Pigs in Space: Ο Μπέζος, ο Μπράνσον κι ο Μασκ

bezos musk branson Facebook Twitter
H κανονικοποίηση του διαστημικού ταξιδιού και η κατοχύρωση και ανάπτυξη της βιομηχανίας του διαστημικού τουρισμού ελέγχεται αποκλειστικά από μια γνωστή και μη εξαιρετέα –και ερμητικά κλειστή–  κάστα δισεκατομμυριούχων με βλέψεις που αγγίζουν το άπειρο.
0

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ στα αυτιά κάποιων λαϊκίστικες ή μυωπικές ίσως οι αντιδράσεις που προκαλεί η εξόρμηση στο διάστημα επιφανών δισεκατομμυριούχων όπως ο Έλον Μασκ, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ή ο Τζεφ Μπέζος, που έκανε κι αυτός χθες την γυροβολιά του στο εγγύτερο διάστημα, δηλώνοντας στην επιστροφή «Astronaut Bezos: Best day ever!», με τον ενθουσιασμό φερέλπιδος influencer στο Instagram που μόλις κοινοποίησε σέλφι σε εξωτικό τουριστικό προορισμό.

Πώς είναι δυνατόν όμως να μη σε πλημμυρίζει μια αντανακλαστική δυσανεξία στο άκουσμα των μεγαλεπήβολων αυτών διαστημικών πρότζεκτ (SpaceX, Virgin Galactic και Blue Origin αντιστοίχως) την ώρα που ο κόσμος –και μάλιστα ο «Πρώτος»–  καίγεται (ή πνίγεται στην περίπτωση της Γερμανίας);

Έτερον εκάτερον, θα αντιτείνει ίσως κάποιος που αποδέχεται πλήρως τα αφήγημα των συμπαντικών αυτών μαικήνων ότι όλο αυτό είναι για το καλό μας, έχει να κάνει με επιστημονικές έρευνες για την μικροβαρύτητα, με την προοπτική ταχύτατων διηπειρωτικών μετακινήσεων κ.λπ. κ.λπ. Το διάστημα άνοιξε και διανυκτερεύει, εν ολίγοις. Όχι όμως φυσικά για το ευρύ κοινό, προσωρινά τουλάχιστον. Μην κλείνετε ακόμα θέσεις, αν δεν είστε ζάπλουτοι, θα σας ειδοποιήσουμε εμείς.  

Χίλιες φορές οι δισεκατομμυριούχοι μεγιστάνες άλλων εποχών όπως ο Ωνάσης με τις φανερές σκιές του. Αν μη τι άλλο δεν θα επιχειρούσε ποτέ τέτοια υποκριτικά καραγκιοζιλίκια «για το καλό της ανθρωπότητας». 

Η αλήθεια είναι ότι «προσωρινά» τουλάχιστον, όπως και να το δει κανείς, η κανονικοποίηση του διαστημικού ταξιδιού και η κατοχύρωση και ανάπτυξη της βιομηχανίας του διαστημικού τουρισμού ελέγχεται αποκλειστικά από μια γνωστή και μη εξαιρετέα –και ερμητικά κλειστή–  κάστα δισεκατομμυριούχων με βλέψεις που αγγίζουν το άπειρο.  

Ομολογώ ότι γέλασα αυθόρμητα και σκέφτηκα «να μια ωραία ιδέα» βλέποντας τον τίτλο ενός πρόσφατου σχετικού άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Jacobin, ο οποίος πρότεινε να εγκαταλείψουμε τους δισεκατομμυριούχους στο διάστημα («Leave the billionaires in space») και παρακάτω σημείωνε με χαρακτηριστική για το συγκεκριμένο μέσο μαρξιστική / ριζοσπαστική θέρμη, με την οποία όμως εν προκειμένω, ή και γενικότερα πλέον, είναι δύσκολο να αντιδικήσεις: 

«Έχουμε από τη μία τους δισεκατομμυριούχους που έχουν εμπλακεί μεταξύ τους σε έναν διαγωνισμό με διακύβευμα το ποιος θα διαβεί πρώτος την έξοδο από την ατμόσφαιρα (επί της ουσίας το «ποιος την έχει μεγαλύτερη»), και από την άλλη, τα δισεκατομμύρια από εμάς που δεν πρόκειται να κάνουν τέτοιο ταξίδι στον αιώνα τον άπαντα, που έχουμε, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, να διαχειριστούμε τις επιδράσεις του καπιταλισμού και της απληστίας στη δραματική κλιματική κατάσταση… Σε μια χρονική στιγμή που λογικά θα έπρεπε να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και τους πόρους στην προσπάθεια να παραμείνει βιώσιμος ο πλανήτης, οι δισεκατομμυριούχοι μας αποσπούν την προσοχή μ’ αυτό το διαστημικό πανηγύρι…».   

Το έχω σκεφτεί πολλές φορές αλλά τώρα πλέον ακόμα πιο έντονα: Χίλιες φορές οι δισεκατομμυριούχοι μεγιστάνες άλλων εποχών όπως ο Ωνάσης με τις φανερές σκιές του. Αν μη τι άλλο δεν θα επιχειρούσε ποτέ τέτοια υποκριτικά καραγκιοζιλίκια «για το καλό της ανθρωπότητας». 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα: Η αρχή ενός ονείρου ή ενός εξωγήινου εγωισμού;

Θέματα / Δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα: Η αρχή ενός ονείρου ή ενός εξωγήινου εγωισμού;

Αυτή η κόντρα για το ποιος ζάμπλουτος θα φύγει πρώτος για το Διάστημα και ποιος θα εποικίσει πρώτος τον Άρη, τη στιγμή που χιλιάδες άλυτα προβλήματα βασανίζουν τον πλανήτη Γη, είναι κάπως εξωφρενικός..!
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Portobello: Η Ιταλία του ’80 σε μια αριστουργηματική μίνι σειρά του ΗΒΟ Max

Daily / Portobello: Η Ιταλία του ’80 σε μια αριστουργηματική μίνι σειρά του ΗΒΟ Max

Η πρώτη ιταλική παραγωγή του HBO είναι μια εξαίρετη μίνι σειρά που γύρισε ο αειθαλής Μάρκο Μπελόκιο με θέμα μια απίστευτη υπόθεση που συγκλόνισε την ιταλική κοινή γνώμη στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Νικ Κέιβ ως επιφανής ροκ δημογέροντας

Daily / Ο Νικ Κέιβ ως επιφανής ροκ δημογέροντας

Μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων του τα τελευταία χρόνια, ο Αυστραλός πρώην δανδής του εκλεκτικού σκότους, φαίνεται να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο ένα συγκεκριμένο προνόμιο και μια συγκεκριμένη ελίτ στην οποία θεωρεί ότι πλέον ανήκει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έρωτας στη σκιά της κατάρας των Κένεντι

Daily / Έρωτας στη σκιά της κατάρας των Κένεντι

Η γνωριμία, ο έρωτας, ο γάμος και το τραγικό τέλος του Τζον Φ. Κένεντι Τζούνιορ και της Κάρολαϊν Μπεσέτ στη σειρά “Love Story: John F. Kennedy Jr. & Carolyn Bessette” που λειτουργεί κυρίως ως νοσταλγικός φετιχισμός για τη δεκαετία του ’90.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Daily / «Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Το πρωτοφανές κύμα απολύσεων που συντάραξε την Ουάσιγκτον Ποστ του Τζεφ Μπέζος ανέτρεψε το σλόγκαν που είχε υιοθετήσει την τελευταία δεκαετία η ιστορική εφημερίδα: «Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Μελ Μπρουκς ο αιώνιος

Daily / Μελ Μπρουκς ο αιώνιος

Πέρα από την συναρπαστική ζωή και το σπαρταριστό έργο ενός τιτάνα της κωμωδίας, το ντοκιμαντέρ ‘Mel Brooks: The 99 Year Old Man!’ του ΗΒΟ έχει να κάνει και με την αλλόκοτη μοναξιά της μακροζωίας, με το να είσαι ο τελευταίος μιας ολόκληρης γενιάς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από την αγιοποίηση στον κανιβαλισμό

Daily / Από την αγιοποίηση στον κανιβαλισμό

Ο θρήνος έγινε κατάρα και η τραγωδία παραβολή με σκληρό δίδαγμα. Και τα παιδιά που χάθηκαν στον ρουμάνικο αυτοκινητόδρομο έγιναν από ήρωες παραδείγματα προς αποφυγή, χάνοντας και πάλι την ανθρώπινη υπόστασή τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ