Οι φλούδες λεμονιού είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε

Φλούδες λεμονιού, είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Προτιμούμε βιολογικά, ακέρωτα λεμόνια και προσέχουμε, όταν τα ξεφλουδίζουμε, να μην παίρνουμε πολύ από το λευκό στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα στη φλούδα και το φρούτο.
0

Λεμονοπίπερο

Αυτή η σκόνη με αλάτι, πιπέρι και φλούδες λεμονιού είναι ένα εξαίσιο άρτυμα για πολλά φαγητά, από τη διακόσμηση στην ταραμοσαλάτα ή μαζί με τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο στις βραστές πατάτες, στο ψητό κουνουπίδι, στο κοτόπουλο στον φούρνο και σε όποιο άλλο φαγητό μπορεί να χρειάζεται λίγη ένταση, λίγο ξινό σε στερεή μορφή. Γίνεται πανεύκολα και διατηρείται σε βαζάκι στο ψυγείο, έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε όπως είναι ή να το βάλετε σε μύλο για μπαχαρικά.

Οι φλούδες από τα εσπεριδοειδή (λεμόνι ή πορτοκάλι) γενικά χρειάζεται να στεγνώσουν καλά πριν τις αναμείξουμε στον επεξεργαστή τροφίμων (μπλεντεράκι) με τα υπόλοιπα συστατικά. Προτιμούμε βιολογικά, ακέρωτα λεμόνια και προσέχουμε, όταν τα ξεφλουδίζουμε, να μην παίρνουμε πολύ από το λευκό στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα στη φλούδα και το φρούτο.

Για το λεμονοπίπερο, απλώστε τις φλούδες σε λαδόκολλα μέσα σε ρηχό ταψί και βάλτε τες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στη ρύθμιση με αέρα για μισή-μία ώρα (ανάλογα με το πόσο λεπτές ή μικρές είναι οι φλούδες σας) μέχρι να ξεραθούν τελείως, χωρίς να μαυρίσουν.

Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε αν τις αφήσετε για 3-4 μέρες πάνω σε καθαρή πετσέτα κουζίνας στο καλοριφέρ ή σε κάποιο ευήλιο μέρος μέχρι να ξεραθούν τελείως, να σπάνε όταν τις λυγίζετε. Αναμείξτε μετά τις φλούδες στον επεξεργαστή για 1-2 λεπτά στο φουλ, προσθέστε λίγα μαύρα πιπέρια και νιφάδες θαλασσινού αλατιού και χτυπήστε λίγο ακόμα το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το λεμονοπίπερο είναι έτοιμο!

Η ιταλική γκρεμολάτα

CHECK Οι φλούδες λεμονιού είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Η γκρεμολάτα είναι ένα μείγμα από ελαιόλαδο, μαϊντανό, σκόρδο και λεμονόφλουδα που κλασικά σερβίρεται δίπλα στο οσομπούκο.

Οι Ιταλοί αγαπούν το λεμόνι όσο κι εμείς και το χρησιμοποιούν πολύ στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική τους. Η γκρεμολάτα είναι ένα μείγμα με ελαιόλαδο, μαϊντανό, σκόρδο και λεμονόφλουδα που κλασικά σερβίρεται δίπλα στο οσομπούκο. Μπορεί να σερβιριστεί όμως και δίπλα σε ψητά καλαμάρια, βραστές γαρίδες και ψαρικά, ψητά κρεατικά, πατατοσαλάτες και ομελέτες ή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί για ένα απίθανο ορεκτικό!

Για ένα ματσάκι μαϊντανό, καλά πλυμένο και στεγνωμένο σε πετσέτα κουζίνας, θα χρησιμοποιήσουμε 2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τη φλούδα (ωμή, κομμένη σε λωρίδες) από ένα λεμόνι, αλάτι και πιπέρι (ή και τσίλι) και αφού τα περάσουμε από τον επεξεργαστή για 2-3 λεπτά, θα τα βάλουμε σε μπολ ή βαζάκι, συμπληρώνοντας με ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί η αρωματική γκρεμολάτα. Διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα.

Λεμονοζάχαρη για ακόμα πιο λεμονάτα κέικ και γλυκά

Φλούδες λεμονιού, είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Όλη η πολύτιμη εσάνς, το άρωμα που υπάρχει στη φλούδα και όχι στον χυμό των εσπεριδοειδών, θα αναμειχθεί με τη ζάχαρη, ενισχύοντας γευστικά ακόμα και το πιο απλό κέικ σας.

Αν πάντα προσθέτετε ξύσμα λεμονιού στα κέικ σας, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο μυρωδάτο όσο θα θέλατε, δοκιμάστε την επόμενη φορά να αναμείξετε στον επεξεργαστή τροφίμων τη δόση της ζάχαρης (συνήθως 2-3 φλιτζάνια τσαγιού) που προτείνει η συνταγή με τη λεμονόφλουδα από ένα ακέρωτο λεμόνι (και πορτοκάλι, αν σας αρέσει). Όλη η πολύτιμη εσάνς, το άρωμα που υπάρχει στη φλούδα και όχι στον χυμό των εσπεριδοειδών θα αναμειχθεί με τη ζάχαρη, ενισχύοντας γευστικά ακόμα και το πιο απλό κέικ σας.

Ένα φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο για 1.002 χρήσεις

CHECK Οι φλούδες λεμονιού είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Ένα φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέχρι και 2-3 μέρες μετά την παραγωγή του.

Σε ένα καθαρό βάζο βάλτε την επιθυμητή ποσότητα ελαιόλαδου (ας πούμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού), 2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση, 1 πιπερίτσα τσίλι κομμένη στη μέση, 4-5 κόκκους μαύρου πιπεριού και τα κοτσάνια από άνηθο, μαϊντανό και, αν σας βρίσκονται, λίγα φυλλαράκια δυόσμο.

Η φλούδα από ένα ολόκληρο λεμόνι, ένα φύλλο δάφνη, ένα κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο ή φρέσκο φασκόμηλο επίσης θα αφήσουν το γευστικό τους αποτύπωμα σε αυτό το φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι και 2-3 μέρες αφού το φτιάξετε.

Το καλοκαίρι τα «καπάκια» από τις πράσινες πιπεριές (που πολλές φορές πετάμε όταν φτιάχνουμε χωριάτικη) αλλά και λίγη φλούδα από νεράντζι τον χειμώνα επίσης προσθέτουν τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά σε αυτό ελαιόλαδο. Μπορείτε να το προσθέσετε σε πατατοσαλάτες, ψάρι στον φούρνο (και στο μαγείρεμα και μετά) για να φτιάξετε μια νοστιμότερη μαγιονέζα, σε βραστό ή ψητό κουνουπίδι, σκορδαλιές και ντιπ, λαδολέμονο για βραστές γαρίδες, αρνάκι στον φούρνο και γενικά όπου χρειάζεται ένα σπιτικά και φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο.

Η εξαιρετική μακαρονάδα με το πολύ ξύσμα λεμονιού και τα σπαράγγια

Φλούδες λεμονιού, είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Μια σούπερ-μυρωδάτη και φινετσάτη μακαρονάδα.

Με τα ανοιξιάτικα σπαράγγια προ των πυλών και το ξύσμα ενός ολόκληρου λεμονιού ετοιμάζουμε μια σούπερ-μυρωδάτη και φινετσάτη μακαρονάδα (η συνταγή είναι από το βιβλίο της Catherine Phipps, «Citrus», και η τεχνική της μοιάζει με της καρμπονάρα, δηλαδή έχει μια κρεμώδη σος χωρίς κρέμα αλλά με κρόκους και χυμό λεμονιού!)

Υλικά
250 γρ. λινγκουίνι ή σπαγγέτι
300 γρ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια (χρησιμοποιούμε το κοτσάνι μέχρι εκεί που, όταν το λυγίζουμε, σπάει εύκολα), πλυμένα και στεγνά
Ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Ο χυμός και το ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
4 κρόκοι (προτιμότερο από βιολογικά αυγά)
50 γρ. σκληρό νόστιμο τυρί, όπως παρμεζάνα ή πεκορίνο
Αλάτι και φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente. Κρατάμε ένα φλιτζάνι νερό από τα τελευταία λεπτά της βράσης.

Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν η επιφάνειά του καίει καλά βάζουμε τα στεγνά σπαράγγια και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, καψαλίζοντάς τα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα απομακρύνουμε από τη φωτιά και τα κόβουμε διαγώνια στη μέση.

Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τα μακαρόνια και προσθέτουμε το ξύσμα το λεμονιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού με τους κρόκους και κουταλιά-κουταλιά το νερό της βράσης, ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες, ελαφρύ μείγμα.

Ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα κομμένα σπαράγγια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το τυρί σε φλούδες.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ