Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή

Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΠΕΣΧΟΥ

Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Το χαβανέζικο σούσι, το οποίο αν και έχει ως βάση το ωμό ψάρι και ρύζι, διαφέρει σε εμφάνιση αλλά και πρωτοτυπία(;) από το ιαπωνικό. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Tο μοτίβο είναι πλέον γνώριμο: μικρά μαγαζιά, ιδιαίτερα μενού, προσιτές τιμές. Την αρχή την έκανε το Los Loros με τους πολύχρωμους παπαγάλους στην οδό Ξενοφώντος, με γεύσεις από Βενεζουέλα και Κολομβία, ενώ ακολούθησαν τα περίφημα dim sum και bao του Βασίλη Καλλίδη στο Pink Flamingo.

Το τρίγωνο των ethnic γεύσεων και της πολυχρωμίας έρχεται να συμπληρώσει το Poké, όπου η αγάπη για το ψάρι και ένα βίντεο στο YouTube έβαλε στον Γιάννη Κανδυλίδη, τον έναν από τους τρεις ιδιοκτήτες και πρώην σεφ στο Βαρούλκο και το 48 Urban Garden, την ιδέα να μας μυήσει στο χαβανέζικο σούσι, το οποίο αν και έχει ως βάση ωμό ψάρι και ρύζι, διαφέρει από το ιαπωνικό. Μαζί με τον Γιάννη Μπινιάρη και τον Κωνσταντίνο Γιαννούτα, έστησαν το μαγαζί με τα μπλε ιλεκτρίκ τραπεζάκια στην οδό Πετράκη 7, όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει το «ανοιχτό» χαβανέζικο σούσι σε τρεις εκδοχές (με σολομό, φρέσκο ελληνικό ψάρι ή γαρίδα) αλλά και να διαμορφώσει το μπολ του σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις. Προς το παρόν το Poké σερβίρει και ένα vegan πιάτο με παντζάρι, αλλά αναμένεται να προστεθούν περισσότερες επιλογές.

Στέκι πολλών εργαζομένων της γύρω περιοχής, αποτελεί ένα ευχάριστο και γνήσια εξωτικό μέρος για γρήγορο φαγητό και ένα μικρό διάλειμμα από τη δουλειά. Άλλοι κάθονται και διαβάζουν, άλλοι καλούν φίλους, όλοι όμως ανταλλάζουν λίγες (ή και περισσότερες) κουβέντες με τους ιδιοκτήτες και η διάθεση φαίνεται να είναι τόσο ευχάριστη όσο ο ζωγραφισμένος τοίχος του μικροσκοπικού αυτού χώρου. Σημάδι ότι το βρήκατε είναι το ροζ neon sign με το ψάρι, tip για να δροσιστείτε τώρα που έπιασε (ξανά) η ζέστη, η σπιτική τους λεμονάδα. To Poké είναι ανοιχτό από τη μία το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ, εκτός Κυριακής.

 

  

Slideshow: Γνωρίστε τον πολύχρωμο κόσμο του Poké 

Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Οι τρεις ιδιοκτήτες του Poké, Γιάννης Κανδυλίδης, Γιάννης Μπινιάρης και Κωνσταντίνος Γιαννούτας. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Σημάδι ότι το βρήκατε είναι το ροζ neon sign με το ψάρι. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λιγότερο πολύχρωμο και πιο χαμηλά, στον αριθμό 86 της οδού Ερμού, το Vegan Nation με μόλις ένα μήνα ζωής αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και τουρίστες προσφέροντας μεγάλη ποικιλία σε vegan φαγητά και cold pressed χυμούς. Στον λιτό, φωτεινό χώρο, με ευχάριστη jazz μουσική υπόκρουση, παρέες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων βρίσκουν αγαπημένα γλυκά στη vegan εκδοχή τους (με το τσιζκέικ και το τιραμισού να αποτελούν τα αγαπημένα), vegan σούσι (το οποίο κάνει φτερά από πολύ νωρίς μες στη μέρα), σάντουιτς, αλλά και φρέσκα ζεστά φαγητά όπως νιόκι με μανιτάρια αλά κρεμ, σπαγγέτι μπολονέζ, ψητά λαχανικά και πιάτα ημέρας. Ρωτήστε το πολύ φιλικό προσωπικό.

Τα μαγαζιά-«τρύπες» του κέντρου της Αθήνας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή Facebook Twitter
Cold pressed χυμός καρπούζι-πορτοκάλι του Vegan Nation

Ίσως αυτό που κάνει αυτά μαγαζιά - «τρύπες» τόσο δημοφιλή δεν είναι μόνο το διαφορετικό φαγητό, η ποιότητά του και οι προσιτές τιμές, αλλά το γεγονός ότι αλλάζει η σχέση πελάτη - μαγαζιού. Ο πελάτης βρίσκει ένα ζεστό κλίμα και όλη η εμπειρία της επίσκεψής του δεν είναι πια μια απλή συναλλαγή. Γινόμαστε θαμώνες, (ίσως και) φίλοι του μαγαζιού. Βρίσκουμε την μικρή μας απόδραση στη καρδιά της πόλης.

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ