Πώς ο τρόπος που πίνουμε καφέ μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον

ΣΑΒΒΑΤΟ Πώς ο τρόπος που πίνουμε καφέ μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον Facebook Twitter
Η λεγόμενη «κουλτούρα του καφέ» γνωρίζει σημαντική άνθηση την τελευταία δεκαετία. Εικονογράφηση: Bianka/LifO
0

Espresso, cappuccino, latte, Americano, γαλλικός: decaf ή όχι, για πολλούς από εμάς ο καφές δεν είναι απλώς μια πρωινή συνήθεια αλλά τρόπος ζωής. Δεν τον θέλουμε, τον χρειαζόμαστε για να ξεκινήσει σωστά η μέρα. Φυσικά, τον προτιμάμε σκέτο γιατί μας αρέσει η γεύση του. Κι αυτή η πρώτη γουλιά πολλές φορές μοιάζει με βάλσαμο στην ψυχή. 

Μοιάζει υπερβολικό; Ενδεχομένως. Ωστόσο δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι πράγματι πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα. Αρχικά, επειδή το εμπόριο κόκκων καφέ έρχεται δεύτερο στην κατάταξη της παγκόσμιας αγοράς – παράγονται σε 50 διαφορετικές χώρες, ενώ για την καλλιέργειά τους εργάζονται τουλάχιστον 25 εκατομμύρια αγρότες. Κι έπειτα, η λεγόμενη «κουλτούρα του καφέ» γνωρίζει σημαντική άνθηση την τελευταία δεκαετία. Όπου κι αν βρισκόμαστε, σίγουρα θα υπάρχει κοντά μας τουλάχιστον μια καφετέρια, από μικρά μαγαζιά της γειτονιάς μέχρι μεγάλες αλυσίδες.

Όσο περνά ο καιρός, πέρα από τα νέα είδη και τις τάσεις που προκύπτουν –ας μην ξεχνάμε τον dalgona, ο οποίος δίκαια κατέκτησε τον τίτλο του «επίσημου καφέ» του πρώτου lockdown και οι περισσότεροι προσπαθήσαμε να φτιάξουμε, όχι πάντα με επιτυχία–, αναπτύσσεται και η συζήτηση γύρω από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του καφέ. Και επειδή βρισκόμαστε σε μια συγκυρία κατά την οποία είναι αδύνατο να αγνοήσουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής όχι μόνο στην παραγωγή του αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής μας, το ζήτημα αυτό είναι υπόθεση όλων μας – μπαίνουμε σε μια νέα, πιο «πράσινη» εποχή.

Ως καταναλωτές είναι σημαντικό να στηρίζουμε τις εταιρείες που προωθούν τη βιωσιμότητα, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που πίνουμε καθημερινά. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται να διαβάζουμε προσεκτικά τις συσκευασίες κάθε brand και ποικιλίας καφέ που θα επιλέξουμε για το σπίτι.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι ακριβώς εννοούμε όταν αναφερόμαστε στη βιωσιμότητα του καφέ, μια έννοια που συχνά θεωρείται περίπλοκη, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλή, κατανοητή και μας αφορά; Οτιδήποτε σχετίζεται με τη διαδικασία παραγωγής –από τον σεβασμό προς τους πόρους της γης μέχρι τα φυτοφάρμακα και τη σπατάλη νερού– και μεταφοράς αλλά και με τις συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια και καλλιέργειες. Αυτά δεν περνούν από το χέρι μας, μπορούμε ωστόσο να ελέγξουμε τη στάση και τις συνήθειές μας, επιλέγοντας προϊόντα που δημιουργήθηκαν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς να καταπατώνται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παρακάτω ακολουθούν τρία απλά tips με τα οποία θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας, υιοθετώντας, παράλληλα, έναν πιο οικολογικό και όσο το δυνατόν πιο waste-free τρόπο ζωής.

Πώς ο τρόπος που πίνουμε καφέ μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Bianka/LifO

Δίνουμε προσοχή στις πιστοποιήσεις 

Ως καταναλωτές είναι σημαντικό να στηρίζουμε τις εταιρείες που προωθούν τη βιωσιμότητα, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που πίνουμε καθημερινά. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται να διαβάζουμε προσεκτικά τις συσκευασίες κάθε brand και ποικιλίας καφέ που θα επιλέξουμε για το σπίτι.

Το πρώτο και κυριότερο που αναζητάμε είναι το σύμβολο για το Δίκαιο Εμπόριο. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι παραγωγοί των αναπτυσσόμενων χωρών μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανταγωνιστικές συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, ενώ πιστοποιεί πως τηρούνται τα ισχύοντα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά πρότυπα, δηλαδή ότι όσοι παίρνουν μέρος στην παραγωγική διαδικασία, εργάζονται σε ασφαλές περιβάλλον, αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς και χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον μέσα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα. Οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη όσον αφορά την προστασία του εδάφους και της άγριας ζωής, αλλά και στην υγεία των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι ο βιολογικός καφές είναι η πιο οικολογική επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. 

Πώς ο τρόπος που πίνουμε καφέ μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Bianka/LifO

Έχουμε μαζί μας ποτήρι και καλαμάκι πολλών χρήσεων

Πολλοί προτιμάμε να παίρνουμε τον καφέ στο χέρι, παρά να καθόμαστε με τις ώρες γύρω από ένα τραπέζι. Το τίμημα που πληρώνουμε γι’ αυτήν μας την επιλογή είναι το πλαστικό ποτήρι που συνήθως τον συνοδεύει. 

Τα πλαστικά ποτήρια καφέ είναι εξαιρετικά επιβλαβή για τον πλανήτη. Μάλιστα, το 80% της περιβαλλοντικής ρύπανσης προέρχεται από τη διαδικασία παραγωγής και μεταφοράς του πριν φτάσει στα χέρια μας. Πετώντας το στον κάδο απορριμμάτων, αφού έχουμε πιει τον καφέ μας, επιβαρύνουμε την κατάσταση ακόμη περισσότερο, αφού θα χρειαστεί να περάσουν εκατοντάδες χρόνια μέχρι να διασπαστεί. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς αυτή διάσπασης εκπέμπονται αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, μαζί με μικροπλαστικά, τα οποία θα βρεθούν στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε, στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, δηλαδή θα καταλήξουν στον οργανισμό μας.

Τα περισσότερα πλαστικά ποτήρια δεν ανακυκλώνονται και, παρότι πολλές εταιρείες δημιουργούν τα δικά τους, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, το αποτέλεσμα είναι αυτό που περιγράψαμε παραπάνω.

Η λύση στο πρόβλημα υπάρχει και είναι απλή. Ακριβώς όπως συνηθίσαμε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες στο σούπερ-μάρκετ, έτσι μπορούμε να μάθουμε να παίρνουμε πάντα μαζί μας ένα ποτήρι πολλών χρήσεων. Ταυτόχρονα, προκειμένου να δημιουργούμε όσο το δυνατό λιγότερα απορρίμματα, ας μην ξεχνάμε το μεταλλικό καλαμάκι που θα το συνοδεύει. Οι επιλογές που διαθέτει η αγορά είναι πολλές και ποικίλες, ενώ πολλές καφετέριες, τοπικές κυρίως, κυκλοφορούν τα δικά τους. 

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να συχνάζουμε σε μέρη που προωθούν την οικολογία και ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να αναπτύξουν συνείδηση πιο φιλική προς τον πλανήτη.

Πώς ο τρόπος που πίνουμε καφέ μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Bianka/LifO

Επιλέγουμε φυτικό γάλα

H βιομηχανία γαλακτοκομικών βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο των οικολογικών οργανώσεων, κυρίως λόγω του υψηλού ανθρακικού της αποτυπώματος. Υπολογίζεται πως σε παγκόσμιο επίπεδο ευθύνεται για το 4% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που οφείλονται στον άνθρωπο. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι για κάθε λίτρο αγελαδινού γάλακτος δεσμεύονται 628 λίτρα νερού. Και υπάρχει πάντα το κομμάτι της ηθικής, εφόσον για την παραγωγή του τα ζώα υφίστανται μεγάλο σωματικό πόνο.

Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να αντικαταστήσουμε το γάλα του cappuccino, του latte ή οποιουδήποτε άλλου καφέ μάς αρέσει με κάποια από τις ποικίλες, πια, φυτικές επιλογές – ιδανικά, θα προτιμήσουμε το γάλα καρύδας, βρόμης ή σόγιας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ