Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά μια δεύτερη ευκαιρία, επιχειρώντας να πείσει ότι είναι πιο ώριμος και «πιο ΠΑΣΟΚ»

0

ΠΙΟ ΩΡΙΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΣ για τη διακυβέρνηση της χώρας προσπάθησε να πείσει ότι είναι ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και στην έκθεση της ΔΕΘ, όπου ουσιαστικά ζήτησε μία δεύτερη ευκαιρία. Προσπάθησε να φανεί επίσης «πιο ΠΑΣΟΚ», αφού εκτός από το πράσινο φόντο και τα κλισέ που χρησιμοποίησε, έκλεισε την ομιλία του με τον στίχο «Να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» που ακουγόταν στις ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ‘80. 

Αυτό, προφανώς, ήταν και το κοινό στο οποίο στόχευε: παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, κάποιας ηλικίας. Στους νέους, όπως ανέφερε στη συνέντευξη, θεωρεί ότι υπερτερεί. Βέβαια οι νέοι στην Ελλάδα είναι λιγότεροι, ενώ οι συνταξιούχοι και οι άνω των 45 είναι οι πιο πολλοί και οι περισσότεροι έχουν ψηφίσει τουλάχιστον μία φορά ΠΑΣΟΚ στη ζωή τους. Γι' αυτό και στοχεύει σε αυτό το κοινό, το οποίο διεκδικούν όλοι. 

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι αν γίνουν σύντομα εκλογές, δεν έχει πολλές πιθανότητες να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Ούτε να αυξήσει τους ψηφοφόρους του. Ο βασικός σκοπός του είναι να κρατήσει ένα 30% που θεωρείται εφικτός στόχος. Ένα καλό ποσοστό, σε συνδυασμό με την περαιτέρω καθυστέρηση της διεξαγωγής του Συνεδρίου, ώστε αυτό να γίνει μετά τις εκλογές και να επιβεβαιώσει τη δική του επανεκλογή στην ηγεσία για να περιμένει τη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φαίνεται ότι εξυπηρετεί το σχέδιό του. 

Οι εξαγγελίες του ότι αν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές θα τοποθετηθούν στην κυβέρνηση και προσωπικότητες που «δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα» δεν ενθουσίασε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον προκάλεσε δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του.

Στην ερώτηση γιατί παρέμεινε αρχηγός μετά την ήττα, ενώ κάθε πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που χάνει εκλογές φεύγει, με εξαίρεση τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου το ’90, απέφυγε να απαντήσει ευθέως και πέταξε την μπάλα στην εξέδρα: «... Δεν καταλαβαίνω τι με ρωτάτε... Κάναμε μια παρουσίαση προγραμματική που δεν έχει ξανακάνει ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης… Αν εννοείτε ότι έχουμε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που παραμένει ίδια, ναι, η ίδια παραμένει. Τι να κάνουμε, εκλογές είναι αυτές και οι πολίτες είναι αυτοί που καθορίζουν και ψηφίζουν ποια θα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν αλλάζει. Και είμαι και ικανοποιημένος κι από τη δράση τους…».

Η πρόθεσή του να καθυστερήσει το συνέδριο, αλλά και να γειώσει την περίφημη διεύρυνση του κόμματος για την οποία δεσμεύτηκε τη βραδιά των εκλογών του 2019, διεφάνη και από την απάντησή του ότι «δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία» και «αν θέλετε τη γνώμη μου, είναι μια διαρκής διαδικασία».

Κατά τ’ άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και αυτός, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το δικό του δίλημμα για τις επόμενες εκλογές: «Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογές, εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί».

Με αυτό κατέστησε σαφές ότι δεν ελπίζει σε αυτοδυναμία, αλλά προσδοκά να κυβερνήσει ξανά, με τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ αυτήν τη φορά κι ενδεχομένως και του κόμματος Βαρουφάκη. «Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή και να αλλάξουμε όλοι» είπε γιατί «σήμερα η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή».

Οι εξαγγελίες του, πάντως, ότι αν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές θα τοποθετηθούν στην κυβέρνηση και προσωπικότητες που «δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα» δεν ενθουσίασε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον προκάλεσε δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του.

Παρόμοια ενόχληση προκάλεσε στον κομματικό στρατό η δημόσια δέσμευση ότι θα κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος. Αλλά κανένας δεν δίνει σοβαρές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς όλοι θυμούνται ότι τα στελέχη του κόμματος είχαν καταλάβει τις κρατικές θέσεις το 2015-2019 με τον ίδιο τρόπο που έκαναν και οι προηγούμενοι.

Άλλωστε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που είχε (ξανα)δεσμευτεί και στις παραμονές των εκλογών του 2015 ότι θα καταργούσε τους μετακλητούς και ξεπέρασε τους προηγούμενους. Παρομοίως, η Νέα Δημοκρατία του ασκούσε κριτική γι' αυτό και έκανε τα ίδια. Όσοι γνωρίζουν τη λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ξέρουν ότι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, ό,τι και αν υπόσχονται δημόσια οι αρχηγοί των κομμάτων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι είναι πιο ώριμος αυτή τη φορά, πιο έτοιμος και πιο αποφασισμένος, και προσπαθεί να πείσει ότι αν ξαναγίνει πρωθυπουργός θα είναι ένας νέος Τσίπρας που έχει μάθει από τα λάθη του. Όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη γιατί δεν προχώρησε όλα αυτά που λέει ότι θα κάνει την άλλη φορά, στα 4,5 χρόνια που ήταν πρωθυπουργός, μέχρι το καλοκαίρι του 2019, απάντησε ότι «κάθε φορά οι προτεραιότητες διαμορφώνονται από τις συνθήκες, την κοινωνική αναγκαιότητα και το πλαίσιο της πολιτικής συγκυρίας» και ότι τότε είχαν άλλες προτεραιότητες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ