6 κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Πιστοί στην αναζήτηση της ευδαιμονίας, σε ποιοτικά πλαίσιο, προτείνουμε 6 κρασιά για τις γιορτές, για να τα απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες του έτους, ο χρόνος επιταχύνεται ραγδαία. Όποιο μήνα κι αν γεννηθήκαμε, οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου μάς βρίσκουν μεγαλύτερους και κουρασμένους. Ίσως αυτή να είναι η αιτία μιας σειράς υπερβολών που «επιβάλλονται» τις γιορτές. Η εκούσια λάμψη και υπερβολή δείχνει να λειτουργεί ως εξαγνισμός για τα βάρη που προσθέτει μια χρονιά στην ηλικία μας. 

Εκτός από τα «απαραίτητο πακέτο» –παγέτες, glitter, κόκκινα εσώρουχα–, και στο γιορτινό τραπέζι κυριαρχεί η αμετρία. Είναι οι μέρες του έτους που κάνουμε παύση στην αναζήτηση των γεύσεων –με την έννοια της ανακάλυψης– και ενδίδουμε σε βουλιμικές συμπεριφορές. Το ίδιο ισχύει για την κατανάλωση αλκοολούχων, δυστυχώς και για το κρασί. Η επιλογή συχνά έχει να κάνει με την εικονική πολυτέλεια που απορρέει από φιάλη και ετικέτα, την υψηλή τιμή που προσδίδει κύρος, προσπερνώντας το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο, το «ζουμί» που πρόκειται να καταναλώσουμε.

Πιστοί στην αναζήτηση της ευδαιμονίας, σε ποιοτικά πλαίσιο, προτείνουμε 6 κρασιά για τις γιορτές, για να τα απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

AMAΛΙΑ BRUT 2019

Μαντίνεια Αρκαδίας
Κτήμα Τσέλεπου / Μοσχοφίλερο / 2019

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν φλερτάρετε με τις φυσαλίδες και δεν είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε το δώρο σας για μια φιάλη Champagne –το πιο εμπορικό προϊόν στο χώρο του κρασιού, με πάμπολλες ποιοτικές παγίδες– τότε αφεθείτε στα χέρια του Γιάννη Τσέλεπου, γητευτή της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Από το ψυχρό κλίμα της Μαντινείας, ένα πολύπλοκο ξηρό αφρώδες στα πρότυπα της Καμπανίας (δεύτερη ζύμωση στη φιάλη). Ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονο κορδόνι από λεπτές κι επίμονες φυσαλίδες. Πολύπλοκα αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, αχλαδιού και τριαντάφυλλου, με γοητευτικές νότες ζυμών και μελιού που συμπληρώνονται στον ουρανίσκο από ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Ένα premium ελληνικό αφρώδες, που μπορεί να εξελιχθεί υπέροχα σε βάθος χρόνου.

ΣΕΡΙΦΙΩΤΙΚΟ & ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Μύκονος (Κυκλάδες)
Μικροοινοποιείο Ξυδάκη / Σεριφιώτικο - Ασύρτικο / 2020

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Γιώργος Ξυδάκης δημιουργεί κρασιά εξαιρετικά, περιορισμένης παραγωγής, μέσα από την έκφραση πολλών διαφορετικών μικρών αμπελοτεμαχίων και ποικιλιών από το μοναδικό αιγαιοπελαγίτικο μικροκλίμα, πασχίζοντας παράλληλα για την καταγραφή και διάσωση ορισμένων αφανών ποικιλιών που έχουν φτάσει στο όριο της εξαφάνισης. Μετά το Σκαναβής, που παρουσιάσαμε αρχές του περασμένου καλοκαιριού, σειρά έχει το χαρμάνι Σεριφιώτικο με Ασύρτικο, με την εσοδεία του ’20 να δίνει μόνο 120 φιάλες! Το Σεριφιώτικο (70%) προέρχεται από το αμπελοτόπι Τζογάνε, σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της Σύρου, από πρέμνα ηλικίας από 70 έως 100+ ετών, και το Ασύρτικο (30%) από τη Μύκονο, από ξερικό αμπέλι 20 ετών. Γίνεται συνοινοποίηση μέσα σε μικρό βαρέλι χρήσης, και ωρίμανση για έξι μήνες με περιοδικές αναδεύσεις. Αρωματικά πολύπλοκο, με έντονα τα χαρακτηριστικά της αιγαιοπελαγίτικης προέλευσής του. Αλμύρα και ώριμο αχλάδι, πλάι σε ιώδιο και γλυκό πορτοκάλι, με  ορυκτές νότες. Στο στόμα πλούσιο, με αποξηραμένα πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή και μέτρια οξύτητα.

PHILIA ΑΜΦΟΡΕΑΣ

Κοκκάρι Σάμου
Philia Culinary Winery / Μοσχάτο (μικρόρωγο) / 2021

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα, παράγει το κορυφαίο Μοσχάτο στη Μεσόγειο – γι’ αυτό άλλωστε εδώ και πολλές δεκαετίες διατηρεί εξαγωγικούς δεσμούς με τη Γαλλία. Μετά σχεδόν έναν αιώνα προστατευτισμού (νόμος περί αναγκαστικότητας του 1934) προς το Συνεταιρισμό, απελευθερώθηκε η παραγωγή και εμφιάλωση από άλλα οινοποιεία. Έτσι σήμερα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα ξηρού Μοσχάτου από νέους οινοποιούς, όπως αυτό της Νίκης και του Βασίλη. Τρύγος τη νύχτα για την καλύτερη φαινολική ωριμότητα, παραμονή για 30 ημέρες με τα στέμφυλα σε πήλινο αμφορέα, διαδικασία οινοποίησης με τη δύναμη της βαρύτητας. Αρώματα αποξηραμένου ροδάκινου και τροπικών φρούτων, με νότες τριαντάφυλλου και βασιλικού. Αισθητή οξύτητα, ελαφρά τανικό με μακρά επίγευση. Γαστρονομικό και ευωδιαστό πορτοκαλί κρασί.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΓΚΟΥΤΣΙΔΗ

Δίκαια Έβρου
Αμπελώνες Γκουτσίδη / Λημνιώνα / 2022

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από το τριεθνές του Έβρου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία), μια επίμονη γυναίκα αμπελουργός και οινοποιός εκπλήσσει ευχάριστα με το αποτέλεσμα των κόπων της. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες 75 στρεμμάτων της Μάρως Γκουτσίδη εκτείνονται πάνω σε λόφους όπου βρίσκονται αρχαίοι θρακικοί τύμβοι, γι’ αυτό και ονομάζονται “τούμπες αμπελώνων Δικαίων”· τόπος ιδιαίτερης ομορφιάς. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή προερχόμενοι από την Ανατολική Ρωμυλία, μετέφεραν κλήματα από τους τόπους τους και, μαζί με αυτά, την αγάπη τους για την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί. Η ανερχόμενη ερυθρή ποικιλία Λημνιώνα έχει λαμπερό πορφυρό χρώμα, βοτανικά αρώματα με νύξεις φρούτων του δάσους, γεμάτο σώμα, αισθητή οξύτητα, βελούδινες τανίνες και φίνα επίγευση.

ΜΑΝΔΡΙΝΟΣ

Άβδηρα Ξάνθης
Κτήμα Σγουρίδη / Μαυρούδι / 2022 

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο ιδιόκτητος βιολογικός αμπελώνας της οικογένειας Σγουρίδη εκτείνεται στους λόφους της περιοχής Αβδήρων, στα παράλια της Θράκης, πλάι στη λιμνοθάλασσα της Λαφρούδας. Ο μύθος θέλει με Μαυρούδι να μέθυσε τον Κύκλωπα ο πολυμήχανος Οδυσσέας, και σήμερα η αρχαία ερυθρή ποικιλία αναβιώνει στη γενέθλια γη. Βαθύχρωμη και ζωηρή ποικιλία, με την οινοποίηση του δραστήριου οινολόγου Σπύρου Ζουμπούλη να αποδίδει μια πιο κοσμοπολίτικη έκφραση. Αρωματικά κυριαρχούν το δαμάσκηνο και η ώριμη φράουλα, με πλούσια γεύση, βελούδινες τανίνες και μπαχαρένιες νότες στην επίγευση.

ΑΧΕΡΩΝ

Σκιλλουντία Ηλείας 
Οινοποιία Μαρκόγιαννη / Κολλινιάτικο / 2021

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η ανάδειξη σπάνιων και αφανών ποικιλιών της δυτικής Πελοποννήσου και η διαρκής προσπάθεια ποιοτικής βελτίωσης των κρασιών, αποτελεί προτεραιότητα για την οικογένεια Μαρκόγιαννη. Ξεχωρίσαμε και προτείνουμε το περιορισμένης κυκλοφορίας ερυθρό από αυτόριζα κλήματα 40 ετών της σπάνιας αρκαδικής ποικιλίας Κολλινιάτικο, με το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού να έχει ωριμάσει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Γενναιόδωρα αρώματα φρούτων του δάσους και λεβάντας, με νότες λευκού πιπεριού, κανέλας και βανίλιας. Μεγάλη συμπύκνωση, πυκνές τανίνες, αισθητή οξύτητα, αναζωογονητική επίγευση με μπαχαρένιες νότες. Άρτιο, ισορροπημένο και απολαυστικό ερυθρό.

Ολοκληρώνοντας, είναι απαραίτητο να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι, όταν πρόκειται να οδηγήσουμε, δεν καταναλώνουμε σταγόνα οινοπνευματωδών. Ιδιαίτερα τις ημέρες των γιορτών υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, και χρειάζεται να γίνει συνείδηση ότι κάποιος περιμένει να επιστρέψουμε σπίτι υγιείς.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM