Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή

Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΠΕΣΧΟΥ

Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Το χαβανέζικο σούσι, το οποίο αν και έχει ως βάση το ωμό ψάρι και ρύζι, διαφέρει σε εμφάνιση αλλά και πρωτοτυπία(;) από το ιαπωνικό. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Tο μοτίβο είναι πλέον γνώριμο: μικρά μαγαζιά, ιδιαίτερα μενού, προσιτές τιμές. Την αρχή την έκανε το Los Loros με τους πολύχρωμους παπαγάλους στην οδό Ξενοφώντος, με γεύσεις από Βενεζουέλα και Κολομβία, ενώ ακολούθησαν τα περίφημα dim sum και bao του Βασίλη Καλλίδη στο Pink Flamingo.

Το τρίγωνο των ethnic γεύσεων και της πολυχρωμίας έρχεται να συμπληρώσει το Poké, όπου η αγάπη για το ψάρι και ένα βίντεο στο YouTube έβαλε στον Γιάννη Κανδυλίδη, τον έναν από τους τρεις ιδιοκτήτες και πρώην σεφ στο Βαρούλκο και το 48 Urban Garden, την ιδέα να μας μυήσει στο χαβανέζικο σούσι, το οποίο αν και έχει ως βάση ωμό ψάρι και ρύζι, διαφέρει από το ιαπωνικό. Μαζί με τον Γιάννη Μπινιάρη και τον Κωνσταντίνο Γιαννούτα, έστησαν το μαγαζί με τα μπλε ιλεκτρίκ τραπεζάκια στην οδό Πετράκη 7, όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει το «ανοιχτό» χαβανέζικο σούσι σε τρεις εκδοχές (με σολομό, φρέσκο ελληνικό ψάρι ή γαρίδα) αλλά και να διαμορφώσει το μπολ του σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις. Προς το παρόν το Poké σερβίρει και ένα vegan πιάτο με παντζάρι, αλλά αναμένεται να προστεθούν περισσότερες επιλογές.

Στέκι πολλών εργαζομένων της γύρω περιοχής, αποτελεί ένα ευχάριστο και γνήσια εξωτικό μέρος για γρήγορο φαγητό και ένα μικρό διάλειμμα από τη δουλειά. Άλλοι κάθονται και διαβάζουν, άλλοι καλούν φίλους, όλοι όμως ανταλλάζουν λίγες (ή και περισσότερες) κουβέντες με τους ιδιοκτήτες και η διάθεση φαίνεται να είναι τόσο ευχάριστη όσο ο ζωγραφισμένος τοίχος του μικροσκοπικού αυτού χώρου. Σημάδι ότι το βρήκατε είναι το ροζ neon sign με το ψάρι, tip για να δροσιστείτε τώρα που έπιασε (ξανά) η ζέστη, η σπιτική τους λεμονάδα. To Poké είναι ανοιχτό από τη μία το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ, εκτός Κυριακής.

 

  

Slideshow: Γνωρίστε τον πολύχρωμο κόσμο του Poké 

Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Οι τρεις ιδιοκτήτες του Poké, Γιάννης Κανδυλίδης, Γιάννης Μπινιάρης και Κωνσταντίνος Γιαννούτας. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Σημάδι ότι το βρήκατε είναι το ροζ neon sign με το ψάρι. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λιγότερο πολύχρωμο και πιο χαμηλά, στον αριθμό 86 της οδού Ερμού, το Vegan Nation με μόλις ένα μήνα ζωής αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και τουρίστες προσφέροντας μεγάλη ποικιλία σε vegan φαγητά και cold pressed χυμούς. Στον λιτό, φωτεινό χώρο, με ευχάριστη jazz μουσική υπόκρουση, παρέες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων βρίσκουν αγαπημένα γλυκά στη vegan εκδοχή τους (με το τσιζκέικ και το τιραμισού να αποτελούν τα αγαπημένα), vegan σούσι (το οποίο κάνει φτερά από πολύ νωρίς μες στη μέρα), σάντουιτς, αλλά και φρέσκα ζεστά φαγητά όπως νιόκι με μανιτάρια αλά κρεμ, σπαγγέτι μπολονέζ, ψητά λαχανικά και πιάτα ημέρας. Ρωτήστε το πολύ φιλικό προσωπικό.

Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Cold pressed χυμός καρπούζι-πορτοκάλι του Vegan Nation

Ίσως αυτό που κάνει αυτά μαγαζιά - «τρύπες» τόσο δημοφιλή δεν είναι μόνο το διαφορετικό φαγητό, η ποιότητά του και οι προσιτές τιμές, αλλά το γεγονός ότι αλλάζει η σχέση πελάτη - μαγαζιού. Ο πελάτης βρίσκει ένα ζεστό κλίμα και όλη η εμπειρία της επίσκεψής του δεν είναι πια μια απλή συναλλαγή. Γινόμαστε θαμώνες, (ίσως και) φίλοι του μαγαζιού. Βρίσκουμε την μικρή μας απόδραση στη καρδιά της πόλης.

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ