Η επανάσταση των φυσικών κρασιών

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Δοκιμάζοντας ένα κρασί φυσικής οινοποίησης αναζητάμε αυθεντικότητα και ελευθερία, μακριά από το στενό πλαίσιο της τυπικότητας που χαρακτηρίζει κάθε ποικιλία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Τα «φυσικά κρασιά» είναι η τάση που κερδίζει ολοένα περισσότερους οινόφιλους, κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Natural wine, vin vivant, κρασί φυσικής οινοποίησης είναι μάλλον ο σωστός προσδιορισμός στην ελληνική γλώσσα. Περί τίνος πρόκειται όμως;


Τα κρασιά φυσικής οινοποίησης βασίζονται σε ένα ισχυρό πλαίσιο εμπιστοσύνης του καταναλωτή προς τον παραγωγό, ανεξάρτητα από πιστοποιήσεις. Εμπιστευόμαστε τον αμπελουργό ότι φροντίζει το αμπέλι με ελάχιστες παρεμβάσεις, αφήνοντας έτσι το μικροκλίμα να βρει τον ιδανικό τρόπο έκφρασης. Απ' την πλευρά του ο οινοποιός χρησιμοποιεί ήπιες μεθόδους, χωρίς πρόσθετα. Με άλλα λόγια, δοκιμάζοντας ένα τέτοιο κρασί αναζητάμε αυθεντικότητα και ελευθερία, μακριά από το στενό πλαίσιο της τυπικότητας που χαρακτηρίζει κάθε ποικιλία.

Οι προτάσεις σε φυσικά κρασιά που υπάρχουν είναι συνήθως υψηλής ποιότητας και άρτιου αποτελέσματος, γι' αυτό τα επιλέγουν στις λίστες τους κορυφαίοι οινοχόοι σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία.

Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένα κρασί φυσικής οινοποίησης είναι: βιολογικοί ή βιοδυναμικοί αμπελώνες, χειρωνακτική συλλογή σταφυλιών, απαγόρευση χρήσης οινολογικών πρόσθετων, ζύμωση με τη φυσική ζυμοχλωρίδα, αυθόρμητη μηλογαλακτική ζύμωση, ελάχιστη χρήση θειώδους, απουσία τεχνολογικών παρεμβάσεων, ήπιο ή καθόλου κολλάρισμα.


Προτάσεις τέτοιων κρασιών από ελληνικά οινοποιεία είναι ελάχιστες. Αυτές όμως που υπάρχουν είναι συνήθως υψηλής ποιότητας και άρτιου αποτελέσματος, γι' αυτό τα επιλέγουν στις λίστες τους κορυφαίοι οινοχόοι σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία.
Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα εξής:

ΡΟΔΙΤΗΣ

Λίγα Γιαννιτσά, Πέλλα

Κτήμα Λίγα / Ροδίτης / 2016

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Θωμάς και ο Ιάσονας Λίγας εφαρμόζουν φυσική αειφόρο καλλιέργεια (Masanobu Fukuoka), αφήνοντας ουσιαστικά τη φύση να ισορροπήσει από μόνη της. Αναζητούν με επιμονή και συνέπεια πλούτο στο σταφύλι. Τα κρασιά τους, αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλίες, έχουν μοναδικό χαρακτήρα: εξαιρετική μύτη με διακριτά αρώματα πυρηνόκαρπων και λεπτές ανθικές νότες. Πλούσια γεύση με φρουτώδη χαρακτήρα και δροσιστική οξύτητα.

ΡΟΜΠΟΛΑ

Σαρρή Άβυθος, Κεφαλονιά

Παναγιώτης Σαρρής / Ρομπόλα / 2016

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ρομπόλα από τρεις ιδιόκτητους αμπελώνες συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων στις νότιες πλαγιές του Αίνου. Εδάφη πετρώδη και ασβεστολιθικά με μεγάλη κλίση απολαμβάνουν τη θαλασσινή αύρα, δημιουργώντας ιδανικό μικροκλίμα για την καλύτερη έκφραση της ποικιλίας. Συμπυκνωμένα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων. Πλούσιο σώμα, τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση με νότες ορυκτότητας.

ΑΓΙΑ ΥΠΑΚΟΗ

Καλαθάς, Τήνος

Domaine de Kalathas / Άσπρο Ποταμίσι - Ροζακί / 2016

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα αμπέλια του Jérôme βρίσκονται σε δύσβατες πλαγιές της νοτιοανατολικής Τήνου και κάποια είναι περισσότερο από 100 ετών. Ο Γάλλος αντικέρ, που ερωτεύτηκε τις Κυκλάδες και εγκατέλειψε το Παρίσι για να γίνει αμπελουργός, πραγματοποίησε φέτος τον τρίτο του τρύγο. Κρασιά μοναδικά, με πάθος και μεράκι, από αυτόχθονες ποικιλίες.

ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ - ΒΗΛΑΝΑ

Οικονόμου Ζήρος, Λασίθι

Κτήμα Οικονόμου / Θραψαθήρι - Βηλάνα / 2009

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Γιάννης Οικονόμου είναι ίσως ο πρώτος Έλληνας που δημιούργησε κρασιά φυσικής οινοποίησης και καθιερώθηκε στο εξωτερικό. Τα κρασιά του έχουν μοναδικό χαρακτήρα και στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό. Το χαρμάνι από λευκές τοπικές ποικιλίες δίνει αρώματα ξηρών καρπών με νότες εκούσιας οξειδωτικής παλαίωσης. Πληθωρικό στο στόμα, με επίγευση μεγάλης διάρκειας.

SAUVIGNON BLANC NATURΕ

Άνω Διακοπτό, Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθος / Sauvignon Blanc / 2016

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Οινοποιείο Τετράμυθος εντυπωσιάζει με την εξαιρετική εκδοχή της αγαπημένης κοσμοπολίτικης ποικιλίας από αμπελώνα υψομέτρου 1.000 μέτρων. Αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, λουλουδιών και πράσινες νότες. Κρυστάλλινο, με υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση, με κυρίαρχα τα εσπεριδοειδή.

FLIRT off-dry

Σπάτα, Αττική

Οικογένεια Γεώργα / Μαλαγουζιά – Merlot / 2016

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Δημήτρης Γεώργας, ακολουθώντας πιστά τις αρχές της βιοκαλλιέργειας και της φυσικής οινοποίησης, δημιουργεί ένα πληθωρικό ροζέ που θα σας ξεσηκώσει. Φρέσκα αρώματα βύσσινου και φράουλας. Στο στόμα πλούσια γεύση, με χυμώδη χαρακτήρα και απολαυστική ψευδαίσθηση ήπιου αφρισμού.

OLD ROOTS

Γουμένισσα, Κιλκίς

Κτήμα Τάτση / Ξινόμαυρο / 2013

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα κρασιά της οικογένειας Τάτση έχουν τραχύ χαρακτήρα. Το Ξινόμαυρο αυτό έχει μεγάλη αρωματική συμπύκνωση με διακριτά αρώματα πελτέ ντομάτας, γλυκόρριζας και σοκολάτας. Στο στόμα στιβαρό και έντονα τανικό, με τονισμένη οξύτητα, έχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

ΟΡΓΙΩΝ

Ληξούρι, Κεφαλονιά

Οινοποιείο Σκλάβου / Μαυροδάφνη / 2015

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Ευρυβιάδης Σκλάβος από την Κεφαλονιά είναι ο πιο αναγνωρισμένος Έλληνας παραγωγός που εφαρμόζει βιοδυναμική καλλιέργεια. Η πρότασή του από Μαυροδάφνη έχει αρωματική πολυπλοκότητα, δυναμική γεύση με καλοδομημένες τανίνες, αισθητή οξύτητα και μακρά επίγευση.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και o Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τον οινοποιό και οινολόγο Χρήστο Ζαφειράκη για τη Λημνιώνα, την κομψή ερυθρή ελληνική ποικιλία με το διεθνές και σύγχρονο προφίλ.
THE LIFO TEAM
Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Γεύση / Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Στο Parōn, ο μισελενάτος Θάνος Φέσκος δείχνει τον πιο comfort εαυτό του και σερβίρει κορυφαία ταραμοσαλάτα. Στο Parostia, o Γιάννης Κιόρογλου προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό μενού και πιάτα για βούτες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cannelait

Γεύση / Ο Κωνσταντίνος φτιάχνει τάρτα σοκολάτας με παριανή κάππαρη

Σε ένα μικρό εργαστήριο στη Νάουσα της Πάρου ο νεαρός ζαχαροπλάστης Κωνσταντίνος Κασιδόπουλος «ευλογεί» έναν ελληνογαλλικό γάμο υλικών και τεχνικών με αποτέλεσμα ενδιαφέρον όσο και αναπάντεχο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi

Radio Lifo / Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi στο λιμάνι του Πειραιά

Ο Ελληνοϊνδονήσιος σεφ, που μεγάλωσε μέσα στο karaoke μπαρ των γονιών του στην Τρούμπα, φτιάχνει σήμερα το πιο νόστιμο ασιατικό fusion στην πόλη στο Kitschen bar, ένα μικρό dim sum bar στο μεγάλο λιμάνι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ