Κάλεσμα σε «νέα αρχή για την κοινωνία, το κράτος και την οικονομία, με εγγυητή την προοδευτική διακυβέρνηση» απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ, παρουσιάζοντας τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την προοπτική της χώρας.

 

«Απαιτείται μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κάποιοι γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ. Η Ελλάδα δεν χτίστηκε από αυτούς που ακόμη και τώρα βγάζουν τα λεφτά τους σε offshore για να μην φορολογούνται. Η Ελλάδα φτιάχτηκε από τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εξαπάτησε τη μεσαία τάξη» και εξήγησε: «Η μεσαία τάξη δεν είναι οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη. Οι λιγότεροι φόροι έγιναν λιγότερα χρήματα. Οι καλύτερες δουλειές έγιναν κακοπληρωμένες δουλειές, η ασφάλεια έγινε γενικευμένη ανασφάλεια».

 

Και συνέχισε ασκώντας δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά μόνος σαν άλλος καίσαρας και επιστρατεύοντας τον αυταρχισμό και το δόγμα του νόμου και της τάξης. Δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ούτε για εκείνους που τον εξέλεξαν αλλά για μία ελίτ λίγων και ισχυρών που τρέφεται από το δημόσιο χρήμα που επιβάλλει ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα», ανέφερε.

 

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων «να κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος», να καταργήσει «τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των golden boys», καθώς επίσης στη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ενίσχυση του ΑΣΕΠ, από όπου θα γίνονται όλες οι προσλήψεις. 

 

Παρουσιάζοντας το νέο ΕΣΥ, υποσχέθηκε αύξηση της χρηματοδότησης κατά 2 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο το 7% του ΑΕΠ για την υγεία, για ένα σύστημα υγείας που «θα σέβεται τον κάθε πολίτη και θα τον αντιμετωπίζει με βάση τις ανάγκες του και όχι με βάση το πορτοφόλι».

 

«Καθιερώνουμε 2.000 ευρώ μισθό για τον νεοεισερχόμενο γιατρό, προχωρούμε σε 5.500 προσλήψεις υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν και προσλήψεις 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας», σημείωσε. 

 

 

Στη συνέχεια ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την παιδεία, όπως διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, αύξηση στις προσλήψεις καθηγητών στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικών και κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας «που έχει γίνει ανέκδοτο».  

 

Αναφερόμενος στα θέματα εργασίας, εξέφρασε «οργή και αποτροπιασμό για την εταιρεία που εκμεταλλεύτηκε τον άθλιο νόμο για τα εργασιακά οδηγώντας τους εργαζόμενους σε καθεστώς δουλείας» και ανακοίνωσε πως στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».


 
«Θα καταργήσουμε το νόμο Χατζηδάκη και θα δημιουργήσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα αποκαταστήσουμε το ιερό δικαίωμα στην απεργία και θα εφαρμόσουμε πιλοτικά το 35ωρο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

 

 

Σχολιάζοντας θέματα της ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε «εγκληματικές τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν παρεμβαίνει για την συγκράτηση της ακρίβειας», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει σε ανασχεδιασμό της κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «ώστε να μην κατευθύνεται σε λίγους αλλά να ενισχύει την εγχώρια προστιθέμενη αξία».  

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε πως θα υπάρξει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα κατώτατα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσέθεσε:

 

- Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ. 

- Μειώνουμε προοδευτικά τον συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 65.000. 

- Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος. 

- Ρυθμίζουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές  

 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «αγνοεί την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη» και τόνισε: «Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα ξαναμπούν στον χάρτη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».