ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε ταραμά και στα ηχεία παίζουν Τρύπες

MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε ταραμά και στα ηχεία παίζουν Τρύπες Facebook Twitter
Το MARIAS είναι το μαγαζί που έστησαν τα αδέρφια Γεννιτσάκη στο ένατο διαμέρισμα της πόλης για να πουν την ιστορία της μητέρας τους η οποία μαγείρευε για ελληνικά μαγαζιά τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια και όνειρό της ήταν να αποκτήσει το δικό της.
0

Το 2015, δυο αδέλφια, ο Θεόδωρος και ο Γιώργος Γεννιτσάκης, παρουσιάζουν το Pressure, το brand που αποτελεί τη συνέχεια ενός περιοδικού με το ίδιο όνομα που εμπνέεται από τη Μεσόγειο αλλά όχι από τα τοπία της.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο τρόπος ζωής των ανθρώπων που κατοικούν γύρω από αυτήν. Προς το παρόν, σχεδιάζoυμε μόνο t-shirts και φούτερ που πάνω τους έχουν ένα μήνυμα, μια φωτογραφία, θέλουμε να λέμε ιστορίες μέσα από τις συλλογές μας και ύστερα παρακολουθούμε ποιος είναι ο κόσμος που θέλει να φορέσει τα ρούχα αυτά», μου είχε πει ο Θεόδωρος πριν από μερικά χρόνια για το brand που αυτήν τη στιγμή έχει παρουσία σε πενήντα καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Μία από όσους έχουν επιλέξει να ντυθούν με σχέδια του Pressure είναι η Peggy Gou, για να σας βάλω λίγο στο κλίμα.

Το MARIAS είναι το μαγαζί που έστησαν τα αδέλφια Γεννιτσάκη στο ένατο διαμέρισμα της πόλης για να πουν την ιστορία της μητέρας τους, η οποία μαγείρευε για ελληνικά μαγαζιά τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια και όνειρό της ήταν να αποκτήσει το δικό της μαγαζί.

Στοιχεία ελληνικά συνδυάζονται με την αραβική γραφή και αυτό το κράμα που αποτελεί το Pressure σχετίζεται με το πώς μεγάλωσαν οι εμπνευστές του, «σε μια περιοχή με κατοίκους από πάρα πολλές και διαφορετικές εθνικότητες, με ελληνικές παραδόσεις στο σπίτι μας. Ήμασταν οι μόνοι Έλληνες στη γειτονιά κι αυτό είχε ενδιαφέρον για μένα, ήθελα να εξηγήσω στους γύρω μου την κουλτούρα μας.

Μετά από χρόνια είδα κορίτσια από μπουρζουά γειτονιές να φοράνε τα ρούχα μας, κόσμο που ασχολείται με τον χώρο της μόδας και ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με αυτήν. Πλέον αυτού του είδους ο σχεδιασμός θεωρείται κουλ, για εμάς ήταν ένα homage στα άτομα που μας περιτριγυρίζουν», λέει ο Θεόδωρος, ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί κανείς να έχει ένα πιο μοντέρνο lifestyle χωρίς να ξεχνά τις ρίζες του, για την ακρίβεια χωρίς να τις αφήνει αναξιοποίητες, και αυτό ακριβώς πρεσβεύει και το brand του.

MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε φανατικά ταραμά ενώ στα ηχεία παίζουν Τρύπες Facebook Twitter
Η ατμόσφαιρα αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα πρωινά κάποιοι διαβάζουν το βιβλίο τους εκεί και ανταλλάζουν κουβέντες με τη μαγείρισσα και αρχηγό της κουζίνας, ενώ παράλληλα μπορεί κανείς να πάρει τον καφέ του και το φαγητό για τον δρόμο.

Πριν από περίπου έναν μήνα, οι ακόλουθοι του Pressure βρέθηκαν να τρώνε σπανακόπιτα σε ένα εστιατόριο του Παρισιού. Το MARIAS είναι το μαγαζί που έστησαν τα αδέλφια Γεννιτσάκη στο ένατο διαμέρισμα της πόλης για να πουν την ιστορία της μητέρας τους, η οποία μαγείρευε για ελληνικά μαγαζιά τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια και όνειρό της ήταν να αποκτήσει το δικό της μαγαζί.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια οικογενειακή επιχείρηση. Η Μαρία είναι η σεφ, ο Σταύρος, ο πατέρας, είναι αυτός που επιλέγει όλα τα προϊόντα που μπαίνουν στο μαγαζί, τον Θεόδωρο τον απασχολεί το αισθητικό κομμάτι, ενώ ο Γιώργος είναι εκείνος που διαχειρίζεται και οργανώνει τα πάντα στο μαγαζί.

Παντοπωλείο και εστιατόριο μαζί, το MARIAS είναι ανοιχτό από το πρωί, προσφέροντας τους καφέδες που επιλέγουμε περισσότερο στην Ελλάδα: εσπρέσο, φρέντο, ελληνικό και φίλτρου ή «γαλλικό» αν προτιμάτε, άλλωστε έτσι τον ζητούσαμε για χρόνια στην Ελλάδα, έτσι τον λένε και τα δυο αδέλφια. Η μαμά Μαρία ετοιμάζει για πρωινό ραβανί, κέικ και κουραμπιέδες, ενώ το μεσημέρι και το βράδυ συνήθως βγάζει καρυδόπιτα, μελομακάρονα και πορτοκαλόπιτα.

Η ατμόσφαιρα αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα πρωινά κάποιοι διαβάζουν το βιβλίο τους εκεί και ανταλλάζουν κουβέντες με τη μαγείρισσα και αρχηγό της κουζίνας, ενώ παράλληλα μπορεί κανείς να πάρει τον καφέ του και φαγητό για τον δρόμο. Η Μαρία φεύγει στις οκτώμισι το βράδυ για να αφήσει τον χώρο στα παιδιά της, τα οποία το λειτουργούν χρησιμοποιώντας τα σπιτικά φαγητά που εκείνη έχει μαγειρέψει, συνοδεύοντάς τα με ελληνικά φυσικά κρασιά και μουσική επίσης ελληνική, άλλα όχι αυτή που φαντάζεστε.

Παστίτσιο, κεφτέδες, πατάτες στον φούρνο, φασολάκια, σπανακόρυζο, γιουβαρλάκια. Στο MARIAS το μενού αλλάζει καθημερινά, γράφεται με γνωστά σπιτικά πιάτα, αλλά έχει και πινελιές πιο ιδιαίτερες τις οποίες οι Γάλλοι δεν έχουν συνηθίσει, όπως τα λουκάνικα Τζουμαγιάς και η μπουγάτσα. Μέχρι τώρα ο ταραμάς και η σπανακόπιτα φεύγουν περισσότερο απ’ όλα, «σιγά-σιγά, τις τελευταίες μέρες μάς δίνουν και ονόματα για να τους κρατάμε, αφού πολλές μέρες αυτά έχουν τελειώσει με το που φτάσει το μεσημέρι».

MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε φανατικά ταραμά ενώ στα ηχεία παίζουν Τρύπες Facebook Twitter
Οι πελάτες τους προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες, «είναι Γάλλοι, είναι και τουρίστες που θέλουν να ζήσουν μια πραγματική, μη τουριστική ελληνική εμπειρία».

Λειτουργεί και ως παντοπωλείο, προτείνει ελληνικά προϊόντα, μάλιστα κάποια από αυτά διατίθενται για πρώτη φορά στο Παρίσι, τα λάδια, τα κρασιά, οι μπίρες, οι σοκολάτες και το μέλι που έρχονται από τις Σέρρες, από τον τόπο καταγωγής της οικογένειας, το μέρος που τα δυο αδέλφια έχουν ταυτίσει με τα παιδικά τους χρόνια.

«Αυτήν τη στιγμή συζητάμε με πολλούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα για να φέρουμε προϊόντα που δεν είναι γνωστά εδώ. Πριν ανοίξουμε, ταξιδέψαμε πολύ για να γνωρίσουμε ανθρώπους που φτιάχνουν φανταστικά πράγματα, αλλά δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να τα βγάλουν εκτός κι εμείς είμαστε σε επαφή μαζί τους».

Οι πελάτες τους προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες, «είναι Γάλλοι, είναι και τουρίστες που θέλουν να ζήσουν μια πραγματική, μη τουριστική ελληνική εμπειρία. Είναι Έλληνες που θα πιουν έναν φρέντο ή θέλουν να απολαύσουν φαγητό που θα τους θυμίσει Ελλάδα. Το Pressure μας βοηθάει πολύ, πολλοί άνθρωποι που έρχονται μας γνωρίζουν ήδη από αυτό. Θέλουμε το MARIAS να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, προσφέροντας δυσεύρετα προϊόντα, πιάτα που δεν γνωρίζουν οι μη Έλληνες, να είναι κάτι παραπάνω από ένα παντοπωλείο ή εστιατόριο, θα πολύ ενεργό για να μοιράζεται τον ελληνικό πολιτισμό και τη μεσογειακή κουλτούρα μέσα από events και συνεργασίες που έχουμε προγραμματίσει για το 2023».

Ο Θεόδωρος και ο Γιώργος ήθελαν να λειτουργούν το βράδυ κάτι που να φέρνει σε καφενείο, έτσι το φαγητό προσφέρεται ως μεζές και συνοδεύει φυσικά κρασιά – ένα από τα οινοποιεία που φιλοξενεί  είναι αυτό του Τετράμυθου. Παίζουν μόνο ελληνική εναλλακτική μουσική, «βλέπουμε τον κόσμο και αποφασίζουμε τι θα βάλουμε, αναλόγως με τις ηλικίες μπορεί να παίξουμε πιο παλιά ή πιο σύγχρονα κομμάτια. Βάζουμε και Κ. Βήτα και Τρύπες, που είναι τα προσωπικά μας ακούσματα, αλλά συνήθως αρέσουν πολύ, παρότι οι Γάλλοι δεν τα γνωρίζουν. Προσπαθούμε να προσφέρουμε άγνωστα κομμάτια της Ελλάδας, είτε πρόκειται για γεύση, είτε για προϊοντα, είτε για μουσική».

MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε φανατικά ταραμά ενώ στα ηχεία παίζουν Τρύπες Facebook Twitter
Η Μαρία φεύγει στις οκτώμισι το βράδυ για να αφήσει τον χώρο στα παιδιά της τα οποία το λειτουργούν χρησιμοποιώντας τα σπιτικά φαγητά που εκείνη έχει μαγειρέψει κατά τη διάρκεια και να τα συνοδεύσουν με ελληνικά φυσικά κρασιά και μουσική, επίσης ελληνική, άλλα όχι αυτή που φαντάζεστε.

MARIAS, 77 rue Sedaine, Παρίσι

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ