5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Είναι πικάντικη, αρωματική, έχει χρώματα, χρησιμοποιεί σάλτσες και φρέσκα υλικά, ανακατεύει το καυτερό με το δροσερό, παίζει με τις πίτες. Τι άλλο θες από μια έθνικ κουζίνα για την αγαπήσεις; Η μεξικάνικη κουζίνα σού θυμίζει ότι τυλιχτό ή σκεπαστό δεν είναι μόνο το πιτόγυρο. Τορτίγια, τάκος και μπουρίτο σε καλούν να φορέσεις το... σομπρέρο που σου ταιριάζει και να παραδοθείς σε γεύσεις που κρατούν από την εποχή των Αζτέκων.


Ο Παναγιώτης Μαραγκός είναι σεφ και ιδιοκτήτης του μεξικάνικου εστιατορίου Dos Hermanos που έχει ιστορία 25 χρόνων στην Κηφισιά. Σπούδασε σεφ στις ΗΠΑ, εργάστηκε στο οικογενειακό εστιατόριο και επέλεξε να αφοσιωθεί στη μεξικάνικη κουζίνα, μια επιλογή που αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένη, αν τη μετρήσεις με τα χρόνια που λειτουργεί το εστιατόριό του.

Η μεξικάνικη κουζίνα αρέσει στους Έλληνες γιατί αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις και τις τραγανές τορτίγιες.


«Τη μεξικάνικη κουζίνα τη χαρακτηρίζει η φρεσκάδα των υλικών, το καλαμπόκι και η ποικιλία από τσίλι πιπεριές που δίνουν πικάντικη ένταση στη γεύση. Τα υλικά πρέπει να είναι φρέσκα γιατί φαίνονται στο πιάτο και στη γεύση», λέει ο Παναγιώτης και προσθέτει: «Η μεξικάνικη κουζίνα είναι αρχαία. Κρατάει από την εποχή των Αζτέκων και στην πορεία δέχτηκε επιρροές από τους Ισπανούς.

Χρησιμοποιεί πολλές και διαφορετικές τσίλι πιπεριές που είναι από καυτερές μέχρι πολύ καυτερές, έχουν διαφορετικές γεύσεις και αναδεικνύονται από τον τρόπο μαγειρέματός τους αλλά και τα ταιριάσματα με τα διαφορετικά υλικά του πιάτου. Η μεξικάνικη κουζίνα αρέσει στους Έλληνες γιατί αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις και τις τραγανές τορτίγιες».

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο Παναγιώτης έφτιαξε για τη LiFO πέντε από τις βασικές συνταγές της μεξικάνικης κουζίνας, δίνοντας μια καλή αφορμή για να ασχοληθεί κανείς μαζί της.

Γουακαμόλε με νάτσο τσιπ

Μια αρχαία μεξικάνικη συνταγή της οποίας η βάση είναι το αβοκάντο, το χαρακτηριστικό φρούτο του Μεξικού, που χρησιμοποιείται σε πολλά παραδοσιακά πιάτα.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

4 ώριμα αβοκάντο

Χυμός από 2 λάιμ

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 ντομάτα κομμένη σε κύβους

½ κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και με ένα κουτάλι βγάζουμε τη σάρκα του και την τοποθετούμε σε μπολ. Με ένα πιρούνι λιώνουμε το αβοκάντο, προσθέτουμε τον χυμό λάιμ, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδι, ντομάτα και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με νάτσο τσιπς από καλαμπόκι.

Τip: Στο γουακαμόλε ταιριάζουν κορίανδρο και πιπεριές χαλαπένιος για πιο πικάντικη γεύση.

Εντσιλάδα (Enchiladas)

Καθημερινό μεξικάνικο φαγητό που προτιμούν ιδιαίτερα στις γιορτές.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

1 τσίλι πιπεριά μεγάλη

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 φιλέτο κοτόπουλο

4 τορτίγιες από καλαμπόκι

50 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο

50 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε την τσίλι πιπεριά μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε το σκόρδο και την ντομάτα για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από το τηγάνι τα υλικά, τα ρίχνουμε στο μπλέντερ με λίγο νερό και χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με 2 κ.σ. από την αλοιφή και το τοποθετούμε σκεπασμένο στο ψυγείο 2-3 ώρες.


Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψί με την πιπεριά και το κρεμμύδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Την υπόλοιπη αλοιφή (εντσιλάδα σος) τη βράζουμε σε κατσαρόλα με 1 κούπα νερό για 30 λεπτά.


Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε την τορτίγια καλαμποκιού με την εντσιλάδα σος μέχρι να μαλακώσει.
Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και τις πιπεριές, τα προσθέτουμε στην τορτίγια, την τυλίγουμε, από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη εντσιλάδα και προσθέτουμε τα τυριά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί.


Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ρύζι ή φασόλια πουρέ.

Τάκος με κιμά

Κλασικό street food που φτιάχνουν στους δρόμους του Μεξικoύ και τρώγεται με το χέρι.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

4 τορτίγιες από καλαμπόκι

300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 πιπεριά τσίλι τριμμένη

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 πρέζα κύμινο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

300 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

1 κούπα μαρούλι ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε την πιπεριά τσίλι μαζί με το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πράσινη πιπεριά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά για 3 λεπτά, ρίχνουμε ½ κούπα νερό και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά.


Βουτάμε την τορτίγια σε ελαιόλαδο για να μαλακώσει. Την τοποθετούμε σε πιάτο, προσθέτουμε κιμά στη μέση, τη διπλώνουμε και την κλείνουμε στην κορυφή με οδοντογλυφίδα. Βάζουμε την τορτίγια σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά και την τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να γίνει τραγανή. Την αποσύρουμε, τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει και βγάζουμε την οδοντογλυφίδα. Ανοίγουμε προσεχτικά την τορτίγια, προσθέτουμε μαρούλι, ντομάτα, τυρί και σερβίρουμε αμέσως.

Μπουρίτο (Burrito)

Burrito σημαίνει γαϊδουράκι και το φαγητό αυτό ονομάστηκε έτσι επειδή τα πουλούσαν στους δρόμους με τα γαϊδουράκια.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

4 τορτίγιες από αλεύρι

300 γρ. μοσχαρίσιο κρέας

1 τσίλι πιπεριά ψιλοκομμένη

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 κ.σ. τσίλι σκόνη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 πατάτα καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κούπα ζεστό νερό

1 κούπα τυρί γκούντα και μοτσαρέλα τριμμένα

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το κρέας σε ταψί μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το τυρί, ανακατεύουμε και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.


Αποσύρουμε το κρέας, το μαδάμε με πιρούνι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.


Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε την τορτίγια και τη ζεσταίνουμε και από τις δύο πλευρές.


Βάζουμε σε πιάτο την τορτίγια, προσθέτουμε τη γέμιση με το κρέας, τυλίγουμε και από πάνω ρίχνουμε τυρί. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πουρέ φασολιών ή πράσινη σαλάτα.

Χοιρινό ψαρονέφρι με ανανά

Ένα πιάτο που σερβίρεται στο μεξικάνικο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

5 συνταγές για αυθεντικό Μεξικάνικο φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

500 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε μερίδες

200 γρ. φρέσκο ανανά σε κομμάτια

1 κούπα φρέσκος χυμός ανανά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. τσίλι σκόνη

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σφηνάκι κόκκινο κρασί

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε το κρέας με το τσίλι και αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 3 ώρες.


Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρέας για 5 λεπτά από όλες τις πλευρές, σβήνουμε με το κρασί και το αποσύρουμε. Τοποθετούμε το κρέας σε σχάρα και ψήνουμε στο γκριλ για 15 λεπτά.


Στο ίδιο τηγάνι με τους χυμούς από το κρέας, σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τον ανανά, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τον χυμό ανανά και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά.


Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα ανανά, γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και συνοδεύουμε με ρύζι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 25.11.2017

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ