Απεργία την Πρωτομαγιά

Φυσικά Fysika: Μια γιορτή κρασιού που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα έρχεται στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Φωτ.: Νίκος Κατσαρός

Μια γιορτή αφιερωμένη στα φυσικά κρασιά έρχεται στη Θεσσαλονίκη

0

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς έμπειρος οινόφιλος για να καταλάβει ότι τα φυσικά ελληνικά κρασιά έχουν ξεπεράσει την έννοια της τάσης και έχουν αρχίσει να δημιουργούν βάσεις, ότι δείχνουν πως ήρθαν για να μείνουν – αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στη λίστα των καλύτερων και πιο δημοφιλών wine bar της Αθήνας.

Αλλά για να επικαλεστώ και έναν του είδους, τον Φεβρουάριο του 2021 ο Eric Asimov των «New York Times» προλόγιζε μια λίστα αφιερωμένη στα ελληνικά κόκκινα κρασιά, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και πολλά φυσικά, γράφοντας: «Μπορεί να φαίνεται παράδοξο να θεωρούμε την Ελλάδα ως αναδυόμενη οινοπαραγωγό, αν αναλογιστούμε την αρχαία καταγωγή των αμπελιών και της παραγωγής κρασιού.

Αλλά στην παγκόσμια αγορά των εκλεκτών κρασιών, η Ελλάδα πρέπει να θεωρείται ακριβώς έτσι. Το ζήτημα δεν είναι πόσον καιρό μια χώρα ή μια περιοχή διατηρεί την κουλτούρα της οινοποίησης, αλλά πόσο πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται οι φιάλες της σε μακρινά μέρη του πλανήτη».

Σύμφωνα με αυτό το κριτήριο και κατά τον κριτικό κρασίου, μόλις τα τελευταία είκοσι χρόνια περίπου ο υπόλοιπος κόσμος έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από πρώτο χέρι «την ομορφιά των κρασιών από την Ελλάδα… ειδικά στην περίπτωση των κόκκινων κρασιών της, τα είκοσι χρόνια μπορεί να είναι υπερβολή.

Για να βρει κανείς ελληνικά κόκκινα κρασιά στη Νέα Υόρκη ακόμη και πριν από δεκαπέντε χρόνια θα χρειαζόταν ένα ταξίδι στην Αστόρια του Κουίνς, έναν ελληνικό θύλακα όπου οι κάβες εξυπηρετούσαν όσο καλύτερα μπορούσαν τα γούστα της τοπικής πελατείας και των πρόσφατων μεταναστών. Συχνά, αυτό σήμαινε το είδος των απλών κρασιών ταβέρνας που κυριαρχούσαν επί μακρόν στην παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα…

Μερικές πιο φιλόδοξες προσπάθειες μπορεί να σκονίζονταν στα ράφια για χρόνια μέχρι κάποια περίεργη ψυχή να ανοίξει τον φελλό για να βρει ένα θλιβερό, δρύινο, οξειδωμένο κρασί. Τόσα πολλά έχουν αλλάξει και τόσο γρήγορα. Φέτος τον Φεβρουάριο, κάνοντας online αγορές σε μερικές κάβες του Μανχάταν, κατάφερα να βρω δώδεκα πανέμορφα ελληνικά ερυθρά χωρίς να φύγω από το γραφείο μου».

Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από τη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της ιδιαίτερα γιορτινής ατμόσφαιρας που επικρατεί στην πόλη τη συγκεκριμένη περίοδο, λόγω του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο αγαπάμε πολύ. Το Φυσικά Fysika είναι πάνω απ’ όλα μια γιορτή για το κρασί και τους Έλληνες παραγωγούς, οπότε και θεωρήσαμε ταιριαστό να γίνει η εναρκτήρια διοργάνωση εκεί.

Υποψιάζομαι ότι αν είστε λάτρεις των φυσικών κρασιών, αν παρακολουθείτε τις εγχώριες προσπάθειες γύρω από αυτά, αν είστε ενεργοί στο Instagram, είναι πολύ πιθανό ο αλγόριθμος να σας οδήγησε στον πρόσφατο λογαριασμό του Φυσικά Fysika

Πίσω από αυτόν βρίσκονται δύο ομάδες με διαφορετικές (γεωγραφικές) βάσεις, η Oenosophy από τη Θεσσαλονίκη και η Τανίνη Αγάπη Μου που τρέχει το ομώνυμο wine bar της Αθήνας. «Επιθυμία μας ήταν να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά τα κρασιά, να τους δώσουμε βήμα, να τους “εκθέσουμε” στο κοινό και να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Κάνοντας ένα βήμα πίσω και μαθαίνοντας για τις παλαιότερες μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης, κάναμε τελικά πολλά βήματα μπροστά».

Έτσι, ο Στέργιος Τεκερίδης και η Εύα Μπολολιά από την ομάδα του Τανίνη Αγάπη Μου και ο Μάνος Νικολάου από την Oenosophy Wine Tours αποφάσισαν να στήσουν μια έκθεση κρασιού έξω από τα συνηθισμένα.

Φυσικά Fysika: Μια γιορτή κρασιού που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα έρχεται στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Φωτ.: Νίκος Κατσαρός

Όταν ξεκίνησαν να συζητάνε για το εγχείρημα και πώς το φαντάζονται, κατέληξαν ότι απευθύνεται στο κοινό και των δύο πόλεων. Γι’ αυτό το Φυσικά Fysika θα πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο, το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη και την άνοιξη στην Αθήνα.

«Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από τη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της ιδιαίτερα γιορτινής ατμόσφαιρας που επικρατεί στην πόλη τη συγκεκριμένη περίοδο, λόγω του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο αγαπάμε πολύ. Το Φυσικά Fysika είναι πάνω απ’ όλα μια γιορτή για το κρασί και τους Έλληνες παραγωγούς, οπότε και θεωρήσαμε ταιριαστό να γίνει η εναρκτήρια διοργάνωση εκεί». 

Ποιο ήταν το κριτήριο με το οποίο επέλεξαν τους οινοπαραγωγούς που θα πάρουν μέρος στο Φυσικά Fysika; Nα είναι «παθιασμένοι οραματιστές» και «πρωτοπόροι οινοποιοί». «Πειραματίζονται, τολμούν και οινοποιούν με αγάπη. Σέβονται τη φύση, το περιβάλλον και το προϊόν. Όλα αυτά είναι στοιχεία που εκφράζουν και εμάς τους ίδιους, υπάρχει δηλαδή ταύτιση φιλοσοφίας».

Στην έκθεση θα συμμετάσχουν τριάντα οινοποιεία από όλη την επικράτεια, ανάμεσά τους η Χλόη Χατζηβαρύτη από τη Γουμένισσα, η Voi Vignes του Ιάσωνα Λίγα από τη Ραψάνη, η Οικογένεια Γεώργα από τα Σπάτα, το Κτήμα Αφιανές από την Ικαρία και το Knack Project του Χρήστου Κουλουριώτη από τα Μέγαρα. 

Αυτήν τη στιγμή πολλοί από τους ανθρώπους που ασχολούνται με το κρασί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο «φυσικό» γι’ αυτό, μάλιστα κάποιοι προτιμούν τον όρο «ήπιων παρεμβάσεων». Όπως εξηγούν οι δύο ομάδες, και οι δύο αυτοί όροι αποτελούν μετάφραση διεθνών όρων (natural wines, low intervention wines) οι οποίοι προσπαθούν να αναδείξουν την ουσία αυτών των κρασιών.

«Και η ουσία είναι ότι πρόκειται για κρασιά που παράγονται με την ελάχιστη δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση, σε όλη τη διαδικασία παραγωγής. Από το χωράφι, όπου και παράγονται χωρίς επιβλαβή για τον άνθρωπο και τη φύση πρόσθετα, έως και την οινοποίηση, κατά την οποία επίσης η προσθήκη πρόσθετων είναι από μηδενική έως ελάχιστη. Όταν υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα ορίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί ένα κρασί για να ονομαστεί φυσικό, ήπιων παρεμβάσεων ή όχι, η συζήτηση αυτή θα επιλυθεί». 

Φυσικά Fysika: Μια γιορτή κρασιού που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα έρχεται στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Φωτ.: Νίκος Κατσαρός

Παράλληλα, υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται πως κανένα κρασί δεν μπορεί να είναι απόλυτα φυσικό, ότι ο όρος είναι παραπλανητικός. Τι απαντούν σε αυτούς; «Ο όρος “φυσικά κρασιά”, όπως τον γνωρίζουμε τουλάχιστον οι περισσότεροι, είναι ατελής. Προσπαθεί κάπως αδέξια να περιγράψει μια ολόκληρη σειρά ιδεών και πράξεων, από τη συναίσθηση και την ευθύνη μέχρι την ειλικρίνεια, τον σεβασμό και την ανάληψη δράσης πάνω στην καλλιέργεια και την οινοποίηση.

Κυριολεκτικά, απόλυτα φυσικά κρασιά δεν υπάρχουν. Ο όρος δημιουργήθηκε για να διευκολύνει. Υπάρχουν όμως κρασιά ελαχίστων παρεμβάσεων τόσο στο χώμα όσο και στο οινοποιείο. Η έλλειψη αυστηρού κανονιστικού πλαισίου αφήνει περιθώρια στη χρήση λέξεων και εκφράσεων στον οποιοδήποτε. Η πρόσβαση στα οινολογικά χαρακτηριστικά του κρασιού θα ήταν πάντως μια πολύ καλή αρχή. Ίσως η αρχή αυτή να είναι η χρήση QR codes στη φιάλη, η οποία μάλλον θα εφαρμόζεται από το νέο έτος».

«Η δουλειά που γίνεται από τους Έλληνες παραγωγούς είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και αναγνωρίζεται διεθνώς», όπως λέει και η ομάδα του Φυσικά Fysika, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Eric Asimov. «Η αποδοχή των κρασιών αυτών στο εξωτερικό είναι εντυπωσιακή. Στην έκθεσή μας θα παρουσιαστούν ελληνικά κρασιά που πραγματικά διαπρέπουν σε απαιτητικές αγορές όπως αυτή της Γαλλίας ή των ΗΠΑ. Οι οινοποιοί που ασχολούνται με την παραγωγή αυτών των κρασιών αυξάνονται συνεχώς και δεν αποτελούν πλέον μια “μικρή, γραφική μειοψηφία”. Το ίδιο συμβαίνει και με την εστίαση στην Ελλάδα και με το δίκτυο των σημείων διάθεσης και διανομής τους». 

Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή και στη γεύση, τα φυσικά κρασιά δεν έχουν μόνο υποστηρικτές, έχουν και πολέμιους, ή έστω δύσπιστους ακόμα απέναντί τους, οι οποίοι υποστηρίζουν πως κάποια φυσικά κρασιά είναι τόσο πειραματικές προσπάθειες που δεν ενδείκνυνται για κατανάλωση, ότι μερικά «δεν πίνονται».

«Όλα είναι θέμα γούστου. Ένα κρασί δεν μπορεί να αρέσει το ίδιο σε όλους και αυτή είναι η μαγεία του εν γένει. Έχουμε δοκιμάσει και εμείς αρκετές φορές κρασιά που “δεν πίνονταν”, τόσο σε πειραματικό όσο και σε τελικό στάδιο, εμφιαλωμένο δηλαδή σε λίστα εστιατορίου, σύμφωνα πάντα με τα δικά μας γούστα. Ωστόσο είναι σημαντικό το πόσο διαθέσιμοι και ανοιχτοί είμαστε σε μια νέα εμπειρία όπως η δοκιμή ενός κρασιού ή κάθε εμπειρίας που βασίζεται στις αισθήσεις».

Φυσικά Fysika: Μια γιορτή κρασιού που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα έρχεται στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Για την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει τον χώρο του ιστορικού κλειστού γηπέδου μπάσκετ της ΧΑΝΘ ο οποίος θα διακοσμηθεί με φωτογραφίες του Νίκου Κατσαρού, εμπνευσμένες από τους πάγκους των λαϊκών αγορών.

Γιατί έχουν επιλέξει να αναδείξουν και να αφιερωθούν στα φυσικά κρασιά; «Πρώτα απ’ όλα να πούμε κάτι σχεδόν αυτονόητο. Ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο ασχολούμαστε με αυτά τα κρασιά είναι επειδή μας αρέσουν. Είναι κρασιά αυθεντικά, γαστρονομικά και αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και του terroir της περιοχής.

Είναι όμως και η όλη φιλοσοφία πίσω από αυτά που μας γοητεύει. Η αγάπη και η προστασία της φύσης, ο σεβασμός του περιβάλλοντος, η βιολογική ή η βιοδυναμική καλλιέργεια, η αποφυγή επιβλαβών χημικών σκευασμάτων, ο συνεχής πειραματισμός, η προσήλωση και δέσμευση στις ηθικές αξίες».

Για την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει τον χώρο του ιστορικού κλειστού γηπέδου μπάσκετ της ΧΑΝΘ, ο οποίος θα διακοσμηθεί με φωτογραφίες του Νίκου Κατσαρού, εμπνευσμένες από τους πάγκους των λαϊκών αγορών. Το Φυσικά Fysika θέλει να είναι ένας φόρος τιμής σε μερικές από τις μικρές αλλά σημαντικές και καινοτόμες οινοποιήσεις.

«Για εμάς είναι μια ευκαιρία να εστιάσουμε στις προσπάθειες αυτών των μικρών παραγωγών και στους μακροχρόνιους στόχους τους. Θέλουμε το κοινό να γνωρίσει τα κρασιά ήπιων παρεμβάσεων και να δημιουργηθεί μια κοινότητα οινόφιλων, επαγγελματιών και παραγωγών, η οποία με ειλικρίνεια, εντιμότητα και αγάπη για το καλό κρασί θα συνεχίσει να αναζητά, να παράγει και να καταναλώνει τα φυσικά κρασιά».

Φυσικά Fysika, 6 Νοεμβρίου 2022, Γήπεδο Μπάσκετ ΧΑΝΘ, περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Γεύση
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Χλόη Χατζηβαρύτη πιστεύει ότι η κουλ πλευρά του κρασιού είναι το μέλλον

Γεύση / Η Χλόη Χατζηβαρύτη πιστεύει ότι η κουλ πλευρά του κρασιού είναι το μέλλον

Η νεαρή οινοποιός που μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Γουμένισσας και Θεσσαλονίκης φτιάχνει κρασιά για τα οποία μπορεί να ακούσετε ότι «είναι πολύ σωστά για να είναι φυσικά», αλλά, όπως υποστηρίζει και η ίδια, ό,τι είναι φυσικό δεν είναι απαραίτητα και καλό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Γεύση / «Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Ο ρέκτης του κρασιού Γιάννης Καρακάσης έχει γράψει δύο από τα πιο σημαντικά βιβλία για τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ παράλληλα είναι o ιδρυτής του 50 Great Greek Wines. Του ζητήσαμε να μας απαντήσει όσο πιο απλά γίνεται σε απορίες γύρω από το κρασί που έχουν οι μη ειδικοί και συχνά ντρέπονται να τις λύσουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ηλιάνα Μαλίχιν

Γεύση / Ηλιάνα Μαλίχιν, αλήθεια, ταιριάζει το βιδιανό με τσιγαριαστό αρνί;

Σε ένα ορεινό χωριό του Ρεθύμνου, μια οινοποιός δίχως οικογενειακή παράδοση, που δεν έχει κλείσει τα τριάντα της χρόνια, κατάφερε να αλλάξει τα μυαλά των αμπελουργών, ενώ οι οινόφιλοι υποκλίνονται στη δουλειά της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ