Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
H διαφορά του κρασιού σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα είναι ότι αναζητά απεγνωσμένα παρέα. Γι' αυτό, καλέστε φίλους και απολαύστε μαζί τους τις προτάσεις μας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Σας συστήνουμε 6 αξιόλογα ελληνικά κρασιά που δοκιμάσαμε αυτές τις γιορτές και αξίζει να συντροφεύσουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μόνο να θυμάστε πάντα ότι η διαφορά του κρασιού σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα είναι ότι αναζητά απεγνωσμένα παρέα. Γι' αυτό, καλέστε φίλους και απολαύστε μαζί τους τις προτάσεις μας.

Όντως τυχαίο είναι ή μήπως έχει ανέβει αισθητά η ποιότητα των κρασιών; Ναι, η ποιότητα έχει ανέβει, όμως η διάρκεια θα καθορίσει πού μπορούν να φτάσουν.

ΝΕΑΡΟΣ ΤΣΑΠΟΥΡΝΑΚΟΣ

Βελβεντό, Κοζάνη

Κτήμα Βογιατζή / Τσαπουρνάκος / 2017

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα φρέσκα ερυθρά κρασιά σπάνια εντυπωσιάζουν. Η φρέσκια εκδοχή (χωρίς ωρίμανση σε βαρέλι) του «βασιλιά βατράχου» από το Βελβεντό Κοζάνης αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό οινόφιλο. Ο δρ Γιάννης Βογιατζής γνωρίζει τον Τσαπουρνάκο (κλώνος της ποικιλίας Cabernet Franc) όσο κανένας άλλος οινοποιός.


Η φετινή σοδειά έδωσε εξαιρετικά σταφύλια κι έτσι έχουμε στο τραπέζι μας ένα ερυθρό με όγκο, φρεσκάδα και νεύρο. Επιπλέον, δείχνει ότι θα έχει σπουδαία εξέλιξη την επόμενη 3ετία.

ΝΕΜΕΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΣ RESERVE

Γυμνό Νεμέας, Κορινθία

Οινοποιία Παρπαρούση / Αγιωργίτικο / 2013

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο για τα κρασιά της Νεμέας πως «ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται και το στυλ οινοποίησης που ακολουθεί κάθε οινοποιείο, τα κρασιά μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους».


Και αν οι τάσεις στα ελληνικά ερυθρά, όχι μόνο για τα Αγιωργίτικα, ζητούν πληθωρικότητα, ο καλός οινοποιός Θανάσης Παρπαρούσης και οι κόρες του «αποτυπώνουν» στα κρασιά τους τη φινέτσα και την πραότητα του χαρακτήρα τους. Μια premium Νεμέα που αξίζει να γνωρίσετε, εντελώς διαφορετική απ' ό,τι έχετε δοκιμάσει έως σήμερα.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

Τύρναβος, Λάρισα

Κτήμα Ζαφειράκη / Λημνιώνα / 2015

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Λημνιώνα είναι μια ερυθρή ποικιλία που συναντάμε στη Θεσσαλία. Αυτή η τοπική ποικιλία δεν θα είχε τέτοια εξέλιξη αν ο Χρήστος Ζαφειράκης δεν έδειχνε τέτοιο πάθος και αφοσίωση σε αυτήν. Μοναδική συμπύκνωση, κομψότητα και ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο. Ρουμπινί χρώμα και αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, ανθικές και βοτανικές νότες, λευκό πιπέρι και γλυκόριζα.
Στο στόμα αισθητή οξύτητα που χαρίζει ζωντάνια. Ζουμερή, φρουτώδης αίσθηση, βελούδινες τανίνες και εντυπωσιακή γευστική πολυπλοκότητα. Απολαυστική επίγευση κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Ένα σπουδαίο ελληνικό ερυθρό, κάθε χρόνο και καλύτερο.

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ ΝΤΟΥΓΚΟΣ

Ραψάνη, Λάρισα

Οινοποιείο Ντούγκος / Μαυροτράγανο / 2015

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εξηγούμαι, για να μην παρεξηγούμαι: καμία σχέση δεν έχω με τη Θεσσαλία, τυχαία προτείνουμε δύο συνεχόμενες ετικέτες από την περιοχή. Όμως αναρωτιέμαι, όντως τυχαίο είναι ή μήπως έχει ανέβει αισθητά η ποιότητα των κρασιών; Ναι, η ποιότητα έχει ανέβει, όμως η διάρκεια θα καθορίσει πού μπορούν να φτάσουν.


Τον Θάνο Ντούγκο τον γνωρίζουμε κυρίως για την εξαίσια Ραψάνη του (τοπικό χαρμάνι αποτελούμενο από ξινόμαυρο, κρασάτο και σταυρωτό). Εδώ μας εντυπωσιάζει με την τολμηρή του πρόταση από Μαυροτράγανο, τη σαντορινιά ποικιλία που λίγοι απολαμβάνουν λόγω τιμής και περιορισμένης παραγωγής.

MV ΜΑΥΡΟΥΔΙ

Άβδηρα, Ξάνθη

Ανατολικοί Αμπελώνες /Μαυρούδι - Merlot - Cabernet Sauvignon / 2014

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από τον βορειότερο παραθαλάσσιο αμπελώνα της χώρας, ακολουθώντας πιστά τις μεθόδους βιολογικής γεωργίας, ένα ενδιαφέρον χαρμάνι, με το Μαυρούδι να επικρατεί του Cabernet Sauvignon και του Merlot. Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων και σοκολάτας με νύξεις βανίλιας και δέρματος. Γεμάτη γεύση, αισθητή οξύτητα, στρογγυλές τανίνες και τελείωμα με ένταση.
Όσοι ψάχνετε για οινοποιεία που δείχνουν να ξεχωρίζουν, η καλή δουλειά που κάνουν στη Θράκη τα αδέλφια Νικολαΐδη είναι ένα καλό παράδειγμα.

SAMOS 1958

Μαλαγάρι, Σάμος

ΕΟΣ Σάμου / Μοσχάτο Σάμου / 1958

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συχνή διαμάχη στις συζητήσεις των οινόφιλων προκαλεί η περιοχή που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Φαβορί ή γκανιάν, νησί θα είναι... και η Σάμος είναι μέσα στην τριάδα! Μεγάλη οινική παράδοση, εξαιρετικά ορεινά αμπελοτόπια, ξακουστά στον πλανήτη τα επιδόρπια κρασιά της. Όταν πριν από έναν χρόνο δοκιμάσαμε (χωρίς ετικέτα τότε) αυτό το κρασί χάσαμε τη μιλιά μας.

Τι να πρωτοπεριγράψεις; Συμπύκνωση, αρώματα, γεύση ή αξέχαστη επίγευση; Κρασί 60 ετών, τότε που η καλλιέργεια και η οινοποίηση γίνονταν χωρίς καμία παρέμβαση, με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις, κι όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους ισχυρίζονται ότι η ήπια φροντίδα και υγεία του αμπελιού, η αφοσίωση και το πάθος αρκούν για να επιτύχουν ένα σπουδαίο κρασί.


Το εκλεκτό αυτό επιδόρπιο Μοσχάτο εσοδείας 1958 εμφιαλώθηκε για τη γαλλική αγορά. Στην Αθήνα εμφανίστηκαν πρόσφατα ελάχιστες φιάλες και σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε μία από αυτές. Πρόκειται για έπος, όχι απλώς για ένα ακόμα κρασί.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ