Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του

Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του Facebook Twitter
Ο Εικοσιδυός είναι ο θρύλος του συμπρωτευουσιάνικου σουβλακίου. Του απόλυτου! Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης
1

Τον πρωτογνώρισα στην προκυμαία της Θεσσαλονίκης, στο περσινό Food Festival. Ο ήλιος να θαμπώνει τα μάτια, μπροστά η παραλία και το σουρεαλιστικό τουριστικό καράβι-ατραξιόν, μια μικρή φουφού, τσίκνα από σουβλάκι-λουκούμι, ενορχηστρωτής ο Δημήτρης Εικοσιδυός. Να αναδύεται μέσα από τον καπνό με κυανόλευκο ριγέ κολαριστό πουκάμισο, πουά παπιγιόν, ύφος κομπέρ, κονφερασιέ, σαλτιμπάγκου, μάγου, τζαζίστα, stand-up comedian, ο Εικοσιδυός είναι ο θρύλος του συμπρωτευουσιάνικου σουβλακίου. Του απόλυτου! Ιδρυτικό μέλος του ιστορικού Ντερλικατέσεν, αυτός ο κύριος πήρε από το χέρι το σουβλάκι της παράδοσης για να το ξαναδημιουργήσει new, καινούργιο, μεταμοντέρνο, όπως θες πες το.


Την επόμενη μέρα ήμουν εκεί, στα χαμηλά της πλατείας Αριστοτέλους, να δω από κοντά να ανάβουν οι ψησταριές του 22. Το πρώτο καταδικό του παιδί. Απ' έξω περιμένουν όλοι οι οπαδοί και θαμώνες του, εκκεντρικοί και σουλατσαδόροι, κλασικοί και «χαλαροί», όλο αυτό το μαγικό κοινό που αποτελεί «το κέντρο» της πόλης. Όλοι τον λατρεύουν σαν Θεό – και όχι μόνο της ψησταριάς. Το Ντερλικατέσεν ταυτίστηκε με τη διφορούμενη, αυτοσαρκαστική περσόνα του, αλλά και με το χούι που έχει να κερνάει –ένα παραγγέλνεις, δυο «θα σε δώσει», που λένε κι εδώ–, αδιάψευστο μάρκετινγκ και εξυπνότατη διαφήμιση. Έρχεται φουριόζος με μια σακούλα σοκολάτες. Μια κοριτσοπαρέα από τα ξένα κάνει σεφτέ στα τραπεζάκια έξω, κάτι να την κεράσει!

Μίνι, μονοκάβαλο, κροκόδειλος και τρικάβαλο, σουτζουκάκι, λουκανικάκι. Ό,τι κι αν ορεχτείς, μην προσπεράσεις το μαγικό, αφράτο μπιφτεκάκι, όλη η μαγεία τού απλώς μοσχαρίσιου κιμά!


Μαγαζάκι μια σταλιά ή μάλλον μια ψησταριά, πάνω της το θρυλικό σουβλάκι και το μυστικό του: ούτε φτιασίδια, ούτε μαρινάρισμα. Μόνο καλό κρέας κι ένα δικό του ψήσιμο: γρήγορο, πάνω σε λεπτή σχάρα, λεμόνι και ρίγανη να τσιτσιρίζει μόλις κατέβει από τη φωτιά.

Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του Facebook Twitter
Άμα είναι να κάνεις την αμαρτία, να την κάνεις θεσσαλονικιώτικη: με μαλακό ψωμάκι, πλάι τρελές, τραγανές, αληθινές πατάτες με ρώσικη και μουσταρδομαγιονέζα για τις βούτες. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης


Στον 22ό έρχεσαι για καλαμάκι νέτο-σκέτο. Σ' το κάνει και τυλιχτό, με κείνη την αλάδωτη αφράτη πίτα που πρώτος κυκλοφόρησε στην αγορά, μέσα τα «αξεσουάρ αυτοκινήτου» που λέει κι αυτός, πολίτικη, κεφαλοτύρι, πάπρικα, τζατζίκι. Αλλά άμα είναι να κάνεις την αμαρτία, να την κάνεις θεσσαλονικιώτικη: με μαλακό ψωμάκι, πλάι τρελές, τραγανές, αληθινές πατάτες με ρώσικη και μουσταρδομαγιονέζα για τις βούτες.


Μια βέσπα του '50 αναβοσβήνει όλα τα φώτα της, εκτελώντας χρέη πόρτας στην τουαλέτα, κάτι που προδίδει το ροκαμπίλι παρελθόν και τις συλλεκτικές τάσεις του Εικοσιδυού, που τον υποψιάζεσαι δεινό ροκενρολίστα χορευτή. Ανάμεσα σε δύο καλαμάκια με ανεβάζει στον πρώτο όροφο, για να ανακαλύψω μια μοναδική μονάδα που θυμίζει τις πιο αποστειρωμένες στιγμές του «Star Trek»: σπίτι της Μπάρμπι το κατάστημα, γήπεδο τα μετόπισθεν. Πόρτες ασφαλείας, δωμάτια και δωματιάκια που διαχωρίζουν ερμητικά κάθε υλικό, διάθεση χειρουργείου, αυτόματοι διακόπτες και «μάτια» που ελέγχουν όλα όσα αφορούν την υγεία του καταναλωτή και την ποιότητα των υλικών. Σκεφτόμουν πως άμα έγινε η αρχή, το μέλλον του σουβλατζή διαγράφεται σκούρο. Η επένδυση ξεπερνά μια κουζίνα πεντάστερου εστιατορίου, αλλά μήπως έτσι τελικά κάποτε να αξιωθούμε ένα καλύτερο πιτόγυρο από τα προκάτ των ημερών;

Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης


Πίσω στην πλατεία, ένας γερμανικός μαντεμένιος φούρνος, ειδικός για την πατάτα, ξεφουρνίζει λαχταριστή τη φουρνιά που συνδυάζεται άψογα με μανιταρομπιφτέκι, σουβλάκι χαλούμι στη σχάρα ή σουβλάκι λαχανικών, αυτά που έχεις δοκιμάσει από την Τσακάλωφ μέχρι όλες τις νέες σουβλακερί της πρωτεύουσας, αλλά εδώ θα βρεις το real thing, το πρωτότυπο, ψημένο από το χέρι του εμπνευστή του.


Τώρα, αν είσαι περαστικός άπαξ και τουρίστας και θέλεις να κλείσεις σε μια επίσκεψη όλη την 22νοστιμιά, υπάρχουν και οι διαβαθμίσεις στα sizes των μοντέλων, ώστε να τα χωρέσεις όλα σε ένα δισκάκι: μίνι, μονοκάβαλο, κροκόδειλος και τρικάβαλο, σουτζουκάκι, λουκανικάκι. Ό,τι κι αν ορεχτείς, μην προσπεράσεις το μαγικό, αφράτο μπιφτεκάκι, όλη η μαγεία τού απλώς μοσχαρίσιου κιμά!

Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του Facebook Twitter
Το θρυλικό σουβλάκι και το μυστικό του: ούτε φτιασίδια, ούτε μαρινάρισμα. Μόνο καλό κρέας κι ένα δικό του ψήσιμο: γρήγορο, πάνω σε λεπτή σχάρα, λεμόνι και ρίγανη να τσιτσιρίζει μόλις κατέβει από τη φωτιά. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

22, πλ. Αριστοτέλους 8, 2310 224422

 

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ

σχόλια

1 σχόλια