Πόσο καλά γνωρίζεις τον αγαπημένο σου καφέ;

ΕΠΕΞ Coffee Mythbusters: Πόσο καλά γνωρίζεις τον αγαπημένο σου καφέ; Facebook Twitter
Αν και τόσο διαδεδομένος, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από τον καφέ που συχνά παίρνουμε ως δεδομένους. Φωτ.: Nathan Dumlao/ Unsplash
0


Ο ΚΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ κάτι περισσότερο από ένα απλό ρόφημα· είναι ο πιο πιστός φίλος μας, εκείνη η παρέα που δεν μας απογοητεύει ποτέ. Βρίσκεται εκεί από το πρωί που παλεύουμε να ξυπνήσουμε και αναζητάμε το boost για να ξεκινήσει καλά η μέρα ή για να πάρουμε μια έξτρα δόση ενέργειας στο διάλειμμα στο γραφείο, μέχρι το βράδυ, όταν χρειάζεται να κρατηθούμε ξύπνιοι για ένα ακόμα binge-watching session ή διάβασμα της τελευταίας στιγμής. 

Αν και τόσο διαδεδομένος, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από αυτόν που συχνά παίρνουμε ως δεδομένους, οι οποίοι τις περισσότερες φορές απλώς να μας μπερδεύουν. Για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι ο εσπρέσο είναι πιο δυνατός απ’ όλα τα υπόλοιπα είδη, ότι ο freddο είναι ελληνική πατέντα ή ότι ο decaf δεν έχει καθόλου καφεΐνη... Πόσο αλήθεια είναι, όμως, όλα αυτά; 

Η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα το θετικό στον καφέ σου εκτός από θερμίδες. Επιπλέον, η πραγματική γεύση του καφέ αναδεικνύεται καλύτερα χωρίς γλυκαντικά. Προσπάθησε, λοιπόν, να τον απολαύσεις όπως είναι και θα ανακαλύψεις τις λεπτές γεύσεις που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

Ώρα να ξεχωρίσουμε τα αληθινά facts από τα ψέματα και να δούμε τι κρύβεται πίσω από την αγαπημένη, καθημερινή μας συνήθεια. 

Ο εσπρέσο είναι πιο δυνατός απ' όλους τους καφέδες

Καθαρό ψέμα. Αν πιεις έναν εσπρέσο, όχι, δεν θα τρέχεις σαν τον Flash όλη μέρα. Δεν σημαίνει ότι περιέχει περισσότερη καφεΐνη επειδή έχει πιο έντονη γεύση. Στην πραγματικότητα, ένας εσπρέσο έχει περίπου 60-80 mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι γαλλικού καφέ (φίλτρου) μπορεί να φτάσει τα 100-150 mg. Η αλήθεια είναι πως απλώς έχει συγκεντρωμένη όλη τη γεύση του σε ένα μικρό φλιτζάνι. 

Ο freddo cappuccino είναι ελληνική επινόηση

Αλήθεια. Ο freddo cappuccino και ο freddo espresso δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι η απάντησή μας στην ανάγκη να απολαμβάνουμε καφέ ακόμα και το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν στα ύψη. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το είδος καφέ έχει γίνει τόσο διάσημο τα τελευταία χρόνια – είναι η τέλεια ισορροπία δροσιάς και καφεΐνης.

Ο ελληνικός καφές είναι ο ίδιος με τον τούρκικο

Εδώ έχουμε μια γκρίζα ζώνη. Τεχνικά, ο ελληνικός και ο τούρκικος παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο – αλέθονται σε πολύ λεπτή μορφή και βράζονται σε μπρίκι με νερό. Όμως, οι μικρές διαφορές στο ψήσιμο και στην προετοιμασία κάνουν τον ελληνικό καφέ μοναδικό. Άσε που ο ελληνικός έχει τη δική του τελετουργία – πού αλλού συνδυάζεται τόσο τέλεια με κουλουράκια για συζητήσεις μέχρι τελικής πτώσης; Επίσης, μιλάμε για έναν καφέ με ιστορία που κρατά αιώνες. Μάλιστα, κάποτε θεωρούνταν τόσο σπουδαίος που σου διάβαζαν το φλιτζάνι και σου έλεγαν τη μοίρα. Οπότε, το να πίνεις τον ελληνικό καφέ σου αργά και να απολαμβάνεις κάθε γουλιά του είναι πραγματική τέχνη.

Ο φραπές εφευρέθηκε καταλάθος

100% αλήθεια. Ο φραπές δημιουργήθηκε το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ένας τύπος δεν βρήκε ζεστό νερό και είπε «δεν πειράζει, θα χρησιμοποιήσω κρύο». Και κάπως έτσι γεννήθηκε το πιο αμφιλεγόμενο αλλά και αγαπημένο καλοκαιρινό ρόφημα, που είτε λατρεύεις είτε μισείς θανάσιμα (δεν υπάρχει ενδιάμεση οδός).

Ο ντεκαφεϊνέ δεν έχει καθόλου καφεΐνη

Ψέμα. Αν και ο ντεκαφεϊνέ περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη από τον κανονικό καφέ, δεν είναι εντελώς άνευ. Συνήθως έχει περίπου 2-5 mg ανά φλιτζάνι. Δεν είναι πολύ, αλλά αν πίνεις 4-5 φλιτζάνια, μπορείς να καταλάβεις ότι συσσωρεύεται.

Είναι καλύτερος χωρίς ζάχαρη

Αλήθεια. Η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα το θετικό στον καφέ σου εκτός από θερμίδες. Επιπλέον, η πραγματική γεύση του καφέ αναδεικνύεται καλύτερα χωρίς γλυκαντικά. Προσπάθησε, λοιπόν, να τον απολαύσεις όπως είναι και θα ανακαλύψεις τις λεπτές γεύσεις που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

Ο καφές με γάλα προκαλεί προβλήματα στο στομάχι

Εξαρτάται. Αν είσαι lactose intolerant, τότε ναι, το γάλα μπορεί να δημιουργήσει θέματα. Ωστόσο, για τους περισσότερους το γάλα απλώς αλλάζει τη γεύση και την υφή του καφέ, χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Άσε που υπάρχουν τόσες εναλλακτικές γάλακτος (αμυγδάλου, βρόμης, καρύδας), που μπορείς να δοκιμάσεις ποια σου ταιριάζει περισσότερο.

Αν πιεις πολύ καφέ, δεν θα κοιμηθείς ποτέ

Μισή αλήθεια. Εξαρτάται από το πόσο ανθεκτικός είσαι στην καφεΐνη. Σε γενικές γραμμές, η καφεΐνη παραμένει στο σύστημά μας για 5-6 ώρες, οπότε αν πίνεις καφέ το απόγευμα, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Αν όμως είσαι από εκείνους που μπορούν να κοιμηθούν σαν πουλάκι ακόμα και μετά από έναν διπλό espressο στις 9 το βράδυ, τότε όλα καλά κι εμείς σε θαυμάζουμε και σε ζηλεύουμε ταυτόχρονα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ