Δυόμισι ευλογημένα μπακάλικα στην Αθήνα

Δυόμισι ευλογημένα μπακάλικα στην Αθήνα Facebook Twitter
Με λόγια της γεύσης, να ξέρεις να διαλέγεις το καλύτερο από την απεραντοσύνη της τοπικής παραγωγής. Και του βιολογικού, εν προκειμένω, αφού αυτό εδώ το μπακάλικο μοιράζεται ισότιμα ανάμεσα και στις δυο αυτές αγάπες.
1

Στο Μαύρο Πιπέρι καταρχάς τρώνε τα μάτια!

Το πρώτο που θα νιώσεις μπαίνοντας στο Μαύρο Πιπέρι είναι αυτό το «ουάου» του ιλίγγου, το βλέμμα σου να ανηφορίζει σαν ασανσέρ στον έκτο, χωρίς τελειωμό, σε ένα εντυπωσιακό, δυσθεώρητο ανέβασμα που δεν λέει να πιάσει ταβάνι. Στιγμιαία ξεχνάς ότι εδώ έχεις μπει για μια γραβιέρα κι ένα κιλό βιολογικές ντομάτες, το αντιμετωπίζεις αρχιτεκτονικά, βγαίνει από μέσα σου ο καλλιτεχνικός σου εαυτός, σαν να μπήκες σε μουσείο ένα πράγμα.


Ο Περικλής Σίμωσης είναι μηχανικός, η γυναίκα του, η Βάσια Μουστάκα, γεωπόνος. Και οι δυο μαζί άλλο ένα ζευγάρι, από τα πολλά, που άφησαν τις επιστήμες για να ασχοληθούν με την μπακαλική. Που εδώ συνδυάζεται με το design, το πρωτότυπο ντεκόρ αλλά και την αγάπη του Περικλή για τις αντίκες που προσωρινά παραχώνει στο πατάρι. Το οποίο και σχεδιάζει να ανοίξει στο κοινό και να το ζωντανέψει σερβίροντας ρακές και μεζεδάκια, από το ψυγείο και τα ράφια στη λαδόκολλα.

Στο μεταξύ, εδώ θα βρεις όλα όσα κάνουν ένα καλό νεο-μπακάλικο. Τουτέστιν, το καλό styling, όπως θα λέγαμε στον χώρο της μόδας. Με λόγια της γεύσης, να ξέρεις να διαλέγεις το καλύτερο από την απεραντοσύνη της τοπικής παραγωγής. Και του βιολογικού, εν προκειμένω, αφού αυτό εδώ το μπακάλικο μοιράζεται ισότιμα ανάμεσα και στις δυο αυτές αγάπες.


Ο Λουμίδης αλέθεται μοσχοβολιστός επιτόπου, στο μουσειακό ψυγείο τα τυριά κάνουν τον γύρο της Ελλάδας, οι παλιές κονσέρβες, τα μωσαϊκά και τα παλιά ραδιόφωνα φλερτάρουν ανάμεσα στο greek ρετρό και τον βιομηχανικό σχεδιασμό, φακές Βοΐου, φασόλια Πρεσπών, κρασιά και αποστάγματα, βιολογικά λαχανικά και μια εξυπηρέτηση που μυρίζει «παλιά γειτονιά»!

Μαύρο Πιπέρι, Τριών Ιεραρχών 135Α, Άνω Πετράλωνα, 210 3411474

Τι να ζητήσεις και να μην το έχει ο Κολιός;

Δυόμισι ευλογημένα μπακάλικα στην Αθήνα Facebook Twitter
Tο 'χω σχεδόν σίγουρο ότι το μάτι σου θα σταθεί στα λαχταριστά καρβέλια ενός άλλου, αληθινού, προζυμένιου ψωμιού που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Φωτο: Γιάννης Αγριγιάννης

Μέσα στην πολυχρωμία της Αθηνάς, ο Κολιός μπορεί να σε ξεγελάσει. Σαν παλιό μπακάλικο χωρίς βιτρίνα, θα το ξεχωρίσεις από τις ένα σωρό μεγάλες ταμπέλες που διαφημίζουν την πραμάτεια του. Αφετέρου, το 'χω σχεδόν σίγουρο ότι το μάτι σου θα σταθεί στα λαχταριστά καρβέλια ενός άλλου, αληθινού, προζυμένιου ψωμιού που ψήνεται στον ξυλόφουρνο, από τη Χαλκίδα ή το Κάτω Σούλι του Μαραθώνα, ψωμί αγιορείτικο και ζέας. Θα λαχταρήσεις να το κάνεις δικό σου, αλλά μπαίνοντας θα μείνεις άφωνος σαν παιδί μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο αντικρίζοντας το σύμπαν της γλυκιάς, αεικίνητης Στέλλας Κολιού. Ένα παλιό οικογενειακό ζυμο-σφολιατάδικο που η Στέλλα έχει μεταμορφώσει σε νεο-μπακάλικο, φέρνοντας και του πουλιού το γάλα στα ράφια του, κρατώντας χαμηλούς τους τόνους, μαζί και τις τιμές. Μεγαλύτερη ποικιλία από μέλια και βασιλικούς πολτούς αποκλείεται να βρεις αλλού. Όλος ο ελληνικός μελένιος χάρτης μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό, μέλι ανεπεξέργαστο, κατευθείαν από την κερήθρα, γύρη, πρόπολη και δεκάδες ποικιλίες, η ίδια υπερπροσφορά που ισχύει και για τους απανταχού της Ελλάδας χαλβάδες, τις χαλβαδόπιτες και τα ταχίνια. Πλάι τους, μια ατέλειωτη γκάμα σε ό,τι μπορείς να ονειρευτείς από ελληνικό παξιμάδι, κουλουράκι ή αρτοσκεύασμα. Φυσικά, εδώ θα βρεις όλη την απέραντη γκάμα σε κατεψυγμένες ζύμες της οικογένειας Κολιού −εξαίρετο το χειροποίητο φύλλο λαδιού− από γιούφκα μέχρι σφολιάτα, έτοιμα όλων των λογιών τα πιτάκια και οι πίτες, από κρητικό καλιτσούνι μέχρι σκοπελίτικη στριφτόπιτα. Λουκούμια, ζαχαρωτά, όσπρια, βότανα από τον Ταΰγετο, μακαρούνες, ρεγκινέτες κι ένα σωρό ελληνικά ζυμαρικά από παλιά συνταγή κατευθείαν από τον πετρόμυλο, αποξηραμένα ελληνικά μανιτάρια, τσίπουρο Τυρνάβου, λάδια, τυριά, όπως τα σπάνια τυριά της Ίου, το σκοτύρι, η γραβιέρα, η μυζήθρα και το ξινό. Λατρεία δική μου τα ικαριώτικα γλυκά που φτιάχνονται στο χέρι, με ικαριώτικο μέλι. Λουκουμάκια σε ένα σωρό γεύσεις και αρώματα, καρύδες με σοκολάτα και, κυρίως, τα πιο ονειρεμένα μελομακάρονα που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου, φτιαγμένα από ικαριώτισσες νοικοκυρές. Άμα μυρίσει Χριστούγεννα, να το θυμηθείς! Ένα μαγαζί σαν ταξίδι στα πιο ψαγμένα της ελληνικής παραγωγής, λίγο σαν μουσείο γεύσης στο οποίο θα σε ξεναγήσουν με το χαμόγελο και όλη την προθυμία του παλιού μπακάλη της γειτονιάς.

Κολιός, Αθηνάς 35 & Αθηνάς 54, 210 3241477

Όσα αυγά δεν γέννησε μόνο μια κότα

Δυόμισι ευλογημένα μπακάλικα στην Αθήνα Facebook Twitter
Ένα καινούργιο μαγαζί, εξαιρετικά αφιερωμένο στο κέλυφος της ζωής.

Τώρα που βιώνουμε στα τερματικά και κατακόκκινα τη μόδα του αυγού, ο Κρόκος είναι το μαγαζί που έλειπε από τα trends της σεζόν. Αν είσαι κι εσύ οπαδός του brunch, του pancake, της κρέπας, του benedict, του scrambled, της ομελέτας ή απλώς αγαπάς το αυγό-μάτι, εδώ θα βρεις τον παράδεισό σου. Αυγά κοινά, βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής, μικροσκοπικά από ορτύκι ή θεόρατα από στρουθοκάμηλο, αυγά χήνας, πάπιας, φραγκόκοτας ή γαλοπούλας −κατόπιν παραγγελίας−, συσκευασίες μόνο με ασπράδι ή μόνο με κροκάδια παστεριωμένα, αυγουλάκια ορτυκιών τουρσί αλλά και όλα τα gadgets που κάνουν παιχνίδι το μαγείρεμα του αυγού. Εγώ ζήλεψα αυτά τα φορμάκια που τηγανίζουν το αυγό-καρδιά για ερωτευμένα πρωινά. Ένα καινούργιο μαγαζί, εξαιρετικά αφιερωμένο στο κέλυφος της ζωής.

Κρόκος, Σοφοκλέους 20, 210 3248946

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ