6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες

1

Δύσκολα θα βρεις κάποιον που απεχθάνεται το πικάντικο φαγητό. Αντίθετα, εύκολα συναντάς ανθρώπους που προβάλλουν με αυταρέσκεια πόσο ανθεκτική είναι η γλώσσα και το στομάχι τους στις καυτερές «επιθέσεις» και είναι πάντα έτοιμοι να δοκιμάσουν την αντοχή τους στον πόνο που προκαλεί η καυτερή πιπεριά.

Την επιστήμη την έχει απασχολήσει ο λόγος που κάποιος καταναλώνει τροφή, η οποία όχι απλώς είναι καυτερή, αλλά τον πονάει, από ένα σημείο και μετά. Η απάντηση που έχει δοθεί αναφέρει ότι η κατανάλωση καυτερών πιπεριών μάς επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο με ελεγχόμενο ρίσκο, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούμε περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται τόσο με τον πόνο όσο και με την απόλαυση.


Το θέμα της «φλογερής» γεύσης το γνωρίζει πολύ καλά ο Βασίλης Ακρίβος. Είναι εκείνος που πριν από αρκετά χρόνια, όταν έφτιαξε το «Ψάριστον», μας σύστησε με διαφορετικό από τον συνήθη τρόπο τους ψαρομεδέζες και τους θαλασσομεζέδες. Πέρσι έστησε ένα ακόμη πετυχημένο εστιατόριο, το «Αιόλου 68», ενώ είναι ο δημιουργός και του «Umami Tales», ενός καταστήματος delicatessen, το οποίο απευθύνεται, κατά μεγάλο ποσοστό, στους φανατικούς των καυτερών γεύσεων, αφού διαθέτει κάθε είδους σάλτσες από πολλές γωνιές του κόσμου, που μπορούν να σε κάνουν να δακρύσεις από τον πόνο.

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Ο Βασίλης Ακρίβος είναι εκείνος που πριν από αρκετά χρόνια, όταν έφτιαξε το Ψάριστον, μας σύστησε με διαφορετικό από τον συνήθη τρόπο τους ψαρομεδέζες και τους θαλασσομεζέδες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κουλτούρα του καυτερού έχει φανατικούς οπαδούς. Η μεγάλη ποικιλία από καυτερές πιπεριές διαφόρων βαθμίδων έχει δώσει ιδέες για σάλτσες και συνδυασμούς υλικών που χαρίζουν πυροτεχνήματα στη γεύση. Καθώς φαίνεται, η κουλτούρα του πικάντικου αποκτά πλέον "οργανωμένους" οπαδούς και στην Ελλάδα» εξηγεί ο Βασίλης, στην κουζίνα του οποίου έχουν πάντα περίοπτη θέση οι καυτερές γεύσεις. Ο ίδιος συνεχίζει: «Οι καυτερές πιπεριές έχουν φανατικό κοινό. Είναι η νέα τάση στις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Ιαπωνίας. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει παράδοση στις καυτερές πιπεριές, γιατί δεν υπήρχε ούτε στην καλλιέργειά τους. Μόνο στην Ισπανία τις συναντάς, λόγω της επαφής που είχε με τη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η τάση έχει αγκαλιάσει και τις ευρωπαϊκές κουζίνες, και δεν είναι μόνο για λόγους γεύσης αλλά και ευεξίας, αφού οι καυτερές πιπεριές είναι αντιοξειδωτικές και απελευθερώνουν εφεδρίνες». Όσον αφορά τον χειρισμό τους στη μαγειρική, ο Βασίλης εξηγεί: «Οι καυτερές πιπεριές χρησιμοποιούνται στο φαγητό φρέσκες ή αποξηραμένες, ολόκληρες ή σε σκόνη. Τις φρέσκες τις χρησιμοποιούμε από την αρχή του μαγειρέματος, ενώ τις αποξηραμένες στο τελείωμα. Γενικά, οι καυτερές πιπεριές ταιριάζουν σε πιάτα με υλικά που έχουν έντονες γεύσεις».


Ο Βασίλης Ακρίβος μπήκε στην κουζίνα του Αιόλου 68, μαγείρεψε για τη LiFO πέντε συνταγές που βγάζουν φλόγες και τις παρουσιάζουμε για τους εραστές των καυτών γευστικών απολαύσεων.


Φλογερό σκουμπρί σαλάτα

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

1 φιλέτο σκουμπρί καπνιστό

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο

4 ντοματίνια κομμένα σε ροδέλες

Χυμός από ½ λάιμ

½ πιπεριά χαλαπένιο ψιλοκομμένη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε το σκουμπρί σε καρέ και το ανακατεύουμε σε μπολ με όλα τα υλικά της συνταγής. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τσίλι, αν επιθυμούμε να είναι πιο καυτερό.

Αυγά μάτια του διαβόλου

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 αυγά

1 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. ξινομυζήθρα

1 κ.σ. βούτυρο πρόβειο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

½ κ.γ. σουμάκ

½ πιπεριά χαμπανέρο ψιλοκομμένη ή ½ κ.γ. μπούκοβο καυτερό

Εκτέλεση

Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε με ελαιόλαδο τα αυγά. Σε πιάτο τοποθετούμε την ξινομυζήθρα και επάνω τα αυγά μάτια. Σε άλλο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα, το σουμάκ και την πιπεριά, τα σοτάρουμε για 2 λεπτά και τα ρίχνουμε πάνω από τα αυγά. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Extra tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ξινομυζήθρα με γιαούρτι.

Χταπόδι μπουγιουρντί

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

2 πλοκάμια χταποδιού

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. τσίπουρο

1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε καρέ

1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

1 ντομάτα κομμένη σε καρέ

100 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους

1 πρέζα ρίγανη

1 πρέζα φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς τα πλοκάμια του χταποδιού για 30 λεπτά. Κόβουμε το χταπόδι σε λεπτές ροδέλες και το σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά μαζί με τις πιπεριές, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το τσίπουρο, προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη φέτα, τη ρίγανη και το θυμάρι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σερβίρουμε αμέσως.

Γαρίδες κίμτσι

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

300 γρ. γαρίδες

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

200 γρ. τουρσί ξινολάχανο

1 σκελίδα σκόρδο

1 πιπεριά τσίλι

Χυμός από ½ πορτοκάλι

Αλάτι

Μαυροσούσαμο

Εκτέλεση

Σε μπλέντερ ρίχνουμε το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι, τα 100 γρ. ξινολάχανο, τον χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τις γαρίδες με το βούτυρο για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάχανο τουρσί και σιγομαγειρεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να δέσει. Πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας.

Σούπα της φωτιάς από τη Νέα Ορλεάνη

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

1 λίτρο ζωμός ψαριών

4 γαρίδες

4 καραβίδες

4 κυδώνια

10 μύδια

2 κ.σ. σέλερι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φινόκιο ψιλοκομμένο

1 καρότο τριμμένο

100 γρ. μπάμιες

100 γρ. τσορίθο πικάντικο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά χαμπανέρο

1 φλιτζ. ντομάτα κονκασέ

1 φλιτζανάκι ηλιέλαιο

2 κ.σ. κορν φλάουρ

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

3 φύλλα δάφνης

1 φλιτζανάκι γλυκό κρασί

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις γαρίδες και πατάμε τα κεφάλια τους για να βγει ο ζωμός. Προσθέτουμε τις καραβίδες, το φινόκιο, το σέλερι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τσορίθο και το καρότο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε την ντομάτα. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα όστρακα, τον ζωμό ψαριών, τις μπάμιες, τα φύλλα δάφνης και την πιπεριά. Βράζουμε για 15 λεπτά.

Ανακατεύουμε το ηλιέλαιο με το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν και το μείγμα να γίνει πηχτό σαν μέλι. Το προσθέτουμε στη σούπα που βράζει, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 1 λεπτό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 15.2.2017

Γεύση
1

Νίκη Μηταρέα

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια