Το hangover είναι πια πασέ – ζήτω τα mocktails!

Η απάντηση στη ζέστη είναι «mocktails» Facebook Twitter
Οι μπάρμεν του Bar Ideal εξηγούν πως το σκεπτικό πίσω από κάθε mocktail είναι το ίδιο με αυτό ενός καλού cocktail: εποχικά υλικά, ωραίες ιδέες και γεύσεις.  Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
του Ιουλίου, γύρω  στις επτά, μετά τη δουλειά, ήμασταν όλοι στο ίδιο mood: να πάμε κάπου ωραία. Είπαμε όλοι «ναι» στο να πάμε για ποτό, «όχι» στο να πιούμε αλκοόλ – έχει καύσωνα, ας μην υποβάλουμε το ταλαίπωρο κορμί σε παραπάνω επιβάρυνση. Κανείς μας δεν ήθελε να πιεί σκέτη σόδα, ούτε μία ακόμα μπίρα χωρίς αλκοόλ ή κάποιο zero alcohol τζινάκι. Η λύση ήταν απλή, έξυπνη, φρουτένια και μονολεκτική: «mocktail». Είπαμε, μια και ήταν νωρίς, να πάμε στο νέο, υπερχαϊπαρισμένο και ολόφρεσκο Bar Ideal, προτού αρχίσει να γεμίζει κόσμο.

Το νέο αυτό μπαρ βρίσκεται στον πεζόδρομο της Κιάφας, απέναντι από ένα από τα πιο κλασικά skate spots της Αθήνας. Και ενώ από κει έρχεται ο θόρυβος από τις σανίδες και τα ροδάκια, στο Ideal παίζουν vinyl sessions, hi sounds και guest DJs με βινύλια. To μαγαζί κάνει τέλειο pop out: μοιάζει να φτιάχτηκε το 1950 και απλώς να περίμενε τον καυτό Ιούνιο του 2025 για να ανοίξει. Με φιλοσοφία ρέτρο μπαρ, το Ideal συνδυάζει αισθητική των '50s με σύγχρονα στοιχεία, δημιουργώντας έναν χώρο που ακροβατεί μεταξύ του τότε και του τώρα. Η διακόσμηση, με την υπογραφή των σκηνογράφων Αλεξάνδρας Σιάφκου και Αριστοτέλη Καρανανου, φέρνει στο φως ένα σκηνικό βγαλμένο από παλιό σινεμά: ξύλινοι πάγκοι, ηχεία και art deco λεπτομέρειες.

Tα mocktails είναι ιδανικά για όσους αποφεύγουν το αλκοόλ ή απλώς θέλουν κάτι δροσιστικό και πιο ελαφρύ. Είναι νόστιμα και με χαρακτήρα, ιδανικά για τις μέρες που η πόλη βράζει.

Στο μπαρ ξεχωρίζουν τα signature cocktails, αποτέλεσμα της συνεργασίας με την ομάδα του Έκτορα Βεζυργιάννη, Greek World Class Winner 2024, που πρέπει να είναι super yummy, αλλά, όπως είπαμε, απόψε είμαστε εδώ για άλλο λόγο, τα mocktails, τη μη αλκοολούχα εκδοχή των κλασικών cocktails, εξού και το «mock» (ψεύτικο). 

Η απάντηση στη ζέστη είναι «mocktails» Facebook Twitter
Το νέο και πολυσυζητημένο μπαρ της Αθήνας βρίσκεται στον πεζόδρομο της Κιάφας, απέναντι από ένα από τα πιο κλασικά skate spots της πόλης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συνδυάζουν φρούτα, σιρόπια, αρωματικά βότανα, ανθρακούχα νερά ή χυμούς και προσφέρουν την εμπειρία ενός cocktail, αλλά χωρίς το αλκοόλ. Είναι ιδανικά για όσους αποφεύγουν το αλκοόλ ή θέλουν απλώς κάτι δροσιστικό και πιο ελαφρύ. Είναι νόστιμα και με χαρακτήρα, ιδανικά για τις μέρες που η πόλη βράζει. Πλέον, στα μπαρ δεν βλέπεις ανθρώπους να νιώθουν άσχημα που δεν πίνουν· τους βλέπεις να ξέρουν τι θέλουν. Οι μπάρμεν του Bar Ideal εξηγούν πως το σκεπτικό πίσω από κάθε mocktail είναι το ίδιο με αυτό ενός καλού cocktail: εποχικά υλικά, ωραίες ιδέες και γεύσεις. 

Παρακάτω θα δούμε no-booze συνδυασμούς που αγαπάει ο κόσμος του Bar Ideal και θα μάθουμε πώς γίνονται τόσο λαχταριστά.   

Summer not in Athens

Η απάντηση στη ζέστη είναι «mocktails» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πώς θα περιέγραφα τη γεύση του; Ανάλαφρη και δροσερή, σαν μια γουλιά από φρούτα του καλοκαιριού, με μια ελαφρώς ξινή νότα που «ξυπνάει» τον ουρανίσκο, γλυκιά και φρέσκια χάρη στον χυμό λάιμ. Χάρη στην αγαύη έχει μια λεπτή και φυσική γλυκύτητα. 

Υλικά
100 ml χυμός καρπουζιού 
30 ml πουρές φράουλας 
25 ml αγαύη 
20 ml χυμός λάιμ 

Εκτέλεση
Χτύπησε καλά τα υλικά σε σέικερ με πάγο, σούρωσε και σέρβιρε σε ποτήρι. Πρόσθεσε σόδα στο τέλος. 

Honey Haze

Η απάντηση στη ζέστη είναι «mocktails» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μελένια γεύση, απαλή και γλυκιά λόγω του πεπονιού, λεμονάτη και ελαφρώς πικάντικη. Το λεμόνι και ο χυμός λάιμ προσθέτουν μια ευχάριστη οξύτητα και τονίζουν τα φρούτα. Το σιρόπι μελιού του δίνει μια αίσθηση ζεστή και ισορροπημένη. 

Υλικά
150 ml χυμός πεπόνι 
50 ml Amita λεμόνι 
25 ml χυμός λάιμ 
20 ml σιρόπι μελιού 

Εκτέλεση
Χτύπησε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο, σούρωσε και σέρβιρε σε ποτήρι. Πρόσθεσε σόδα στο τέλος. 

Concrete Jungle

Η απάντηση στη ζέστη είναι «mocktails» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τι γευόμαστε εδώ; Γεύση αισιοδοξίας χάρη στο μάνγκο που εξασφαλίζει βελούδινη υφή, ενώ ο χυμός λάιμ εξισορροπεί τη γλύκα με μια ευχάριστη οξύτητα. 

Υλικά
80 ml χυμός μάνγκο 
35 ml πουρές από φρούτα του πάθους 
25 ml χυμός λάιμ 
25 ml αγαύη 

Εκτέλεση
Χτύπησε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο, σούρωσε και σέρβιρε σε ποτήρι. Πρόσθεσε σόδα στο τέλος 

Extra tip: Mυρωδικά μπορούμε να βάλουμε όσα θέλουμε στο σέικερ, στην ποσότητα που επιθυμούμε, και να τα σουρώσουμε αφού χτυπήσουμε το ποτό μας. Τέλος, κάνουμε ένα top up με σόδα για να ανοίξουν οι γεύσεις και να γίνει πιο refreshing το mocktail. 

@im.notinathens, Κιάφας 8, Εξάρχεια. Καθημερινά από τις 17:00 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Μια Ρaloma για μένα παρακαλώ, ευχαριστώ»

Γεύση / Είναι η Paloma το νέο τζιν τόνικ; Στην Αθήνα σίγουρα

Το απλό κοκτέιλ που πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό τη δεκαετία του '50 δεν εκτιμήθηκε ποτέ όσο του αξίζε. Μέχρι που η Αθήνα το ξαναέφερε στην επιφάνεια και το έμαθε σε μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του κόσμου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ