Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Εικονογράφηση: bianka/LiFO

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά

0

Marell Patisserie

Γαλλική ζαχαροπλαστική με σπιτική φροντίδα.

Η ιστορία έχει ως εξής: η κυρία Κατερίνα έχει φούρνο, έχει όμως και τρέλα με τη γαλλική ζαχαροπλαστική. Η κυρία Κατερίνα αποφασίζει να κάνει την τρέλα της επιχειρηματική ιδέα. Κάπου εκεί μπαίνει στο σκηνικό ο Γάλλος σεφ Μπενουά. Με τη δική του βοήθεια δημιουργεί ένα ζαχαροπλαστείο ή μάλλον μια patisserie, όπως ακριβώς την ονειρευόταν. Την ονομάζει Marell γιατί Μαρία και Ελένη λένε τις δυο της κόρες. Μέχρι εδώ νομίζεις ότι πρόκειται για ένα σενάριο γαλλικής κομεντί από εκείνα που σε κάνουν να χαμογελάς με τη ζωντάνια και το πάθος των πρωταγωνιστών. Και η αλήθεια είναι ότι στο Marell το πάθος για την καλή ζαχαροπλαστική, την ποιότητα και τη σπιτική φροντίδα γίνεται η βάση για κάθε δημιουργία. Μια οικογενειακή επιχείρηση όπου όλοι λατρεύουν αυτό που κάνουν, και το κάνουν καλά!

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Η νέα γενιά, η Ελένη, η Μαρία και ο άντρας της ο Θανάσης, συνεργάζονται άψογα με την κυρία Κατερίνα, αφού «όλα περνάνε από τα δικά της χέρια», όπως λένε οι κόρες της. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα καλύτερα προφιτερόλ γάλακτος που θα δοκιμάσεις ever: συγκλονιστικό Paris Βrest, φανταστική crème brûlée και μια σειρά ακόμα από γλυκά που μοσχομυρίζουν αγνά υλικά και μαμαδίστικη περιποίηση. Η τούρτα μπισκότο του Marell είναι must have για κάθε πάρτι –παιδικό ή όχι– με μια συνταγή που κρατάει εδώ και χρόνια και με τη μορφή που θέλεις, χάρη στην τέχνη της ζαχαρόπαστας που γνωρίζει καλά η ομάδα. Το ίδιο ακαταμάχητα και τα μπισκοτάκια βουτύρου για παιδιά, που τα τσακίζουν και οι μεγάλοι!

Στο Marell μπορείς να ζητήσεις ολοκληρωμένο catering για γάμο, βάφτιση ή όποια άλλη εκδήλωση θέλεις και να είσαι σίγουρος ότι όλα γίνονται σπιτικά, νόστιμα και άκρως ποιοτικά. Και κάτι ακόμα: όλα γίνονται και με μια δόση τρέλας που κάνει κάθε γεύση ακόμα πιο λαχταριστή!

Ηρώων Πολυτεχνείου 8- 10, Ηλιούπολη, 210 994 6966, Facebook: Marell Pastry, Instagram: marellpatisserie

Loukoumania

Η αλυσίδα που αναβιώνει το ελληνικό γλυκάκι ήρθε στο Χαϊδάρι.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter

Όταν ακούς τη λέξη λουκουμάδες, σου έρχονται στο μυαλό αναμνήσεις από τότε που ήσουν παιδί και αυτό το γλυκό ήταν η έκπληξη του Σαββατόβραδου. Γιατί οι λουκουμάδες ήταν πάντα μια ιδιαίτερη γεύση που μέσα από την απλότητά της σε έκανε να λαχταράς τη μελωμένη νοστιμιά της. Στη Loukoumania αναβιώνουν αναμνήσεις από το παρελθόν, καθώς οι λουκουμάδες επανασυστήνονται τόσο στην παραδοσιακή τους μορφή όσο και σε new age προτάσεις που σε προκαλούν να τις δοκιμάσεις.

Τραγανές εξωτερικά και αφράτες στο εσωτερικό, οι ζυμαρένιες μπάλες που έχουμε λατρέψει παρουσιάζονται στην κλασική συνταγή με μέλι, με σοκολάτα –μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε γάλακτος, υγείας ή λευκή– αλλά και με φράουλα, Bueno και πολλές άλλες σoς, και με το topping που επιθυμείς, π.χ. με ξηρούς καρπούς, πολύχρωμη τρούφα, μπισκότο και ό,τι άλλο φαντάζεσαι. Φανταστική πρόταση και οι γεμιστοί λουκουμάδες (σοκολάτα, μπανάνα, κρέμα Βαυαρίας, Bueno, ανάμεσα σε άλλες επιλογές) αλλά και ο συνδυασμός με τo premium παγωτό που θα βρεις στη Loukoumania.

Όμως εκείνο που θα σε κάνει φανατικό είναι το Louksilaki, που μοιάζει με καλαμάκι από λουκουμάδες της επιλογής σου και μπορείς να απολαύσεις στο χέρι ως το απόλυτο street dessert, και μάλιστα με ελληνική καταγωγή. Αξίζει να δοκιμάσεις και τις αλμυρές γεύσεις με Philadelphia, μέλι και καρύδι, αλλά και εκείνη με τη γραβιέρα Κρήτης, μέλι και μαύρο σουσάμι. Στη Loukoumania θα νιώσεις ξανά τη χαρά μιας αυθεντικής γεύσης που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και επιστρέφει στα καλύτερά της. 

Καραϊσκάκη 63, Χαΐδάρι, 210 5818918, Facebook, Instagram

Το Πρώτο γαλακτομπούρεκο

Η γλυκιά πλευρά της ελληνικής παράδοσης βρίσκεται εδώ.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Μιλώντας για το Πρώτο, δεν μπορείς να μη λαχταρήσεις ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο! Γιατί αυτό το εμβληματικό γλυκό της ελληνικής παράδοσης συνδέεται απόλυτα με το όνομα που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα, δημιουργώντας φανατικούς λάτρεις της δικής του μοναδικής εκδοχής. Βασισμένο στη συνταγή της γιαγιάς, που έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια, το γαλακτομπούρεκο στο Πρώτο είναι μια σοβαρή υπόθεση και o Άγγελος Κροκίδας, ιδρυτής της επιχείρησης, το γνωρίζει καλά! Σοβαρή γιατί εκπροσωπεί επάξια τη γλυκιά πλευρά της ελληνικής γεύσης αλλά και γιατί οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι άκρως εκλεκτές και η ποιότητα αδιαπραγμάτευτη. Ελαφριά, βελούδινη κρέμα, τραγανό φύλλο, σιρόπι που δεν καλύπτει τη γεύση και το άρωμα του φρέσκου βουτύρου είναι όλα όσα σου «σκάνε» στο στόμα, καθώς απολαμβάνεις την πρώτη μπουκιά.

Ακολουθούν κι άλλες μπουκιές, κι άλλες δοκιμές, κι άλλες λαχταριστές εκπλήξεις. Το ρυζόγαλο φούρνου έχει τους δικούς του θαυμαστές –και όχι άδικα–, αφού η τραγανή κρούστα του αποκαλύπτει μια απαλή κρέμα με έντονη γεύση. Το σάμαλι με μαστίχα Χίου αναβιώνει άλλες δεκαετίες, αποδεικνύοντας ότι οι γεύσεις του παρελθόντος είναι πιο σύγχρονες από ποτέ. Η καραμελόπιτα, το ραβανί, η καρυδόπιτα, είναι ανάμεσα σε εκείνες τις προτάσεις που θα πάρεις οπωσδήποτε μαζί σου φεύγοντας.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Φυσικά, οι λάτρεις της σοκολάτας θα μαγευτούν από την αφράτη σοκολατόπιτα που θα βρουν στο Πρώτο, ενώ όσοι είναι της λογικής «μια μπουκίτσα θέλω να γλυκαθώ», θα υποκύψουν στα φοβερά σαραγλάκια όπου φύλλο και κρέμα ισορροπούν μοναδικά!

Το Πρώτο, μετά τη Γούναρη 4 στο Ελληνικό, βρίσκεται στη Δραπετσώνα και τώρα την Καλλιθέα και το Μοσχάτο, για να μπορεί να μοιράζει απλόχερα τις υπέροχες γεύσεις του σε ακόμα περισσότερους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης. Όπως λέει και ο κύριος Άγγελος, «με τα γλυκά μας μεγαλώνουν μωρά!»

Γούναρη 4, Ελληνικό / Εθ. Αντιστάσεως 57, Δραπετσώνα / Δημοσθένους 209, Καλλιθέα / Στρατηγού Μακρυγιάννη 22, Μοσχάτο. Facebook: ΤΟ ΠΡΩΤΟ γαλακτομπούρεκο, Instagram: toprwto

Chez Estelle

Ένα bistro-ζαχαροπλαστείο που έχει γεύση γαλλικής φινέτσας.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το Chez Estelle είναι τόσο γλυκό όσο και οι γεύσεις που προσφέρει. Ένα bistro-ζαχαροπλαστείο όπου η Στέλλα Σαράφη δημιουργεί καθημερινά γλυκά της γαλλικής ζαχαροπλαστικής που τόσο αγαπάει.

Με βάση τις καλύτερες πρώτες ύλες –εδώ οι σοκολάτες είναι γερμανικής και γαλλικής προέλευσης και το βούτυρο αγελάδος επίσης από τη Γαλλία– και με κεντρική φιλοσοφία «όλα από την αρχή» όλες οι παρασκευές γίνονται στο εργαστήριο και οι βιτρίνες του Chez Estelle γεμίζουν καθημερινά με ατομικά γλυκάκια που από το στήσιμο και μόνο σε προκαλούν να τα γευτείς. Και μόλις το κάνεις, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι μόνο η όψη τους αλλά και η νοστιμιά τους που τα κάνει να ξεχωρίζουν.

Ο συνδυασμός των γεύσεων είναι μια διαδικασία που η Στέλλα γνωρίζει καλά και τολμά να δοκιμάζει δικά της εξαιρετικά twists ακόμα και σε παραδοσιακές συνταγές της γαλλικής patisserie. Στα must try η lemon pie με αφρό λεμονιού που την κάνει ακόμα πιο ανάλαφρη και δροσιστική, αλλά και η καταπληκτική μους σαμπάνια με μαστίχα και αφρό φράουλας.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Φυσικά, δεν λείπουν τα κλασικά μακαρόν σε τέσσερις επιλογές, εσπρέσο, φιστίκι Αιγίνης, φράουλα και λεμόνι με παπαρουνόσπορο, το επίσης εμβληματικό baba au rum και το Paris Brest με πραλίνα αμυγδάλου, κρέμα τυρί και φρούτο Cassis.

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, δεν θα αντισταθείς στο χειροποίητο παγωτό που προσφέρεται σε 4 διαφορετικές γεύσεις – το μαστιχωτό καϊμάκι που μοσχομυρίζει σαλέπι είναι πραγματικά φανταστικό! Στο Chez Estelle η vintage διακόσμηση έρχεται να συμπληρώσει τις γεύσεις μέσα σε έναν χώρο που φιλοξενεί την επιθυμία για γλυκό τόσο καλά, που θέλεις να φωνάξεις «oh la la»!

Γρηγορίου Κυδωνίων 4, 211 4090629, Facebook: Chez Estelle Treats & Sweets, Instagram: chez_estelle

Βάρσος

Γλυκό και παγωτό στον πιο όμορφο κήπο των βoρείων προαστίων.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter

Ο Βάρσος γίνεται προορισμός και για το καλοκαίρι, αφού τα λαχταριστά του παγωτά είναι η γεύση που νοσταλγείς μόλις αρχίσουν οι πρώτες ζέστες. Εδώ όλες οι προτάσεις βασίζονται στη γνωστή ποιότητα που συνοδεύει το όνομα Βάρσος, στην αγνότητα των πρώτων υλών αλλά και στις συνταγές που κάνουν κάθε γεύση ξεχωριστή.

Σοκολάτα, κρέμα, μόκα, πραλίνα, φιστίκι, καραμέλα, είναι κάποιες από τις κλασικές επιλογές, οι οποίες φτιάχνονται με φρέσκο αγελαδινό γάλα. Η πλούσια και μεστή τους γεύση σε κάνει να κλείνεις τα μάτια με την πρώτη κουταλιά και να αφήνεσαι σε αυτή την απόλαυση που φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά σου χρόνια.

Φανταστικό και το παραδοσιακό καϊμάκι από πρόβειο γάλα, καθώς και μια σειρά από νόστιμες επιλογές που θα βρεις μόνο στον Βάρσο: το περίφημο παρφέ του –σε σοκολάτα ή κρέμα–, το μοναδικό κασάτο –σοκολάτα, κρέμα και ενδιάμεσα σαντιγί με κεράσι–, το κλασικό Σικάγο, που εδώ έχει τη δική του μυστική συνταγή, αλλά και το Σπέσιαλ Βάρσος, που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε για να νιώσεις την αληθινή λαχτάρα για παγωτό, όπως τότε που ήσουν πιτσιρίκι. Τα ελαφριά σορμπέ, αποκλειστικά από φρέσκα φρούτα, είναι η πρόταση για τους vegan και όχι μόνο!

Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter
Ένα καλοκαίρι γεμάτο παγωτά και ονειρεμένα γλυκά Facebook Twitter

Και επειδή η πιο όμορφη εμπειρία είναι παγωτάκι σε μια αυλή, ο ομορφότερος κήπος των βορείων προαστίων βρίσκεται στο πίσω μέρος του Βάρσου και σε καλοδέχεται για τις πιο δροσιστικές στιγμές του καλοκαιριού. Κάτω από τα πλατάνια του θα απολαύσεις ένα πραγματικά υπέροχο πρωινό μαζί με τον καφέ σου, το απογευματινό γλυκό ή το παγωτό σου. Κι αυτός ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος να προσφέρεις στον εαυτό σου μια εμπειρία αληθινής χαράς μέσα στο καλοκαίρι! 

Κασαβέτη 5, Κηφισιά, 210 8012472, www.varsos.gr, Facebook: Βάρσος Κηφισιά - Varsos Kifisia, Instagram: varsos_kifisia_1892

 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ