Στην οδό Βασιλέως Γεωργίου στο Χαλάνδρι το Alio άνοιξε τις πόρτες της μικρής του μονοκατοικίας το καλοκαίρι του 2019. Από τότε έγινε ένα από τα πολυσυζητημένα ιταλικά εστιατόρια της πόλης για το υψηλό επίπεδο των πρώτων του υλών, για την comfort προσέγγιση του, για το ότι προσφέρει τα πιάτα μιας κουζίνας που η Αθήνα αγαπάει εδώ και χρόνια, δοσμένα αλλιώς – αυτό άλλωστε σημαίνει και το όνομά του.  

 

Από τότε, ο Άκης Βαρθαλάμης, ο Παναγιώτης και ο Γιάννης Λουκάκος ακούνε τα καλύτερα σχόλια για την πίτσα τους κι αυτά προέρχονται από «πιτσιρικάδες μέχρι βραβευμένους συναδέλφους», όπως λέει ο πρώτος που είναι και ο pizzaiolo του εγχειρήματος.

 

Για εκείνον, η πιο απολαυστική πίτσα είναι η neo neapolitan style. Σε μια εποχή που τα καλά ιταλικά της πόλης χωρίζονταν σε αυτά που κάνουν μόνο πίτσα και σε αυτά που δεν κάνουν καθόλου, στο Αlio είχαν αποφασίσει ότι θα την εντάξουν στο μενού τους με υβριδικό τρόπο. Και δεν έχασαν. 

 

Σε μια εποχή που τα καλά ιταλικά της πόλης χωρίζονταν σε αυτά που κάνουν μόνο πίτσα και σε αυτά που δεν κάνουν καθόλου, στο Αlio είχαν αποφασίσει ότι θα την εντάξουν στο μενού τους με υβριδικό τρόπο. Και δεν έχασαν. 

 

«Αυτή η πίτσα που κινείται μεταξύ ναπολιτάνικης και νεοϋορκέζικης προσφέρει για μένα τον απόλυτο συνδυασμό: μας δίνει ένα πλούσιο κορνιτσιόνε (σ.σ. το στεφάνι της πίτσας, όπως το λένε οι Ιταλοί) αλλά και μια τραγανή βάση, χωρίς τη λαστιχωτή και παχύρευστη αίσθηση που αφήνει το ζυμάρι της ναπολιτάνικης». Ο Άκης Βαρθαλάμης αφήνει το ζυμάρι του να ωριμάσει για 48 ώρες, αφού «τότε αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον, να βγάζει περισσότερα αρώματα, να δίνει καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα».

 

Η άψογη πίτσα του Alio μόλις απέκτησε το δικό της μαγαζί 
Ο Άκης Βαρθαλάμης, ο Παναγιώτης και ο Γιάννης Λουκάκος ακούνε τα καλύτερα σχόλια για την πίτσα τους κι αυτά προέρχονται από «πιτσιρικάδες μέχρι βραβευμένους συναδέλφους»

 

Θέλοντας να προσφέρουν την ουσία του εστιατορικού Alio σε μια πιο προσιτή και street εκδοχή, η πίτσα τους μόλις απέκτησε το δικό της μαγαζί με urban design, πάγκους του πικνίκ στον εξωτερικό του χώρο και self service εξυπηρέτηση.

 

Υπότιτλος του είναι το «neighborhood pizzeria», αφού στόχος της ομάδας του είναι να επαναπροσδιορίσουν την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα για τη συνοικιακή πιτσαρία. 

 

Πώς θα το κάνουν αυτό; Δουλεύοντας με premium υλικά, με τη san marzano και τη mozzarella fior di latte που θα απολαμβάνατε κι αν κλείνατε τραπέζι στο εστιατόριό τους, προσφέροντας μαζί με το προϊόν-ναυρχίδα τους επιλογές που είχαμε συνηθίσει να συναντάμε σε εκείνους του χάρτινους καταλόγους που κάθε σπίτι είχε κάποτε μαζεμένους σε ένα συρτάρι. 

 

«Το ότι είμαστε μια συνοικιακή πιτσαρία δεν σημαίνει ότι θα προσφέρουμε καρμπονάρα με τρία κιλά μπέικον και μισό κιλό κρέμα γάλακτος, ούτε ότι η αματριτσιάνα μας σας δεν θα φτάσει προσεγμένη σπίτι σας επειδή θα μπει σε κουτί. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε καλομαγειρεμένο, χωρίς φανφάρες, γνώριμο φαγητό βάζοντας σε αυτό όλη μας την τεχνογνωσία».

 

Μπορείτε και να επισκεφθείτε τον χώρο του για πίτσα και cocktails, για να τη συνοδεύσετε με ένα απεριτίβο σαν το ginger spritz τους, με paloma ή τζιν τόνικ. 

 

Η άψογη πίτσα του Alio μόλις απέκτησε το δικό της μαγαζί 
Για τον Άκη Βαρθαλάμη η πιο απολαυστική πίτσα είναι η neo neapolitan style.

 

Η άψογη πίτσα του Alio μόλις απέκτησε το δικό της μαγαζί 

 

Η άψογη πίτσα του Alio μόλις απέκτησε το δικό της μαγαζί 
Alio Neighborhood Pizzeria

 

Ηρακλείτου 71, Χαλάνδρι, 2106086304