Το «γάντι» στην κυβέρνηση πέταξε για τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη τύπου στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

«Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη με βάση το Σύνταγμα να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά, ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς γιατί δεν ζητά επισήμως εκλογές.

 

Για την πανδημία και τους εμβολιασμούς

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ανάληψη ευθυνών για τη δυσμενή, όπως την χαρακτήρισε, εξέλιξη στην πανδημία, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα κρούσματα στην Ευρώπη».

 

Κατά τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και «δεν μπορεί να πείσει γιατί αντί να χρηματοδοτήσει το μήνυμα με στοχευμένες καμπάνιες χρηματοδότησε το μέσο». «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο μέσο», κάνοντας έκκληση να πειστούν όσοι δεν έχουν ακόμα δεχθεί να εμβολιαστούν.  «Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα υγείας του καθενός και της καθεμιάς. "Ναι στη ζωή ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό", είναι το μήνυμά μας».

 

Για το μέτρο της απαλλαγής φορολογίας στη μεταβίβαση και τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ σημείωσε ότι είναι «ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου», τονίζοντας πως με βάση τα επίσημα στοιχεία αυτό αφορά το 0,4% των φορολογουμένων, και προσέθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί για την τάξη του και ίσως για τον εαυτό του με βάση το πόθεν έσχες του».

 

Χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. «Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική»

 

Ερωτηθείς για την εξαγγελία του αναφορικά με αύξηση του μισθού των υγειονομικών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι για μια γενναία μεταρρύθμιση και στήριξη του ΕΣΥ δεν είναι αναγκαία μόνο η ενίσχυση του με πόρους για την Υγεία αλλά είναι αναγκαία και μια γενναία ανακατανομή τους εντός του συστήματος.

 

Αναφέρθηκε στο brain drain των γιατρών που πηγαίνουν να εργαστούν στο εξωτερικό, για να τονίσει πως αν θέλουμε αυτό να σταματήσει πρέπει να βρούμε τον τρόπο και ότι δεν βρίσκει άλλον τρόπο από την αναβάθμιση του μισθολογίου και τη δέσμευση ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ.

 

Ο Μητσοτάκης έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ

 

«Είναι πράγματι οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Νομίζω ότι δεν έχει να περιμένει πολλά ο ελληνικός λαός απ' τον κ. Μητσοτάκη πέραν από την υπουργοποίηση ενδεχομένως και του κ. Μπογδάνου», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

 

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης εμβόλισε τον χώρο της ακροδεξιάς, δημιουργώντας μια ευρύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων, γεγονός όμως που σήμερα αυτό αποτελεί πρόβλημα.

 

Για τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη είπε πως «είναι γνωστός για τις αντισημιτικές και ρατσιστικές του απόψεις»: «Δεν άλλαξε φαντάζομαι άποψη για να γίνει υπουργός, απλά κρύβει αυτές τις απόψεις προκειμένου να διατηρηθεί σε αυτή τη θέση. Ένας άνθρωπος ο οποίος είχε ταχθεί σε προηγούμενη περίοδο με το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, είχε ταχθεί εναντίον των εμβολίων στην περίπτωση του Η1Ν1. Είχε ταχθεί με σθένος και με δυναμισμό απέναντι στις Αφρικανές οροθετικές γυναίκες όπου μιλούσε για την ανάγκη να τις αποπέμψουμε από την χώρα. Αυτός που μιλούσε δημόσια για την ανάγκη να χυθεί αίμα στα σύνορα αν θέλουμε. να κρατήσουμε καθαρή τη χώρα. Και πρόσφατα, για να μην πιάσω όλο το παρελθόν, λίγους μήνες πριν είχε βγει δημόσια και είχε πει ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, έγινε υπουργός υγείας στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας. Ε τώρα, αυτό εσείς πώς το εξηγείτε; Είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει σε αυτόν τον χώρο που συνυπάρχει στο εσωτερικό του κόμματός του προφανώς και με πολιτικούς που προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς.»

 

Χαρακτήρισε ανησυχητικό ότι ο πρωθυπουργός «δεν βρήκε μια λέξη για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου». «Διότι το να δημοσιοποιείς τα ονόματα νηπίων σε νηπιαγωγεία της χώρας, αραβικής καταγωγής, στοχοποιώντας τα νήπια, αυτό είναι αθλιότητα. Και ακόμα μεγαλύτερη αθλιότητα είναι που την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης, σε ένα κρεσέντο υποκρισίας μας παρουσίασε την πολιτογράφηση του Αντετοκούνμπο, η οποία είχε γίνει μια βδομάδα πριν τυπικά.»

 

«Και το έκανε την ίδια ημέρα που δεν βρήκε μια κουβέντα να πει για τον Μπογδάνο, μαζί με τον υπουργό του τον κ. Βορίδη οποίος είχε φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να φέρει διατάξεις νομοθετικές που καθιστούν αδύνατη την πολιτογράφηση οποιουδήποτε άλλου σαν τον Αντετοκούνμπο.»

 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής απαντώντας σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. «Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε...» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επαναλαμβάνοντας πως η στρατηγική του Μητσοτάκη είναι «βλέποντας και κάνοντας»

 

Για το  πόθεν έσχες

 

Ερωτηθείς για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, είπε ότι δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ούτε ζήτημα «κλειδαρότρυπας» αλλά συνταγματική υποχρέωση των δημόσιων προσώπων να καταθέτουν πόθεν έσχες», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

 

«Ιδιαίτερα αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις, κι όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για αναληθές πόθεν έσχες οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιήσεις τα ΜΜΕ που αναδεικνύουν το πρόβλημα, όχι να δημιουργείς κλίμα ποινικοποίησης της κριτικής. Είναι λάθος ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα, πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις»

.

«Για μας είναι ζήτημα ισονομίας. Θα ήθελα να αναρωτηθείτε τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό ή τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε εμένα».

 


Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται την επομένη της ομιλίας του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ανασυγκρότηση της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για κατώτατο μισθό 800 ευρώ, πιλοτική εφαρμογή 35ωρου και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

 

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα: