ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Προτιμάς τον καφέ σου σκέτο; «Είναι γενετικό», αποκαλύπτει έρευνα

Προτιμάς τον καφέ σου σκέτο; «Είναι γενετικό», αποκαλύπτει έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay.
0

Αν προτιμάτε να πίνετε τον καφέ σας σκέτο, τότε πιθανότατα σας αρέσει η μαύρη, πικρή σοκολάτα, σύμφωνα με νέα έρευνα που εντοπίζει γενετική σύνδεση με αυτές τις προτιμήσεις. 

Εάν ανήκετε στους ανθρώπους που προτιμούν αυτά τα δύο, τότε συγκαταλέγεστε στους γενετικά τυχερούς που έχουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο, το οποίο μπορεί να σας διασφαλίσει ενδεχομένως μία υγιέστερη ζωή, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, Μέριλιν Κορνέλις. 

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν σκέτο καφέ με μέτρο (μεταξύ 3 και 5 φλιτζανιών την ημέρα) έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του Πάρκινσον, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και αρκετών τύπων καρκίνου.

Αυτά τα οφέλη είναι πιθανό να είναι πιο αισθητά εάν ο καφές δεν περιέχει γάλα, σάκχαρα και άλλα συστατικά που προσθέτουμε.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπάρχει ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία. Όμως, όποιος συνιστά σε άλλον να πιει καφέ, του συστήνει ουσιαστικά να καταναλώσει σκέτο καφέ, διότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του σκέτου και του καφέ με γάλα και ζάχαρη», δηλώνει η Κορνέλις.

«Το ένα είναι φυσικό χωρίς θερμίδες. Το άλλο μπορεί να προσθέσει πιθανώς εκατοντάδες θερμίδες στον καφέ σας και τα οφέλη για την υγεία μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά», πρόσθεσε.

Σε προηγούμενη έρευνα, η Κορνέλις και η ομάδα της ανακάλυψαν ότι μια γενετική παραλλαγή μπορεί να συμβάλλει στο γιατί μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ άλλοι όχι. «Οι άνθρωποι με αυτό το γονίδιο μεταβολίζουν την καφεΐνη ταχύτερα, επομένως οι διεγερτικές της ικανότητες φεύγουν ταχύτερα και θέλουν να πιούν κι άλλο καφέ».

Επιπλέον σε νεότερη μελέτη της εντοπίστηκε ότι όσοι μεταβολίζουν ταχύτερα την καφεΐνη προτιμούν τον σκέτο και πικρό καφέ. Επίσης, η ίδια γενετική παραλλαγή εντοπίζεται και σε άτομα που προτιμούν το σκέτο τσάι και την πικρή σοκολάτα. Οι προτιμήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες σύμφωνα με την έρευνα.

Όσοι έχουν αυτό το γονίδιο προτιμούν τον σκέτο καφέ ή τσάι, διότι συνδέουν την πικρή γεύση με την επαγρύπνηση που προσφέρει η καφεΐνη.

«Βρήκαμε ότι όσοι πίνουν καφέ με τη γενετική παραλλαγή που αντανακλά τον ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης προτιμούν τον πικρό, μαύρο καφέ», είπε η Κορνέλις. «Βρήκαμε επίσης την ίδια γενετική παραλλαγή σε άτομα που προτιμούν το σκέτο τσάι και την πικρή, μαύρη σοκολάτα».

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το φως και το μήνυμα μας διαπερνούν»: Ο άνθρωπος που είχε προβλέψει την ψηφιακή μας κάθοδο

Τech & Science / «Το φως και το μήνυμα μας διαπερνούν»: Ο άνθρωπος που είχε προβλέψει την ψηφιακή μας κάθοδο

Ο Μάρσαλ ΜακΛούαν είχε προβλέψει το διαδίκτυο πολύ πριν αυτό εφευρεθεί, καθώς και το πώς τα προσωπικά μας δεδομένα θα συλλέγονταν και θα πωλούνταν — και πιθανώς θα χρησιμοποιούνταν εναντίον μας.
LIFO NEWSROOM
Η έλλειψη σεξουαλικών επαφών μπορεί να έχει θανάσιμες συνέπειες, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / Η έλλειψη σεξουαλικών επαφών μπορεί να έχει θανάσιμες συνέπειες, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μελέτη πάνω σε 14.500 ενήλικες έδειξε ότι οι γυναίκες με σπάνια σεξουαλική δραστηριότητα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με εκείνες που είχαν συχνότερες επαφές
LIFO NEWSROOM
Η ξαφνική διακοπή άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δείχνει μελέτη

Τech & Science / Η ξαφνική διακοπή άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δείχνει μελέτη

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απροσδόκητα γεγονότα, όπως τραυματισμοί ή πανδημικά lockdown, μπορούν να οδηγήσουν σε ξαφνική διακοπή της άσκησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής δυσλειτουργίας
LIFO NEWSROOM