Τα παγωτά μηχανής δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα  Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Παγωτά μηχανής: Εδώ θα βρείτε τα καλύτερα της Αθήνας

0

Τα παγωτά ανέκαθεν ήταν ένας καλός λόγος να περιμένουμε πώς και πώς το καλοκαίρι όταν ήμασταν παιδιά και ένα δυνατό κίνητρο για να διαβάζουμε γρήγορα τα μαθήματά μας. Βέβαια, όσων χρονών και αν είσαι, ποτέ δεν σταματάς να εκτιμάς την ικανότητά του να σε δροσίζει, να σε γλυκαίνει και να σε κάνει λίγο πιο ευτυχισμένο κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας. Σπανίζουν εκείνοι που δεν αγαπούν το παγωτό.

Αντίθετα, είναι μεγάλο το ποσοστό όσων ψάχνουν μετά μανίας νέες γεύσεις ή άλλες τεχνικές που υπόσχονται ακόμα καλύτερη υφή και πιο πλούσιο άρωμα. Και όπως τα ψυγεία με τα παγωτά των περιπτέρων είναι οι τόποι λατρείας της εκάστοτε γειτονιάς όπου μεγαλώνουμε και ζούμε, έτσι και οι παγωτομηχανές είναι εκείνα τα μυθικά μηχανήματα που στην καρδιά τους βρίσκονται δεκάδες κιλά παγωτού και αρκεί κάποιος να πατήσει ένα κουμπί για να βρεθεί στα χέρια μας ένας φανταστικός, στιφορογυριστός πύραυλος που κάνει δροσερή, ανάλαφρη και λαχταριστή τη βόλτα μας. 

Στην Αθήνα τις πρώτες μηχανές παγωτού τις έφερε ο Γιάννης Ψωμόπουλος με τους δύο συνεταίρους του στο ιστορικό μαγαζί «Πικ Νικ» που βρισκόταν στην Πανεπιστημίου, λίγο πιο κάτω από την Ιπποκράτους. Αργότερα, ο Γιάννης, ή Γιαννάκης για τους φίλους, μαζί με τη γυναίκα του Καίτη θα ανοίξουν το αγαπημένο Μαμ ή, πιο σωστά, «Από τον φούρνο και μαμ» στην Πεσματζόγλου. Έτσι ακριβώς θα μετονομαστεί μετέπειτα και το Πικ Νικ.

Μέχρι να συμβεί αυτό, το μαγαζί με τις πρωτοπόρες μηχανές παγωτού θα γίνει αγαπημένο όλων των Αθηναίων. Η μητέρα μου θυμάται ακόμα τη γιαγιά μου να παίρνει το λεωφορείο από τον Χολαργό για να φάει παγωτό στον «Νάκη», περιμένοντας υπομονετικά στη σειρά της, όπως έκαναν δεκάδες άλλοι. Μιλάμε, φυσικά, για τα τέλη της δεκαετίας του ’50, τότε που ακόμα και το παγωτό ήταν δυσεύρετο στην πόλη και οι λίγοι παγωτατζήδες κυκλοφορούσαν στις γειτονιές με τα ποδήλατά τους.

Το soft ice cream έχει σημαντικές διαφορές από το παγωτό. Έχει λιγότερα λιπαρά και είναι πιο ανάλαφρο και απαλό λόγω του περισσότερου αέρα που περιέχει και εισάγεται σε αυτό κατά τη διαδικασίας της ψύξης. Επίσης, διατηρείται σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, είναι λιγότερο παγωμένο και έχει βελούδινη υφή που λιώνει στο στόμα. 

Το πιο ωραίο, όμως, είναι πως πίσω από τις μηχανές παγωτού βρίσκεται ένας Έλληνας. Ο Τομ Κάρβελ γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου μετανάστευσαν οι γονείς του. Ο Τομ, το 1934, και ενώ πουλούσε παγωτά με το φορτηγάκι του στις γειτονιές της μεγάλης μητρόπολης, έμεινε από λάστιχο και ξεκίνησε να πουλάει το παγωτό που έλιωνε και ενθουσίαζε με τη γεύση και την υφή του τους περαστικούς. Κατάλαβε πως το νέο είδος είχε προοπτικές, έτσι άρχισε να πειραματίζεται πάνω σε μια συνταγή με βάση την κρέμα ζαχαροπλαστικής, έτσι ώστε να πετύχει την υφή του μισολιωμένου παγωτού.

Οι δοκιμές πήγαν καλά, αλλά ακόμα καλύτερα πήγε η μηχανή παγωτού που εμπνεύστηκε, κατασκεύασε και αργότερα πούλησε σε όλη την Αμερική. Το επόμενο βήμα του, και αφού άνοιξε το πρώτο παγωτατζίδικο με την επωνυμία Carvel, ήταν να πουλήσει τα δικαιώματα και σε άλλους που ήθελαν να ανοίξουν ανάλογο κατάστημα. Το Carvel βρέθηκε σε πολλά σημεία της χώρας και το soft ice cream ξεκίνησε να έχει φανατικούς οπαδούς. 

Τα παγωτά μηχανής δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα  Facebook Twitter
Ο Τομ Κάρβελ το 1934, και ενώ πουλούσε παγωτά με το φορτηγάκι του στις γειτονιές της μεγάλης μητρόπολης, έμεινε από λάστιχο και ξεκίνησε να πουλάει το παγωτό που έλιωνε και ενθουσίαζε με τα γεύση και την υφή του τους περαστικούς. Φωτ.: NY Daily News Archive via Getty Images/Ideal Image

Είναι πολύ δημοφιλές το παγωτό μηχανής. Το αγαπάμε οι περισσότεροι γιατί το έχουμε συνδυάσει με όμορφες στιγμές. Οι παγωτομηχανές στήνονται σε μουσικά φεστιβάλ, σε πανηγύρια, σε γιορτές και πάρτι, εξοχικά μαγαζιά, καντίνες, ζαχαροπλαστεία παλιάς κοπής και θερινά μαγαζιά, μέρη όπου διασκεδάζουμε, είμαστε πιο ξέγνοιαστοι και μοιραζόμαστε στιγμές με φίλους. Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημά του είναι η διαδικασία παρασκευής και σερβιρίσματος που μας εντυπωσίαζε από παιδιά και εξακολουθεί να μας εξιτάρει. Πολλοί από εμάς έχουν ευχηθεί να είχαν μια παγωτομηχανή στο σαλόνι του σπιτιού τους για να μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να απολαμβάνουν την υπέροχη γεύση του.

Τέλος, το soft ice cream έχει σημαντικές διαφορές από το παγωτό. Έχει λιγότερα λιπαρά και είναι πιο ανάλαφρο και απαλό λόγω του περισσότερου αέρα που περιέχει και εισάγεται σε αυτό κατά τη διαδικασίας της ψύξης. Επίσης, διατηρείται σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, είναι λιγότερο παγωμένο και έχει βελούδινη υφή που λιώνει στο στόμα.

Γι’ αυτούς τους λόγους κανείς δεν το απολαμβάνει με τύψεις και εύκολα περνάει στο δεύτερο, πολλές φορές και στο τρίτο. Το παγωτό μηχανής έγινε για να είμαστε χαρούμενοι και να καθαρίζει το κεφάλι μας από τα προβλήματα. Όλα εκείνα που τρώγονται χωρίς άγχος απαλλάσσονται από τις θερμίδες τους. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να γυρίσουμε την πόλη και να απολαύσουμε τα καλύτερα παγωτά μηχανής, τα soft ice creams της καρδιάς μας. 

Κρίνος Facebook Twitter
Κρίνος. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ξεκινάμε με τον Κρίνο στην Αιόλου, το μαγαζί που έγινε γνωστό για τα μικρασιάτικα γλυκά του και περισσότερο απ' όλα για τους απίστευτους λουκουμάδες του. Από τον Κρίνο έχουν περάσει γενιές και γενιές Αθηναίων, καθώς βρίσκεται στο ιστορικό κτίριο του 1850 από το 1923. Στον Κρίνο οι παγωτομηχανές φαίνεται να υπήρχαν από πάντα. Θυμάμαι να το επισκέπτομαι από παιδάκι και να περιμένουμε στην ουρά για να απολαύσουμε το παγωτό του. Ποτέ δεν έχασε την αίγλη του. Οι περισσότεροι Αθηναίοι ορκίζονται στο παγωτό μηχανής του και το θεωρούν το καλύτερο που υπάρχει στην Αθήνα. Ανάλαφρο, απαλό και σε δύο γεύσεις, βανίλια και σοκολάτα, που προσφέρονται και ανάμεικτες. Προτιμούμε το χωνάκι του, αλλά βολεύει και το κυπελλάκι όταν θέλουμε να το πάρουμε στο χέρι και να συνεχίσουμε με βάδισμα γρήγορο τις δουλειές μας. Εννοείται ότι προτείνουμε τον αμαρτωλό συνδυασμό παγωτού μηχανής με λουκουμάδες. Μια τραγανή, ζεστή και γεμάτη μέλι μπουκιά συνδυάζεται υπέροχα με το δροσερό, ανάλαφρο παγωτό. (Κρίνος, Αιόλου 87, 210 3216852)

Στην ίδια γειτονιά, λίγο πιο κάτω, στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, οι Lucuμάδες ξεκίνησαν το 2013 να προσφέρουν λαχταριστά λουκουμαδάκια σε διάφορες γεύσεις. Μαζί με αυτά υπήρχε πάντα και η επιλογή του παγωτού. Πολλοί, όμως, ήταν οι επισκέπτες που προτιμούσαν το παγωτό μηχανής από οτιδήποτε άλλο και αυτό οφείλεται στη βελούδινη γεύση του, στην απαλή υφή και στη νοστιμιά του. Στις κλασικές γεύσεις της σοκολάτας και της βανίλιας, σερβίρεται μέσα σε χάρτινα κυπελλάκια που ξεχωρίζουν για το φανταστικό τους design με αρχαιοελληνικές αναφορές. Ακόμη και αν έχεις απολαύσει μια γενναία μερίδα από λουκουμάδες και νομίζεις ότι δεν μπορείς να φας κάτι ακόμα, αξίζει να δοκιμάσεις το soft ice cream του μαγαζιού. Θα σε κάνει να θέλεις να επιστρέψεις γρήγορα κοντά του. (Lukuμάδες, Αιόλου 21 & Αγίας Ειρήνης, 210 3210880)

Lukumades Facebook Twitter
Lucuμάδες. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Dickie Dee λέγονταν οι παγωτατζήδες με τα τρίκυκλα ποδήλατα στον Καναδά και έτσι ονομάστηκε και το μαγαζί του Δημήτρη Φωτόπουλου και του Κυριάκου Στυλιανού στη Βουλής, κάτω από το Σύνταγμα. Ροζ, κομψό, με νεοκλασική αισθητική, το Dickie Dee δημιουργήθηκε για να μας κάνει να αγαπήσουμε το παγωτό μηχανής και να μάθουμε τις μεγάλες δυνατότητες και εκδοχές του. Στο Dickie Dee αρχικά αγαπάς το περιβάλλον του. Μετά, τις γεύσεις του soft ice cream, τις οποίες δεν βαριέσαι ποτέ. Για εκείνους που θέλουν κάτι πιο απαλό και ελαφρύ από ένα σύννεφο υπάρχει το ανθόγαλα. Για τους λάτρεις της σοκολάτας αλλά και τους vegan δημιουργήθηκε η πικρή σοκολάτα και για όσους θέλουν κάτι έξτρα δροσιστικό, ιδανικό είναι το mango and cream. Υπάρχει ακόμα η άκρως ενδιαφέρουσα αλατισμένη καραμέλα, το απαλό τριαντάφυλλο και το soft ice cream που έχει κλέψει τις καρδιές όλων μας, το αλατισμένο Σισιλιάνικο Φιστίκι. Με διάφορα toppings και χωνάκια, θα βρεις σίγουρα εκείνον τον συνδυασμό που θα σε ενθουσιάσει. Αν πάλι είσαι σε φάση που θέλεις ένα πολυδιάστατο dessert, αναζήτησε τα cups με soft Fior di Latte με μαρέγκες και φράουλες ή μαρέγκες και καραμελωμένο pop corn, snickers ή brownie. (Dickie Dee, Βουλής 23, 210 323 8277)

Lucuμάδες Facebook Twitter
Dickie Dee. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στο Slurp, στο Χαλάνδρι, πηγαίνεις για να απολαύσεις το soft ice cream στην πιο χαρούμενη και ανατρεπτική εκδοχή του. Υπάρχουν διαφορετικές παγωτομηχανές που φτιάχνουν παγωτό από αγνά υλικά σε γεύσεις όπως βανίλια Μαδαγασκάρης, σοκολάτα γάλακτος, salted butter caramel, κρέμα μηλόπιτας, Bueno και cookies για να έχεις μια ενδιαφέρουσα βάση. Στη συνέχεια, κάνεις παιχνίδι με τα πολλά toppings και τους λαχταριστούς συνδυασμούς. Μπορείς να προσθέσεις μπισκότα, πουράκια, χρωματιστά ζαχαρωτά, καραμελωμένα ποπ κορν, σιρόπι σε ό,τι γεύση φανταστείς, ξηρούς καρπούς και πραλίνες. Υπάρχουν δύο soft ice creams για vegan, σοκολάτα και βανίλια. Εκτός από τους δικούς μας συνδυασμούς, υπάρχουν και οι έτοιμες προτάσεις που είναι περισσότερο από ελκυστικές. Για παράδειγμα, το Sneaky είναι ό,τι χρειάζεσαι όταν θέλεις μια υπερπαραγωγή παγωτού που δεν λυπάται τις θερμίδες ή το Cookies με φιστίκια στη βάση του, φιστικοβούτυρο, σιρόπι καραμέλας, salted butter caramel μετά και τέλος σιρόπι σοκολάτας που παγώνει. Πρότασή μας είναι το Typhoon, στο οποίο διαλέγεις τη γεύση του soft ice cream και προσθέτεις θρυμματισμένο, καραμελωμένο corn. Τραγανό-απαλό, σε απόλυτη ισορροπία. (Slurp, Κολοκοτρώνη 15Α, Χαλάνδρι, 211 4113264)

Το Πρώτο στη Δραπετσώνα είναι γνωστό για το γαλακτομπούρεκο, τα σαραγλάκια του, το ρυζόγαλο φούρνου αλλά και τα άλλα σιροπιαστά του. Το καλοκαίρι, βέβαια, δίνει βάση στα παγωτά του και όλο και νέες γεύσεις δημιουργούνται στο εργαστήρι του για να κρατάνε ζωντανό το ενδιαφέρον των φίλων του, όπως καϊμάκι με μαστίχα Χίου, cheesecake καραμέλα, limoncello, parfait με ξηρούς καρπούς και πολλές άλλες, πάντα αγνές. Τον ίδιο χαρακτήρα έχει και το νέο, ομώνυμο ζαχαροπλαστείο που άνοιξαν τα παιδιά στο Μοσχάτο. Και επειδή στη Δραπετσώνα ανέκαθεν υπήρχε παγωτομηχανή στην πόρτα του ζαχαροπλαστείου, το ίδιο έγινε και στο Μοσχάτο. Γιατί το soft ice cream του Πρώτου είναι το ίδιο αγνό και νόστιμο με τα παγωτά του. Απαλό στην υφή, με ωραίο άρωμα και αληθινή γεύση, έχει αποκτήσει τον δικό του κοινό. Δεν είναι τυχαίο που μετά το σχόλασμα τα παιδιά κάνουν ουρές για ένα χωνάκι – και τα παιδιά είναι πιο δύσκολοι δοκιμαστές. Μάλιστα, αυτό το καλοκαίρι οι παγωτομηχανές του Πρώτου εξελίχθηκαν με νέους αναδευτήρες που δουλεύουν συνεχώς το παγωτό με αποτέλεσμα να εισέρχεται ακόμη περισσότερος αέρας στον κάδο και να γίνεται ακόμα πιο αφράτο το αποτέλεσμα. Δοκίμασε να το συνδυάσεις με μπακλαβά σιροπιασμένο και ψημένο με φρέσκο βούτυρο, αμύγδαλο και καρύδι, με σάμαλι αρωματισμένο με μαστίχα Χίου, πορτοκαλόπιτα με φρέσκο πορτοκάλι και λεμονόπιτα με χυμό, κρέμα και ξύσμα λεμονιού. Εναλλακτικά, πάρε ένα χωνάκι ανάμεικτο, βάλε ένα σαραγλάκι στην κορυφή του και στην πρώτη δαγκωνιά θα με θυμηθείς. (Το Πρώτο, Εθνικής Αντιστάσεως 57, Δραπετσώνα, 210 4610678 & Στρ. Μακρυγιάννη 22, Μοσχάτο, 211 0137870)

the cakers Facebook Twitter
The cakers. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το The Cakers το έχεις ανακαλύψει με τα υπέροχα cakes του που πρωταγωνιστούν σε γενέθλια, γάμους και άλλα events. Κομψό, σαν γαλλικό μπιστρό, αγαπάει τη ζύμη και κάθε φορά που περνάμε από τη Γλυφάδα μάς προσφέρει όλο και κάποια καινούργια γεύση για να απολαύσουμε με τον καφέ ή το τσάι μας. Χρωματιστές μαντλέν, ντόνατ, cake pops, μπισκότα και άλλες, πολλές γλυκές δημιουργίες κάνουν τη μέρα μας πιο νόστιμη και πιο χαρούμενη. Στο παγωτό μηχανής έχουν αποφασίσει να κάνουν τη διαφορά με vegan βανίλια, σοκολάτα και ανάμεικτο από γάλα αμυγδάλου. Το vegan soft ice cream μπορείς να το απολαύσεις με χωνάκια vegan και gluten free, για να μην έχεις καμία ενοχή, παρά μόνο γεύση. Ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και δεν επιτρέπουν στον εαυτό ούτε μικρά ατοπήματα. (The Cakers, Ξενοφώντος 23, Γλυφάδα, 213 0341273)

Το Solo Gelato το ανακαλύψαμε στο Χαλάνδρι, αλλά μας αρέσει να το απολαμβάνουμε και στην Πλάκα, κάνοντας τη βόλτα μας κάτω από την Ακρόπολη. Απόλυτα αγνό, βραβευμένο ως το καλύτερο παγωτό της Ευρώπης, με συστατικά επιλεγμένα με προσοχή και αγάπη, το Solo Gelato έχει χαμηλά λιπαρά και πολλές, υπέροχες γεύσεις, όπως η αυθεντική βανίλια Μαδαγασκάρης, η σοκολάτα με μαύρο ρούμι, το μασκαρπόνε σύκο, η λευκή σοκολάτα με τριαντάφυλλο και πολλές άλλες. Εμείς εννοείται ότι αγαπάμε και τις παγωτομηχανές με τις κλασικές γεύσεις που έχουν την ίδια ποιότητα με το παγωτό ψυγείου και προσφέρουν soft ice cream σε κλασικές γεύσεις με απαλή υφή που λιώνει αμέσως στο στόμα. Πρότασή μας; Δοκιμάστε να συνδυάσετε το παγωτό μηχανής με μια φρουτένια γεύση παγωτού και κάτι υπέροχο θα συμβεί. (Solo Gelato, Αδριανού 120, Αθήνα, 210 3243081)

Solo Gelato Facebook Twitter
Solo Gelato. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
McDonald's Facebook Twitter
Προσωπικά, πιστεύω ότι με λιγότερη καραμέλα, τα Sundae των McDonald's θα είχαν καλύτερη γεύση και θα τρωγόντουσαν πιο ευχάριστα.

Το Crêpe Diem είναι αδιαμφισβήτητα η κρεπερί που θα ήθελες να υπάρχει στη γειτονιά σου. Έχει δύο καταστήματα, στη Νέα Φιλαδέλφεια και το Χαλάνδρι, και τα παιδιά κάνουν πολύ καλή δουλειά και στα δύο. Ποιοτικά υλικά, άμεση εξυπηρέτηση, χορταστικές κρέπες, σάντουιτς και ό,τι άλλο περιμένεις ή ελπίζεις να βρεις σε ανάλογο μαγαζί τη στιγμή που σε έχει κυριεύσει η πείνα ή η λιγούρα. Στο παγωτό μηχανής, όμως, το Crêpe Diem είναι ακόμη καλύτερο και έχει κάνει τα πάντα για να μας εντυπωσιάσει. Δεν έχω ακούσει ποτέ άσχημο σχόλιο για τις γεύσεις του. Είναι το soft cream που μας ενώνει, εκείνο που μας κάνει να σηκωνόμαστε από τον καναπέ και να παίρνουμε τους δρόμους, το πιο λαχταριστό απ’ όλα. Σημείωσε γεύσεις: παγωτό special μπανάνα με μπισκότο, μερέντα, Bueno και φρέσκια μπανάνα, παγωτό Crêpe Diem με έξτρα σοκολάτα Bueno, μερέντα, oreo και caprice. Εξαιρετικό και το Caramel Peanuts με παγωτό βανίλια και σοκολάτα, καραμέλα, φιστίκια και μερέντα αλλά και το κομψό Lila με φράουλα, βανίλια και σοκολάτα, πέρλες σοκολάτας λευκής και γάλακτος και φράουλα γάλακτος. Σε ποτηράκι για να το απολαμβάνεις με μεγάλες κουταλιές και να το αναδεύεις όσο θέλεις. (Crêpe Diem, Σωκράτους 6, Χαλάνδρι, 210 685 8418 & Εθ. Αντιστάσεως 96, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2520880)

Το ζαχαροπλαστείο Μια Γλυκιά Ιστορία βρίσκεται στην πλατεία Ντάβαρη στο Παλαιό Φαληρό από το 2012 και έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις περισσότερο ως gelateria. Με πάρα πολλές και ιδιαίτερες γεύσεις, είναι σίγουρο ότι μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τις πιο extreme επιθυμίες. Όλα τα παγωτά φτιάχνονται με τα πιο αγνά υλικά και με φρέσκο γάλα που φτάνει στο μαγαζί, καθημερινά από φάρμες της Βόρειας Ελλάδας. Υπάρχουν vegan επιλογές και παγωτά χωρίς ζάχαρη και γλουτένη. Στο Μια Γλυκιά Ιστορία θα απολαύσεις και frozen yogurt όπως και παγωτό μηχανής, όπως το θυμάσαι και το αγαπάς από παλιά. Φυσικά, αν θέλεις θα το εμπλουτίσεις με διάφορα toppings, τρούφα, σιρόπι, ξηρούς καρπούς, μπισκοτάκια με ή χωρίς γλουτένη και ό,τι άλλο φανταστείς. Στο μαγαζί μπορείς να απολαύσεις και πρωινό, αν θέλεις να κάνεις μια συνδυαστική επίσκεψη το πρωινό μιας Κυριακής. (Μια Γλυκιά Ιστορία, Ναυσικάς 66, Παλαιό Φάληρο, 210 9812270)

Είναι δύσκολο να μην αγαπάς τα Kayak, καθώς είναι τα παγωτά που θυμόμαστε πάντα για τις ευχάριστα απρόβλεπτες γεύσεις τους. Έχουμε δοκιμάσει μαστίχα με ροζ πιπέρι, μαντολάτο, αγαπημένη τσιχλόφουσκα, υπέροχα σορμπέ, καραμέλα με θαλασσινό αλάτι και ψημένα αμύγδαλα, αληθινό φιστίκι, μάνγκο με τζίντζερ και τόσα άλλα που θα ήταν αδύνατο να καταγράψουμε. Βέβαια, όπως έχουμε έντονα στη μνήμη μας τις γεύσεις παγωτού των Kayak, έτσι καλά θυμόμαστε και την απόφαση της εταιρείας πριν από περίπου μία δεκαετία να ξανακάνει τάση το παγωτό της μηχανής και να το μάθει στις νεότερες γενιές, τοποθετώντας παγωτομηχανές σε όλα τα καταστήματά της. Απαλό, βελούδινο παγωτό, χτυπημένο με φρέσκο γάλα και κρέμα γάλακτος, σε χωνάκι ή κυπελλάκι, για τις στιγμές που θέλεις κάτι κλασικό, ανάλαφρο να σε δροσίσει. (Kayak, λεωφ. Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 24-26, Γλυφάδα, 210 8949130)

Υπάρχουν εκείνοι που αγαπούν τα McDonald’s και εκείνοι που δεν είναι καθόλου φίλοι τους. Εκείνοι που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, εκθειάζουν με πάθος τα προϊόντα του και συνήθως τα έχουν συνδυάσει με κομμάτια της ιστορίας τους που ξεκινούν από τα παιδικά τους χρόνια. Τα McDonald’s έχουν εφηβική ψυχή και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Ένα από τα αγαπημένα προϊόντα είναι το παγωτό μηχανής του. Εκεί μπορείς να επιλέξεις το McFlurry σε γεύση Twix, Oreo ή Snickers εμπλουτισμένεα με σιρόπι καραμέλας αλλά και το Sundae σε γεύση φράουλα, σοκολάτα ή καραμέλα. Πάντα σερβιρισμένα σε κυπελλάκι και συγκρατημένα σε ποσότητα, είναι φτιαγμένα για να τα θέλεις πάντα μετά το cheeseburger και τις πατάτες τους. Προσωπικά, πιστεύω ότι με λιγότερη καραμέλα θα είχαν καλύτερη γεύση και θα τρώγονταν πιο ευχάριστα.

Παγωτό μηχανής έχει και η αλυσίδα Everest και νομίζω ότι δύσκολο να βρεις κάποιον που δεν το έχει γευτεί έστω μία φορά. Είναι το παγωτό που πέφτεις πάνω του, ενώ έχει πάει να πάρεις μόνο έναν καφέ ή μια τυρόπιτα και ξαφνικά καταλαβαίνεις ότι δεν θέλεις να φύγεις χωρίς να το απολαύσεις. Επίσης, είναι το παγωτό του ξενυχτιού. Ενώ ποτέ δεν θα σκεφτόσουν μετά από κάποιες ώρες στο μπαρ να φας παγωτό, αν βρεθείς κοντά σε Everest, σου γεννιέται αυτόματα η επιθυμία να πάρεις ένα χωνάκι για να καθαρίσεις τη γεύση σου από το αλκοόλ και να κλείσει η νύχτα σου γλυκά.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα

Γεύση / Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα

Είτε είναι φτιαγμένα χωρίς ίχνος ζάχαρης, από τις πιο αγνές, βιολογικές πρώτες ύλες, είτε οι δημιουργοί τους τα αποκαλούν «street μαντσίλες», τα γλυκά χωρίς ζωικά προϊόντα που προσφέρονται αυτήν τη στιγμή στην πόλη είναι τόσο πετυχημένα που θα σας κάνουν να αναρωτιέστε αν τους λείπουν όντως τα αυγά και το βούτυρο. Μαζέψαμε δέκα διευθύνσεις για να τα δοκιμάσετε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Λινού Σουμπάσης & ΣΙΑ

Γεύση / Έτσι τρώμε τώρα στην Αθήνα!

Για τη μόδα και τις τάσεις της σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλούς να λένε ότι δεν τους αφορούν, και να το εννοούν. Συμβαίνει όμως το ίδιο με το φαγητό; Μάλλον όχι. Αυτές είναι οι 23 τάσεις που ορίζουν τώρα το πώς τρώμε στην Αθήνα (και όχι μόνο), και μας αρέσουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ