Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter
Φωτογραφία: Taste Atlas
0

Μέσα στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί στις κουζίνες του κόσμου, το Taste Atlas ξεχωρίζει τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και τον γύρο.

Το Taste Atlas, ένα περιοδικό που λειτουργεί ως «οδηγός» γεύσης παγκοσμίως για τη γαστρονομία, ανέδειξε σε πρόσφατο ηλεκτρονικό δημοσίευμά του τρία ελληνικά πιάτα μέσα στα καλύτερα. Πιο ψηλά βρίσκονται τα παϊδάκια, που «κατέκτησαν» την 5η θέση του καταλόγου, με το Taste Atlas να αναφέρει: «Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως οι Έλληνες το απολαμβάνουν ως κυρίως πιάτο. Τα αρνίσια παϊδάκια συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς ελαιόλαδου, λεμονιού και ποικιλίας φρέσκων βοτάνων πριν ψηθούν στα κάρβουνα σε παραδοσιακές ψησταριές. Συνδυάζονται συνήθως με πατάτες τηγανιτές, σαλάτες και δροσιστικό τζατζίκι».

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter

Στην 7η θέση της λίστας με τα καλύτερα πιάτα με αρνί παγκοσμίως, έρχεται το τσιγαριστό (ή τσιγαριαστό), «ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο από την Κρήτη. Παρασκευάζεται σοτάροντας τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, προσθέτοντας στη συνέχεια αρνί και τσιγαρίζοντάς το στο τηγάνι ή σε πήλινο σκεύος, σε χαμηλή φωτιά. Κοντά στο τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο λεμόνι για να ολοκληρωθεί το πιάτο», εξηγεί το Taste Atlas και συνεχίζει: «Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο πιάτο και ορισμένοι μάγειρες χρησιμοποιούν πρόσθετα συστατικά όπως σκόρδο και κρασί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το κρέας να μαγειρεύεται σιγά σιγά για αρκετές ώρες μέχρι να γίνει απίστευτα τρυφερό. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κρέας που δεν τρώγονταν την πρώτη μέρα, αλλά απλώς ‘φρεσκάρονταν’ σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο και κρεμμύδια».

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter

Στην 8η θέση ένα ακόμα διάσημο ελληνικό φαγητό, ο γύρος, με τη σημείωση πάντως πως δεν φτιάχνεται μόνο από αρνί, αλλά ότι ο γύρος από αρνί, υπάρχει ως παραλλαγή: «Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα και αποτελείται συνήθως από χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο, αλλά και αρνί ή μοσχάρι, το οποίο μαγειρεύεται σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια». «Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘γυρίζω’, που αναφέρεται στη συνεχώς περιστρεφόμενη κάθετη σούβλα στην οποία ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά», αναφέρει ακόμα το Taste Atlas.

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter

Στην πρώτη θέση της λίστας, ως το καλύτερο πιάτο με αρνί παγκοσμίως, το Taste Atlas ξεχωρίζει το Σασλίκ, όπως παρασκευάζεται στη Ρωσία, στη δεύτερη το βραζιλιάνικο Churrasco και στην τρίτη το χινκάλι από τη Γεωργία. Ελλάδα και Τουρκία έχουν από τρία πιάτα στη λίστα, καθώς η Τουρκία συμμετέχει με το Tombik döner, το Cağ kebabı και το Döner kebab.

Η δεκάδα με τα καλύτερα πιάτα με αρνί, σύμφωνα με το Taste Atlas:

1. Shashlik (Ρωσία)

2. Churrasco (Βραζιλία)

3. Khinkali (Γεωργία)

4. Tombik döner (Τουρκία)

5. Παϊδάκια (Ελλάδα)

6. Cağ kebabı (Τουρκία)

7. Τσιγαριαστό (Ελλάδα)

8. Γύρος (Ελλάδα)

9. Shawarma (Λίβανος)

10. Döner kebab (Τουρκία)

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT