Όλη η αλήθεια για τη συνεπιμέλεια

Όλη η αλήθεια για τη συνεπιμέλεια Facebook Twitter
Eφόσον η συνεπιμέλεια βασίζεται στην αρχή της ισότητας, δηλαδή των ίσων υποχρεώσεων και των δύο γονέων απέναντι στα παιδιά, ποια είναι η ισότητα στις ευκαιρίες ανατροφής τους, από τη στιγμή που οι γυναίκες ξεκινούν με γκολ από τα αποδυτήρια;
0



ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑ ΠΟΛΥ
 πριν γράψω αυτό το κείμενο. Πρώτον, γιατί δεν έχω παιδιά και δεύτερον γιατί επί της αρχής το αίτημα για συνεπιμέλεια με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Η άποψη που καταθέτω σήμερα, όμως, δεν έχει να κάνει με την εμπειρία μου ως γονέα αλλά με την ενασχόλησή μου με τα θέματα έμφυλης ισότητας. Επί της αρχής, λοιπόν, αν ζούσαμε σε μια ιδεατή κοινωνία, η συνεπιμέλεια θα έπρεπε να είναι αυτοσκοπός, όπως ιδανικά θα θέλαμε και μια κοινωνία χωρίς ποσοστώσεις, με τις γυναίκες να διεκδικούν με βάση την αξία τους και όχι το φύλο τους. Ζούμε, όμως, σε μια κοινωνία στην οποία οι έμφυλες ανισότητες είναι μεγάλες και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πολλών οργανισμών στην Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως και σύμφωνα με τα στοιχεία της δικής μας έρευνας του Lean in, διογκώθηκαν την περίοδο της πανδημίας. 

Η ανεργία, με λίγα λόγια, είναι γένους θηλυκού

Μία στις τέσσερις γυναίκες σκέφτεται να εγκαταλείψει την εργασία της ή να την περιορίσει σε μερικής απασχόλησης. Οι γυναίκες απασχολούνται κατά μέσο όρο περίπου είκοσι ώρες παραπάνω την εβδομάδα σε σχέση με τους άνδρες, αφιερώνοντας χρόνο στη φροντίδα του σπιτιού και των ηλικιωμένων γονέων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μία στις τρεις γυναίκες κινδυνεύει να βρεθεί εκτός εργασίας, ενώ η γυναικεία ανεργία αυξήθηκε σημαντικά περισσότερο σε σχέση με την αντίστοιχη ανδρική, με το μισθολογικό χάσμα να παραμένει σταθερά στο επίπεδο του 15%. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας πολλές γυναίκες δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τη στερεοτυπική αντίληψη ότι εκείνες πρέπει να μένουν σπίτι και να μεγαλώνουν τα παιδιά, αντί να εργάζονται. Η Ελλάδα σημειώνει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά γυναικών που ασχολούνται με τα οικιακά. 


Εκτός από αυτά τα δεδομένα, που αφορούν την εργασιακά δυσχερέστερη θέση της γυναίκας, υπάρχουν κι εκείνα που αφορούν τη δυσχερέστερη κοινωνική της θέση: προκαταλήψεις και εμπόδια παντού, κακοποίηση, βία. Επτά στα δέκα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας που καταγγέλθηκαν στη σχετική γραμμή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Οικογενειακής Πολιτικής το 2020 αφορούσαν γυναίκες.

Οι γυναίκες απασχολούνται κατά μέσο όρο περίπου είκοσι ώρες παραπάνω την εβδομάδα σε σχέση με τους άνδρες, αφιερώνοντας χρόνο στη φροντίδα του σπιτιού και των ηλικιωμένων γονέων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 


Κατά συνέπεια, εφόσον η συνεπιμέλεια βασίζεται στην αρχή της ισότητας, δηλαδή των ίσων υποχρεώσεων και των δύο γονέων απέναντι στα παιδιά, ποια είναι η ισότητα στις ευκαιρίες ανατροφής τους, από τη στιγμή που οι γυναίκες ξεκινούν με γκολ από τα αποδυτήρια; Γιατί, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όλη η φασαρία γίνεται κυρίως για την οικονομική συνεπιμέλεια, η οποία σαφέστατα ευνοεί την πατρική πλευρά στατιστικώς! 


Για ποια ισότητα μιλάμε, επομένως, όταν πατέρες και μητέρες δεν θα καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επί ίσοις όροις; Πώς θα αναθρέψουν τα παιδιά τους γυναίκες που μέχρι τη στιγμή του διαζυγίου δεν εργάζονταν, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία; Αυτή η άνιση συνθήκη αναγκαστικά θα οδηγήσει τη γυναίκα είτε να μην πάρει διαζύγιο και να παραμείνει, χωρίς τη θέλησή της, σε μια κακή σχέση είτε να συνεχίσει να εξαρτάται από τον άνδρα της. Θα οδηγήσει στο αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα και στην πρακτική απομάκρυνση του παιδιού από τη μητέρα του.

Γιατί, όμως, αυτή η πρεμούρα να «κλείσει» με βιασύνη το θέμα, και μάλιστα χωρίς να προσκληθούν στη διαβούλευση οι γυναικείες οργανώσεις;

Ο νόμος πρέπει να καθρεφτίζει την κοινωνική αλλαγή, να εκσυγχρονίζεται και να προσαρμόζεται στο πνεύμα της εποχής του, άρα πρέπει να εκφράζει τις ανάγκες μιας κρίσιμης κοινωνικής πλειονότητας. Εξ όσων γνωρίζω και διαβάζω, όμως, ένα σημαντικό ποσοστό των χωρισμένων ζευγαριών «τα βρίσκει» μια χαρά, με ένα καθεστώς άτυπης προαιρετικής συνεπιμέλειας. 


Επιπλέον, τι νόημα έχει η υποχρεωτική συνεπιμέλεια, όταν οι δυο γονείς φαγώνονται και βάζουν τον εγωισμό τους και την ανάγκη τους για εκδίκηση πάνω από το παιδί τους; Δεν θα καταλήξουν εν τοις πράγμασι στα δικαστήρια με υποχρεωτική ή μη συνεπιμέλεια; Πόσο καλό είναι, άραγε, αυτό για το παιδί, το οποίο έχει να διαχειριστεί μία ακόμα τραυματική εμπειρία, εκτός από τον χωρισμό των γονιών του;


Το πρόβλημα, επομένως, δεν είναι η ανεπάρκεια του νόμου αλλά η «κουλτούρα του χωρισμού», η κακή χρήση του νόμου, ο σνομπισμός μας απέναντι στον θεσμό του νομικού διαμεσολαβητή και, πριν από αυτόν, στον θεσμό του σύμβουλου γάμου, ο μικρός αριθμός εξειδικευμένων οικογενειακών δικαστών.

680
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γιατί δεν μας καλύπτει πια το υπάρχον Οικογενειακό Δίκαιο, που είναι από τα πιο προοδευτικά και φιλελεύθερα στην Ευρώπη, και μάλιστα είναι σύμφωνο προς το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα των γονέων εξίσου στην επιμέλεια, κατόπιν μεταξύ τους συμφωνίας; 


Συμπέρασμα: Δεν μπορούμε να νομοθετούμε για τους φίλους μας ούτε γι’ αυτούς που βρίσκονται στον στενό μας μικρόκοσμο. Οφείλουμε να νομοθετούμε με νηφαλιότητα, ακούγοντας όλες τις πλευρές. Πρώτα αλλάζουμε αντιλήψεις παγιωμένες χρόνια και από κοντά ακολουθεί ο νόμος.


Γιατί, όπως διάβασα πρόσφατα στο άρθρο της καλής, εργαζόμενης και διαζευγμένης μητέρας και φίλης Αναστασίας Σιδέρη, που έχει επιτύχει τη συναινετική επιμέλεια στην πράξη: «Είναι άστοχο, εν μέσω πανδημίας και όσων δεινών φέρει, να μεθοδεύεται η ανατροπή (αντί για τη βελτίωσή του) ενός νόμου που είναι σε μεγάλο βαθμό δημοκρατικός, παιδοκεντρικός και ισότιμος, μετατρέποντας το παιδί σε τρόπαιο και βαλίτσα».


Μέχρι τότε, η συναινετική επιμέλεια, η συμφωνημένη και από τα δύο μέρη, δείχνει τον δρόμο και τη βέλτιστη πρακτική. Δείχνει γονείς ώριμους, που σκέφτονται το καλό του παιδιού τους και τίποτε άλλο!

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 
Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ