Τι είναι ο «αόρατος πάγος» και γιατί θεωρείται ιδανικός για το ποτό σου;

Τελικά, το πιο σημαντικό συστατικό στο ποτό μας είναι ο πάγος Facebook Twitter
Ο πάγος μπαίνει στα ποτά για να τα διατηρεί σε μια θερμοκρασία χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση τους.
0

Στο βιβλίο του «Liquid Intelligence: The art and science of the perfect cocktail», η φιλοσοφία του Dave Arnold είναι απλή: κατά τον ίδιο, αν κανείς σκέφτεται σαν επιστήμονας, μπορεί να φτιάξει καλύτερα ποτά. Το βιβλίο του, λοιπόν, οδηγεί τους αναγνώστες πίσω από το μπαρ και μέσα στο εργαστήριο, όπου ο Arnold παίζει με τις θερμοκρασίες, το ανθρακικό, την ένωση της ζάχαρης και τις οξύτητες, αναζητώντας νέους τρόπους για να ενισχύσει τα κλασικά κοκτέιλ.

Με τις καινοτόμες τεχνικές του, τα δροσερά του ποτά με υγρό άζωτο και τα tips του για την παρασκευή σπιτικών bitters το «Liquid Intelligence» αποτελεί έμπνευση για μια ομάδα του bartending της Αθήνας που αποφάσισε να κάνει ένα καινοτόμο βήμα. Αυτή η ομάδα θαυμάζει επίσης και εμπνέεται από την ιαπωνική μπαρ σκηνή, γιατί πρωτοστατεί σε αυτό που την αφορά πιο έντονα από το 2018. 

Σκεφτείτε το αγαπημένο σας ποτό, όποιο κι αν είναι αυτό. Υπάρχουν δύο τρόποι για να σας σερβιριστεί σε ένα μπαρ ή για να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι: με παγάκια που θα νερώσουν γρήγορα το αλκοόλ που έχετε επιλέξει να βάλετε στο ποτήρι σας ή με έναν πάγο που σας βοηθήσει να το απολαύσετε με την ησυχία σας. Είμαι βέβαιη ότι προτιμάτε τον δεύτερο τρόπο, αυτόν του perfect serve. 

Μέσω της ιδιαίτερης παραγωγικής διαδικασίας που ακολουθούν με ειδικά ψυκτικά μηχανήματα, σταθερές θερμοκρασίες, αργή ψύξη και ειδική επεξεργασία του νερού καταφέρνουν να αφαιρέσουν όλους τους ρύπους από το νερό, καθώς επίσης τα άλατα και το χλώριο, με αποτέλεσμα ο πάγος τους να είναι καθαρός σαν κρύσταλλο, χωρίς άσπρα στίγματα.

Η Λορέτα Τόσκα βρίσκεται πίσω από τις μπάρες από το 2003 και έχει υπάρξει head bartender στο Theory Bar & More, είναι εισηγήτρια σεμιναρίων, κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς ποτών και ambassador γνωστής ετικέτας με ρούμι. Έχει διακριθεί σε πολύ αξιόλογους διαγωνισμούς, ξεχωρίζοντας στο Bacardi Legacy 2017 ως νικήτρια για την Ελλάδα και τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο Αλέξης Σιμωνίδης μπήκε στα μπαρ έναν χρόνο πριν από τη Λορέτα, υπήρξε head bartender στο Clumsies, έχει διακριθεί ως World Class Bartender of the Year 2016 για την Ελλάδα, ενώ έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Ως φοιτητής στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, ο Αντώνης Μαντζαρίδης έκανε παράλληλα τα πρώτα του βήματα στον χώρο της εστίασης. Εργάστηκε σε Αθήνα και Κρήτη, οι πιο πρόσφατες δουλειές του ήταν στα Theory Bar & More και Senios. Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις που έχει κατακτήσει, ξεχωρίζει αυτήν του νικητή για την Ελλάδα και τη θέση του ανάμεσα στους οκτώ καλύτερους του κόσμου για το Bacardi Legacy 2018. 

ice up Facebook Twitter
Ο Αντώνης Μαντζαρίδης, ο Αλέξης Σιμωνίδης και η Λορέτα Τόσκα. Φωτ.: Γιάννης Λεφάκης

Έχοντας περάσει, λοιπόν, από μαγαζιά-κορυφαίους εκπροσώπους της δυναμικής εγχώριας bar σκηνής, οι τρεις τους γνωρίζουν καλά ότι ακόμα κι αυτό το συστατικό, που κάποτε μπορεί να θεωρούσαμε την πιο μηδαμινή λεπτομέρεια στο ποτό μας, έχει τη σημασία του.

«Ως τρεις bartenders που μας ενδιέφερε η εξέλιξη του μπαρ και κατ’ επέκταση η εξέλιξη των ποτών, ψάχναμε τρόπους για να βελτιώσουμε την ποιότητά στα ποτήρια των πελατών. Συναντούσαμε πάντα το ίδιο πρόβλημα: χωρίς καλό πάγο δεν μπορείς να σερβίρεις καλό ποτό, και όσο κακός είναι ο πάγος, τόσο κακό θα είναι το ποτό που πίνεις. Δοκιμάσαμε διάφορους τρόπους και συνειδητοποιήσαμε πως ο καλός πάγος είναι ένα προϊόν που πρέπει να παρέχεται στα μπαρ από επαγγελματίες. Δεν καταφέραμε να βρούμε αυτό που ψάχναμε στην αγορά κι έτσι αποφασίσαμε να τον δημιουργήσουμε όπως ακριβώς θα θέλαμε να μας τον προσφέρουν».

Ο πάγος μπαίνει στα ποτά για να τα διατηρεί σε μια θερμοκρασία χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση τους. «Δυστυχώς, όμως, ο συμβατικός πάγος αλλοιώνει τη γεύση, τη σύσταση αλλά και την ποιότητα των ποτών με αρνητικό αποτέλεσμα για την εμπειρία του καταναλωτή, αφού το μέγεθός του είναι πολύ μικρό και περιέχει όχι μόνο νερό αλλά και ρύπους, άλατα, μικροοργανισμούς κ.ά., τα οποία του δίνουν και το λευκό χρώμα».

Γι’ αυτό δημιούργησαν την Ιce Up, ένα brand που προσφέρει πάγο μεγάλου μεγέθους και υψηλής ποιότητας. Μέσω της ιδιαίτερης παραγωγικής διαδικασίας που ακολουθούν με ειδικά ψυκτικά μηχανήματα, σταθερές θερμοκρασίες, αργή ψύξη και ειδική επεξεργασία του νερού καταφέρνουν να αφαιρέσουν όλους τους ρύπους από το νερό, καθώς επίσης τα άλατα και το χλώριο, με αποτέλεσμα ο πάγος τους να είναι καθαρός σαν κρύσταλλο, χωρίς άσπρα στίγματα. Είναι διαυγής, «αόρατος» όπως λένε και ίδιοι, μέσα στο ποτό. 

παγος Facebook Twitter
Αυτήν τη στιγμή η Ice Up έχει καταφέρει να είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε όγκο παραγωγής στο συγκεκριμένο είδος στην Ευρώπη.

«Η μπαρ σκηνή της Ελλάδας είναι από τις κορυφαίες του κόσμου, διότι έχει εξαιρετικούς επαγγελματίες, γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε τα μπαρ να έχουν πρόσβαση σε καλής ποιότητας πάγο, συμβατικό και μη». Αν το ποτό σας είναι το τζιν τόνικ, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε τη σημασία του καλού πάγου. Αυτός που κάνουν η Λορέτα, ο Αλέξης και ο Αντώνης διατηρεί το ανθρακικό μέσα στο ποτό, ενώ με τον συμβατικό πάγο λογικά θα έχετε διαπιστώσει ότι χάνεται σχεδόν αμέσως.

Αυτήν τη στιγμή η Ice Up έχει καταφέρει να είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε όγκο παραγωγής στο συγκεκριμένο είδος στην Ευρώπη. Ο πάγος της διανέμεται σε εξήντα και πλέον πόλεις ανά την Ελλάδα, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη τις εξαγωγές. Παρατηρούν πως το κοινό έχει αντιληφθεί τη σημασία του καλού πάγου στο ποτό του; «Φυσικά». Έχουν ακούσει ποτέ κόσμο να το συζητάει σε μια μπάρα; «Ανέκαθεν ο πάγος προβλημάτιζε τους καταναλωτές, έστω μια μερίδα τους. Και με χαρά διαπιστώνουμε ότι από τότε που βγήκε ο Ice Up, αποκτά ολοένα και πιο παθιασμένους λάτρεις».

iceup.gr



 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

37’ με τον Vu Dinh Hung

Γεύση / Βιετναμέζικα βότανα και κουνγκ-φού σε έναν ζηλευτό υπέργειο αθηναϊκό κήπο

Ο σεφ και εκπρόσωπος της βιετναμέζικης κουζίνας στην Αθήνα Vu Dinh Hung έχει δημιουργήσει στην καρδιά του κέντρου έναν υπέργειο κήπο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του εστιατορίου Madame Phú Man Chú αλλά και για να θυμάται την πατρίδα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά

Γεύση / Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες της πόλης μετακομίζουν φέτος στις Κυκλάδες και αναπτύσσουν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με ταϊλανδέζικο bar food, premium τεκίλες και tacos που ξεχωρίζουν, αναβαθμίζοντας το τοστ, βάζοντας την πίτσα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στήνοντας μπαρ-ωδή στα '80s.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τρία cocktails με gin για να απολαύσετε υπό το φως της καλοκαιρινής πανσελήνου

Advertorial / Τρία cocktails με gin για να απολαύσετε υπό το φως της καλοκαιρινής πανσελήνου

Το Hendrick's Lunar Gin δημιουργήθηκε υπό το σεληνόφως και χαρακτηρίζεται από σαγηνευτική πολυπλοκότητα και υπέροχη ζεστασιά, για cocktails που απολαμβάνονται καλύτερα τις νωχελικές βραδιές του καλοκαιριού.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ