Pigs in Space: Ο Μπέζος, ο Μπράνσον κι ο Μασκ

bezos musk branson Facebook Twitter
H κανονικοποίηση του διαστημικού ταξιδιού και η κατοχύρωση και ανάπτυξη της βιομηχανίας του διαστημικού τουρισμού ελέγχεται αποκλειστικά από μια γνωστή και μη εξαιρετέα –και ερμητικά κλειστή–  κάστα δισεκατομμυριούχων με βλέψεις που αγγίζουν το άπειρο.
0

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ στα αυτιά κάποιων λαϊκίστικες ή μυωπικές ίσως οι αντιδράσεις που προκαλεί η εξόρμηση στο διάστημα επιφανών δισεκατομμυριούχων όπως ο Έλον Μασκ, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ή ο Τζεφ Μπέζος, που έκανε κι αυτός χθες την γυροβολιά του στο εγγύτερο διάστημα, δηλώνοντας στην επιστροφή «Astronaut Bezos: Best day ever!», με τον ενθουσιασμό φερέλπιδος influencer στο Instagram που μόλις κοινοποίησε σέλφι σε εξωτικό τουριστικό προορισμό.

Πώς είναι δυνατόν όμως να μη σε πλημμυρίζει μια αντανακλαστική δυσανεξία στο άκουσμα των μεγαλεπήβολων αυτών διαστημικών πρότζεκτ (SpaceX, Virgin Galactic και Blue Origin αντιστοίχως) την ώρα που ο κόσμος –και μάλιστα ο «Πρώτος»–  καίγεται (ή πνίγεται στην περίπτωση της Γερμανίας);

Έτερον εκάτερον, θα αντιτείνει ίσως κάποιος που αποδέχεται πλήρως τα αφήγημα των συμπαντικών αυτών μαικήνων ότι όλο αυτό είναι για το καλό μας, έχει να κάνει με επιστημονικές έρευνες για την μικροβαρύτητα, με την προοπτική ταχύτατων διηπειρωτικών μετακινήσεων κ.λπ. κ.λπ. Το διάστημα άνοιξε και διανυκτερεύει, εν ολίγοις. Όχι όμως φυσικά για το ευρύ κοινό, προσωρινά τουλάχιστον. Μην κλείνετε ακόμα θέσεις, αν δεν είστε ζάπλουτοι, θα σας ειδοποιήσουμε εμείς.  

Χίλιες φορές οι δισεκατομμυριούχοι μεγιστάνες άλλων εποχών όπως ο Ωνάσης με τις φανερές σκιές του. Αν μη τι άλλο δεν θα επιχειρούσε ποτέ τέτοια υποκριτικά καραγκιοζιλίκια «για το καλό της ανθρωπότητας». 

Η αλήθεια είναι ότι «προσωρινά» τουλάχιστον, όπως και να το δει κανείς, η κανονικοποίηση του διαστημικού ταξιδιού και η κατοχύρωση και ανάπτυξη της βιομηχανίας του διαστημικού τουρισμού ελέγχεται αποκλειστικά από μια γνωστή και μη εξαιρετέα –και ερμητικά κλειστή–  κάστα δισεκατομμυριούχων με βλέψεις που αγγίζουν το άπειρο.  

Ομολογώ ότι γέλασα αυθόρμητα και σκέφτηκα «να μια ωραία ιδέα» βλέποντας τον τίτλο ενός πρόσφατου σχετικού άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Jacobin, ο οποίος πρότεινε να εγκαταλείψουμε τους δισεκατομμυριούχους στο διάστημα («Leave the billionaires in space») και παρακάτω σημείωνε με χαρακτηριστική για το συγκεκριμένο μέσο μαρξιστική / ριζοσπαστική θέρμη, με την οποία όμως εν προκειμένω, ή και γενικότερα πλέον, είναι δύσκολο να αντιδικήσεις: 

«Έχουμε από τη μία τους δισεκατομμυριούχους που έχουν εμπλακεί μεταξύ τους σε έναν διαγωνισμό με διακύβευμα το ποιος θα διαβεί πρώτος την έξοδο από την ατμόσφαιρα (επί της ουσίας το «ποιος την έχει μεγαλύτερη»), και από την άλλη, τα δισεκατομμύρια από εμάς που δεν πρόκειται να κάνουν τέτοιο ταξίδι στον αιώνα τον άπαντα, που έχουμε, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, να διαχειριστούμε τις επιδράσεις του καπιταλισμού και της απληστίας στη δραματική κλιματική κατάσταση… Σε μια χρονική στιγμή που λογικά θα έπρεπε να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και τους πόρους στην προσπάθεια να παραμείνει βιώσιμος ο πλανήτης, οι δισεκατομμυριούχοι μας αποσπούν την προσοχή μ’ αυτό το διαστημικό πανηγύρι…».   

Το έχω σκεφτεί πολλές φορές αλλά τώρα πλέον ακόμα πιο έντονα: Χίλιες φορές οι δισεκατομμυριούχοι μεγιστάνες άλλων εποχών όπως ο Ωνάσης με τις φανερές σκιές του. Αν μη τι άλλο δεν θα επιχειρούσε ποτέ τέτοια υποκριτικά καραγκιοζιλίκια «για το καλό της ανθρωπότητας». 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα: Η αρχή ενός ονείρου ή ενός εξωγήινου εγωισμού;

Θέματα / Δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα: Η αρχή ενός ονείρου ή ενός εξωγήινου εγωισμού;

Αυτή η κόντρα για το ποιος ζάμπλουτος θα φύγει πρώτος για το Διάστημα και ποιος θα εποικίσει πρώτος τον Άρη, τη στιγμή που χιλιάδες άλυτα προβλήματα βασανίζουν τον πλανήτη Γη, είναι κάπως εξωφρενικός..!
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τρολάροντας προς τον Ναζισμό 

Daily / Τρολάροντας προς τον ναζισμό 

Πριν από λίγες μέρες ο Kanye West κυκλοφόρησε ένα αγρίως προβοκατόρικο, ακόμα και για τα δικά του στάνταρ, τραγούδι που λέγεται «Heil Hitler» και καταλήγει με έναν προεκλογικό λόγο του Φίρερ από το –προφανώς όχι και τόσο μακρινό– 1936. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Daily / You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Μάλλον άδοξα έληξε μετά από πέντε κύκλους και πενήντα επεισόδια μια από τις πιο ψυχαγωγικές σειρές των τελευταίων χρόνων, παρότι είχε να κάνει με τις αιμοσταγείς περιπλανήσεις ενός νοσηρά ρομαντικού κατά συρροή δολοφόνου — SPOILER ALERT.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ