Η επανάσταση των φυσικών κρασιών

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Δοκιμάζοντας ένα κρασί φυσικής οινοποίησης αναζητάμε αυθεντικότητα και ελευθερία, μακριά από το στενό πλαίσιο της τυπικότητας που χαρακτηρίζει κάθε ποικιλία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Τα «φυσικά κρασιά» είναι η τάση που κερδίζει ολοένα περισσότερους οινόφιλους, κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Natural wine, vin vivant, κρασί φυσικής οινοποίησης είναι μάλλον ο σωστός προσδιορισμός στην ελληνική γλώσσα. Περί τίνος πρόκειται όμως;


Τα κρασιά φυσικής οινοποίησης βασίζονται σε ένα ισχυρό πλαίσιο εμπιστοσύνης του καταναλωτή προς τον παραγωγό, ανεξάρτητα από πιστοποιήσεις. Εμπιστευόμαστε τον αμπελουργό ότι φροντίζει το αμπέλι με ελάχιστες παρεμβάσεις, αφήνοντας έτσι το μικροκλίμα να βρει τον ιδανικό τρόπο έκφρασης. Απ' την πλευρά του ο οινοποιός χρησιμοποιεί ήπιες μεθόδους, χωρίς πρόσθετα. Με άλλα λόγια, δοκιμάζοντας ένα τέτοιο κρασί αναζητάμε αυθεντικότητα και ελευθερία, μακριά από το στενό πλαίσιο της τυπικότητας που χαρακτηρίζει κάθε ποικιλία.

Οι προτάσεις σε φυσικά κρασιά που υπάρχουν είναι συνήθως υψηλής ποιότητας και άρτιου αποτελέσματος, γι' αυτό τα επιλέγουν στις λίστες τους κορυφαίοι οινοχόοι σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία.

Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένα κρασί φυσικής οινοποίησης είναι: βιολογικοί ή βιοδυναμικοί αμπελώνες, χειρωνακτική συλλογή σταφυλιών, απαγόρευση χρήσης οινολογικών πρόσθετων, ζύμωση με τη φυσική ζυμοχλωρίδα, αυθόρμητη μηλογαλακτική ζύμωση, ελάχιστη χρήση θειώδους, απουσία τεχνολογικών παρεμβάσεων, ήπιο ή καθόλου κολλάρισμα.


Προτάσεις τέτοιων κρασιών από ελληνικά οινοποιεία είναι ελάχιστες. Αυτές όμως που υπάρχουν είναι συνήθως υψηλής ποιότητας και άρτιου αποτελέσματος, γι' αυτό τα επιλέγουν στις λίστες τους κορυφαίοι οινοχόοι σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία.
Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα εξής:

ΡΟΔΙΤΗΣ

Λίγα Γιαννιτσά, Πέλλα

Κτήμα Λίγα / Ροδίτης / 2016

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Θωμάς και ο Ιάσονας Λίγας εφαρμόζουν φυσική αειφόρο καλλιέργεια (Masanobu Fukuoka), αφήνοντας ουσιαστικά τη φύση να ισορροπήσει από μόνη της. Αναζητούν με επιμονή και συνέπεια πλούτο στο σταφύλι. Τα κρασιά τους, αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλίες, έχουν μοναδικό χαρακτήρα: εξαιρετική μύτη με διακριτά αρώματα πυρηνόκαρπων και λεπτές ανθικές νότες. Πλούσια γεύση με φρουτώδη χαρακτήρα και δροσιστική οξύτητα.

ΡΟΜΠΟΛΑ

Σαρρή Άβυθος, Κεφαλονιά

Παναγιώτης Σαρρής / Ρομπόλα / 2016

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ρομπόλα από τρεις ιδιόκτητους αμπελώνες συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων στις νότιες πλαγιές του Αίνου. Εδάφη πετρώδη και ασβεστολιθικά με μεγάλη κλίση απολαμβάνουν τη θαλασσινή αύρα, δημιουργώντας ιδανικό μικροκλίμα για την καλύτερη έκφραση της ποικιλίας. Συμπυκνωμένα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων. Πλούσιο σώμα, τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση με νότες ορυκτότητας.

ΑΓΙΑ ΥΠΑΚΟΗ

Καλαθάς, Τήνος

Domaine de Kalathas / Άσπρο Ποταμίσι - Ροζακί / 2016

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα αμπέλια του Jérôme βρίσκονται σε δύσβατες πλαγιές της νοτιοανατολικής Τήνου και κάποια είναι περισσότερο από 100 ετών. Ο Γάλλος αντικέρ, που ερωτεύτηκε τις Κυκλάδες και εγκατέλειψε το Παρίσι για να γίνει αμπελουργός, πραγματοποίησε φέτος τον τρίτο του τρύγο. Κρασιά μοναδικά, με πάθος και μεράκι, από αυτόχθονες ποικιλίες.

ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ - ΒΗΛΑΝΑ

Οικονόμου Ζήρος, Λασίθι

Κτήμα Οικονόμου / Θραψαθήρι - Βηλάνα / 2009

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Γιάννης Οικονόμου είναι ίσως ο πρώτος Έλληνας που δημιούργησε κρασιά φυσικής οινοποίησης και καθιερώθηκε στο εξωτερικό. Τα κρασιά του έχουν μοναδικό χαρακτήρα και στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό. Το χαρμάνι από λευκές τοπικές ποικιλίες δίνει αρώματα ξηρών καρπών με νότες εκούσιας οξειδωτικής παλαίωσης. Πληθωρικό στο στόμα, με επίγευση μεγάλης διάρκειας.

SAUVIGNON BLANC NATURΕ

Άνω Διακοπτό, Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθος / Sauvignon Blanc / 2016

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Οινοποιείο Τετράμυθος εντυπωσιάζει με την εξαιρετική εκδοχή της αγαπημένης κοσμοπολίτικης ποικιλίας από αμπελώνα υψομέτρου 1.000 μέτρων. Αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, λουλουδιών και πράσινες νότες. Κρυστάλλινο, με υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση, με κυρίαρχα τα εσπεριδοειδή.

FLIRT off-dry

Σπάτα, Αττική

Οικογένεια Γεώργα / Μαλαγουζιά – Merlot / 2016

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Δημήτρης Γεώργας, ακολουθώντας πιστά τις αρχές της βιοκαλλιέργειας και της φυσικής οινοποίησης, δημιουργεί ένα πληθωρικό ροζέ που θα σας ξεσηκώσει. Φρέσκα αρώματα βύσσινου και φράουλας. Στο στόμα πλούσια γεύση, με χυμώδη χαρακτήρα και απολαυστική ψευδαίσθηση ήπιου αφρισμού.

OLD ROOTS

Γουμένισσα, Κιλκίς

Κτήμα Τάτση / Ξινόμαυρο / 2013

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα κρασιά της οικογένειας Τάτση έχουν τραχύ χαρακτήρα. Το Ξινόμαυρο αυτό έχει μεγάλη αρωματική συμπύκνωση με διακριτά αρώματα πελτέ ντομάτας, γλυκόρριζας και σοκολάτας. Στο στόμα στιβαρό και έντονα τανικό, με τονισμένη οξύτητα, έχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

ΟΡΓΙΩΝ

Ληξούρι, Κεφαλονιά

Οινοποιείο Σκλάβου / Μαυροδάφνη / 2015

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Ευρυβιάδης Σκλάβος από την Κεφαλονιά είναι ο πιο αναγνωρισμένος Έλληνας παραγωγός που εφαρμόζει βιοδυναμική καλλιέργεια. Η πρότασή του από Μαυροδάφνη έχει αρωματική πολυπλοκότητα, δυναμική γεύση με καλοδομημένες τανίνες, αισθητή οξύτητα και μακρά επίγευση.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Δέκα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ris Project: Tο νέο καφέ του Παγκρατίου είναι “human friendly”

Γεύση / Tο πρώτο καφέ για σκύλους άνοιξε στο Παγκράτι

Από εκεί που κάποιοι Αθηναίοι έψαχναν τα φιλικά προς τα ζώα μέρη για να πιουν τον καφέ τους ή να εργαστούν εκτός σπιτιού, πλέον υπάρχει ένα μαγαζί που ετοιμάζει γλυκά χωρίς ζάχαρη και υγιεινά treats για σκύλους, ενώ φροντίζει να έχει κάτι και για εμάς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Καμήλας

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Eλλάς, ο σεφ Ανδρέας Λαγός συζητά με τον μουσικό Θωμά Κωνσταντίνου για το έθιμο της Καμήλας που συναντάμε στη Θεσσαλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και με τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Γεύση / Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Δύο Παριζιάνοι, ένας Έλληνας σεφ με νομαδικές τάσεις, φυσικά κρασιά, φαγητό με επιρροές από διαφορετικές εθνικές κουζίνες, μουσική που ξεκινάει από την ιαπωνική funk και φτάνει στην Aaliyah. Αυτή είναι μια σύγχρονη cave à manger που περιμένει με ανυπομονησία η hip Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Γεύση / «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Ο restaurateur που κατείχε επί δεκαπέντε χρόνια την υψηλότερη διάκριση που έχει δει ποτέ η εγχώρια γαστρονομική σκηνή μιλά μετά την τελευταία αξιολόγηση του αναγνωρισμένου οδηγού που δεν είχε τα καλύτερα νέα για ένα εκ των σημαντικότερων εστιατορίων της Ελλάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Γεύση / Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Η όψη ενός νεοκλασικού σπιτιού του 1890 στον πεζόδρομο της Ηρώνδα δεν μαρτυρά με τίποτα όσα θα συναντήσετε στο εσωτερικό: fusion επιλογές, προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα και κλασικά κοκτέιλ με απρόβλεπτες ανατροπές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Αρσαλής

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, ο ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης συζητά με την τραγουδίστρια Δέσποινα Ραφαήλ για το έθιμο της Αρσαλής που αναβιώνει στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αλεξάνδρα Κοκολοπούλου για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Οι κρέπες επέστρεψαν! Πού να βρεις τις καλύτερες στην Αθήνα

Γεύση / Οι κρέπες επέστρεψαν! Πού να βρεις τις καλύτερες στην Αθήνα

Η ζύμη που η ιστορία της (μάλλον) ξεκινάει τον 13ο αιώνα στη Βρετάνη της Γαλλίας έχει περάσει από διάφορες φάσεις, έχει μετατραπεί σε πολυπόθητο γλυκό-τούρτα στο Upper East Side του Μανχάταν, έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι λύση μετά τα ξενύχτια των Αθηναίων. Πλέον όμως υπάρχουν μέρη στην Αθήνα που της δίνουν την προσοχή που της αξίζει και την πάνε σε άλλο επίπεδο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ