Το hangover είναι πια πασέ – ζήτω τα mocktails!

Η απάντηση στη ζέστη είναι «mocktails» Facebook Twitter
Οι μπάρμεν του Bar Ideal εξηγούν πως το σκεπτικό πίσω από κάθε mocktail είναι το ίδιο με αυτό ενός καλού cocktail: εποχικά υλικά, ωραίες ιδέες και γεύσεις.  Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
του Ιουλίου, γύρω  στις επτά, μετά τη δουλειά, ήμασταν όλοι στο ίδιο mood: να πάμε κάπου ωραία. Είπαμε όλοι «ναι» στο να πάμε για ποτό, «όχι» στο να πιούμε αλκοόλ – έχει καύσωνα, ας μην υποβάλουμε το ταλαίπωρο κορμί σε παραπάνω επιβάρυνση. Κανείς μας δεν ήθελε να πιεί σκέτη σόδα, ούτε μία ακόμα μπίρα χωρίς αλκοόλ ή κάποιο zero alcohol τζινάκι. Η λύση ήταν απλή, έξυπνη, φρουτένια και μονολεκτική: «mocktail». Είπαμε, μια και ήταν νωρίς, να πάμε στο νέο, υπερχαϊπαρισμένο και ολόφρεσκο Bar Ideal, προτού αρχίσει να γεμίζει κόσμο.

Το νέο αυτό μπαρ βρίσκεται στον πεζόδρομο της Κιάφας, απέναντι από ένα από τα πιο κλασικά skate spots της Αθήνας. Και ενώ από κει έρχεται ο θόρυβος από τις σανίδες και τα ροδάκια, στο Ideal παίζουν vinyl sessions, hi sounds και guest DJs με βινύλια. To μαγαζί κάνει τέλειο pop out: μοιάζει να φτιάχτηκε το 1950 και απλώς να περίμενε τον καυτό Ιούνιο του 2025 για να ανοίξει. Με φιλοσοφία ρέτρο μπαρ, το Ideal συνδυάζει αισθητική των '50s με σύγχρονα στοιχεία, δημιουργώντας έναν χώρο που ακροβατεί μεταξύ του τότε και του τώρα. Η διακόσμηση, με την υπογραφή των σκηνογράφων Αλεξάνδρας Σιάφκου και Αριστοτέλη Καρανανου, φέρνει στο φως ένα σκηνικό βγαλμένο από παλιό σινεμά: ξύλινοι πάγκοι, ηχεία και art deco λεπτομέρειες.

Tα mocktails είναι ιδανικά για όσους αποφεύγουν το αλκοόλ ή απλώς θέλουν κάτι δροσιστικό και πιο ελαφρύ. Είναι νόστιμα και με χαρακτήρα, ιδανικά για τις μέρες που η πόλη βράζει.

Στο μπαρ ξεχωρίζουν τα signature cocktails, αποτέλεσμα της συνεργασίας με την ομάδα του Έκτορα Βεζυργιάννη, Greek World Class Winner 2024, που πρέπει να είναι super yummy, αλλά, όπως είπαμε, απόψε είμαστε εδώ για άλλο λόγο, τα mocktails, τη μη αλκοολούχα εκδοχή των κλασικών cocktails, εξού και το «mock» (ψεύτικο). 

Η απάντηση στη ζέστη είναι «mocktails» Facebook Twitter
Το νέο και πολυσυζητημένο μπαρ της Αθήνας βρίσκεται στον πεζόδρομο της Κιάφας, απέναντι από ένα από τα πιο κλασικά skate spots της πόλης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συνδυάζουν φρούτα, σιρόπια, αρωματικά βότανα, ανθρακούχα νερά ή χυμούς και προσφέρουν την εμπειρία ενός cocktail, αλλά χωρίς το αλκοόλ. Είναι ιδανικά για όσους αποφεύγουν το αλκοόλ ή θέλουν απλώς κάτι δροσιστικό και πιο ελαφρύ. Είναι νόστιμα και με χαρακτήρα, ιδανικά για τις μέρες που η πόλη βράζει. Πλέον, στα μπαρ δεν βλέπεις ανθρώπους να νιώθουν άσχημα που δεν πίνουν· τους βλέπεις να ξέρουν τι θέλουν. Οι μπάρμεν του Bar Ideal εξηγούν πως το σκεπτικό πίσω από κάθε mocktail είναι το ίδιο με αυτό ενός καλού cocktail: εποχικά υλικά, ωραίες ιδέες και γεύσεις. 

Παρακάτω θα δούμε no-booze συνδυασμούς που αγαπάει ο κόσμος του Bar Ideal και θα μάθουμε πώς γίνονται τόσο λαχταριστά.   

Summer not in Athens

Η απάντηση στη ζέστη είναι «mocktails» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πώς θα περιέγραφα τη γεύση του; Ανάλαφρη και δροσερή, σαν μια γουλιά από φρούτα του καλοκαιριού, με μια ελαφρώς ξινή νότα που «ξυπνάει» τον ουρανίσκο, γλυκιά και φρέσκια χάρη στον χυμό λάιμ. Χάρη στην αγαύη έχει μια λεπτή και φυσική γλυκύτητα. 

Υλικά
100 ml χυμός καρπουζιού 
30 ml πουρές φράουλας 
25 ml αγαύη 
20 ml χυμός λάιμ 

Εκτέλεση
Χτύπησε καλά τα υλικά σε σέικερ με πάγο, σούρωσε και σέρβιρε σε ποτήρι. Πρόσθεσε σόδα στο τέλος. 

Honey Haze

Η απάντηση στη ζέστη είναι «mocktails» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μελένια γεύση, απαλή και γλυκιά λόγω του πεπονιού, λεμονάτη και ελαφρώς πικάντικη. Το λεμόνι και ο χυμός λάιμ προσθέτουν μια ευχάριστη οξύτητα και τονίζουν τα φρούτα. Το σιρόπι μελιού του δίνει μια αίσθηση ζεστή και ισορροπημένη. 

Υλικά
150 ml χυμός πεπόνι 
50 ml Amita λεμόνι 
25 ml χυμός λάιμ 
20 ml σιρόπι μελιού 

Εκτέλεση
Χτύπησε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο, σούρωσε και σέρβιρε σε ποτήρι. Πρόσθεσε σόδα στο τέλος. 

Concrete Jungle

Η απάντηση στη ζέστη είναι «mocktails» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τι γευόμαστε εδώ; Γεύση αισιοδοξίας χάρη στο μάνγκο που εξασφαλίζει βελούδινη υφή, ενώ ο χυμός λάιμ εξισορροπεί τη γλύκα με μια ευχάριστη οξύτητα. 

Υλικά
80 ml χυμός μάνγκο 
35 ml πουρές από φρούτα του πάθους 
25 ml χυμός λάιμ 
25 ml αγαύη 

Εκτέλεση
Χτύπησε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο, σούρωσε και σέρβιρε σε ποτήρι. Πρόσθεσε σόδα στο τέλος 

Extra tip: Mυρωδικά μπορούμε να βάλουμε όσα θέλουμε στο σέικερ, στην ποσότητα που επιθυμούμε, και να τα σουρώσουμε αφού χτυπήσουμε το ποτό μας. Τέλος, κάνουμε ένα top up με σόδα για να ανοίξουν οι γεύσεις και να γίνει πιο refreshing το mocktail. 

@im.notinathens, Κιάφας 8, Εξάρχεια. Καθημερινά από τις 17:00 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Μια Ρaloma για μένα παρακαλώ, ευχαριστώ»

Γεύση / Είναι η Paloma το νέο τζιν τόνικ; Στην Αθήνα σίγουρα

Το απλό κοκτέιλ που πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό τη δεκαετία του '50 δεν εκτιμήθηκε ποτέ όσο του αξίζε. Μέχρι που η Αθήνα το ξαναέφερε στην επιφάνεια και το έμαθε σε μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του κόσμου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM