Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του

Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του Facebook Twitter
Ο Εικοσιδυός είναι ο θρύλος του συμπρωτευουσιάνικου σουβλακίου. Του απόλυτου! Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης
1

Τον πρωτογνώρισα στην προκυμαία της Θεσσαλονίκης, στο περσινό Food Festival. Ο ήλιος να θαμπώνει τα μάτια, μπροστά η παραλία και το σουρεαλιστικό τουριστικό καράβι-ατραξιόν, μια μικρή φουφού, τσίκνα από σουβλάκι-λουκούμι, ενορχηστρωτής ο Δημήτρης Εικοσιδυός. Να αναδύεται μέσα από τον καπνό με κυανόλευκο ριγέ κολαριστό πουκάμισο, πουά παπιγιόν, ύφος κομπέρ, κονφερασιέ, σαλτιμπάγκου, μάγου, τζαζίστα, stand-up comedian, ο Εικοσιδυός είναι ο θρύλος του συμπρωτευουσιάνικου σουβλακίου. Του απόλυτου! Ιδρυτικό μέλος του ιστορικού Ντερλικατέσεν, αυτός ο κύριος πήρε από το χέρι το σουβλάκι της παράδοσης για να το ξαναδημιουργήσει new, καινούργιο, μεταμοντέρνο, όπως θες πες το.


Την επόμενη μέρα ήμουν εκεί, στα χαμηλά της πλατείας Αριστοτέλους, να δω από κοντά να ανάβουν οι ψησταριές του 22. Το πρώτο καταδικό του παιδί. Απ' έξω περιμένουν όλοι οι οπαδοί και θαμώνες του, εκκεντρικοί και σουλατσαδόροι, κλασικοί και «χαλαροί», όλο αυτό το μαγικό κοινό που αποτελεί «το κέντρο» της πόλης. Όλοι τον λατρεύουν σαν Θεό – και όχι μόνο της ψησταριάς. Το Ντερλικατέσεν ταυτίστηκε με τη διφορούμενη, αυτοσαρκαστική περσόνα του, αλλά και με το χούι που έχει να κερνάει –ένα παραγγέλνεις, δυο «θα σε δώσει», που λένε κι εδώ–, αδιάψευστο μάρκετινγκ και εξυπνότατη διαφήμιση. Έρχεται φουριόζος με μια σακούλα σοκολάτες. Μια κοριτσοπαρέα από τα ξένα κάνει σεφτέ στα τραπεζάκια έξω, κάτι να την κεράσει!

Μίνι, μονοκάβαλο, κροκόδειλος και τρικάβαλο, σουτζουκάκι, λουκανικάκι. Ό,τι κι αν ορεχτείς, μην προσπεράσεις το μαγικό, αφράτο μπιφτεκάκι, όλη η μαγεία τού απλώς μοσχαρίσιου κιμά!


Μαγαζάκι μια σταλιά ή μάλλον μια ψησταριά, πάνω της το θρυλικό σουβλάκι και το μυστικό του: ούτε φτιασίδια, ούτε μαρινάρισμα. Μόνο καλό κρέας κι ένα δικό του ψήσιμο: γρήγορο, πάνω σε λεπτή σχάρα, λεμόνι και ρίγανη να τσιτσιρίζει μόλις κατέβει από τη φωτιά.

Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του Facebook Twitter
Άμα είναι να κάνεις την αμαρτία, να την κάνεις θεσσαλονικιώτικη: με μαλακό ψωμάκι, πλάι τρελές, τραγανές, αληθινές πατάτες με ρώσικη και μουσταρδομαγιονέζα για τις βούτες. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης


Στον 22ό έρχεσαι για καλαμάκι νέτο-σκέτο. Σ' το κάνει και τυλιχτό, με κείνη την αλάδωτη αφράτη πίτα που πρώτος κυκλοφόρησε στην αγορά, μέσα τα «αξεσουάρ αυτοκινήτου» που λέει κι αυτός, πολίτικη, κεφαλοτύρι, πάπρικα, τζατζίκι. Αλλά άμα είναι να κάνεις την αμαρτία, να την κάνεις θεσσαλονικιώτικη: με μαλακό ψωμάκι, πλάι τρελές, τραγανές, αληθινές πατάτες με ρώσικη και μουσταρδομαγιονέζα για τις βούτες.


Μια βέσπα του '50 αναβοσβήνει όλα τα φώτα της, εκτελώντας χρέη πόρτας στην τουαλέτα, κάτι που προδίδει το ροκαμπίλι παρελθόν και τις συλλεκτικές τάσεις του Εικοσιδυού, που τον υποψιάζεσαι δεινό ροκενρολίστα χορευτή. Ανάμεσα σε δύο καλαμάκια με ανεβάζει στον πρώτο όροφο, για να ανακαλύψω μια μοναδική μονάδα που θυμίζει τις πιο αποστειρωμένες στιγμές του «Star Trek»: σπίτι της Μπάρμπι το κατάστημα, γήπεδο τα μετόπισθεν. Πόρτες ασφαλείας, δωμάτια και δωματιάκια που διαχωρίζουν ερμητικά κάθε υλικό, διάθεση χειρουργείου, αυτόματοι διακόπτες και «μάτια» που ελέγχουν όλα όσα αφορούν την υγεία του καταναλωτή και την ποιότητα των υλικών. Σκεφτόμουν πως άμα έγινε η αρχή, το μέλλον του σουβλατζή διαγράφεται σκούρο. Η επένδυση ξεπερνά μια κουζίνα πεντάστερου εστιατορίου, αλλά μήπως έτσι τελικά κάποτε να αξιωθούμε ένα καλύτερο πιτόγυρο από τα προκάτ των ημερών;

Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης


Πίσω στην πλατεία, ένας γερμανικός μαντεμένιος φούρνος, ειδικός για την πατάτα, ξεφουρνίζει λαχταριστή τη φουρνιά που συνδυάζεται άψογα με μανιταρομπιφτέκι, σουβλάκι χαλούμι στη σχάρα ή σουβλάκι λαχανικών, αυτά που έχεις δοκιμάσει από την Τσακάλωφ μέχρι όλες τις νέες σουβλακερί της πρωτεύουσας, αλλά εδώ θα βρεις το real thing, το πρωτότυπο, ψημένο από το χέρι του εμπνευστή του.


Τώρα, αν είσαι περαστικός άπαξ και τουρίστας και θέλεις να κλείσεις σε μια επίσκεψη όλη την 22νοστιμιά, υπάρχουν και οι διαβαθμίσεις στα sizes των μοντέλων, ώστε να τα χωρέσεις όλα σε ένα δισκάκι: μίνι, μονοκάβαλο, κροκόδειλος και τρικάβαλο, σουτζουκάκι, λουκανικάκι. Ό,τι κι αν ορεχτείς, μην προσπεράσεις το μαγικό, αφράτο μπιφτεκάκι, όλη η μαγεία τού απλώς μοσχαρίσιου κιμά!

Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του Facebook Twitter
Το θρυλικό σουβλάκι και το μυστικό του: ούτε φτιασίδια, ούτε μαρινάρισμα. Μόνο καλό κρέας κι ένα δικό του ψήσιμο: γρήγορο, πάνω σε λεπτή σχάρα, λεμόνι και ρίγανη να τσιτσιρίζει μόλις κατέβει από τη φωτιά. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

22, πλ. Αριστοτέλους 8, 2310 224422

 

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια