Καλοκαίρι στο ποτήρι: Πέντε νησιά μιλούν μέσα από το κρασί τους

5 νησιωτικά κρασιά Facebook Twitter
Βάλτε ένα μπουκάλι κρασί στο τραπέζι από τα πέντε νησιωτικά κρασιά που προτείνουμε, και μαζί με καλή παρέα απολαύστε τη στιγμή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΡΑΣΤΩΝΗ
είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για παύση σε οτιδήποτε τοξικό. Καιρός να ζήσουμε εμπειρίες που θα έχουμε να διηγούμαστε τον χειμώνα. Βάλτε ένα μπουκάλι κρασί στο τραπέζι από τα πέντε νησιωτικά κρασιά που προτείνουμε, και μαζί με καλή παρέα απολαύστε τη στιγμή.  

IKARIAN PÉT-NAT WITH LOVE

Ικαρία  
Οινοποιείο Καρίμαλη / Μπεγλέρι / 2024 

5 νησιωτικά κρασιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο μύθος θέλει ο θεός Διόνυσος να γεννήθηκε στην Ικαρία. Από εκεί άλλωστε προέρχεται ο ξακουστός Πράμνειος Οίνος, με αναφορές από τον Πλάτωνα, τον Δημοσθένη και τον Αριστοφάνη. Τόπος άγριος, με εξαιρετικά χαλαρούς ρυθμούς, διάσημος για τη μακροζωία των κατοίκων, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου με γνήσιο χαρακτήρα και, όπως λένε οι ντόπιοι, «την Ικαρία δεν την επιλέγεις, παρά σε επιλέγει». Ο Γιώργος Καρίμαλης ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 να αναβιώνει τοπικές ποικιλίες αμπέλου και μαζί με την κόρη του Ηλιάνα πλέον είναι άξιοι εκφραστές της οινικής παράδοσης του νησιού. Με το δροσιστικό pétillant naturel (pét-nat) από την τοπική λευκή ποικιλία Μπεγλέρι, θα νιώσετε τις φυσαλίδες να χορεύουν στη γλώσσα σας.  

ΒΙΔΙΑΝΟ ΑΝΕΜΟΜΥΛΙΑ

Κρήτη  
Κρασιά Λυραράκη Micro Batch / Βιδιανό / 2023 

5 νησιωτικά κρασιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στην Κρήτη, η καλλιέργεια του αμπελιού και η παραγωγή κρασιού πραγματοποιούνται ασταμάτητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η οικογένεια Λυραράκη για περισσότερο από μισό αιώνα δίνει μεγάλη έμφαση στις τοπικές ποικιλίες, όπως αυτές διαμορφώνονται στο ποικιλόμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο του τόπου. Ιδιαίτερα η σειρά Micro Batch, που σε περιορισμένες ποσότητες επιμελείται η επικεφαλής οινολόγος Μύριαμ Αμπουζέρ, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. «Ταξίδι κληρονομιάς» για την ποικιλία Βιδιανό, από τη γενέτειρά της στον νομό Ηρακλείου, σε μια νέα περιοχή, στα ορεινά της Σητείας. Εκεί, στο αμπέλι Ανεμομύλια (πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια), η ποικιλία συναντά το δροσερό αεράκι, προσφέροντας μια ξεχωριστή έκφραση Βιδιανού, που εκπλήσσει ευχάριστα με τον ορυκτό και βοτανικό χαρακτήρα της. Αρώματα εσπεριδοειδών, ώριμου ροδάκινου, με νότες φρέσκων βοτάνων. Η αίσθηση στο στόμα είναι ισορροπημένη και γεμάτη, με ελαφρώς μεταλλική επίγευση. 

NOBILE

Ζάκυνθος 
Οινοποιείο Κεφαλληνού / Αυγουστιάτης / 2024 

5 νησιωτικά κρασιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μια καλή φίλη, με ουσιαστικές γνώσεις και εμπειρίες στο κρασί, αποκαλεί τα ροζέ «τα ερυθρά του ελληνικού καλοκαιριού» και είναι με βεβαιότητα ό,τι πιο εύστοχο έχει ειπωθεί για υπέροχα κρασιά που ταιριάζουν με τα περισσότερα καλοκαιρινά φαγητά. Επιλέγουμε έναν Αυγουστιάτη, το όνομα του οποίου προέρχεται από τον μήνα που ξεκινάει ο τρύγος της ποικιλίας, της μόνης ερυθρής στο νησί της Ζακύνθου. Το περιορισμένης κυκλοφορίας Nobile, που στα ιταλικά σημαίνει «ευγενής», είναι ένα γαστρονομικό ροζέ, με παραμονή σε δρύινα βαρέλια, αρωματικά και γευστικά γενναιόδωρο, με όγκο και διάρκεια. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι η Ζάκυνθος την τελευταία 15ετία αποκαλύπτει τη νέα αμπελοοινική της ταυτότητα, χωρίς ποτέ να χάσει τις βαθιές της ρίζες, που αποδεικνύονται από τα ιστορικά αρχεία που καταγράφονταν από τους Ενετούς.   

ΜΑΥΡΑΘΗΡΙΚΟ ΠΑΤΟΙΝΟΣ

Πάτμος 
Terre d’ Apocalypse / Μαυραθήρικο / 2024 

5 νησιωτικά κρασιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η αναβίωση της αμπελουργίας στην Πάτμο ευθυγραμμίζεται με την αναγέννηση της ηρωικής αμπελουργίας στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά για την ανάδειξη σπάνιων γηγενών ποικιλιών. Ο αμπελώνας βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού της Αποκάλυψης, ακολουθώντας τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Το Μαυραθήρικο έχει λαμπερό ρουμπινί χρώμα, πικάντικα αρώματα φεσκοτριμμένου πιπεριού, με νότες τριαντάφυλλου, μύρτιλου και δεντρολίβανου. Στο στόμα είναι εκλεπτυσμένο και ισορροπημένο, με κυρίαρχα αρώματα κόκκινων φρούτων και νύξεις ορυκτότητας. Το τελείωμα είναι μακρύ, με έντονα ιωδιούχες νότες, που μαρτυρούν τη γειτνίαση του αμπελώνα με τη θάλασσα. Από την εσοδεία του ’24, εμφιαλώθηκαν μόνο 1.569 φιάλες. 

ΛΙΑΣΙΜΟ ΦΥΣΙΚΩΣ ΓΛΥΚΥΣ

Σαντορίνη   
Οινοποιείο Χατζηδάκη / Μανδηλάρι / nv 

5 νησιωτικά κρασιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η νέα γενιά οινόφιλων έχει αναθεωρημένα πρότυπα και συνήθειες στην κατανάλωση του κρασιού, σε ένα γενικότερο περιβάλλον μείωσης της κατανάλωσης. Τα γλυκά κρασιά, παραγκωνισμένα τις τελευταίες δεκαετίες, απουσιάζουν από τις περισσότερες λίστες, ενώ η Ελλάδα έχει να επιδείξει εξαιρετικές προτάσεις, σε άριστη σχέση ποιότητας/τιμής. Το Λιάσιμο είναι ένας επιδόρπιος οίνος από υπερώριμα λιαστά σταφύλια, που αποτυπώνει περίτρανα τη μοναδικότητα της Σαντορίνης. Επιπλέον, είναι ένα κρασί για τη Θεία Κοινωνία που έφτιαχνε επί χρόνια για τα μοναστήρια του νησιού ο «μάγος» Χαρίδημος Χατζιδάκης. Ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, με επιλογή των καλύτερων cuvée εσοδειών 2002 έως 2021 με τη μέθοδο solera. Βαθύ πορφυρό χρώμα, αρώματα μαρμελάδας φρούτων του δάσους και σύκου. Ευχάριστο στο στόμα, με πλούσια υφή, υψηλή οξύτητα, μακρά επίγευση, προκαλεί οινικό ρίγος από την πρώτη γουλιά.  

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
47’ λεπτά με την Paisley Tara Kennett

Paisley Tara Kennett / «Ο καλός σομελιέ οφείλει να τους κάνει όλους να νιώθουν ευπρόσδεκτοι»

Το πιο πιθανό είναι ότι οι σομελιέ θα είναι οι επόμενοι σταρ της αθηναϊκής εστίασης και εμείς μιλήσαμε με μία από εκείνους που διαμορφώνουν αυτήν τη στιγμή την άποψη που έχει η πόλη για το κρασί. Η general manager του Pharaoh, που μαγεύτηκε απ’ όσα δίνει ο ελληνικός αμπελώνας, εξηγεί γιατί η φιλοξενία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καριέρα και όχι ως κάτι ευκαιριακό, ενώ μας προτείνει να δοκιμάσουμε να συνδυάσουμε τη λιπαρότητα μιας γαλατόπιτας με την οξύτητα μια σαμπάνιας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM