Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα; Facebook Twitter

Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

0

Για πάνω από έναν αιώνα το τζιν με τόνικ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς συνδυασμούς με αλκοόλ που δημιουργεί το πιο εύκολο κοκτέιλ. Μια μελέτη του 2016 από την Ένωση Εμπορίου κρασιού και ποτού διαπίστωσε ότι μόνο στη Βρετανία οι πωλήσεις τζιν ανέρχονται σε σαράντα εκατομμύρια φιάλες ετησίως, ποσότητα αρκετή για τη δημιουργία 1,12 δισεκατομμυρίων τέτοιων ποτών.

Γνωστό και ως G&T, το τζιν με τόνικ που παραγγέλνουμε σήμερα στα μπαρ του κόσμου –κάποια από αυτά μάλιστα είναι αφιερωμένα σε αυτό το φαινομενικά απλό ποτό– φαίνεται να ξεκίνησε ως γιατροσόφι. Τον δέκατο όγδοο αιώνα ο Σκωτσέζος γιατρός George Cleghorn ανακάλυψε ότι η πικρή ουσία κινίνη μπορούσε να θεραπεύσει την ελονοσία.

Λίγο αργότερα, το ποτό δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους Βρετανούς στρατιώτες να την καταναλώνουν για να προστατευτούν από τη θανατηφόρα επιδημία κατά τη διάρκεια της κατοχής της ινδικής υποηπείρου. Ανακάτευαν το καθημερινό τους συμπλήρωμα κινίνης με ζάχαρη και νερό για να το κάνουν πιο εύγευστο, δημιουργώντας έτσι αυτό που οι εταιρείες αναψυκτικών ονομάζουν σήμερα «Indian Tonic Water».

Αυτοί οι ερασιτέχνες mixologists έριχναν και μια δόση τζιν στο «φάρμακό» τους για να το κάνουν πιο υποφερτό και ενδιαφέρον. «Το τζιν τόνικ έχει σώσει περισσότερες ζωές και μυαλά Άγγλων από όλους τους γιατρούς της αυτοκρατορίας», είπε κάποτε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

To σωστό τζιν τόνικ ισορροπεί ιδανικά μεταξύ γλυκού και πικρού, το ανθρακικό του τόνικ μένει ζωντανό για ώρα, χωρίς όμως να καπελώνει το τζιν.

Ωστόσο, η κινίνη και ο φλοιός του φυτού κιγχόνη, από το οποίο προέρχεται, χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς πολλούς αιώνες, κυρίως από τους ιθαγενείς του Περού. Το 1846 οι Γάλλοι είχαν αρχίσει επίσης να εκμεταλλεύονται την αντιελονοσιακή ιδιότητα της κινίνης, με τον χημικό και έμπορο κρασιού Joseph Dubonnet να δημιουργεί ένα απεριτίφ αναμειγνύοντας ενισχυμένο κόκκινο κρασί με κινίνη, βότανα και μπαχαρικά. Όπως και με τις βρετανικές ιστορίες για την προέλευση του τζιν τόνικ, το ποτό του Dubonnet λέγεται ότι προήλθε από μια προσπάθεια να δελεάσει τα μέλη της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων να πάρουν τα φάρμακά τους.

Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα; Facebook Twitter
To τζιν τόνικ ξαναέγινε μόδα μέσω της Ισπανίας και των μπαρ που άρχισαν να σερβίρουν «gin tonica», το κοκτέιλ που μπαίνει σε μεγάλη ποτήρια κρασιού, γνωστά ως «copas».

Γιατί όμως ο συνδυασμός τζιν με τόνικ συνεχίζει να πίνεται ακόμα και σήμερα; Πέρα από τα ιατρικά κίνητρα, αντικατοπτρίζει μία από τις θεμελιώδεις γευστικές ισορροπίες της που συναντάται σε όλες τις κλασικές, διαχρονικές και εμβληματικές συνταγές κοκτέιλ, από το Old Fashioned μέχρι το Manhattan και το Negroni: ισορροπεί ιδανικά μεταξύ γλυκού και πικρού.

Ο συνδυασμός των αρωματικών, βοτανικών στοιχείων ενός καλού τζιν με το μπαχαράτο, ελαφρώς πικρό προφίλ ενός ποιοτικού τόνικ, μαζί με μια ιδέα λάιμ και ανθρακικού παραμένουν ένα τέλειο παράδειγμα ισορροπίας που κατάφερε να επιβιώσει στον χρόνο και να φτάσει μέχρι σήμερα. 

Λέω εδώ και καιρό ότι η προηγούμενη γενιά από μένα δεν είναι του τζιν, πως είναι ένα ποτό που αρχίσαμε να ξαναζητάμε εμείς στα μπαρ. Και τελικά αυτή η εντύπωση που έχω εξηγείται κάπως, αφού το ποτό φαίνεται να χάθηκε από τη δεκαετία του '70 έως τη δεκαετία του '90. Μέχρι που ξανάγινε μόδα μέσω της Ισπανίας και των μπαρ που άρχισαν να σερβίρουν «gin tonica», το κοκτέιλ που μπαίνει σε μεγάλα ποτήρια κρασιού, γνωστά ως «copas», η δημοφιλία του οποίου εκτοξεύθηκε τη δεκαετία του 2010.

Από τότε μέχρι σήμερα, τα premium τζιν γνωρίζουν μεγάλη άνθηση – σκεφτείτε ότι αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν τέσσερα ελληνικά στην αγορά. To σωστό τζιν τόνικ ισορροπεί ιδανικά μεταξύ γλυκού και πικρού και το ανθρακικό του τόνικ μένει ζωντανό για ώρα, χωρίς όμως να καπελώνει το τζιν.

Βέβαια, ας το παραδεχτούμε, όσοι παραγγέλνουμε το συγκεκριμένο ποτό το έχουμε πιει και σε πολύ κακή εκδοχή, ακόμα και τότε όμως συνεχίζουμε να το παραγγέλνουμε όλο το βράδυ. Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα; Μάλλον γιατί είναι το ποτό που αποδεικνύει την υπεροχή της απλότητας, συμφωνούν και οι bartenders της πόλης με την άποψη αυτή. 

Πού πίνουμε άψογο τζιν τόνικ στην Αθήνα;

Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα; Facebook Twitter
Frater & Soror

Ίσως να εκπλαγείτε με το πόση προσοχή στη λεπτομέρεια απαιτεί ένα τζιν τόνικ για να βγει άψογο, όσο και αν δεν του φαίνεται. Στον Νέο Κόσμο, στο νέο μπαρ πίσω από τη Στέγη, το Grasshoppers (Ευρυδάμαντος 6), έχουν φροντίσει να προμηθευτούν ποτήρια από λεπτό γυαλί, τα οποία βγάζουν κάθε φορά από την κατάψυξη. Χρησιμοποιούν Broker's London Dry Gin και τόνικ από γυάλινο μπουκάλι λόγω καλύτερης ανθράκωσης – παγωμένο φυσικά.

Ο ποιοτικός πάγος είναι συστατικό αδιαπραγμάτευτο πια σε όλα τα μπαρ της Αθήνας που ξέρουν από perfect serve. Αρωματίζουν με φλούδες από λάιμ και πορτοκάλι. «Σκοπός είναι να βγαίνει πάντα ίδιο από όλους. Και παγωμένο, χωρίς να επιπλέουν τα παγάκια στο ποτό σας», όπως θα μου πει ο Νίκος Σωτηρόπουλος. «Όσο εύκολο ακούγεται, τόσο δύσκολο είναι να το κάνεις πάντα ίδιο. Το τζιν τόνικ πρέπει να είναι ελαφρύ και νόστιμο, σαν το βραδινό γεύμα».

Kαι στο Spoiled (Μεγ. Αλεξάνδρου 18) της Δάφνης, για να ξεκινήσουν να φτιάξουν ένα G&T, το πρώτο πράγμα που φροντίζουν είναι η ιδανική θερμοκρασία των υλικών και εξηγούν γιατί. «Το ανθρακικό διατηρείται καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, όλοι έχουμε παρατηρήσει πως όταν ανοίγουμε ένα ζεστό αναψυκτικό τείνει να αφρίζει. Αυτός ο αφρισμός είναι η διαφυγή του διοξειδίου από το υγρό και έχει ως αποτέλεσμα να νερώνει το ποτό. Οπότε το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε τη σωστή θερμοκρασία στην οποία θα σερβιριστεί το ποτό». 

Για το απλό τους τζιν τόνικ παίρνουν ένα ποτήρι από την κατάψυξη, το γεμίζουν μέχρι πάνω με καλό πάγο, «όσο καλύτερος είναι ο πάγος τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα». Ρίχνουν μια μεζούρα τζιν και στη συνέχεια προσθέτουν δύο σταγόνες αλατόνερο, «βοηθάει να αναδειχθούν οι γεύσεις του ποτού». Απογεμίζουν προσεκτικά με το τόνικ, φροντίζοντας όσο μπορούν να αποφεύγουν την επαφή του τόνικ με τον πάγο. Ψεκάζουν με αιθέρια έλαια από φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού για να αποκτήσει το ποτό μας μια χαρακτηριστική φρεσκάδα και έπειτα τοποθετούν τις φλούδες μέσα στο ποτό.

Επίσης, κάθε μήνα προτείνουν και μια signature εποχική επιλογή σε G&T. Αυτή την εποχή προσφέρουν ένα τζιν βασιλικού με δύο σταγόνες από ένα δικό τους μείγμα με πιπέρι σετσουάν και άνθος μοσχοκάρυδου, που ενισχύει το αρωματικό και γευστικό προφίλ του ποτού, και για γαρνιτούρα μια φλούδα πεπονιού.

Στο bar in front of the bar (Πετράκη 1) του Συντάγματος παγώνουν τα τζιν και τα ποτήρια στους -23 βαθμούς Κελσίου και τονίζουν τη σημασία της αργής ροής του τόνικ στο ποτήρι ώστε να μη χαθεί το διοξείδιο του άνθρακα. Γιατί πιστεύουν ότι το τζιν τόνικ έχει το δικό του μεγάλο και πιστό κοινό; «Γιατί είναι από τις περιπτώσεις που το ποτό ταιριάζει αρκετά γευστικά με το mixer», κατά τον Κωνσταντίνο Θεοδωρακόπουλο. «Ανάλογα με τον τύπο του τζιν και του τόνικ, αυτό το ποτό παρουσιάζει μεγάλη ευελιξία και έχει πολλές δυνατότητες. Ακόμα και η γαρνιτούρα μπορεί να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις γεύσεις μας». 

Λίγο πιο κάτω, στο Naked Ath (πλ. Αγίας Ειρήνης 2), το τζιν τόνικ που θα βρείτε στον κατάλογο των κοκτέιλ βαφτίστηκε «Wanna make you sweat» και είναι ένα τα μπεστ σέλερ του μπαρ. Πρόκειται για ένα τζιν τόνικ με όλη τη γεύση του πράσινου μήλου, ενισχυμένο με αλάτι. Αφήνει μια τραγανή αίσθηση, είναι εκπληκτικό. 

Στην πολύ φρέσκια άφιξη του κέντρου, στο Knave των Εξαρχείων (Ασκληπιού 22), αν θέλετε ένα πιο προχωρημένο τζιν τόνικ, ζητήστε το «GNTI?» που συνδυάζει το London Dry Gin με ξηρό βερμούτ, αποξηραμένα βερίκοκα εμποτισμένα με bitter και, φυσικά, καλής ποιότητας τόνικ. Είναι πρωτότυπο και ωραίο, θα αποκτήσει τους δικούς του πιστούς. 

Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα; Facebook Twitter
Naked Ath

Στη gintoneria του Παγκρατίου, στο Frater & Soror (Αμύντα 6), το G&T #2 έχει Tanqueray London Dry Gin, 3 Citrus cordial με περγαμόντο, πορτοκάλι και λάιμ μαγειρεμένα όλα μαζί, δεντρολίβανο, ρίγανη και ένα bitter lemon τόνικ, έντονο χαρακτήρα εσπεριδοειδών, είναι ανάλαφρο, δροσιστικό και με τη χαρακτηριστική πίκρα που πρέπει να έχει το ποτό αυτό. 

Στο νέο μενού που έστησαν στο Λοκάλι (Σαρρή 44) του Ψυρρή έχουν δύο προτάσεις προσεγμένου τζιν τόνικ. Το «Strawberry fields for ever» φτιάχνεται με τζιν αρωματισμένο με αρμπαρόριζα, τόνικ, φράουλες και bitters πορτοκάλι, ενώ το «Ηome is where the gin is» έχει τόνικ με λεμόνι,bitters, κάρδαμο και φρέσκο μάνγκο. Από τον κατάλογο του φαγητού θα σας προτείνουν να το συνδυάσετε τα κεφτεδάκια, τις τηγανητές μπάμιες αλλά και το σεβίτσε λαβράκι.

«Ίσως είναι ο καλύτερος συνδυασμός που έχει δημιουργηθεί στα mixed drinks. Αν δεις τη “χημική” και τη “μοριακή” σύσταση του τζιν και μετά του τόνικ είναι λες και είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο. Ενώ θεωρητικά σε κάποιον μπορεί να μην αρέσει καθόλου το τζιν ως ποτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα καλοφτιαγμένο τζιν με τόνικ». Και αν ξέρει κάποιος από άψογο τζιν τόνικ στην Αθήνα before it was cool, αυτός είναι σίγουρα ο Δημήτρης Κιάκος. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελικά, το πιο σημαντικό συστατικό στο ποτό μας είναι ο πάγος

Γεύση / Τι είναι ο «αόρατος πάγος» και γιατί θεωρείται ιδανικός για το ποτό σου;

Τρεις bartenders, η Λορέτα Τόσκα, ο Αλέξης Σιμωνίδης και ο Αντώνης Μαντζαρίδης, έχουν δημιουργήσει μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα εταιρεία, αφιερωμένη στον «αόρατο πάγο», που είναι ό,τι ποιοτικότερο μπορούμε να βάλουμε στο τζιν τόνικ μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Λοκάλι απέδειξε ότι τα κεφτεδάκια και οι τηγανητές μπάμιες πάνε άψογα με ένα perfect gin tonic

Γεύση / Στο Λοκάλι τα κεφτεδάκια και οι τηγανητές μπάμιες πάνε άψογα με ένα gin tonic

Η «ελληνική pub» που ξαναζωντάνεψε ένα σημείο του Ψυρρή με σινεφίλ ιστορία βρίσκεται στην καλύτερή της φάση και σερβίρει ντόπιους μεζέδες επιπέδου με την υπογραφή του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου και του Ανέστη Ποιμενίδη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Έπρεπε bar: Σε μια μπάρα της Κυψέλης αντί για ξηρούς καρπούς μας βγάζουν τηγανητούς γίγαντες

Γεύση / Έπρεπε bar: Σε μια μπάρα της Κυψέλης αντί για ξηρούς καρπούς βγάζουν τηγανητούς γίγαντες

Προερχόμενη από τις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου, μια πολυπληθής ομάδα έστησε ένα μπαρ που όχι μόνο δεν θέλει να πίνουμε ξεροσφύρι αλλά τα πιατάκια που συνοδεύουν τα cocktails, τα φυσικά κρασιά και τη δική τους μπίρα έχουν άποψη και πραγματική νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Γεύση / Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Σε ένα αγρόκτημα που καλλιεργείται άνυδρα τα τελευταία εκατό χρόνια και σήμερα τροφοδοτεί ένα από τα γαστρονομικά εστιατόρια του νησιού μπορείτε να αγγίξετε, να μυρίσετε, να δοκιμάσετε και να μαγειρέψετε όσα έχουν κάνουν τη λιτή κουζίνα της Σίφνου ξακουστή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
(Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Γεύση / (Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Η πιο σταθερή πιάτσα εξόδου στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα νέα. Μια καινούργια σπριτζερία, μια abstract μπάρα που σερβίρει την καλύτερη διαφορετική μαργαρίτα της πόλης, ένας χώρος όπου κάτω τρώμε cinnamon buns και αυγά, ενώ πάνω κάποιοι κουρεύονται, και ένα new age ζαχαροπλαστείο που διπλοφουρνίζει τέλεια κρουασάν, ενώ παίζει ΛΕΞ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Γεύση / Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Ιωδιούχοι χυμοί και πικάντικες σάλτσες, αυγά όπως τα κάνουν στον Λίβανο και στον Βοτανικό, λαδερά, κάρι, σαγανάκια θαλασσινών και κρύες σούπες. Η εθνική μας μπουκιά έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πιάτα που μας κάνουν να αφήνουμε το πιρούνι στην άκρη και να τα «καθαρίζουμε» με ψωμί.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Μικροπράγματα / Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για το πολυσυζητημένο γλυκό που πόλωσε, στηλιτεύτηκε απ' τη Λιάνα Κανέλλη και τον Ριζοσπάστη, ένωσε τον Καραμανλή με τον Φλωρινιώτη κι έκανε δημοφιλές το brunch στην Ελλάδα.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Φαγητό και σινεμά

Pulp Fiction / Φαγητό και σινεμά: Το μεγάλο φαγοπότι

Στην αυλαία του αφιερώματος για τη γαστριμαργική επιρροή στον κινηματογράφο, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος θυμάται ταινίες όπου το φαγητό καταλαμβάνει όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά μεγάλο χώρο στην οθόνη, με την απολαυστική συντροφιά της Fischer.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΡΙΤΗ ΤΣΕΚ Το ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων και δύο συνταγές για να το γνωρίσετε καλύτερα

Γεύση / Το ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων και δυο συνταγές που το αναδεικνύουν

Ο Μεγαρίτης Πάνος Κόλλιαλης καλλιεργεί κελυφωτό φιστίκι υψηλής ποιότητας και δημιουργεί προϊόντα για να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή και να κάνουμε ακόμα πιο νόστιμη τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ