5 οινοπροτάσεις από την Οινοποιείο Semeli που αξίζει να δοκιμάσετε

5 οινοπροτάσεις από την Οινοποιείο Semeli που αξίζει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
To οινοποιείο Semeli στη Νεμέα
0

Με αφορμή παλαιότερο άρθρο για τον οινοτουρισμό στη Νεμέα, δέχτηκα πρόσκληση από το Οινοποιείο Semeli για να γνωρίσω από κοντά τη δουλειά που γίνεται στο αμπέλι και στο οινοποιείο. Στο οινόφιλο κοινό, το Κούτσι Νεμέας είναι γνωστό ως το «φιλέτο» της οινικής ζώνης. Ανηφορίζοντας από τον κάμπο στο οινοποιείο που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων, έφερνα στο μυαλό μου παλιότερες επισκέψεις στο εν λόγω κτήμα με τους εκπληκτικούς χώρους φιλοξενίας. Φτάνοντας, αντίκρισα ένα εργοτάξιο, αδυνατώντας να κατανοήσω τον λόγο για τον οποίο προσκλήθηκα. Ε, λοιπόν, αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον σκέφτηκε αυτή την πρόσκληση, κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, για το αντισυμβατικό του πνεύμα! Η ομάδα της Semeli κάνει μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια ν' αλλάξει την οπτική μας στο κρασί, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα ποιοτικά στάνταρ. Ο προνομιούχος αμπελώνας είναι ακόμα πιο προσεγμένος. Οι εγκαταστάσεις σε πλήρη ανακατασκευή, με στόχο το οινοποιείο να είναι και πάλι επισκέψιμο το προσεχές φθινόπωρο. Οι χώροι διαμονής –ναι, η Semeli έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολυτελή διαμονή– ανακαινίζονται, μεγαλώνουν και θα επαναλειτουργήσουν το 2018. Καλά όλα αυτά, τα κρασιά τους πώς είναι; Πάντα ξεχώριζα τις διαχρονικές ετικέτες Μαντινεία και Chateau. Τώρα γνώρισα καλύτερα τις νέες προτάσεις που έχουν ένα πιο ανάλαφρο προφίλ, προσεγγίζοντας έτσι νεαρότερες ηλικίες, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ότι όλο και περισσότερα ελληνικά οινοποιεία αντιλαμβάνονται τη ζήτηση που έχουν στο νεαρό κοινό και προσαρμόζονται στις ανάγκες του. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην «καραμέλα» του χύμα κρασιού. Η νέα γενιά έχει άποψη και δεν πίνει ό,τι της σερβίρουν. Ακριβώς αυτό τον παλμό έπιασε, λοιπόν, η Semeli και ιδού τα αποτελέσματα:

UNTITLED

Sauvignon Blanc / 2016

Νεοκοσμίτικος προσανατολισμός σε μύτη και στόμα. Αρωματικά πλούσιο, με κυρίαρχα τα ανθικά και βοτανικά στοιχεία. Με σπιρτάδα και τραγανή οξύτητα στο στόμα, θα κερδίσει γρήγορα όσες και όσους αγαπούν την κοσμοπολίτικη ποικιλία. Πριν από λίγες ημέρες το πρότεινα σε μια παρέα νεαρών γυναικών και συνειδητοποίησα ότι και στα late '40s μπορούν να σε προσέξουν... Αυτά κάνει το κρασί!

AETHERIA

Μαλαγουζιά - Chardonnay / 2016

Ολοκαίνουργια και ήδη βραβευμένη ετικέτα από προνομιακά αμπελοτόπια της ορεινής (υψόμετρο 900 μέτρα) Αιγιαλείας. Το αρμονικό πάντρεμα της δημοφιλούς Μαλαγουζιάς με το νευρώδες Chardonnay δίνει ένα κρασί που συνοδεύει ευχάριστα καλοκαιρινές γεύσεις.

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΝΑΣΙΑΚΟΣ

Μοσχοφίλερο / 2016

Η κλασική αξία του Λεωνίδα Νασιάκου έχει το φινετσάτο Μοσχοφίλερο στην πρώτη γραμμή των ελληνικών λευκών. Κρασί που μας δροσίζει τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες και συνοδεύει ευχάριστα γεύσεις της θάλασσας. Μα, πάνω απ' όλα, το Μοσχοφίλερο είναι η απάντηση όταν αναζητάτε το ιδανικό απεριτίφ.

CHATEAU SEMELI

Cabernet Sauvignon - Merlot / 2008

Αν όλα τα παραπάνω πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες, για να απολαύσετε το «βαρύ χαρτί» του οινοποιείου χρειάζεστε κρέας. Μια εμβληματική ετικέτα που εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά το 1985, από το δημοφιλέστερο χαρμάνι του πλανήτη.

NEMEA RESERVE

Αγιωργίτικο / 2014

Το Αγιωργίτικο κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους στις διαφορετικές εκδοχές του, ανάλογα με τη γεωγραφική του προέλευση, η Νεμέα όμως έχει την πρωτοκαθεδρία. Η πρόταση αυτή έχει όλα τα αρωματικά και γευστικά στοιχεία που την κάνουν ελκυστική, ιδίως ως πρώτη γνωριμία με την ποικιλία.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ