Οικογενειακό δίκαιο: Τι αλλάζει για τους διαζευγμένους γονείς - Τεκμήριο χρόνου επικοινωνίας με τα παιδιά

Οικογενειακό δίκαιο: Τι αλλάζει για τους διαζευγμένους γονείς - Τεκμήριο χρόνου επικοινωνίας με τα παιδιά Facebook Twitter
iStock
0

Αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και όσα ισχύουν για τους διαζευγμένους γονείς φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το νέο νομικό πλαίσιο στοχεύει στη διευθέτηση των ζητημάτων που προκύπτουν μετά το διαζύγιο των γονέων, ώστε να μην καταπονούνται ψυχολογικά τα παιδιά. Μεταξύ άλλων, το πλαίσιο θα ορίζει την από κοινού γονική μέριμνα και την παρουσία «οικογενειακού διαμεσολαβητή».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλαίσιο εστιάζει στη «συνεννόηση» στις σχέσεις των διαζευγμένων γονέων για τη συνεπιμέλεια των παιδιών και άλλα καθημερινά προβλήματά τους.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με πρόεδρο τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρόεδρο της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου, Ιωάννη Τέντε, παρέδωσε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, πρότασή για τροποποίηση των διατάξεων του ισχύοντος Οικογενειακού Δικαίου που αφορούν τη συνεπιμέλεια των παιδιών, όταν οι γονείς χωρίσουν, έτσι ώστε να μπορούν να συμφωνήσουν από κοινού σε θέματα όπως η επιμέλεια κ. ά.

Σε ότι αφορά την «γονική αποξένωση», οι δικαστές θα είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν υπόψη τη σχέση γονιών και παιδιών, την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των δύο γονιών να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, την συμπεριφορά κάθε γονιού έναντι του άλλου αλλά και την αποτροπή αποξένωσης του γονέα που δεν διαμένει με τα παιδιά του. 

Επιπλέον καθιεερώνεται το τεκμήριο του χρόνου επικοινωνίας του γονέα που δεν διαμένει με το παιδί του, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου επικοινωνίας και η δυνατότητα μεταρρύθμισης ή ανάκλησης έγγραφων συμφωνιών και δικαστικών αποφάσεων, μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηράκλειο: Αθωώθηκε ο 35χρονος που μαχαίρωσε 14 φορές την αρραβωνιαστικιά του

Ελλάδα / Ηράκλειο: Αθωώθηκε ο 35χρονος που μαχαίρωσε 14 φορές την αρραβωνιαστικιά του

Τον Ιούνιο του 2023, ο 35χρονος, άνευ λόγου επιτέθηκε με μαχαίρι στην 30χρονη αρραβωνιαστικιά του στο Ηράκλειο, η οποία δέχτηκε 14 μαχαιριές και χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να εισαχθεί στη ΜΕΘ
NEWSROOM