9 θησαυροί των βιολογικών λαϊκών αγορών

Τι αγοράζουμε στις βιολογικές λαϊκές αγορές, εκτός από φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter
Οι μεγαλύτερες και πλουσιότερες βιολογικές λαϊκές αγορές είναι στην Κηφισιά, τον Γέρακα, τη Βούλα και το Ίλιον.
0

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τις βιολογικές αγορές ή, όπως σωστότερα ονομάζονται, Αγορές Βιοκαλλιεργητών της Αττικής για αγνότερη τροφή που δεν είναι επιβαρυμένη με λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Φρέσκα φρούτα και εποχικά λαχανικά αλλά και ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί και πολλά ακόμα κάνουν την επίσκεψή μας όχι μόνο μια ωφέλιμη εβδομαδιαία συνήθεια αλλά και μια ευχάριστη βόλτα.

Οι μεγαλύτερες και πλουσιότερες αγορές είναι στην Κηφισιά, τον Γέρακα, τη Βούλα και το Ίλιον. Η ιστοσελίδα τους bioagores.org ενημερώνεται συχνά και έτσι μπορείτε εύκολα να βρείτε ποια αγορά βιοκαλλιεργητών λειτουργεί σε μια γειτονιά κοντά σας.

Όλοι οι παραγωγοί έχουν διαπιστευμένες πιστοποιήσεις από σοβαρούς οργανισμούς που βρίσκονται σε εμφανές σημείο στον κάθε πάγκο. Τα προϊόντα εδώ προέρχονται από βιολογικές ή βιοδυναμικές καλλιέργειες όλης της χώρας.

Η μεγάλη διαφορά με τις συμβατικές λαϊκές αγορές, πέραν της αποκλειστικά βιολογικής καλλιέργειας, είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι πιστοποιημένοι αγρότες και όχι διαμεσολαβητές ή έμποροι λαχανικών, φρούτων και ειδών διατροφής. Η κουβέντα λοιπόν μαζί τους , για όποια απορία ή διλήμματα έχετε αξίζει και τις πιο πολλές φορές θα φύγετε από εκεί γνωρίζοντας κάτι παραπάνω για τις τροφές, έχοντας ανακαλύψει κάτι καινούργιο από την πλούσια αγνή φύση της χώρας μας.

Η εποχή μας προστάζει την κουζίνα, τη μαγειρική και το φαγητό να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν το περιβάλλον. Προτιμάμε λοιπόν αγνότερες τροφές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, που βρίσκεται σε οριακό σημείο παγκοσμίως.

Το είπαμε πολλές φορές και θα το ξαναπούμε: Η εποχή μας προστάζει την κουζίνα, τη μαγειρική και το φαγητό να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν το περιβάλλον. Προτιμάμε λοιπόν αγνότερες τροφές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, που βρίσκεται σε οριακό σημείο παγκοσμίως.

Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αττικής ιδρύθηκε το 2002 και λειτουργεί σε 28 δήμους της Αττικής. Έχει περισσότερα από 200 μέλη και περίπου 10.000 καταναλωτές που τις επισκέπτονται σε σταθερή βάση. Οι Αγορές των Βιοκαλλιεργητών αποτελούν περίπου το 5% των πωλήσεων της ελληνικής λιανικής αγοράς βιολογικών προϊόντων, την οποία και εξυγιαίνουν βελτιώνοντας τις επιλογές των καταναλωτών μέσα από έναν επιπλέον τρόπο διάθεσης των βιολογικών προϊόντων.

Μέσα από τις αγορές οι βιοκαλλιεργητές αναπτύσσουν δράσεις σε συνεργασία με κοινωνικούς και δημόσιους φορείς, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή του χορηγικού προγράμματος «Αγάπη με το κιλό», όπου εβδομαδιαία χορηγούνται βιολογικά προϊόντα στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων Ιλίου, Π. Φαλήρου, Αγίας Βαρβάρας, Ν. Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής, για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και των κοινωνικών παντοπωλείων και μαγειρίων, καθώς και οι επισκέψεις από σχολεία των δήμων στα βιολογικά αγροκτήματα.

Oι αγορές λειτουργούν με οικολογικούς όρους αφού στο τέλος κάθε αγοράς τα απορρίμματα συλλέγονται από τους ίδιους τους παραγωγούς είτε για κομπόστ (τρόφιμα) είτε για ανακύκλωση (χαρτί κ.ο.κ). Ακόμη, ομάδα εθελοντών συλλέγει κάθε Σάββατο, στο τέλος της αγοράς, προϊόντα που προορίζονται για τη σίτιση απόρων και αστέγων.

 

1. Σάλτσα ντομάτας

Φυσικός χυμός ντομάτας από ώριμες ντομάτες για ακόμα νοστιμότερες σάλτσες για μακαρόνια, απλή ή αρωματισμένη με ρίγανη από το αγρόκτημα Ηλιογέννημα στην Καρδίτσα. Θα αποτελέσει μια νόστιμη βάση για τη γρήγορη μακαρονάδα σας και θα προσθέσει άρωμα και εντονότερη γεύση ντομάτας στα κοκκινιστά.

Θα την ενισχύσετε με μια κουταλιά πελτέ ντομάτας, τα μυρωδικά της επιλογής σας, λίγο λευκό κρασί, 1-2 σκελίδες σκόρδο και ένα ξυλάκι κανέλα και στο τέλος της δεκάλεπτης βράσης της, όταν θα είναι σχεδόν έτοιμη και πηχτή, θα προσθέσετε ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο και θα σερβίρετε με τα ζυμαρικά της επιλογής σας.

Στις βιολογικές αγορές θα βρείτε προς το καλοκαίρι και πολτό ψητής μελιτζάνας για μια γρήγορη μελιτζανοσαλάτα. Με ένα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, λεμόνι και ελαιόλαδο και ένα μικρό κουταλάκι ξίδι ετοιμάζετε στο πι και φι μια απλή, γρήγορη, απολαυστική σαλατούλα για το βράδυ, με αραβικές πίτες ή φρυγανισμένο ψωμί. Και ναι, έχει το καπνιστό άρωμα της μελιτζανοσαλάτας που αρέσει σε όλους μας. Η μαρμελάδα δαμάσκηνου από τον ίδιο παραγωγό συνοδεύει ωραία τα πικάντικα ελληνικά τυριά.

2. Φυσικός χυμό σταφυλιού και μήλου, ξίδι από κόκκινο κρασί, σταφυλόνερο, ρετσίνα (βιολογικής καλλιέργειας και οργανικής οινοποίησης) και μουστοκούλουρα (μαλακά ή σκληρά)

Η Οικογένεια Γεώργα στα Σπάτα με «το ήθος του αμπελουργού και μικρού οινοποιού, και σεβασμό στην γη» παράγει εδώ και τέσσερις γενιές εξαιρετικά φυσικά κρασιά και πολλά συναφή προϊόντα. Εκτός από τη μεγάλη καλλιέργεια σαββατιανού, της χαρακτηριστικής ποικιλίας των Μεσογείων Αττικής που παράγει την ελληνικότατη ρετσίνα, παράγονται και syrah, merlot, γλυκό κρασί, ξίδι από κρασί και εξαιρετικό πετιμέζι.

Ξεχωρίσαμε ακόμα το σταφυλόνερο, ένα πρωτότυπο προϊόν για όσους ακολουθούν νηστείες, τον χυμό σταφυλιού σε μικρή και μεγάλη συσκευασία και δοκιμάσαμε τα κρασιά τους, ένα προς ένα, αγνά και οικολογικά οινοποιημένα, χωρίς καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Στην ιστοσελίδα τους (geowines.gr) θα βρείτε πολλές πληροφορίες και πλήρη κατάλογο των προϊόντων τους. Μια πραγματικά αξιοθαύμαστη οινοκαλλιέργεια που δείχνει τον δρόμο προς το μέλλον της ελληνικής οινοποίησης, που ασπάζεται ολοένα και περισσότερο τη φυσική καλλιέργεια ακούγοντας τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Εξαιρετικά μουστοκούλουρα από βιολογικό μούστο.

3. Ψωμί του τοστ, κουλουράκια, κέικ και αλεύρι

Τι αγοράζουμε στις βιολογικές λαϊκές αγορές, εκτός από φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter

«Το Περιβολάκι» έχει πολλά και νόστιμα αρτοσκευάσματα, από σταφιδόψωμο μέχρι φρέσκιες βιολογικές τορτίγιες για τα τάκος σας. Εκεί θα βρείτε και αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη ή χωρίς ζάχαρη για ιδιαίτερες διατροφικές δυσανεξίες. Νόστιμο ψωμί του τοστ επίσης.

4. Αλεύρι από χαρούπι, αλεύρι ολικής άλεσης, προϊόντα από χαρούπι και αλόη, λάδι αβοκάντο, χαρουπέντα

Τι αγοράζουμε στις βιολογικές λαϊκές αγορές, εκτός από φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter

Η Ειρήνη Πεδιαδιτάκη από το Ηράκλειο Κρήτης έχει αξιοποιήσει τα χαρούπια της φτιάχνοντας ένα μοναδικό προϊόν, τη χαρουπέντα. Το όνομά της παραπέμπει στη γνωστή μερέντα μόνο που αντί για κακάο είναι φτιαγμένη από χαρουπόμελο. Έχει παρόμοια γεύση και υφή και απλώνεται εύκολα σε κρέπες, ψωμί και γλυκάκια ξεγελώντας μας με αυτήν την ευκολόπεπτη παραλλαγή της πιο διάσημης ξαδέρφης της. Στο ίδιο σημείο θα βρείτε και βιολογικό αλεύρι ολικής άλεσης, χαρουπάλευρο, δίπλα στα ξακουστά κρητικά αβοκάντο βιολογικής καλλιέργειας.

5. Ξηροί καρποί, φιστικοβούτηρο και βιολογικό ταχίνι

Τι αγοράζουμε στις βιολογικές λαϊκές αγορές, εκτός από φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter
Τι αγοράζουμε στις βιολογικές λαϊκές αγορές, εκτός από φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter

Ο Βλάσσης Νικολάου καλλιεργεί βιολογικά και αποξηραίνει οικολογικά ξανθή και μαύρη σταφίδα στην Κόρινθο και έχει καρύδια Αρκαδίας. Θα τον βρείτε στην Κηφισιά, το Ιλιον και το Π.Φάληρο.

Ο κ. Παπαδόπουλος από τις Σέρρες επίσης έχει μια τεράστια ποικιλία από νόστιμους ξηρούς καρπούς και κάποια ιδιαίτερα προϊόντα όπως φΙστικοβούτυρο, ταχίνι ολικής άλεσης, χαλβά του μπακάλη, άλειμμα φουντουκιού κ.ά.

6. Μέλι, γύρη και μέλι με την κηρύθρα του

Τι αγοράζουμε στις βιολογικές λαϊκές αγορές, εκτός από φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter
Τι αγοράζουμε στις βιολογικές λαϊκές αγορές, εκτός από φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter

Όλοι οι βιολογικοί μελισσοκόμοι έχουν εξαιρετικά μέλια. Ξεχωρίσαμε το μέλι συσκευασμένο με την κηρύθρα του της «Μελισσάνθης». Αυτή η μορφή μελιού θεωρείται η πιο ακατέργαστη, κόβεται μέσα από το μελίσσι περιέχοντας μαζί με το μέλι υπολείματα γύρης, πρόπολης και βασιλικού πολτού, όλους τους θρεπτικούς θησαυρούς δηλαδή.

Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα το μέλι με την κηρύθρα του θεωρούνταν το «άριστον γεύμα», τροφή που κατανάλωναν οι αρχαίοι ημών ιατροί πριν από τις θεραπευτικές νηστείες τους. Από τον Απρίλιο υπάρχει διαθέσιμος και βασιλικός πολτός.

Εξίσου ενδιαφέροντα προϊόντα μελιού φέρνει η Ευτυχία Βλάχου από τα Δολιανά της Κυνουρίας. Προμηθευτήκαμε αρωματική γύρη Ολύμπου που, για όποιον δεν γνωρίζει, θεωρείται πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι μια κουταλιά της σούπας το πρωί με το μέλι ή το γιαούρτι σου σε κρατά χορτάτο μέχρι το βράδυ και οι πρωτεΐνες της κουταλιάς αυτής αντιστοιχούν στις ζωικές πρωτεΐνες μιας μισόκιλης μοσχαρίσιας μπριζόλας. Απαραίτητη λοιπόν σε όσους ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα. Διατηρείται στην κατάψυξη.

7. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το Αγρόκτημα Διαμάντι στον Μαραθώνα αξίζει την επίσκεψή σας για φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά αν σας περιορίζουν τώρα τα μέτρα μετακίνησης θα τους βρείτε κάθε μέρα και σε μία διαφορετική αγορά βιοκαλλιεργητών. Εξαιρετικό κατσικίσιο και πρόβειο γιαούρτι, αιγοπρόβειο σκληρό και μαλακό τυρί και κατσικίσιο τυρί (σαν φέτα) μόνο από ζωντανά που βόσκουν ελεύθερα στις βιολογικές καλλιέργειές τους. Ξεχασμένες γαλακτοκομικές γεύσεις με νόστιμα τυριά ιδανικά για πίτες.

8. Όσπρια

Τι αγοράζουμε στις βιολογικές λαϊκές αγορές, εκτός από φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter
Τι αγοράζουμε στις βιολογικές λαϊκές αγορές, εκτός από φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter

Ο παραγωγός Κ. Κουρούσιας, καλλιεργητής του κτήματος Αγρόκτημα Φενεού, φέρνει κάθε εβδομάδα στις βιολογικές αγορές νόστιμα όσπρια (δοκιμάστε ειδικά τα κόκκινα φασόλια χάντρες που δεν χρειάζονται μούλιασμα αποβραδίς και κάνουν ωραία χορτοφαγικά μπέργκερ) αλλά και ξηρούς καρπούς.

Ξεχώρισα την τραγανή αμυγδαλόψιχά του για τον νηστίσιμο σιμιγδαλένιο χαλβά και τα μπράουνις. Η αμυγδαλόψιχά τους έχει μέρος της φλούδας του αμύγδαλου και συνεπώς δίνει μια πιο μεστή γεύση. Τραγανά καρύδια και ψίχα από φιστίκι Αιγίνης. Από τον ίδιον θα προμηθευτείτε και βιολογικό αλεύρι ολικής άλεσης για το σπιτικό ψωμί και τα γλυκά σας. 

Εξαιρετικά όσπρια από τις Πρέσπες φέρνει στις αγορές βιοκαλλιεργητών και ο καλλιεργητής Γ. Διακόπουλος. Ξεχωρίσαμε τους μαύρους γίγαντες Πρεσπών, αυτό το εντυπωσιακό όσπριο που αντικαθιστά την πατάτα στα γέυματά μας, δίνοντάς μας περισσότερη πρωτεΐνη.

9. Φυτά και βότανα και βιολογικό χώμα για γλάστρες

Τι αγοράζουμε στις βιολογικές λαϊκές αγορές, εκτός από φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter

Ακόμα και τα μυρωδικά μας προτιμάμε να είναι βιολογικά, μια και ολοένα περισσότεροι ασπάζονται τη βιολογική καλλιέργεια αποφεύγοντας ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα, τους πρωταγωνιστές της εδαφικής μόλυνσης.

Στη βιολογική αγορά Ιλίου, Γέρακα, Κηφισιάς και Ηλιούπολης προμηθευόμαστε λοιπόν για το μπαλκόνι μας από τον Αλέξανδρο μία ρίγανη, ένα δενδρολίβανο, δυόσμο και θυμαράκι για τα μαγειρέματά μας ή μελισσόχορτο και μέντα για δροσερό τσάι αλλά και τους όμορφους καπουτσίνους που με τα βρώσιμα πορτοκαλιά ανθάκια και τα νευρώδη φύλλα τους στόλισαν για δεκαετίες τα περίτεχνα πιάτα των γνωστότερων σεφ μας. Ο Αλέξανδρος θα σας εξηγήσει ποια άλλα λουλούδια είναι βρώσιμα (φρέσκα ή αποξηραμένα) και πώς να περιποιηθείτε τα αρωματικά σας. Βάλτε και μια αρμπαρόριζα, είτε επειδή καταπιάνεστε με γλυκά του κουταλιού (τα αρωματίζει υπέροχα) αλλά και γιατί οι αστικές μέλισσες λατρεύουν τα λουλουδάκια της!

Να τονίσουμε ότι τα φυτά και τα βότανα του Αλέξανδρου (που προάγει όχι μόνο τη βιολογική καλλιέργεια αλλά και την οικολογική προσέγγιση σε κάθε ενέργεια του αγροκτήματός του, π.χ. νερά χωρίς νιτρικά αλλά πλέον ούτε καν βιολογικά σκευάσματα για την καταπολέμηση των ζιζανίων, και δημιουργεί ο ίδιος πλούσιο και θρεπτικό χώμα) προέρχονται από παραδοσιακούς σπόρους κηπευτικών του Αιγίλοπα, του οργανισμού που μαζί με το Πελίτι προάγουν τις παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας, αγγουριών, κολοκυθιών, πιπεριάς, κολοκύθας κ.λπ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιγίλοπας: Για να αρχίσουν να καλλιεργούνται ξανά οι ντόπιες ποικιλίες φρούτων, λαχανικών και σιτηρών

Do the right thing / Αιγίλοπας: Για να αρχίσουν να καλλιεργούνται ξανά οι ντόπιες ποικιλίες φρούτων, λαχανικών και σιτηρών

Ο Αιγίλοπας όχι μόνο διασώζει παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων αλλά τις προωθεί στους αγρότες για να τις καλλιεργήσουν και να φτάσουν στο πιάτο μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Oι food bloggers μας δεν προτιμούν πια το κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη;

Γεύση / Oι food bloggers μας δεν προτιμούν πια το κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη;

Σκρολάροντας στα μπλογκ και στα προφίλ του Ιnstagram των The Foodie Corner, Funky Cook και Madame Ginger, βλέπουμε όλο και περισσότερες εναλλακτικές για μια διατροφή χωρίς κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη; Τελικά, πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε μακαρόνια με κιμά αλλιώς;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ