Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια της Sma Rag Da;

Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια της Sma Rag Da; Facebook Twitter
0

Η μαμά μου, γενικά, δεν είναι από αυτές τις μαμάδες που πειραματίζονται και πολύ στην κουζίνα. Ξέρει δέκα-δώδεκα βασικά φαγητά, δύο ειδών τούρτες και τρία κέικ και φτιάχνει αυτά σε rotation. Τα φτιάχνει, όμως, όλα άψογα. Νομίζω πως το 95% των φαγητών και των γλυκών είναι από το τέλειο βιβλιαράκι συνταγών που έδιναν μαζί με το iconic πλέον Τhermomix, το αντίστοιχο του Lada Niva σε μαγειρική συσκευή.

Η μαμά μου, λοιπόν, έχει κάποια στάνταρ πράγματα που ετοιμάζει σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Κάθε φορά που πηγαίνω στην Πάτρα μού φτιάχνει μία ορισμένη μακαρονάδα που ξέρει ότι μου αρέσει κι ένα ταψί εκμέκ. Γενικά, δεν είμαι καν του εκμέκ, αλλά το συγκεκριμένο είναι ό,τι πιο δροσερό και ελαφρύ έχω φάει σε γλυκό.

Έχω μια θεωρία πως δεν το φτιάχνει η ίδια αλλά στην πραγματικότητα το αγοράζει κρυφά από κάποιον ανεπτυγμένο εξωγήινο πολιτισμό με ειδίκευση στα γλυκά.

Η βάση είναι με σιροπιασμένη φρυγανιά, από πάνω έχει δύο στρώσεις λευκής παραδεισένιας κρέμας (η μία κρέμα πατισερί και η άλλη σαντιγί, αν δεν κάνω λάθος) και από πάνω καβουρδισμένο αμύγδαλο. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Δεν έχει σημασία αν η επίσκεψή μου στο σπίτι πρόκειται να διαρκέσει δύο ώρες ή πέντε μέρες, όσο κι αν μείνω, όταν φύγω, δεν θα 'χει μείνει ίχνος. Είναι σαν να τρώω αέρα, κατεβαίνει για πλάκα.

Μέχρι στιγμής δεν έχω δοκιμάσει κανένα άλλο σαν της μαμάς μου − να ξέρετε, η φάση στο εκμέκ είναι φρυγανιά, όχι κανταΐφι. Έχω μια θεωρία πως δεν το φτιάχνει η ίδια αλλά στην πραγματικότητα το αγοράζει κρυφά από κάποιον ανεπτυγμένο εξωγήινο πολιτισμό με ειδίκευση στα γλυκά. Πλάκα-πλάκα, δεν την έχω δει ποτέ να το φτιάχνει...

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM