ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη

Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Το Okra είναι ένα new age μπιστρό με έμφαση σε όλα τα στοιχεία που καθιστούν την ελληνική κουζίνα μοναδική.
0

Στην αρχή, όταν είδα το σημείο στο οποίο έχει ανοίξει και λειτουργεί εδώ και περίπου δύο μήνες το Okra, ήμουν επιφυλακτική.

Μπορεί το τέλος της οδού Μητροπόλεως στο Μοναστηράκι να συγκαταλέγεται στα πιο ωραία σημεία του κέντρου, όμως δεν παύει να είναι διαχρονικά τουριστικό, με την εστίασή του και τα παλιά σουβλατζίδικα που ψήνουν για χρόνια ολόκληρα εκεί να απευθύνονται σταθερά (κυρίως) σε τουρίστες, ακόμα και σε εποχές που η Αθήνα ως «προϊόν» δεν ήταν όπως σήμερα, απ’ όταν δηλαδή ήταν μια ολιγοήμερη στάση στο ταξίδι κάποιων και όχι ο προορισμός.

Έτσι είναι ακόμα για τους περισσότερους Αθηναίους κάποιοι δρόμοι στο Μοναστηράκι, ένα πέρασμα στη σαββατοκυριακάτικη βόλτα τους στο κέντρο αλλά όχι και στάση, τα φοβόμαστε τα μέρη εκείνα που προσελκύουν τους επισκέπτες της πόλης και δεν είναι ότι έχουμε άδικο, ότι είμαστε εμείς οι μυστήριοι, σαν εμάς νιώθουν οι κάτοικοι των μητροπόλεων του κόσμου για ό,τι βρίσκεται πολύ downtown· στη δική μας, για την οποία μπορώ να μιλήσω με σιγουριά, δύσκολα εμφανίζεται κάτι που να μας τραβάει προς τα εκεί. Γι’ αυτό και επισκέφθηκα το Okra έχοντας δεύτερες σκέψεις. Και ήδη από το καλωσόρισμα που έφτασε στο τραπέζι με διέψευσε.

Με έμπνευση από την παράδοση, χρησιμοποιώντας και υλικά που δεν τα συναντάμε κάθε μέρα στους καταλόγους των εστιατορίων, ο Γιώργος Ζαχείλας εξελίσσει κλασικά πιάτα και τα φέρνει στο σήμερα.

Είχα πρωτογνωρίσει τον Γιώργο Ζαχείλα πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν ήταν μέλος της κουζίνας του ανατρεπτικού Lost Athens, και από τότε συγκράτησα το όνομά του. Είναι ένας νέος μάγειρας που δεν προτιμά τα μπερδεμένα πιάτα αλλά τις βατές γεύσεις, που δουλεύει με προσοχή και χωρίς πολλές φιοριτούρες την καλή πρώτη ύλη που φτάνει στα χέρια του. Ομολογουμένως, το ότι έμαθα πως είναι στο τιμόνι της κουζίνας του Okra με τράβηξε εκεί. Και όλα πήγαν καλά, και πολύ νόστιμα.

Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
H θέα προς την Ακρόπολη και προς την παλιά πόλη της Πλάκας είναι απρόσκοπτη.
Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
H σάλα είναι κομψή, με μια ρετρό διακοσμητική διάθεση, αλλά και σύγχρονη.

Το Okra, λοιπόν, είναι ένα new age μπιστρό με έμφαση σε όλα τα στοιχεία που καθιστούν την ελληνική κουζίνα μοναδική. H θέα προς την Ακρόπολη και προς την παλιά πόλη της Πλάκας είναι απρόσκοπτη και όσο κι αν την έχουμε συνηθίσει, παραμένει πάντα απολαυστική, ενώ η σάλα είναι κομψή, με μια ρετρό διακοσμητική διάθεση, αλλά και σύγχρονη, ζεστή.

Με έμπνευση από την παράδοση, χρησιμοποιώντας και υλικά που δεν τα συναντάμε κάθε μέρα στους καταλόγους των εστιατορίων, ο Γιώργος Ζαχείλας εξελίσσει κλασικά πιάτα και τα φέρνει στο σήμερα.

Στόχος είναι τα υλικά που δίνει κάθε εποχή να αναδεικνύονται στο μενού, γι’ αυτό και αλλάζει συχνά. Το μπριοσένιο πατατόψωμο με το γλάσο ντομάτας έχει ευχάριστα έντονη γεύση, το προζυμένιο του ψωμί με την ξινή κρέμα είναι ολόσωστο όπως και το κριτσίνι που ήρθε ως καλωσόρισμα με τον δικό τους πελτέ ντομάτας.

Αντί να χωρίζεται σε ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως, το μαζεμένο μενού του είναι μοιρασμένο σε πιάτα που τρώγονται με το χέρι και σε εκείνα που θέλουν μαχαιροπίρουνο και τα μοιραζόμαστε. Στα fingerfoods, λοιπόν, δοκιμάστε σίγουρα τα στρείδια με το ρόδι και το λεμονοθύμαρο, τα πλατιά φασολάκια που ο σεφ τα κάνει ελαφριά τεμπούρα και τα σερβίρει με μια δική του μαγιονέζα βασιλικού με πούδρα ντομάτας.

Από τα κυρίως του Okra, ο κιτρινόπτερος τόνος με τον ζωμό αχλάδι και το σέλινο, το must-try καλαμάρι κοντοσούβλι με λαρδί και φρέσκο κρεμμύδι, το ζουμερό μπούτι κοτόπουλου που γίνεται κρασάτο με ξινόμαυρο και συνοδεύεται με καταπληκτικά μαντί γεμισμένα με τα συκωτάκια πουλιού είναι πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε.

Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Tο μαζεμένο μενού του είναι μοιρασμένο σε πιάτα που τρώγονται με το χέρι και σε εκείνα που θέλουν μαχαιροπίρουνο και τα μοιραζόμαστε.
Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Tο must-try καλαμάρι κοντοσούβλι με λαρδί και φρέσκο κρεμμύδι.

Η ομάδα που έχει διαμορφώσει την easy going εμπειρία αυτού του νέου μπιστρό έχει και άλλα νέα και πολύ δυνατά ονόματα να δείξει. Την υπογραφή του στα γλυκά βάζει ο Αλέξανδρος Κόνιαρης, o ζαχαροπλάστης με το ζηλευτό βιογραφικό και το δικό του, νέας γενιάς ζαχαροπλαστείο Φίλινγκς του Παγκρατίου, ο οποίος αλλάζει επίσης συχνά τις προτάσεις για επιδόρπιο, ακολουθώντας τη φιλοσοφία της κουζίνας. Αν πετύχετε το γλυκό του με την αλμυρή καραμέλα και την ξινή κρέμα, να το επιλέξετε. 

Όσο για την οινική του λίστα, αυτή την επιμελείται ο Γιώργος Καραμπίνης που θα σας προτείνει κρασιά ντόπια και ιδιαίτερες δουλειές από τον ξένο αμπελώνα, δουλεμένες φυσικές οινοποιήσεις, ετικέτες που καθρεφτίζουν το μικροκλίμα της περιοχής από την οποία προέρχονται – σίγουρα θα βάλει στα ποτήρια σας κρασιά με χαρακτήρα.

Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Στα finger foods, λοιπόν, δοκιμάστε σίγουρα τα στρείδια με το ρόδι και το λεμονοθύμαρο.
Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Την οινική του λίστα την επιμελείται ο Γιώργος Καραμπίνης που θα σας προτείνει κρασιά ντόπια και ιδιαίτερες δουλειές από τον ξένο αμπελώνα.
Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Η ομάδα που έχει διαμορφώσει την easy going εμπειρία αυτού του νέου μπιστρό έχει και άλλα νέα και πολύ δυνατά ονόματα να δείξει.

Μητροπόλεως 82, 210 3217700, 25-45 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ