουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και «διπλώνουμε» με μαρίζ μέχρι να μη βλέπουμε πια αλεύρι (όχι παραπάνω). 

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 55-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα ξυλάκι από σουβλάκι που θα μπήξουμε στη μέση του κέικ. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε, τραβώντας προς τα πάνω τις άκρες της λαδόκολλας, και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς σε σχάρα. 

Για να φτιάξουμε το γλάσο ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με τη μία κουταλιά χυμό λεμόνι. Προσθέτουμε όσο ακόμα χυμό χρειάζεται για να γίνει το γλάσο τόσο υδαρές όσο χρειάζεται για να το περιχύσουμε στο κρύο κέικ (όχι πολύ, για να μην τρέξει όλο και το χάσουμε, και μετά το τρώμε από τον πάγκο). 

Μadame Ginger

H δική μας αίσθηση από το blog είναι ότι ο κόσμος ακολουθεί πλέον μια flexeterian διατροφή. Λέει «εγώ δεν είμαι vegan, δεν είμαι vegetarian, αλλά στο σπίτι έχουμε μειώσει το κρέας». Ή βλέπουμε πολλούς νέους να το κόβουν εντελώς. Παράλληλα, έχουμε παρατηρήσει πως όσο πιο οικονομική, όσο πιο απλή, αλλά όχι απλοϊκή είναι η συνταγή τόσο πιο πολύ αρέσει. Νιώθουμε πως ο κόσμος έχει βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Έχουν ξεπεράσει το κλασικό παστίτσιο ή, ακόμα κι αν δεν το έχουν ξεπεράσει, δεν θα μπουν να διαβάσουν συνταγή γι’ αυτό, το κάνουν πλέον με κλειστά μάτια. Θα ψάξουν όμως ένα παστίτσιο με φακή, θα αναζητήσουν μια μακαρονάδα όπως αυτή με το ψητό καρότο. Θέλουν πράγματα που είναι εύκολα και comfort, πιάτα που μπορεί να έχουν twists, αλλά μπορούν να φτιάξουν με υλικά που θα βρουν ακόμα και στο πιο μικρό μαγαζί της γειτονιάς τους.  

Τελικά, τι μαγειρέψαμε περισσότερο φέτος; Facebook Twitter

Μακαρονάδα με λαχταριστή, κρεμώδη σάλτσα από ψητά καρότα

Υλικά για τη σάλτσα  

6 μεσαία καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες (περίπου 500 γρ.) 

3 σκελίδες σκόρδο  

1 κρεμμύδι λευκό, κομμένα σε λεπτές φέτες  

½ κ.γλ. κουρκουμάς 

1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα  

½ κ.γλ. ντοματοπελτές 

70 ml λευκό κρασί  

500 ml ζωμός λαχανικών ή νερό  

1 κ.σ. βούτυρο της προτίμησής σας (ζωικό ή φυτικό)  

½ ματσάκι κόλιανδρος ή μαϊντανός (τα φύλλα)  

Ελαιόλαδο  

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι  

Υλικά για τη μακαρονάδα

500 γρ. ζυμαρικά ματσάτα  

150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (ή άλλο τυρί, φυτικό ή όχι, της προτίμησής σας)  

60-80 ml νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών 

Εκτέλεση 

Βάζουμε τα καρότα και τα σκόρδα σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα, τα ραντίζουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C στις αντιστάσεις για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα.  

Βγάζουμε τα καρότα και τα σκόρδα από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και τα πολτοποιούμε καλά σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι).  

Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 9-10 λεπτά. Προσθέτουμε τον κουρκουμά και την καπνιστή πάπρικα και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.  

Ρίχνουμε στο τηγάνι τα πολτοποιημένα καρότα και τον ζωμό ή το νερό, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5-8 λεπτά.  

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε σε υψηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό. Όταν βράσει το νερό στην κατσαρόλα, το αλατίζουμε καλά (35 γρ. αλάτι για 5 λίτρα νερό) και ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία. 

Προσθέτουμε στη σάλτσα το βούτυρο και τον μισό κόλιανδρο ή μαϊντανό (κόβοντάς τον κομματάκια με τα χέρια μας), βράζουμε για 2 λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά.  

Μεταφέρουμε κατευθείαν τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του τριμμένου τυριού, 60-80 ml νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά, και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά ζεστά, πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο τυρί και τα φύλλα κόλιανδρου.  

Anna’s Sweet Tooth

Vegan κέικ μπανάνας

Μερίδες: 12-14 | Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα | Χρόνος αναμονής: 2 ώρες και 10 λεπτά | Σκεύος: μακρόστενη φόρμα 30x12 εκ. 

Τελικά, τι μαγειρέψαμε περισσότερο φέτος; Facebook Twitter

Υλικά  

2 κ.σ. αλεσμένος (κοπανισμένος) λιναρόσπορος 

4 κ.σ. κρύο νερό  

90 γρ. νιφάδες βρώμης  

310 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  

180 γρ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας  

4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ  

⅓ κ.γ. αλάτι  

4 ή 3 μεγάλες γινωμένες μπανάνες  

60 ml ηλιέλαιο  

50 ml ελαιόλαδο  

160 ml ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας, χωρίς ζάχαρη  

1½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας  

100 γρ. σταφίδες της επιλογής μας  

60 γρ. ανάλατοι ξηροί καρποί της επιλογής μας, κοπανισμένοι (καρύδια, αμύγδαλα κ.λπ.) 

Eκτέλεση

Ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει σαν κολλώδης πάστα. 

Χτυπάμε τις νιφάδες βρώμης στο μούλτι μέχρι να γίνουν αλεύρι και το μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε. 

Πολτοποιούμε καλά τις μπανάνες με πιρούνι και τις μεταφέρουμε σε άλλο μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το φυτικό ρόφημα, το εκχύλισμα βανίλιας και το μείγμα λιναρόσπορου και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.  

Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ ή κουτάλα, ίσα-ίσα μέχρι να έχουμε ενιαίο μείγμα.  

Προσθέτουμε τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας, τα ενσωματώνουμε απαλά και ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε μακρόστενη φόρμα, λαδωμένη και περασμένη με λαδόκολλα.  

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βυθίζουμε προσεκτικά στο κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει ακόμα υγρό, αφήνουμε το κέικ να ψηθεί λίγα λεπτά ακόμα.  

Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Καλύτερα να αφήσουμε το κέικ για τουλάχιστον 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψουμε, θα είναι πιο νόστιμο. 

The Healthy Cook

Πριν από μερικά χρόνια, όταν άρχιζα το blogging, οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν με δυσπιστία και επιφύλαξη την υγιεινή διατροφή. Τώρα πια, και ιδίως τον τελευταίο χρόνο, αυτό έχει αλλάξει. Παρατηρώ πως όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει πολύ προσεκτικά αυτά που βάζει στο τραπέζι του και, επιπλέον, θέλει να ενημερώνεται για τα είδη διατροφής, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Όσο για μένα, ευχαριστιέμαι πολύ να δοκιμάζω συνέχεια καινούργια πράγματα και αυτό έκανα και το 2021.  

Τελικά, τι μαγειρέψαμε περισσότερο φέτος; Facebook Twitter

Ψωμί με κουρκουμά και καρδάμωμο

Χρόνος: 3 ώρες και 30 λεπτά | Η συνταγή βγάζει ένα καρβέλι, περίπου 1 κιλό

Υλικά  

330 γρ. κίτρινο αλεύρι Λήμνου, και επιπλέον για το ζύμωμα 

190 γρ. αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις 

1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής (8 γρ.) 

1 κουταλιά μέλι ή σιρόπι σφενδάμου 

1 ½ κουταλάκι κουρκουμάς

Σπόρια από 2-3 λοβούς πράσινου καρδάμωμου, κοπανισμένα (προαιρετικά) 

1 τσιμπιά πιπέρι 

 ½ κουταλάκι αλάτι 

2 κουταλιές ελαιόλαδο 

400 ml χλιαρό νερό 

Εκτέλεση  

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τα αλεύρια και κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση. Εκεί προσθέτουμε το μέλι και τη μαγιά και λίγο από το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, να βραχούν τα υλικά. 

Μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο το υπόλοιπο νερό, λίγο-λίγο, και ζυμώνουμε, προσθέτοντας κι άλλο αλεύρι, αν χρειάζεται. Μόλις σχηματιστεί η ζύμη, τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. 

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε. Την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη μαντεμένια γάστρα, στρώνοντάς την με αντικολλητικό χαρτί που εξέχει από τα τοιχώματα, και το πασπαλίζουμε με λίγο καλαμποκάλευρο ή κίτρινο αλεύρι. 

Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη, την ξεφουσκώνουμε και δίνοντάς της στρογγυλό σχήμα τη μεταφέρουμε στη γάστρα. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει άλλη μία ώρα περίπου. 

Ξεσκεπάζουμε πάλι, τη χαράσσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, την πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο ή κίτρινο αλεύρι, κόβουμε το χαρτί που εξέχει από τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 230°C για 40 λεπτά με το καπάκι.  

Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου, να πάρει χρώμα. 

Αφού ψηθεί, βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και με προσοχή, χρησιμοποιώντας το αντικολλητικό χαρτί, βγάζουμε το ψωμί. Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψουμε. Αν το κόψουμε πριν κρυώσει, θα μοιάζει μισοψημένο. 

Funky Cook

Η συνταγή που έχει διαβαστεί περισσότερο στο blog, και το 2021, είναι το εύκολο ψωμί. 

Πρόκειται για την ευκολότερη-απλούστερη συνταγή για ένα τίμιο σπιτικό ψωμί με μαγιά στιγμής. Μπορεί το 2020 να ήταν η χρονιά που με τις απανωτές καραντίνες όλοι πειραματίστηκαν και έψησαν ένα καρβέλι ψωμί, όμως φαίνεται πως και φέτος ο κόσμος θέλει να ζυμώσει το δικό του. Αν και είναι κάτι που συνήθως το αγοράζουμε, το σπιτικό ψωμί και κυρίως η μυρωδιά του την ώρα που ψήνεται ξυπνά μνήμες, όταν το δοκιμάζουμε μας δίνει χαρά. Είναι κάτι που μπορεί εύκολα να το φτιάξει οποιοσδήποτε. Γενικά, οι ζύμες και οι πίτες είναι ψηλά στις προτιμήσεις. Βέβαια, η καρδιτσιώτικη μπατζίνα κονταροχτυπήθηκε με το ψωμί σε επισκεψιμότητα – λογικό, αυτή η πίτα είναι θεϊκή.  

Αυτό που με εντυπωσίασε και με χαροποίησε ταυτόχρονα, όμως, είναι ότι η αναζήτηση στις πιο υγιεινές κατηγορίες, όπως οι veggie συνταγές, εκτοξεύτηκε. Η αναζήτηση για ψάρια και θαλασσινά ξεπέρασε συνταγές με βασικό υλικό το κρέας, ενώ η ελληνική κουζίνα κυριάρχησε. Όμως μέσα στις 10 κορυφαίες αναζητήσεις ήταν και η συνταγή για bao buns.  

Τελικά, τι μαγειρέψαμε περισσότερο φέτος; Facebook Twitter

Εύκολο σπιτικό ψωμί

Έτοιμο σε 1 ώρα και 5 λεπτά  

Υλικά 

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

4 γρ. μαγιά ξηρή 

Νερό χλιαρό 

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

Εκτέλεση 

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και 100 ml χλιαρό νερό. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστό σημείο. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60°C για 10 λεπτά και κατόπιν τον σβήνουμε. 

Ανακατεύουμε ελαφρά τα υλικά που προσθέσαμε στο μπολ. Διαλύουμε σε 120 ml νερό το αλάτι και το προσθέτουμε σταδιακά, ενώ ζυμώνουμε. Ζυμώνουμε για 3 συνεχόμενα λεπτά. 

Σε ένα στρογγυλό μπολ μετρίου μεγέθους στρώνουμε μια καθαρή λινή πετσέτα και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι που ετοιμάσαμε και καλύπτουμε ερμητικά με μεμβράνη. Αφήνουμε το μπολ μέσα στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει για 20 λεπτά. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C Κελσίου. Αναποδογυρίζουμε το ψωμί σε έναν δίσκο ψησίματος ή ταψί. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180°C και άλλα 8-10 στους 200°C.  

Oh my deer

Η συνταγή που μαγείρεψαν οι περισσότεροι ακόλουθοί μας φέτος είναι μια για γιορτινά μπισκότα, τους φουντουκιέδες, που είναι εναλλακτικοί κουραμπιέδες με φουντούκι και σοκολάτα. Είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτεροι, άλλωστε ο συνδυασμός σοκολάτας - φουντουκιού είναι αξεπέραστος. Η βουτυρένια γεύση τους και η απουσία κιλών ζάχαρης αχνής από πάνω τούς κάνουν ακαταμάχητους. 

Αυτόν τον χρόνο είδαμε τον κόσμο να περνάει περισσότερες ώρες μέσα στην κουζίνα, να ψήνει ψωμιά, αλμυρές ζύμες, εύκολα κέικ με φρούτα ή λαχανικά εποχής αλλά και σνακ για τις ατέλειωτες ώρες μπροστά από το λάπτοπ ή την τηλεόραση. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να οργανώσουν μια πιο υγιεινή διατροφή, δημιουργώντας θρεπτικές σαλάτες, μπάρες, light γλυκά. Δοκίμασαν συνδυασμούς και υλικά που δεν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παλιότερα. Ήρθαν σε επαφή με τη χορτοφαγική κουζίνα και αποφάσισαν να την εντάξουν στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Πιστεύουμε ότι μαγειρικά περάσαμε μια χρονιά γεμάτη αλλαγές και νέες συνήθειες.  

Τελικά, τι μαγειρέψαμε περισσότερο φέτος; Facebook Twitter

Φουντουκιέδες

Υλικά (για 25-30 μπισκότα) 

300 γρ. αλεύρι  

150 γρ. φουντούκια  

90 γρ. ζάχαρη άχνη  

240 γρ. βούτυρο φρέσκο (τύπου Κερκύρας) 

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη  

Τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.  

Εκτέλεση 

Αρχικά, καβουρδίστε ελαφρώς τα φουντούκια σε ένα τηγάνι και έπειτα χοντροσπάστε τα σε ένα γουδί ή στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφήστε τη να κρυώσει αρκετά.  

Σε ένα μπολ (ή στον κάδο του μίξερ σας με το φτερό) χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχετε μια λευκή και αφράτη κρέμα. Στη συνέχεια προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα που έχει κρυώσει και χτυπήστε ξανά μέχρι να έχετε μια φανταστική βουτυρόκρεμα. Προσθέστε το αλεύρι και ενσωματώστε το αρχικά με μια σπάτουλα και στη συνέχεια με τα χέρια. Τέλος, αδειάστε μέσα στο μείγμα και τα χοντροσπασμένα φουντούκια. Με το που βάλετε τα φουντούκια θα δείτε πως η ζύμη θα αρχίσει να σφίγγει. Η ζύμη, βέβαια, θα είναι αρκετά μαλακή. Μη βάλετε περισσότερο αλεύρι, καθώς αυτό θα αλλοιώσει τη γεύση των μπισκότων.  

Τυλίξτε τη ζύμη με μια μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά. Αυτό θα την κάνει πιο σφιχτή, χωρίς να χρειάζεται την προσθήκη αλευριού. Μετά από 30 λεπτά η ζύμη είναι έτοιμη.  

Ζυγίστε κομμάτια των 30 γραμμαρίων (μην το παραλείψετε αυτό, αν θέλετε όλα τα μπισκότα να ψηθούν το ίδιο καλά) και σχηματίστε με τα χέρια σας ομοιόμορφες μπαλίτσες.  

Ξεκινάει η διακόσμηση. Στην επιφάνειά τους μπορείτε να δημιουργήσετε γραμμές με ένα ξυλάκι μελιού ή ένα πιρούνι, πατώντας ελαφριά. Προσοχή, δεν θέλουμε τα μπισκότα να γίνουν επίπεδα.  

Τοποθετήστε τα σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας μικρή απόσταση ανάμεσά τους, καθώς θα απλώσουν. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 12-13 λεπτά. Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο θα είναι εξαιρετικά μαλακά.  

Αφήστε τα να κρυώσουν για 15 λεπτά. Θα δείτε πως σιγά-σιγά σκληραίνουν, αλλά συνεχίζουν να είναι τραγανά σαν κουραμπιέδες. Με την ώρα, θα δείτε να βελτιώνεται και το σχήμα τους. Είναι έτοιμα!

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oι food bloggers μας δεν προτιμούν πια το κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη;

Γεύση / Oι food bloggers μας δεν προτιμούν πια το κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη;

Σκρολάροντας στα μπλογκ και στα προφίλ του Ιnstagram των The Foodie Corner, Funky Cook και Madame Ginger, βλέπουμε όλο και περισσότερες εναλλακτικές για μια διατροφή χωρίς κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη; Τελικά, πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε μακαρόνια με κιμά αλλιώς;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ