Η νέα εποχή του καφέ

Η νέα εποχή του καφέ Facebook Twitter
Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0

Σήμερα ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα στον κόσμο. Αλλά η δημοφιλία του δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της οικονομίας, είναι μια ολόκληρη κουλτούρα. Η κουλτούρα του καφέ, εξαιρετικά ποικιλόμορφη και συνεχώς εναλλασσόμενη, επηρεάζεται άμεσα από οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο, από την πανδημία μέχρι την κλιματική αλλαγή και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Η μοναδική σταθερά σε ό,τι έχει να κάνει με την κουλτούρα του καφέ θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι οι άνθρωποι. Οι απανταχού coffee lovers, δηλαδή όλοι όσοι αντιμετωπίζουν τον καφέ όχι ως ένα απλό προϊόν ή μια πρωινή συνήθεια που επαναλαμβάνουν μηχανικά αλλά ως μια ιεροτελεστία που είναι κομμάτι της ζωής τους. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα δοκιμάσουν τα νέα trends, θα αναζητήσουν περισσότερη γνώση και θα δοκιμάσουν ό,τι πιο καινούριο και ιδιαίτερο κυκλοφορεί στον κόσμο του καφέ.

Λίγους μήνες πριν από 2023, λοιπόν, και όσο η κοινωνία αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερες ποικιλίες, γεύσεις, συνδυασμούς αλλά και τάσεις στον καφέ που αλλάζουν τα δεδομένα. Μερικές από αυτές ίσως ήρθαν για να μείνουν.

Ready To Drink

Χωρίς να αποτελεί απαραίτητα ένα νέο trend, οι καφέδες που βρίσκουμε στα ψυγεία –σε κουτάκια ή μπουκάλια– εντάσσονται στην κατηγορία Ready to Drink και με τον καιρό έχουν αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό. Πλέον, όλο και περισσότερες μικρές εταιρείες καφέ επενδύουν στους RTD καφέδες, από cold brews μέχρι παγωμένα latte.

Υγιεινός καφές & εναλλακτικά συστατικά

Εκεί που το wellness συναντά τη βιομηχανία του καφέ γεννιούνται οι καφέδες που έχουν εμπλουτιστεί με διάφορα πρόσθετα, όπως ο Procoffee, δημοφιλής στο TikTok και εμπλουτισμένος με πρωτεΐνη, ή περιλαμβάνουν εναλλακτικά συστατικά, από τα διάφορα είδη γάλακτος, π.χ. γάλα αμυγδάλου, σόγιας κ.ά. μέχρι καφέ μανιταριών ή το πολύ γνωστό πλέον matcha latte.

Η νέα εποχή του καφέ Facebook Twitter
Εικονογράφηση: bianka/LiFO

Flash Brew

Υπάρχει μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που πίνουν μόνο παγωμένο καφέ. Είτε ανήκεις στην κατηγορία αυτή είτε όχι, ο Flash Brew φαίνεται πως έχει αποκτήσει ήδη το δικό του κοινό. Πρόκειται για καφέ που έχει εκχυλιστεί με ζεστό νερό και ψύχεται εκείνη την στιγμή. Έτσι αναδύονται οι γεύσεις του, χωρίς να αραιώνεται με παγάκια.

Βιώσιμος καφές

Πλέον θέλουμε να γνωρίζουμε από πού προέρχεται ο καφές μας, πώς καλλιεργήθηκε και ποιοι τον καλλιέργησαν. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι βιώσιμες εταιρείες αποκτούν όλο και περισσότερους θαυμαστές, κυρίως αυτές που έχουν πιστοποιήσεις από επίσημους οργανισμούς όσον αφορά τις πρακτικές, τις επαγγελματικές τους σχέσεις αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Στο ίδιο πλαίσιο, συσκευασίες, ποτήρια και καλαμάκια είναι πλέον ανακυκλώσιμα – και αυτά προτιμώνται από το καταναλωτικό κοινό.

Στιγμιαίος, αλλά ποιοτικός καφές

Ενδεχομένως να θυμάστε το μεγάλο trend που γεννήθηκε στο TikTok κατά τη διάρκεια των πρώτων lockdowns, τον dalgona coffee, δηλαδή έναν αφρώδη καφές, φτιαγμένο με στιγμιαία σκόνη καφέ, ζάχαρη, νερό και γάλα. Κάπου εκεί ξεκίνησε να εξαπλώνεται και η τάση του ποιοτικού στιγμιαίου καφέ που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι. Πλέον, μικρά και μεγάλα brands μπορούν να σας στείλουν τους καφέδες τους στο σπίτι, για να τους απολαμβάνετε καθημερινά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM